Ремонтираната за 200 млн. лв. отсечка на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора няма гаранция

Виолета Комитова

© Надежда Чипева, Капитал

Виолета КомитоваРемонтираната тази година отсечка от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора няма гаранция. Въпреки че за ремонтните дейности държавата е платила около 200 млн. лева, при проблем с пътната настилка ще се наложи да се вадят пари от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това се разбра от интервю на служебния регионален министър Виолета Комитова пред БНТ.


Тя обясни, че отсечката е минала в графата текущ ремонт или поддръжка, поради което няма одобрен проект, разрешение за строителство и акт 16 за въвеждане в експлоатация. По думите ѝ това е порочна практика от предишните управляващи с цел по-бързо да се правят ремонтите.


"Пет години в този участък имаше ограничение на скоростта. В това време можеше да се изкарат всички необходими документи ремонтът да не бъде текущ, за който не се иска гаранция. Изведнъж решаваме през април тази година да копаем, да взривим гражданите предизборно и много бързо да строим там. Почти всички ремонти, които годишно са за около 1.5 млрд. лева, не минават като основни ремонти и така, като се повредят пътищата, няма фирма, която да носи отговорност", каза Комитова и уточни, че от тези практики се е появил изразът "ремонт на ремонтите".
Тя допълни, че ще предложи такива тежки и скъпи ремонти да се правят с всички нужни документи, за да може да има гаранция за свършената работа.


По думите ѝ още през април бюджетът на АПИ от 300 млн. лева е бил изчерпан и това е наложило през август да се предвидят допълнително пари за зимното почистване. Оказало се обаче, че фирмите, занимаващи се с тази дейност, не са получили парите си за предната зима, като за това тя обвини правителството на Бойко Борисов. Комитова изчисли, че на АПИ ще е нужен бюджет 1.5. млрд. лева, за да могат фирмите да работят спокойно през 2022 г.


Поскъпване на тол таксите за камиони и автобуси


Регионалният министър каза още, че тол системата все още не е достатъчно ефективна. Според изчисленията ѝ таксите носят годишно около 380 млн. лева в бюджета, но 75% от тези пари идват от винетките, а не от тежкотоварния трафик.


Затова сега се обмисля вариант за разширяването на обхвата на тол системата, както и покачването на цените за автобусите и камионите. Тя даде пример с автобус, който пътува от Бургас до София. За такова превозно средство се плаща по 1 ст. на километър и така излиза, че таксата, която ще бъде платена за това разстояние е 3.60 лв.


"Искаме да събираме двойно повече от досегашните приходи. И по-голяма част от тези пари да идват от автобусите и тежкотоварните коли", допълни Комитова.


Тя добави, че от началото на годината в страната са влезли 27 хил. претоварени камиона, но заради слаба работа на контролните органи е пропусната възможност да се съберат около 50 млн. лева по това перо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK