На живо

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Георги Кожухаров
От 21 октомври в цялата страна влизат в сила нови изисквания за достъп до закрити обществени места - ще е необходимо да се показва сертификат за COVID-19, гласи заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена днес. Тя се обявява на фона на увеличение на заразените с коронавирус, достигащо до 19 на сто от тестваните. "Дневник" проследи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти. Ситуацията по света можете да следите тук.
Ресторантьорите не одобряват решението за сертификатите

Ричард Алибегов

© Юлия Лазарова

Ричард Алибегов


Асоциацията на ресторантьорите не одобрява обявеното днес решение достъпът до публични събития, до културни институции, заведения, молове, спортни клубове да става единствено с COVID сертификат, удостоверяващ, че притежателят му е преболедувал, ваксиниран е или е дал отрицателен тест.


"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат "зелени" сертификати. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно", заяви пред Нова телевизия председателят на сдружението Ричард Алибегов. По думите му срещу новата заповед се обявяват и хотелиерите и управите на моловете.

Янев: Чужденците ще отбягват България за зимен туризъм заради малкото ваксинирани

Стефан Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан Янев


Новата мярка за присъствие на обществени събития само за притежателите на здравен COVID сертификат не е взета внезапно и без предупреждение, а е обсъждана над един месец с браншовите организации, чиито представители търпят най-големите щети от ограниченията, главно на туристическия бизнес. Това коментира премиерът Стефан Янев в предаването "Въпросите" по ТВ1 в отговор на въпрос защо мярката се съобщава ден преди да започне да се прилага. По думите му зимният туристически сезон е заплашен от срив, защото чужденците не желаят да идват в България, чието население е най-слабо ваксинираното в ЕС. "Тези баланси не са лесни", каза той.


Янев отговори отрицателно и на въпроса има ли натиск от ЕС за въвеждането на мярката и за увеличение на дела на ваксинираните.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че се поема курс към провеждането на редица дейности на единствено за хора с COVID сертификат. Сред тях са повечето дейности на закрито. Действието на мерките e за цялата страна и влиза в сила от четвъртък (21 октомври).


"Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа", каза Кацаров.


Изискване за сертификат ще има за баровете, ресторантите, кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове и басейни. Такъв документ се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч.


"Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, диализни центрове и онкологични центрове да работят при наличие на COVID сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове", добави Кацаров.


Преустановява се присъственото обучение в училищата във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население, където половината ученици трябва да са онлайн.


Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.


Сертификат ще се иска и за присъствено обучение в университетите.


Спортни събития ще се посещават също със сертификат.


Няма да има изискване за сертификат за хранителни магазини, аптеки, банкови институции, превоз в градския транспорт.


Ако мерките не дадат резултат, Кацаров обяви, че ще се пристъпи към "национален локдаун".


Очаквайте подробности.

Здравната инспекция в София даде указания за училищата и детските градини

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Юлия Лазарова

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев издаде заповед с указания как да действат директорите на училища и детски градини в случай, че с PCR или антигенен тест се установи заразяване с COVID-19.


Потвърдените с коронавирус се поставят под карантина за 14 дни, а контактните лица – за десет дни, е записано в заповедта.


За уведомяване на РЗИ-София се препоръчва Системата за сигурно електронно връчване.

Президентът призова хората да се защитят като се ваксинират

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Велко Ангелов


Всеки е свободен сам да взема решение за своето здраве, но ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, и това се потвърждава от всички статистики на постъпили в болница и на починали, заяви пред репортери в Перник президентът Румен Радев. Допълни, че това се потвърждава и от държавите, които са напреднали с ваксинацията и вече се отварят за пълноценен обществено-икономически живот.


Държавният глава заяви, че мерки се предприемат всеки ден призова всеки като част от обществото да вземе свободно своето решение с отговорност към себе си и околните. "Ние няма да принуждаваме никой да се ваксинира, но пунктове за ваксинация има навсякъде, така че мислете за себе си и за своите близки", апелира Румен Радев, цитиран от пресслужбата си.

Здравният министър заговори за почивка за работещите в COVID отделения

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Юлия Лазарова


На работещите в COVID отделения в страната (не само лекари, но и медицински сестри, и санитари) може да бъде осигурена възможност за почивка. Такава заявка даде здравният министър Стойчо Кацаров след посещение в болница "Александровска", отбелязвайки, че "не мога да кажа колко бързо ще успея да го организирам".


"Например за уикенд, защото това е огромно натоварване - и физически, и психически - за продължително време", отбеляза Кацаров, без да дава конкретика, защото "идеята е съвсем сурова" и следва да я обсъди с други министри в служебното правителство.

Кацаров: Млади лекари в COVID отделения ще получават място за специализация без конкурс

Младите лекари, които работят в инфекциозните отделения и реанимациите на болниците, където се лекуват пациенти с COVID-19 да не минават през конкурс, а да бъдат зачислявани директно като специализанти. Тази заявка даде министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след посещение в болница "Александровска". По думите му идеята ще се "реализира още през следващите дни".


"Те работят в тези отделения, но това им ограничава възможностите за специализация, защото са през цялото време тук", заяви здравният министър.


Инфекционистите, реаниматорите и анестезиолозите са сред най-дефицитните ни специалисти в страната.

Леглата за болни от коронавирус в София ще се увеличат

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Георги Кожухаров


Леглата за болни от коронавирус в софийските болници ще бъдат увеличени, обяви директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев след среща с ръководствата на лечебните заведения на територията на София.


"Тенденцията е леглата за COVID-19 в болниците да достигнат 30% от общия брой на леглата в лечебните заведения. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал, за да се покрият нуждите на болните", добави Пенчев.


От думите му се разбра, че плановият прием няма да бъде преустановен, а решението за това остава да бъде взето индивидуално от всеки директор на лечебно заведение.


В отговор на въпрос обяви, че засега не се обсъжда влизането в болница да става със зелен сертификат. Обяви, че в София над 51% от медицинския персонал е ваксиниран, много са и преболедували.


На срещата е договорено още при прием на болен това веднага да се отразява в електронната система за броя заети легла в болниците, за да не обикалят линейките от болница в болница. В момента електронната система се актуализирала на 3 часа.

Министерството на здравеопазването ще обяви нови мерки следобяд

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи пред репортери, че следобед ще бъдат оповестени новите мерки в отговор на разгарящата се поредна вълна на вируса. Отказа да даде повече подробности в момента. Отбеляза, че те нямат да влязат в сила веднага, а ще има няколко дни толеранс за хората и бизнесите да се подготвят.


Около една трета от областите в България вече са в най-тревожната тъмночервена COVID зона, където новите заразени на 100 хил. население за период от 14 дни са над 500 души. Това сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (10 октомври).


Подробности четете тук.

Денков предлага на учителите да се признава и тест за наличие на антитела

Министърът на образованието Николай Денков ще предложи тестовете за антитела да се признават при допускане в учебните заведения, ако се въведе влизането само със зелен сертификат. Това обяви той пред Би Ти Ви. Посочи, че въвеждането на такъв сертификат е единственото ново в мерките заради коронавируса, което се обсъжда за момента.


Допълни, че това е временна мярка заради тежката ситуация в момента. Тези мерки са обсъждани вчера от здравните власти, но към този момент те официално не са обявени.


Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Юлия Лазарова

Ако се приеме зеленият сертификат за училищата, учителите ще трябва да са или ваксинирани, или да са преболедували, за да преподават в клас. В противен случай това ще става дистанционно.


По данни на министерството към момента 36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували, като някои от тях обаче нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили, отбеляза министърът на образованието.


Остава отворен също така въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това.


По информация на образователния министър най-много карантиниран ученици има във Видин - 3.06%, докато в други области процентът е под 1.

В болница в Монтана настаняват и по двама пациенти в легло

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна

Лекарите в болницата в Монтана определят ситуацията с болните като критична. Заразените, които се нуждаят от грижи в болница, са толкова много напоследък, че се налага на моменти да бъдат по двама в легло, показва в репортаж от там "Нова телевизия". Настанени болни има и в приемната стая.


В региона четири са здравните заведения, които приемат болни с коронавирусна инфекция.


"В момента в болницата са настанени 41 болни. Това е пълният капацитет на отделението ни. Около 20 процента от тях са в тежко състояние", посочи Илияна Събчева, началник на Инфекциозно отделение - Монтана.


И Видин, и Монтана са в тъмночервената зона, което означава, че случаите на зараза са над 500 на 100 хил. души.

Новите случаи на зараза достигат почти 5 хил.

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Юлия Лазарова

Новите установени случаи на зараза с коронавирус са 4979 души, показват официалните данни. Те са открити при направени 26 780 теста, като процентът положителни е 18.59. Общо 84% от тях не са ваксинирани.


Много висок е броят и на починалите - 214, но по традиция данните във вторник обхващат и неотразени от уикенда случаи. Въпреки това по този показател ръстът на седмична база е 13%. Според официалните данни 94% от тях не са ваксинирани.


В същото време броят на излекуваните за денонощие е 2009, или с 10% по-малко на седмична база.


През последните 24 часа са поставени 6201 дози ваксина.


Данните в графиките можете да видите тук.


Плащанията от касата за болни от COVID-19 са се удвоили

Коронавирусът в България: COVID сертификатът става водещ документ за участие в прояви (хронология)

© Велко Ангелов

Плащанията по линия на здравната каса за лечение на заразени с коронавирус са се удвоили през деветте месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Това съобщава пред БНР управителят на ведомството Петко Салчев.


Посочва и че заради натиска върху болниците са се вдигнали значително разходите им за консумативи - най-вече кислород, вода и ток.


С болничната асоциация в края на месеца ще бъде обсъдено как парите за доболнично и за болнично лечение да бъдат по-добре разпредели, за да може болничната система да поеме "този тежък удар" в момента.


Салчев казва, че няма болници, които не са си получили средствата за лечение на пациенти с коронавирус. Той не очаква преразходи бюджета на касата, като до момента за болнична дейност са разплатени почти 1.4 млрд. лева.


Уверява, че лекарите на първа линия получават по 1200 лева от този месец, когато те са работили на пълен работен ден.

Управителят на касата обявява и че ще предложи личните лекари също да могат да изписват безплатни за пациентите лекарства, това обаче трябва да бъде договорено с Българския лекарски съюз. "Днес ще изпратя писмо до надзорния съвет на касата да вземат това решение и след утвърждаване от лекарския съюз този проблем до седмица може да бъде решен", посочи Салчев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK