Акнето петни не само кожата, но и самочувствието

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Акнето петни не само кожата, но и самочувствието


Иновация за третирането на постинфламаторната хиперпигментация е Thiamidol - съставка на Eucerin - най-мощният инхибитор на човешката тирозиназа, казва дерматологът д-р Милена Генчева


Визитка:


Д-р Милена Генчева е специалист дерматолог с дългогодишен години опит в естетичната медицина и дерматологията. Автор и съавтор е на 10 публикации и постерни презентации на различни международни и национални форуми. От 2011 г. до сега д-р Генчева работи в кабинета по кожни и венерически болести на МЦ "Света Анна" - Варна. Член е на Българския лекарски съюз и Българското дерматологично дружество.


Акнето петни не само кожата, но и самочувствието. "Това е най-често срещаното кожно заболяване и точно затова се приема за нормална част от развитието в периода на пубертета и се подценява сериозното влияние, което би могло да има върху качеството на живот на един млад човек", казва д-р Милена Генчева, специалист дерматолог с дългогодишен години опит в естетичната медицина и дерматологията.


Акнето не е просто само физическо заболяване
"Психологичните фактори могат да имат значима роля - ниско самочувствие, необщителност, неувереност, тревожност, склонност към депресии. Дори леките форми могат да бъдат притеснителни и смущаващи. Емоционалният стрес сам по себе си може да обостри акнето", разказва д-р Милена Генчева. Тя споделя, че тъй като за подрастващите е много важно харесването им от връстниците, заради пъпките те избягват зрителния контакт, прикриват ги с тежък грим или дълга коса, избягват някои спортове, притесняват се в училище и ограничават избора си на хоби и професия.


Акнето петни не само кожата, но и самочувствието


Акнето не е проблем само за тийнейджърите


"Въпреки че е възприето акнето да е характерно за периода на пубертета и младата възраст, то е значим проблем и за много възрастни. И освен че е едно от най-често срещаните хронични възпалителни кожни заболявания сред възрастните, акнето е осмото по честота заболяване в световен мащаб. Около 9% от всички хора страдат от форма на акне. В дерматологичната практика пациентите са на възраст от 13 до 35 години", разказва кожният специалист. И подплатява това със статистическите данни, че най-често около 70% от засегнатите са момчета, като заболяването започва на около 12-годишна възраст. Но симптомите могат да продължат и до над 25-годишна възраст, като тук преобладава нежният пол. В над 10% акнето не отшумява при жените и до зряла възраст. Многобройни проучвания показват превалиране в честотата на пациентите с акне във възрастовата група 20-30 години повече сред дамите, като те по-често търсят лекарски съвет за лечение.
Рискови фактори са фамилна обремененост, възраст и особености на обмяната на веществата, както и начинът на хранене и тютюнопушенето.


Акнето петни не само кожата, но и самочувствието

От аптеката до дерматологичния кабинет


Акнето се проявява от лека форма на невъзпалени лезии - комедони, отворени и затворени, по-тежка форма с възпалителни - папули и пустули, и тежка форма - кистични и възловидни болезнени обриви. Често следствие от възпалителни дерматози е промяната в оцветяването на кожата на мястото й, наречено постинфламаторна хиперпигментация. Дължи се на натрупването на меланин в кератиноцитите и варира по интензитет.


Възпалителните процеси в епидермиса стимулират производството на пигмент от меланоцитите и го предават на кератиноцитите в епидермиса. Обикновено се появява на изложените на УВ облъчване места. Обикновено пигментацията се счита за временна и може да бъде предотвратена чрез редовното използване на слънцезащита.


"В повечето случаи пациентите трудно определят кожата си - дали е мазна или суха, чувствителна ли е, зачервена, неравна, възпалена", споделя опита си д-р Генчева. Тя е категорична, че самостоятелното третиране без поставена диагноза води до отлагане във времето на подходящото лечение. Вследствие на това при почти половината от консултираните пациенти се налага медикаментозно лечение заради невзети навременни мерки. Тежестта на заболяването не се определя само от броя и засегнатата площ. Дори комедоните могат да оставят белези.


"Закъсняла консултация няма, разбира се, но навременната подходяща грижа за проблемната кожа води до по-бързи резултати", подчертава дерматологът. Не само кистичното акне може да предизвика тежко увреждане на кожата, но и неправилното и твърде агресивно лечение на по-леките форми. По-тежко изразено нелекувано акне или неповлияло се от гелове, съдържащи агресивни съставки, достъпни без рецепта и лекарско предписание, може да изисква по-сложен комплексен лечебен подход.


"Фармацевтите могат да дадат съвет, разбира се. Чести са и консултациите в аптеките. Но ако за около 6 седмици не е постигнато подобрение, е препоръчително да се потърси лекар, за да се постави диагноза", препоръчва д-р Генчева. И обяснява, че други заболявания като розацея, периорален дерматит, фоликулит, медикаментозни реакции, болести на обмяната на веществата могат да имат подобна клинична картина.


Акнето петни не само кожата, но и самочувствието


Как да се справим с пъпките и петната от акне


"Основна част от успеха е пациентът да е наясно със заболяването си, стадия и състоянието на кожата си. Лечението отнема между 6 и 12 месеца до постигането на желаните резултати. Необходимо е наблюдение, търпение и доверие в процеса", съветва дерматологът.


Повърхностните промени се лекуват с депигментиращи средства за локална употреба - хидрохинон, азелаинова, коджикова киселина, аскорбинова киселина, трихлороцетна, гликолова киселина, ретиноиди. "Някои от тези съставки при неправилно прилагане в неподходяща концентрация могат да предизвикат раздразнение и да има обратен на очаквания резултат - да засилят пигментацията. Те повлияват промените в повърхностните епидермални слоеве, но невинаги достигат до по-дълбоките нива", казва специалистът.


Химичният пилинг например отстранява най-повърхностния слой на кожата и открива по-гладък и тонизиран подлежащ слой, докато лазерен пилинг и микродермабразио са методи за повлияване на по-дълбоките промени.


"Иновация за третирането на постинфламаторната хиперпигментация е Thiamidol - съставка на Eucerin, най-мощният инхибитор на човешката тирозиназа. Това е ензим, който действа на първото и основно ниво - производството на меланин", споделя д-р Генчева и добавя, че Thiamidol е обект на 10-годишни научни проучвания, като много от тях доказват категорично ефикасността му, сравнена с хидрохинон 4% например .


Съветите на д-р Милена Генчева за грижа за кожата при акне


Правилната грижа за кожата е важен аспект от лечението на акнето и предотвратяването на последствията от възпалителните процеси. Важно е редовното почистване на кожата от излишния себум и замърсяванията с продукт за ежедневна употреба, несъдържащ сапун и аромати.
Тонизира се с продукт, отпушващ порите, без да изсушава и раздразва кожата - тоник или мицеларна вода.
При запушени мастни жлези и множество комедони се използва ексфолиант. Мазната кожа се почиства с продукти със салицилова киселина, сухата и смесена - без киселини.
Вследствие на активното третиране е важно поддържане нивото на хидратация, за да овладее сухотата. Кожата е матирана, но става по-суха и чувствителна, затова част от грижата са продуктите за хидратация и интензивна успокояваща грижа.
При силно омазняване и зачервяване се прилага специфична грижа - матиращ флуид, съдържащ салициловата киселина, която има кератолитично действие, редуцира комедоните, действа антибактериално. В комбинация с гликолова киселина има обновяващо действие, като подобрява и възпалителните обриви. Продукти, съдържащи бензоилпероксид, антибиотици или ретиноиди, се прилагат вечер по предписание от дерматолог.
За акнеична кожа са подходящи гел - крем или флуид - леки формули, които се абсорбират бързо и матират.
През деня, независимо от сезона, е задължителна слънцезащитата, тъй като кожата е по-чувствителна към слънцето и има риск от раздразнения и пигментации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK