Хелзинкският комитет събира номинации за "Човек на годината 2021"

Визията за наградите е дело на Миглена Папазова

Визията за наградите е дело на Миглена ПапазоваБългарският хелзинкски комитет (БХК) събира номинации за ежегодните правозащитни награди "Човек на годината". До 15 ноември всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България.


Номинации се приемат на сайта на кампанията - https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес София 1504, ул. "Върбица" 7, за БХК.


"Човек на годината" е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. През последните години сред отличените са лекарите и доброволците в COVID-отделенията, протестиращите майки на деца с увреждания, организаторите на шествията Бургас-прайд и Пловдив-прайд, Инициатива за отмяна на запрещението, Юлия Георгиева за дейността ѝ в Розовата къща и много други организации и активисти.
Номинациите ще бъдат разгледани от жури, което ще определи кой да получи голямата награда, както и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в сферата на правозащитността през годината.


Наградите нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, уточняват организаторите от БХК. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.


През 2021 година журито е в състав:

 • Красимир Кънев - председател на журито и председател на БХК
 • Д-р Ая Таха, д-р Сезен Хабилов и Тихомира Методиева - двама интензивни медици и една доброволка в COVID отделения в София, носители на голямата награда "Човек на годината" за 2020 г.
 • Aдв. Деница Любенова - основател на правната програма на младежка ЛГБТИ организация "Действие"
 • Боряна Джамбазова - журналист на свободна практика, носител на "Пулицър"
 • Георги Богданов - председател на Национална мрежа за децата
 • Д-р Бояна Петкова - лекар, председател на "Ида - фондация за палиативни грижи за деца"
 • Теодора Крумова - програмен директор на център "Амалипе"
 • Петко Петков - съдия
 • Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум
 • Явор Гечев - експерт по хуманно отношение на животните, създател на платформата https://www.bezdom.info/
 • Яна Тавание - основател и изпълнителен директор на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK