Поредната COVID вълна и училищата: старите уроци не са научени, а се задават нови проблеми

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Когато в началото на септември властите обявиха подробен план как ще върви училищното обучение при нова COVID вълна, всичко изглеждаше предвидимо и подредено. Месец по-късно, при надигащата се нова вълна на заразени, въпросите отново изглеждат повече от отговорите.


Въпросът как ще продължат да учат децата не получи конкретен отговор на състоялото се понеделник (18 октомври) извънредно експертно заседание в Министерството на здравеопазването. И все пак, идеята за нови прагове за преминаване към онлайн обучение и достъп на преподаватели до училищата само със сертификат за COVID-19 са част от идеите, за които засега сякаш властите са единни. Отсега е ясно обаче, че променените критерии ще доведат до нови проблеми - за училищата, защото на тях се разчита да взимат самостоятелно решения за дистанционно обучение, въпреки нежеланието на родителите, а и за институциите заради намерението решенията за връщане към електронно обучение да се взимат по общини, а не по области, както досега.


Междувременно заради разпространението на Делта варианта има ръст на новозаразените деца - през последните три седмици заразените деца с COVID-19 в училищна възраст са около 5 хил., сочи справка на "Дневник" в данните на Министерството на здравеопазването, публикувани на официалния информационен портал за коронавируса.


Между предпазливостта и отпора срещу нови мерки
Действащите указанията на здравното и образователното министерства предвиждат при 10% отсъстващи ученици заради COVID-19 или при болни учители, заради които да не може да се учи присъствено, директорите да правят предложения за преминаване към дистанционно обучение, които трябва да бъдат одобрени от министъра.


Практиката досега обаче сочи, че в много редки изключения те се възползват от тази възможност. Пред "Дневник" Емилия Иванова, директор на 90 Средно училище "Ген. Хосе де Сан Мартин" заяви, че решението за електронно обучение трудно се взима индивидуално заради натиска на родителите за присъствено провеждане на часовете.


Ако един директор вземе такова решение, а тези на съседните училища - не, се получава отпор у родителите. Те веднага дават за пример друго училище, което е само на една спирка разстояние: "Те учат, пък ние защо трябва да стоим вкъщи?


Емилия Иванова,

директор на 90 Средно училище "Ген. Хосе де Сан Мартин" в София


Иванова казва, че в нейното училище 23% от децата от първи до четвърти клас и 17% от децата от пети до осми клас отсъстват по здравословни причини, но въпреки това то не минава на обучение от дистанция. "Чисто медицински би следвало да реагираме. От гледна точка на социума и на реакциите - ако един директор реагира, а останалите - не, той ще трябва да се изправи срещу огромна съпротива. Каквото и доверие да му имат родителите", смята училищният директор и обяснява, че затова предпочита решението да е взето на "ниво район или ниво град, но в никакъв случай чак толкова локално".


Според Яна Алексиева от асоциация "Родители" реалността се разминава с политическите заявки, че децата са най-големият приоритет. Дава за пример заповедта, според която от миналата седмица в София са забранени присъствените групови извънкласни дейности и занимания, както и занятията в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др., но заведенията продължават да работят. За нея родители обясняват, че е поставила децата в абсурдна ситуация - могат да участват в заниманията само от дома и през компютрите, но няма никакъв проблем след това да се съберат в някоя пицария или кафене, за да си говорят.


"Необходимо е да се следи за спазването на мерките в обществото и ние като възрастни да поемем отговорността, че трябва да ограничим себе си, за да може децата да са на училища и детски градини", коментира Яна Алексиева пред "Дневник".


Нови критерии заради ръста на заболелите


Заради резкия скок на заболеваемостта от COVID-19 в последните седмици, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи по-строги мерки, които да бъдат въведени със заповед на здравния министър след обсъждане между заинтересованите страни. Докато за останалите сфери изборът засега изглежда между затягане на ограниченията или повсеместно въвеждане на сертификати за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, в системата на образованието възможностите са по-ограничени.


Предвидени са нови критерии кога учениците да минават онлайн-обучение, като отново комбинират критериите за обща заболеваемост в областта и в конкретното учебно заведение. Докладът предвижда:

 • Ако в училище от област, попадаща в т. нар. червена COVID зона (заболеваемост между 250 и 500 души на 100 хил. население) отсъстват над 20% от учениците или над 30% от паралелките са под карантина (независимо по какви причини), поне 40% от паралелките трябва да преминат онлайн и да има ротация
 • При заболеваемост в областта над 500 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици половината паралелки в училищата да преминат онлайн
 • При заболеваемост над 750 нови заразени всички да ученици да учат електронно
Паралелно с това ще върви ограничението за присъствено обучение в извънкласните занимания, езиковите и образователни центрове и в занималните. Аргументите на властите са, че това ограничава смесването на деца от различни паралелки и разпространението на коронавируса. Това е критично важно в момент, когато здравната система е силно натоварена и местата в болниците се изчерпват, обясни образователният министър Николай Денков в интервю за БНТ в понеделник вечерта.


Нека смятането продължи


Подготвените и публикувани преди началото на учебната година насоки за училищното обучение в условията на извънредна епидемична обстановка комбинират два вида критерии - от една страна се взима предвид заболеваемостта в областта, а от друга - процентното съотношение на здравите и болни ученици в конкретното училище. Решенията за всяко училище може да се взимат от директорите, а при високи нива на заразени минават в ръцете на здравните власти и важат за цялата област. Изявленията на ресорните министри в последните дни обаче дават знак, че се тръгва в нова посока - да се действа на общинско ниво, въпреки определените и публично оповестени преди месец критерии.


Предложените в обсъжданите нови мерки условия се усложняват от ново обстоятелство: в последните дни министрите на здравеопазването и на образованието - Стойчо Кацаров и Николай Денков, на няколко пъти поискаха сметките за заболеваемостта да се правят не по области, както досега, а по общини, за да има гъвкавост при решенията.


"Ако това намерение стане реалност, ще се подхожда по-индивидуално", е аргументът на Кацаров. Такова решение обаче би изправило здравните власти - и министерството, и подчинените му регионални здравни инспекции, пред изпитание: да борави с детайлни данни. Досега, поне публично, данните за заболеваемостта винаги са представяни по области, но никога по общини. Изглежда обаче, че данни на общинско ниво - поне за учениците - се събират. В интервю за "Нова телевизия" на 16 октомври министърът на образованието проф. Николай Денков даде пример за драстични разлики в две общини в област Кюстендил. По думите му в община Трекляно заради коронавируса са в изолация 32% от учениците, докато в община Рила са изолирани 0% .

Министърът представи данни, че на национално ниво в изолация са 1.6% от учителите и 1.5% от учениците. Данните за София-град са по-високи, но все пак сходни до средните, сочи справка на Министерството на образованието, изпратена до "Дневник": 1.81% от учителите и 1.57% от учениците.
При спазване на обсъжданите условия, това означава, че учениците в София би следвало да продължат да ходят в класните стаи до момента, в който общата заболеваемост в областта (съвпадаща в случая с общината) не достигне 750 на 100 хил. души за последните 14 дни. В понеделник (18 октомври) тя възлизаше на 686/100 хил. срещу 511 седмица по-рано.


Опитът от предишните вълни на епидемията сочи, че местните власти трудно взимат решения за въвеждане на ограничения. Така в крайна сметка се стига до мерки на национално ниво, макар и ситуацията с епидемията по области да се различава.


COVID сертификати за учителите


След заседанието на експертния съвет към здравното министерство, което обсъжда предложенията на Ангел Кунчев за нови мерки, Министерството на образованието съобщи, че подкрепя идеята за въвеждане на сертификати за COVID-19 в обектите с обществено предназначение, включително в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец. Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират, аргументират се от ведомството.

До 18 октомври с една или две дози ваксини са 36% от учителите в България, съобщи министърът Николай Денков.

Денков изрично уточни, че ако се приеме достъп до училищата със сертификати, преподавателите и непедагогическият персонал, които не са ваксинирани или не са боледували от COVID-19 през последната половина година, ще трябва да се тестват на всеки 2-3 дни: "За учениците по никакъв начин не се говори за изискване на сертификати. Това е само за колегите, които преподават и работят в училищата". Така служебният кабинет вероятно ще отговори на скептичните към COVID-19 обществени нагласи, но от друга страна, и децата могат да бъдат разпространители на коронавируса. Неслучайно и за децата има изисквания за тестване при пътуване.


Обсъжданите ограничения


За присъственото обучение в доклада на доц. Кунчев се предлага още:

 • всички деца от 5 до 12 клас, както и учителите, и училищният персонал да носят маски.
 • да не се провеждат извънкласни дейности, когато има смесване на паралелки.
 • спортни дейности да може да се провеждат само на открито, тоест: физкултурните салони не могат да се използват.
В предложенията е записано, че COVID сертификат следва да се изисква при (не се прави уточнение дали и децата трябва да представят документ) посещения в образователни и обучителни центрове като алтернатива на ограничението от пет човека, при лекции и упражнения като алтернатива на забраната за присъственото им провеждане, в центрове и школи по изкуства като алтернатива на забрана за присъственото им провеждане.


Сертификатите за COVID-19 са три вида и се издават според единните европейски критерии: за ваксинация (валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза), за преболедуване (само когато заразата е установена с PCR тест) и за отрицателен резултат (като важи 72 часа при изследване по PCR метода и 48 - при антигенен тест,). Ако се възприеме подходът с изискването на сертификати, при това и от деца, здравното министерство би следвало да уточни някои неясноти за тестването на по-малките деца - дали за хората до 12-годишна възраст ще отпадне изискването за COVID документ, както е при влизане в България.


(Не)желаните тестове и ваксини


Опитът от предишните COVID вълни, че всички страни в образователния процес искат присъствено обучение, но учителите като цяло не желаят да се ваксинират, а родителите пък не желаят децата им да бъдат тествани. Изискването на образователното министерство, за да се предоставят безплатни тестове, е изследването да обхваща поне 90% от учениците и служителите, иначе не би дало реална представа за случващото се.


Преди дни ведомството публикува списък с единайсет теста, които могат да се използват в училищата, като от тях шест са с проба от носа и гърлото, другите пет изследват слюнка. По думите на министър Денков се наблюдава тенденция да има съгласие сред родителите да се изследва дадена паралелка, когато бъде установено заразено дете. В такива случаи училищата можели да купуват от одобрените тестове без да минават през сложни процедури. За възможността за тестване на слюнка, родители настояват отдавна, с убеждението че изследването е по-щадящо за децата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1240 Весело

  Това е, защото сме най-умните, красивите и силните на планетата.
  Няма друго обяснение на българския ковид феномен.
  Свобода или смърт, другари!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Топ 4 по смъртност. Ние, македонците, бошняците и Перу. Май ше се окаже вярно, че македонците са българи или ние сме македонци. Все едно, важното е, че сме еднакво смотани.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Разстроено

  Толкова идеи на здравното министерство, че свят ми се зави, но никакви конкретни действия. Едно време на хората с много идеи им казваха идиоти.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  С министЕр на здравеопазването изключен от БЛС за неплащане на членския со внос, какво да очаквате, дрогаре болшевици?

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  И правилно, нека се дращят простотии но хората да не Закачат?

 6. 6 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Броят на новозаразените и починалите от Ковид скочи застрашително. Животът и здравето на българите са на карта.

 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#6] от "faraon":

  Да бе, свърши се с БГ!

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Разстроено

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Вчера има близо 5000 новозаразени и 214 починали, болниците са пълни. Единственото, което има смисъл спешно да се направи, поне за училищата е пълно минаване на онлайн обучение за 1 м.
  пп. Я си представи, че в Германия, която е към 11 пъти по-голяма, за ден се заразят 55 000 и умрат 2300 човека какво ще направят властите.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  4979 новозаразени вчера , 212 починали.
  Незабавно затваряне на страната трябва. Ваксините не спират разпространението. Просто намаляват смъртността.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Докато в обществото си играем на ваксъри и автиваксъри вирусът настъпва и жъне. Затова трябва изолация.
  И се пазете.

 11. 11 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Толкова идеи на здравното министерство, че свят ми се зави, но никакви конкретни действия. Едно време на хората с много идеи им казваха идиоти.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Преди 1 година ваксини нямаше. Тогава мерките бяха задължителни. В момента ваксини има за две земни кълбета.

 12. 12 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Толкова идеи на здравното министерство, че свят ми се зави, но никакви конкретни действия. Едно време на хората с много идеи им казваха идиоти.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Преди 1 година ваксини нямаше. Тогава мерките бяха задължителни. В момента ваксини има за две земни кълбета.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#12] от "faraon":

  И като има ваксини дай да се заразяваме. Що за логика?!

 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Това нали го правиха вече, какъв беше ефектът?

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#11] от "faraon":

  Аз го преболедуване по-леко от настинка явно въпрос на имунна система, но още не мога да се оправя. Все удря някъде. Толкова е гаден този вирус, а минаха един месец и един ден. Тока, че удря вторично. Факт.

 17. 17 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ето до какво водят 20% ваксинирани. Идиотите на света! Очаквайте съвсем скоро смазване на спешна помощ и болниците. А в същото време едни капацитети ни пускат инфо какво се случвало в Сингапур, Парагвай и Тумбукту. Ако вълната продължи да се развива с тези темпове, очаквайте новия локдаун много по-скоро от изборите. Цяла Западна Европа излиза от епидемията, а тука ще страдаме явно още дълго време. До Дневник - питайте лъжеца мангъров наближаваме ли вече груповия имунитет.

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Разстроено

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Ако имаш предвид затварянето на учебни заведения - правиха го и в Германия, но след това ваксинираха масово и сега всичко е ок. А ние не ваксинирахме, затова - пак локдаун. Докато се научим, не е някаква изненада, че се удряме по 3 пъти в мотиката, това за 80 % идиоти от населението си е голата истина...

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#17] от "ausbilder":

  Според мене трябва ваксинация и мерки. Комбинирано. Всяко оръжие е добре дошло. А ако измислят и лекарство ще е супер.

 20. 20 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 244 Неутрално

  214 починали за един ден. През войните сигурно е имало дни, където на фронтовете България не е имала толкова жертви за един ден. Ко става тука?

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  има ли някой с два грама мозък в училищата и министерството??

  онлайн обучение НЕ Е да дадеш за домашно НАУЧАВАНЕТО на урока!

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ганьо льо фури от льо балкан":

  Ами при Дойран за три години имаме 500 жертви. При най-голямата атака когато избиваме една камара атакуващи имаме 0 жертви. Затова генерал Вазов е бил толкова почитан. На Шипка за трите дни имаме 256 убити опълченци.

 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Не е вярно, учениците в Германия не са ваксинирани.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Че то отиваме към естествен локдаун. Даже като измами РЗИ-то и се лекуват нелегално върви на ресторант или фитнес или на работа с 39 градуса и сатурация 90 и под 90.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Расте процента заразени и починали ваксинирани което е по притеснително и поставя въпроси как е съхранявана ваксината

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Разстроено

  До коментар [#23] от "von_seeckt":

  Остави учениците, а учителите и останалият персонал? Щото в България само 36 % от тези хора имат една или две дози.
  Честно да ти кажа, не знам защо се правиш на луд, тук положението е като на война, а министърът на здравеопазването мълчи като .... непоръбена.
  Успешен ден, отивам на работа.

 27. 27 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Данни от вчера, процентът на заразенит на 100000 души в неваксинирана Бг Някъде 260. Във ваксинирана Англия с 200 отгоре, първенец е Литва с 700 и кусур.

 28. 28 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#11] от "faraon":

  Хайде да го кажем ясно - това срещу Ковид 19 не са ваксини , а препарати. И на никого не е ясно, защо за преболедувалите сертификатите важат само 6 месеца след датата на установяване. А за онези, които не са установени с ПСР тест, но имат антитела? Решението за мен е български зелен сертификат, който признава преболедувалите и хората с антитела и важи на територията на страната. Ама откъде такива топки у министрите?

 29. 29 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#2] от "L Glassman":

  Кривите със заболеваемостта и смъртността от ковид от самото начало през март 2020 г. до ден днешен на Македония и България са идентични. Няма друг такъв феномен.

 30. 30 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#17] от "ausbilder":

  О, вече е изпляскал радостен пост от наближаването на стадния имунитет. Нещастник.

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Кацаров май му се ходи у затвора.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  😄😄😄 Как ги е "накъдрил" Стойчо , направил ги е сами да си говорят .

  agent
 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  А сега им викаме "кацарки". Идва от "десебарки".

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":

  80% от населението над 12 години е ваксинирано. Т.е поне 80% от учениците 5-12 клас са !!!

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Със сатурация под 90 няма да може да ходиш, лежиш и едвам дишаш. Нормалната сатурация е 98-99%.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  няма проблем никакъв > който не се ваксинира ще си зкара ковида , ще си плати хаповете и пак ще си придобие имунитета , ако оцелее ... ако не оцелее = вече не е проблем на ваксърите , а на траурните агенции :-) хайде спирайте се с тези истерии

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 212 Неутрално

  И какъв е тоя ген. Хосе де Сан Мартин? Нямаме ли си български генерали?

 41. 41 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Неакадърници и престъпници бяха предишните, сегашните се опитват успешно да ги надминат...

 42. 42 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Топ 4 по смъртност. Ние, македонците, бошняците и Перу. Май ше се окаже вярно, че македонците са българи или ние сме македонци. Все едно, важното е, че сме еднакво смотани.
  —цитат от коментар 2 на L Glassman


  Даже не е точно така за макетата, ще вземат да излезнат по-умните от двата народа. Те вероятно нямат и такъв достъп до ваксини, тъй като са извън ЕС. Следва там да се отчита и това като фактор, също както в бедната Перу.
  Тук, в България, е събрана глупостта - хем имаме достъп и избор до почти всички видове ваксина, хем не се ваксинираме...

 43. 43 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Този вирус няма да спре докато не мине през всички. Ще си жъне до последно. А после може да остане с нас за вечни времена като други болести причинявани от човешките коронавируси.

 44. 44 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Разстроено

  До коментар [#11] от "faraon":Аз го преболедуване по-леко от настинка явно въпрос на имунна система, но още не мога да се оправя. Все удря някъде. Толкова е гаден този вирус, а минаха един месец и един ден. Тока, че удря вторично. Факт.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Аз пък като млад човек (около 30-те) го изкарах ужким като грип (с висока температура), но вече 8-ми месец имам аритмии и продължаваща кашлица. Дано някога отмине това нещо, защото е кошмар!

 45. 45 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-мъдрия народ. Ташак пълен

 46. 46 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Затваряйте училищата, видя се, че образованието през годините с нищо не е обогатило народонаселенито, а напротив яко е затъпяло.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 47. 47 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Разстроено

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":Със сатурация под 90 няма да може да ходиш, лежиш и едвам дишаш. Нормалната сатурация е 98-99%.
  —цитат от коментар 38 на m17


  Нормалната сатурация е между 95% и 99%. Всичко под 95% е вече в графа "опасно".

 48. 48 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вексиниране и локдаун!! Иначе - морга! Който не го е разбрал, вероятно се казва Дънкан Маклауд!

 49. 49 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Такааа, да видим, дали съм разбрал:
  Затварят училищата, защото, видиш ли присъствието на хора там, водело, уж до зарази... но след един месец, ще съберем милиони хора в училищата, за да гласуват... ясно! :)

  К'о станА с грипните ваканции, някой ше каже лЕ?

 50. 50 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Една позната си плати за фалшив сертификат. Искаше да се мота ИЗ Европа та лятото. Имала антихела не знам си кво си за кво и е ваксина. Сега обаче зор да си слага ама не може щото вече я има в регистъра с две дози. Айде сега започва търсенето на антиваксър в компанията който да се навие пук него да го пишат в системата пък тя да му вземе дозите. Обаче доктора с галшовоя сертификат от преди сега пък го е шубе да прави новата врътка и отказва. Та сега търси нов доктор склонен на схемата. Абе ганьовски схеми отвсякъде.

 51. 51 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Обаче доктора с галшовоя сертификат
  ————————
  Фалшивия сертификат

 52. 52 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#50] от "snk22555877":

  Ще има много прекарани селски тарикати, сами себе си надцакват.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 53. 53 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  ПЪЛЕН ПРОВАЛ на некадърното и безотговорно правителство на Радев! Ще поемат ли отговорност за повече от 200 починали днес лицата Радев, Янев, Кацаров и Денкков???

 54. 54 Профил на Kupo
  Kupo
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Адски популизъм преди избори, къде са държавниците с то*ки, които да прекарат непопулярни мерки за общото благо? Пък и с риск да ги нахули опростаченото мнозинство от населението.

 55. 55 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":Този вирус няма да спре докато не мине през всички. Ще си жъне до последно. А после може да остане с нас за вечни времена като други болести причинявани от човешките коронавируси.
  —цитат от коментар 43 на Симо


  Схващаш ли разликата да 'мине през теб', ако си ваксиниран и ако не си?

 56. 56 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Кацаров май му се ходи у затвора.
  —цитат от коментар 31 на Хи-хи


  Не само той. Радев, Янев и Денков също са кандидати за там.

 57. 57 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Гневно

  До коментар [#50] от "snk22555877":

  Лъжеш!
  Мобилните пунктове нямат връзка и НЕ проверяват кой с какво се е бол. Даже сертификатът се издава в последствие, защото те нямат ни интернет в палатките, ни принтер.
  А и декларацията е затова, че си предупреден, да не презобиш... предзираш... ако изобщо някой пита/слуша дофтора, който е там...

 58. 58 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не не е лъжа. Но няма да седна да се обяснявам в некъв анонимен форум

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#57] от "imaligoogle_hr":

  Няма лошо, ваксини има. Нека ги отчетат с 4 дози, така поне ще има статистика колко са разкаялите се ментаци.

 60. 60 Профил на Kupo
  Kupo
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#27] от "von_seeckt":

  Англия действително е първенец при заразените, но има 5 починали...Давайте цялата информация, на половината изкарана от контекст, моля. Благодарение на такива приказки сме на това дередже.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Истинския държавник не ходи по гайдата на всички, а прави това, което е нужно и полезно. В този смисъл,да направят ваксините задължителни за работещите, децата над 12 години и възрастните над 65 години. Една Гърция си позволи да отстранява неваксинирани лекари, ние тука си играем на руска рулетка.

 62. 62 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Кунчева пак се е объркала нещо. При децата в момента почти няма Ковид. Всичко е всякакви други вируси. Моят беше болен миналата седмица, в класа отсъстват други 5 в момента, нито един не е с Ковид. Личната каза, че много малко от децата, които са болни са с Ковид, но даже и грип има вече. А де? А директорите трябва централизирано да им се казва да обявят епидемия и да приключат или онлайн или грипна ваканция. Ако половината ученици са болни, как аджеба ще учат онлайн? 50% отсъстващи ще трябва да наваксват, докато другите пишат домашни по цял ден? Стига моля ви. Онлайн обучението е някаква гавра. По-добре изпразни училищата за седмица, който е болен да оздравее, без отбиване на номера с учене онлайн, отколкото всички да стоят и да се заразяват в класната стая с хиляди вируси. Миналата година, когато де факто нямаше грипна ваканция, и учителите яко ръчкаха нормата онлайн, се оказа, че са взели материала предсрочно, и съответно накрая се чудеха какво да правят, а дебилите от МОН даже удължиха срока. Доколкото съм чувал в учебния план е предвидено да има седмица или две неучебни.... МОН никога не са в час. Включително идеята за физическо на теория, това, че като учат онлайн не им махат предметите пълнеж, а се занимават с глупости, само и само да върви хорариума, че пари да се вземат.

 63. 63 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Гневно

  За да не му бръкнат в носа са готови да пращат детето си сред болни и да чакат да видят какво ще се случи и дали тяхното ще е от тези, които го карат леко или не. Това не са родители, това са изроди.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 64. 64 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  В момента пак има натиск за масово тестване в училищата. Проблемът е, че ако тестват - ще открият, и това при напълно здрави деца. Хоп тестът светва, айде цял клас в карантина и гърмим патроните без нужда. А, и кейсове пишем за статистиката и картинката става още по-черна. Реално проблем няма - има + тест. Този + тест дали ще доведе до серия заразявания, в които някой по веригата ще умре - никой не знае. В крайна сметка вирусът ще си вземе своето, и някои хора няма да ги опазят нито мерки, нито маски, нито ваксина. Затова е глупаво да се ползва чувството за вина за "загубени животи", които са неспасяеми, за да си ограничим още повече нашия живот.

  Съжалявам, но животи на 80, че и на 96 няма какво да загубят - те са изживени вече...живот губим младите, върви на 2 години вече. И децата.

 65. 65 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#61] от "Роси":

  Задължителни или доброзорни? Щото не е толкова лесно, законово и процедурно, да вкарат ваксината в календара. Изискванията са високи. Само казвам, че в БГ не мога да си купя някои видове крем за лице, защото имат страничен ефект сърбеж и лющене на кожата. Нямат лиценз, вкарват се от Гърция и Турция, където активното вещество е позволено.

  Но иначе иРНК ваксини - ок, две, три, колкото искате, давайте свободно. Да, ама не са в календара и не са минали същия критичен процес. То даже не се знае кога е оптимално да се слагат дозите, та да се впише в календара, не се знае и колко ще са дозите.

 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":

  "Свобода или смърт, другари!"

  По-скоро: Свобода И Смърт!

 67. 67 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Поуката от целия този дълъг текст е елементарна - месец след началото на новата учебна година статистиките на епидемията са пред експлозия. Ерго - ще се вземат мерки едва след като нещата станат неудържими, пред препълнените болници се образуват тълпи от агонизиращи хора, които системата не може да поеме, а погребалните бюра счупят рекордните си печалби от миналата есен.
  Това е положението с "управлението" на кризата от поредното уникално гениално служебно правителство на Зеления Чорап...

  Мараба, С-ДС доносници!
 68. 68 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ко биете минуси бе олигофрени. Кунчев е тотален

  Поуката от целия този дълъг текст е елементарна - месец след началото на новата учебна година статистиките на епидемията са пред експлозия. Ерго - ще се вземат мерки едва след като нещата станат неудържими, пред препълнените болници се образуват тълпи от агонизиращи хора, които системата не може да поеме, а погребалните бюра счупят рекордните си печалби от миналата есен.Това е положението с "управлението" на кризата от поредното уникално гениално служебно правителство на Зеления Чорап...
  —цитат от коментар 67 на Манчо


  Герберският трол си е герберски трол. Като беше Бобойко да не би да беше различно, а? Никой не смее да вземе да мерки, щото такъв четвъртит ще отнесе, че ще го разнасят от тук до морето и обратно.

 69. 69 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Кой, от кого и какво да научи, простотията и примитивитета на преобладаващата част от населението на кочината, изразена в нежеланието да се ваксинира, ясно показва накъде се отива.

 70. 70 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Малък и тъп народ, изчезващ. Мисля, че е редно да се затрием. Ако умрат неваксинираните, май няма да страдам толкова. Може и да се вдигне АйКю-то на нацията.

 71. 71 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ние, обществениците, спим, когато трябва трескаво да работим, прекарваме в удоволствия, когато трябва да носим мъчителния кръст на политиката.“

  8. „Над отделните класови интереси, над отделните политически амбиции стоят големите интереси на българската държава.“

  9. „Трябва да възпитаме децата на България в свещена омраза против лъжата и безчестието. Само върху тази здрава основа ще изградим бъдещето на България.“
  Буров

 72. 72 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#6] от "faraon":

  Само от сега ли е застрашен живота на българите?

 73. 73 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#6] от "faraon":

  Само от сега ли е застрашен живота на българите?

 74. 74 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ганьо льо фури от льо балкан":

  Обикновено вторника е така черен. Следващият ще е още по-смразяващ. Утре ще за по-малко, другият понеделник ще изрекът "рекордно намаляване" и на следващият ден "рекордно увеличение". Мантрата се знае.

 75. 75 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 722 Неутрално

  И просветния, еле па здравния са просто страхливи плъхове, които треперят да поемат отговорност. За тоя дето ги е назначил да не говорим. Отдавна не бях чувала по-витиевато, объркано и страхливо дрънкотене като това на учЕния министър образователен. Как беше по Радой: "В креслото на Вазов седна....." , сложете което искате от пследвалите нищожества.

 76. 76 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#48] от "victor_victim":

  Да бе, да, едва сега човечеството разбира що е то морга.

 77. 77 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Любопитно

  Къде витае този вирус? Един се зарязава от друг, той от друг...първият във веригата от де го прихваща? Във въздуха ли, в салама ли, в бирата ли е този вирус...де?

 78. 78 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#77] от "Petia Nikolova":

  Ако се съди по разкази в социалните медии, най-вероятно в чакалнята пред рентгеновите кабинети, където се миксира потокът от доказан и недоказан ковид с всички други пациенти.

 79. 79 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 283 Неутрално

  В момента пак има натиск за масово тестване в училищата. Проблемът е, че ако тестват - ще открият, и това при напълно здрави деца. Хоп тестът светва, айде цял клас в карантина и гърмим патроните без нужда. А, и кейсове пишем за статистиката и картинката става още по-черна. Реално проблем няма - има + тест. Този + тест дали ще доведе до серия заразявания, в които някой по веригата ще умре - никой не знае. В крайна сметка вирусът ще си вземе своето, и някои хора няма да ги опазят нито мерки, нито маски, нито ваксина. Затова е глупаво да се ползва чувството за вина за "загубени животи", които са неспасяеми, за да си ограничим още повече нашия живот. Съжалявам, но животи на 80, че и на 96 няма какво да загубят - те са изживени вече...живот губим младите, върви на 2 години вече. И децата.
  —цитат от коментар 64 на lil_alex


  И това е извинение да си правим каквото си искаме, а? А изнемогващите лекари и сестри, а болните от други болести, които чакат с месеци за отложени операции, а дълготрайно увредените....Да си щракаме с пръсти и да си свиркаме, то все някой ще умре. Баси народа се е завъдил в тая малоумна държава.

 80. 80 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#79] от "anamari":

  Не си правим каквото искаме, искаме поне базовите и важни неща в живота, а училището не е ли от тях? Ами да, точно така е. Отказваме се от базови неща.

  Лекарите - заради тях стояхме затворени доста дълго, имаше и други ограничения. Те какво направиха от своя страна? За 19 месеца как се организираха, как похарчиха субсидиите, какво четоха за вируса и какво научиха? Какво изискаха от шефовете си и какво измислиха? Избрали са да са лекари, някои от тях се държат арогантно като полубогове, ами разбира се, че ще се изисква и да намерят решения, а не само да искат от хората да не им отварят работа.

  Само че доста от лекарите са направо като зомбита, знаят си своето и не могат да обяснят сам как да си помогнеш. Знаят си отделението, начина на работа и нула мисъл извън тази писта...

 81. 81 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  Герберският трол си е герберски трол. Като беше Бобойко да не би да беше различно, а?
  —цитат от коментар 68 на ozd05563707


  Би ли посочил поне един пример за това, къде и как съм защитавал политиката на ББГЕРБ ?


  Мараба, С-ДС доносници!
 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  Затова е глупаво да се ползва чувството за вина за "загубени животи", които са неспасяеми, за да си ограничим още повече нашия живот. Съжалявам, но животи на 80, че и на 96 няма какво да загубят - те са изживени вече...живот губим младите, върви на 2 години вече. И децата.
  —цитат от коментар 64 на lil_alex


  Ехааааа..........Знаеш ли - през лятото загубих близък приятел. Не успя да се справи с вируса. На 32. Месец, преди да му се роди първото дете / да е живо и здраво, вече е сред нас и носи името на баща си/.
  Не мисля, че би се осмелила да кажеш всичко това на жена му.

  Мараба, С-ДС доносници!
 83. 83 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#80] от "lil_alex":

  Алеле, тая лудата пак изгря...Кво ли работи в редакцията?!

 84. 84 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#79] от "anamari":Не си правим каквото искаме, искаме поне базовите и важни неща в живота, а училището не е ли от тях? Ами да, точно така е. Отказваме се от базови неща. Лекарите - заради тях стояхме затворени доста дълго, имаше и други ограничения. Те какво направиха от своя страна? За 19 месеца как се организираха, как похарчиха субсидиите, какво четоха за вируса и какво научиха? Какво изискаха от шефовете си и какво измислиха? Избрали са да са лекари, някои от тях се държат арогантно като полубогове, ами разбира се, че ще се изисква и да намерят решения, а не само да искат от хората да не им отварят работа. Само че доста от лекарите са направо като зомбита, знаят си своето и не могат да обяснят сам как да си помогнеш. Знаят си отделението, начина на работа и нула мисъл извън тази писта...
  —цитат от коментар 80 на lil_alex


  Разбира се, че е базово училището. И за да не страдат децата ни, добре е ние като родители да се напънем и да направим нещо - с ваксини, с ограничения. Ама и това не иска народът, иска да си живее както си иска. Е, вижда се, че не става.

 85. 85 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "ако един директор реагира, а останалите - не, той ще трябва да се изправи срещу огромна съпротива. ... затова предпочита решението да е взето на "ниво район или ниво град, но в никакъв случай чак толкова локално"

  Разбирам, че директорът не желае да си изпълнява служебните задължения и да носи отговорност. Защо мерките да са на ниво район или град, след като всяко училище има специфична заболваемост и ученически профил?

 86. 86 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":
  Точно!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 87. 87 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#82] от "Манчо":

  Разбира се, че няма да го кажа, това вече е загубен млад живот, на всички е ясно. Очевидно е, че загубата на живот на 32 е по-тежка и трагична, особено като има зависими деца. Но ако е на 96 - тъжно, но не трагично, факт от живота. Повечето починали от вируса са възрастни и със завършени житейски задължения, а и със завършена биологична продължителност на живота.

  Също така, настанявайки някой на 96, се пълнят легла, и после няма за 32-годишния. Другото е вече самият човек как си е обърнал внимание и какво е направил, за да се пребори с вируса. Защото видях наистина човек на 37 с тежко изкрарване, ама и не със запуснато лечение и с правилните лекарства. Ако запуснеш пневмония, винаги е опасно, а това в момента се прави и не е заради вируса, а заради лекарите и заради хората, че слушат да стоят в карантина и ходят прекалено късно.

 88. 88 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Само да напомня, че докато здравните и образователните експерти се наддумвате колко живота средно отнема един ходещ на училище ученик, задушавайки се по 6 часа задамаска, кръчмите и дискотеките са отворени. Без маски. Насочете ужаса си натам, драги. Обмислете приоритетите си. Освен ако не пишете сърцераздирателните си постове от някоя маса... няма да се учудя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK