Край заседналия до Яйлата кораб се усеща силна миризма на нефт

Край заседналия до Яйлата кораб се усеща силна миризма на нефт

© Министерство на отбранатаМинистерството на околната среда и водите съобщи, че в района на заседналия кораб Vera Su се усеща силна миризма на нефтопродукти. Това е установила Гранична полиция, като вчера нейни екипи са засекли петно до плавателния съд. Веднага е бил подаден сигнал до екоминистерството, което е извършило извънредна проверка.


Край заседналия до Яйлата кораб се усеща силна миризма на нефт

© МОСВ

"Взети са две проби от морските води: едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба. Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт", уточняват от екоминистерството.


За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция "Морска администрация". Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб. Все още властите не са обявили какви мерки ще предприемат.
В средата на седмицата от Изпълнителна агенция "Морска администрация" - Варна обявиха, че няма нищо обезпокоително със заседналия товарен кораб. Увериха, че няма изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района.


В момента корабът е стабилно легнал на дъното, увери шефът на "Морска администрация" - Варна. Той уточни, че има две малки пробойни на плавателния съд, но не се очаква той да се разцепи на две.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK