На живо

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

Мерките, които да ограничат разпространението на коронавируса ще станат ясни утре или в сряда, това се разбра след половин дневно заседание на Съветът по епидемиология към здравното министерство. В същото време продължават дискусиите за това дали и при какви условия да се изискват масово зелени сертификати.


Подробности вижте в хронологията.
Мерките, които да ограничат разпространението на коронавируса ще станат ясни утре или в сряда. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от БНР.


Днес в министерството заседава Съветът по епидемиология. След срещата Кацаров заяви, че не знае какво е окончателното решение, защото не искал да се създава усещането за натиск. Той не издаде кой от двата варианта е избран - затягане и ограничения на редица бизнеси или зеленият сертификат като пропуск:


"Следваме принципа да не е от вечерта за утре сутринта; да имат време хората. Най-успешна е ваксинацията такава, каквато е в момента. Другата възможност единствена, която имаме, са физическите ограничения", посочи министърът.

Ваксинационното покритие при учителите е 36%

"Трябва да стигнем до зелените сертификати, но в училищната мрежа ще трябва време те да се приложат за педагогическия и за непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване на сертификати. Това е само за колегите, които преподават и работят в училищата", заяви образователният министър Николай Денков, цитиран от БНТ, преди експертната среща в Министерството на здравеопазването, на която се дискутират допълнителни противоепидемични мерки. Той съобщи, че до момента са ваксинирани 36% от учителите.
Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Лили Тоушек


Денков уточни, че със здравното министерство нямат разминаване по никакъв съществен въпрос, а по-скоро се налага да уточнят някои детайли в това как ще се прилагат мерките.
Обсъжда се на ротация да се минава при над 500 заболели на 100 хил. души за 14 дни, или между 500 или 750, а над 750 - в дистанционно обучение на ниво община. За университетите министърът смята, че е добре да имат свобода, но все пак в областите в тъмночервената зона е препоръчително да се минава на онлайн обучение.

Според плана на министерството на образованието, разработен преди началото на учебната година, образователните институции в цялата страна трябваше да бъдат затваряни само при крайна необходимост, което бе определено като заболеваемост над 500 на 100 хил. души за последните 14 дни.


Министър Денков каза още, че при учителите заболеваемостта има задържане през последните две седмици. При учениците под карантина са 1.35% , което е спад за последните няколко дни, като най-много са учениците във Видин, а най-малко в Кърджали. Разликата е почти десет пъти. По отношение на учителите най-много болни има отново във Видин, а най-малко са в Плевен.

Епидемиолог препоръчва COVID сертификатите да бъдат въведени навсякъде

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Скрийншот/


COVID сертификатите да бъдат въведени навсякъде, за да може ваксинираните, които не са рискови за околните, да възвърнат нормалния си живот. Такава препоръка направи пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.
"COVID сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи. Това ще помогне да бъде ограничена инфекцията много бързо без мерки, които да засягат всички и така ще бъде избегнат локдаун. Такъв е една много груба мярка за решаване на проблема", коментира Марков.

Той посочи, че хората имат право да протестират срещу зеления сертификат, но "свободите не ги отнема той, а вирусът.


"Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 човека - една жилищна кооперация си отива от инфекция, която е предотвратима и трябва да се вземат мерки заради това, е откъснат от реалността. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи, защото в началото се налагаше да се затваряме", каза Марков.


Епидемиологът беше категоричен, че носенето на маски от деца в училище не би трябвало да е проблем:
"Проблем е когато децата занасят инфекцията вкъщи и рискови техни близки умират".

1186 ваксини са поставени през уикенда в изнесените пунктове в София

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Юлия Лазарова


Общо 1186 ваксини са направени през тази събота и неделя в "зелените коридори", които разкри Столична община заедно с регионалната здравна инспекция. Направените ваксини в общинските пунктове през уикендите до този момент са 25 614 общо, съобщават от общината, като не уточняват периода.


В почивните дни ваксини се поставяха в пет от търговските центрове от 13:00 до 18:00 часа – в "Парадайс мол", "Ринг мол", "Сердика мол", "България мол", The Mall, както и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. "Дружба" от 9:00 до 16:00 часа. Имунизационен пункт работи и в ХII ДКЦ в База 1 на поликлиниката – ж.к. "Люлин 9", ул. "Иван Бойчев" № 17, ет. 1, каб. № 5. Работното време е от 9:00 до 14:00 ч.


В делничните дни ваксини могат да се направят в две метростанции – на "НДК" и на връзката между "Орлов мост" и СУ "Кл. Охридски", както и в седем диагностично-консултативни центъра – 8 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ. В ДКЦ-тата е необходимо желаещите предварително да се запишат. Повече информация за кабинетите за ваксинация в делничните дни може да се намери тук.


Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Пътниците, които са получили пълна ваксина и представят сертификат, издаден от компетентните здравни органи, като последната доза от ваксината трябва да е поставена преди поне 14 дни, няма да представят отрицателен тест за коронавирусa при влизане в Тунис. Те ще бъдат освободени и от задължителната 7-дневна карантина в определени от властите хотели.


Остава изискването за задължително попълване на исканата информация в приложението, отпечатване и подписване на генерираните от приложението два документа (здравен формуляр и декларация), които се представят за проверка от авиокомпаниите преди качване и се предават на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис.


За останалите хора се прилагат:


- задължителна 7-дневна карантина в определени от властите хотели, като разходите са за сметка на пътниците, които трябва да представят ваучер. В последните 24 часа на периода трябва да бъде направен PCR тест, като при негативен резултат карантината се прекратява;


- задължително представяне на отрицателен PCR тест с QR код (децата под 12 години са освободени от това изискване), направен не по-рано от 72 часа към момента на регистрация. Сертификатът за отрицателния резултат трябва да бъде предоставен от пътника на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис. Ако не бъде представен отрицателен резултат от PCR тест, на пътника ще бъде отказана регистрация. Това правило се прилага и спрямо ваксинираните, на които втората доза е била поставена преди по-малко от 14 дни, като те също трябва да представят негативен PCR тест.


- задължително попълване на информация в приложението, отпечатване и подписване на генерираните от приложението два документа (здравен формуляр и декларация), които се представят за проверка от авиокомпаниите преди качване и се предават на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис.


Непридружаваните непълнолетни са освободени от задължителна карантина, както и непълнолетните, пътуващи заедно с ваксинирани лица.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Тунис на следните телефонни номера: 216 71 798 962, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: 216 29 835 428. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

Дания премахва цветовата категоризация за влизане в страната

Дания преустановява категоризацията по цветове заради COVID-19 за държави от ЕС и Шенгенското пространство, като гражданите на тези държави, включително и българските, ще могат да влизат свободно в страната при предоставяне на сертификати за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен тест за коронавирус.


По информация на посолството на България в Копенхаген новите правила влизат в сила от идния понеделник, 25 октомври.


За всички граждани от ЕС и Шенгенското пространство, които не притежават съответния сертификат, се изисква да направят PCR тест не по-късно от 24 часа след пристигането си в Дания. Новите изисквания за влизане в страната важат и за граждани с датско гражданство или с постоянно местожителство в Дания.


При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: 45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: 45 41 276251, или на e-mail: [email protected]

Най-много нови случаи на инфектирани са регистрирани в столицата София – 283. Следват Варна – 114, Стара Загора – 106, Перник – 57, Пловдив – 52, Габрово – 37, Бургас – 33.

Според общопрактикуващ лекар COVID зоните не функционират добре

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Скрийншот/


COVID зоните не функционират добре, заяви пред "България он еър" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.


"Няма COVID зона в София, където пациентът да отиде, да бъде прегледан, да си направи рентгенографията и да получи рецепта. Това не се случва, не работи и да не кажа, че в някои COVID зони се е налагало и пациентите ми да си плащат рентгеновите снимки, което за мен е недопустимо", подчерта общопрактикуващият лекарят.


Лекарят в студиото призова хората да се ваксинират, изтъквайки и синдрома на прекаралите заболяването като голяма заплаха за неваксинираните пациенти.


"Възстановяването на неваксинираните преболедували харчи страшно много ресурс, дълго е и въпреки всичко голяма част от тях не могат да се възстановят – страдат от хроничен недостиг на кислород", посочи д-р Николова.


"Гвардията умира, но не се предава. За съжаление, освен натиска върху нас вътре в кабинетите, започнаха отново съобщенията в пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС) за починали колеги. Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят дистанционно или да излязат в отпуск. Няма кой да ни замести", заяви още Николова.

167 човека с COVID-19 са приети в болница за последното денонощие. 88.62% от тях не са ваксинирани, показват официалните данни. Хоспитализираните вече са 6074, като 512 от тях са в интензивно отделение.

Под 2 хил. ваксини са поставени за изминалото денонощие

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


1791 са поставените дози ваксина срещу COVID-19 за последното денонощие. Най-използван е препаратът на "Пфайзер"/"Бионтех" - 1048 дози, 526 са поставени от "Янсен", 215 от "Модерна" и 2 на "Астра Зенека".


От началото на ваксинационната кампания в страната са използвани 2 628 498 дози. Със завършен ваксинационен курс са 1 384 919 души.

Вирусолог от БАН определи COVID ситуацията като бермудски триъгълник

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна, имаме Делта вариант, който се разпространява много по-бързо и е два пъти по-голям рискът заразен човек да попадне в болница, това са данните до момента на Европейския център за контрол на заразяванията. От друга страна, изключително ниският брой на ваксинирани у нас, а от трета - недостигът на персонал, което няма как да бъде компенсирано дори и с мерки", каза проф. вирусологът проф. Радостина Александрова от БАН.


"Хората, които сега ще се ваксинират, ще имат защита след три седмици, затова и призовавахме това да стане в по-ранен етап. Колкото и да не са съвършени ваксините, това ни помага да прекараме по-леко заболяването и затова трябва да го използваме, за да не стигаме до болница", обобщи тя.


По думите ѝ коварното при този вирус е, че е силно опасен и може да атакува едновременно над 140 вида клетки в организма. "В момента този вариант атакува и по-младите и децата. Влошаването при болните става много бързо. Затова сега при наличието на ваксини е тъжно, че поемаме риск да се срещнем челно с този вирус", заяви проф. Александрова.


Подробности - тук.

Зеленият сертификат, получен с тест, ще важи само часове

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Георги Кожухаров


Зеленият сертификат ще важи 48 часа, ако притежателят му си е направил антигенен тест, и 72 при по-скъпия PCR тест. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Днес експерти ще обсъждат в Министерството на здравеопазването дали да въведат изискването за зелен сертификат за достъп до обществени прояви, спортни и културни събития и туристически обекти. Така ще се даде възможност на хората, които не са ваксинирани и не са преболедували от COVID-19, да ги посещават.


Държавата е в процес на покупка на 1 млн. антигенни теста, които ще са безплатни за хората, но за тяхна сметка ще е работата на лабораторията по обработката на теста и качването на резултата в единната информационна система. Това означава, че хората, които искат да получат сертификат с антигенен тест, ще трябва да доплатят в рамките на около 5 лв., разясни Златанов.


По думите му въвеждането на национални мерки с налага, защото цялата страна вече е в червената зона. Въвеждането на зелен сертификат за достъп е алтернатива на варианта с по-строги ограничения и преустановяване на определени дейности, който също ще се обсъжда днес. Решението се очаква днес следобед.

Активните COVID случаи са над 60 хиляди

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Надежда Чипева


1000 са регистрираните положителни случаи в неделния ден, 86.60% от тях не са ваксинирани. Положителните проби са 17.59% от направените 5683 теста. Активните случаи на инфектирани със SARS-CoV-2 са 60 485.


За последното денонощие са оздравели 504 души. Починалите са 43, като 95.35% от тях не са ваксинирани.


Данни с графики за развитието на епидемията – тук.

Според здравния министър не се налага пълно затваряне и вечерен час

Коронавирусът в България: новите мерки ще са ясни утре или в сряда (хронология)

© Велко Ангелов


На този етап не се налага пълно затваряне и вечерен час, заяви пред БНТ здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Днес след разширен съвет по епидемиология ще се реши какви нови противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса ще бъдат наложени за цялата страна. На 15 октомври главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи два варианта за действие на министерството. С предстоящата заповед ще бъдат уеднаквени рестрикциите, които до този момент налагаха директорите на регионалните здравни инспекции.


Кацаров отново повтори, че ситуацията е изключително сериозна. В болниците в страната е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла за COVID болни, а на среща в министерството днес директорите на Спешна помощ и столичното РЗИ ще обяснят за координацията помежду си заради разкарван между болници пациент. Засега плановите операции няма да бъдат спирани, като Кацаров определи това като крайна мярка.

"От 1 ноември 2020 в болници в страната са постъпили над 150 хил. души с COVID-19, от тях над 20 хил. са починали, всеки седми е починал", съобщи Кацаров.

Юристите на министерството разглеждат вариант неваксинираните да си плащат лечението, информира още той.


Министърът призова политическите партии към коректност. "Знам, че са в предизборна кампания, но се намираме в много тежка ситуация и да се съобразяват, животът е по-важен от политиката", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK