Уволнена заради критика към властта: Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Съдия Мирослава Тодорова. Снимката е от 2014 година

Съдия Мирослава Тодорова. Снимката е от 2014 годинаЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че е нарушено правото на съдия Мирослава Тодорова от Софийски градски съд (СГС) на свободно изразяване на мнение (член 10), като спрямо нея е нарушен и член 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.


Това се разбира от постановеното на 19 октомври 2021 година решение по жалба на Тодорова срещу България заради дисциплинарните производства през 2011 и 2012 година, довели първо до намаляване на заплатата й, а после и до уволнението й. По това време тя е председател на Съюза на съдиите в България - най-голямата магистратска организация, която остро критикува вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, както и самия съдебен съвет.


"Като се има предвид фундаменталното значение на свободата на изразяване по въпроси от обществен интерес
като функционирането на съдебната власт и необходимостта от защита на независимостта на съда, съдът
счита, че дисциплинарното производство срещу жалбоподателката и наложените ѝ санкции са представлявали намеса в упражняването на правото ѝ на свобода на изразяване, която не е била "необходима в едно демократично общество" за постигане на законните цели, посочени в член 10 от конвенцията.
Съдът приема, че основната цел на дисциплинарното производство срещу Тодорова и на санкциите, наложени й от Висшия съдебен съвет (ВСС), не е била да осигури спазването на сроковете за приключване на делата, а да я накаже и сплаши заради критиките ѝ срещу съдебния съвет и изпълнителната власт. Нещо повече - съдът в Страсбург приема, че уволнението на Тодорова е имало "възпиращ ефект върху други съдии" и ги е обезкуражило да изразяват критични мнения".


Освен това според съда, въпреки че уволнението е след проверка на цялото наказателно отделение в СГС, отбелязва, че дисциплинарните процедури и санкциите, които са наложени на Тодорова, не са без връзка с нейната позиция на председател на Съюза на съдиите.


Освобождаването на Тодорова предизвика протести на граждани и магистрати, а впоследствие съдът отмени наказанието й като несъразмерно тежко и върна казуса отново на съдебния съвет, който я понижи в ранг за две години. Съдия Мирослава Тодорова отново правораздава в Софийския градски съд.


Хронология


През 2011 година тогавашният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) избира за председател на най-големия съд - Софийски градски съд, семейната приятелка на вътрешния министър по това време Цветан Цветанов. Изборът предизвика двама членове, избрани от съдиите - Галина Захарова и Капка Костова, да подадат оставки. Има и остри реакции и от Съюза на съдиите, чийто председател тогава е именно Тодорова.


Впоследствие Инспекторатът на съдебния съвет започна проверка в наказателното отделение, където Тодорова правораздава, и открива, че тя е забавила дела на фона на обща много голяма натовареност и на факта, че е била и преподавател в Националния институт по правосъдие.


Срещу Тодорова започва дисциплинарно производство, като в състава не влиза нито един съдия (от тогавашния състав на съвета Цони Цонев и Пенка Маринова са прокурори, а Стефан Петров - следовател). ВСС наказва Тодорова с намаляване на заплатата с 15% за две години, без да я изслуша. Наказанието е отменено от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но петчленен състав го потвърждава.


През 2012 г. започва ново дисциплинарно производство срещу Тодорова, което довежда и до уволнението й.


Съдът в Страсбург отхвърля искането на Тодорова да приеме, че има нарушение и на член 6 от конвенцията - а именно правото на справедлив процес заради това, че не е била изслушана от дисциплинарния състав, но уточнява, че такива обстоятелства могат да поставят под въпрос дали съответната процедура отговаря на изискванията на конвенцията.


Съдът отбеляза, че Върховният административен съд (пред който впоследствие е гледано делото за уволнението) е компетентен да разгледа всеки фактически въпрос, който счита за релевантен, както и правната квалификация на дисциплинарните нарушения, вменени на действията или бездействията на жалбоподателя.


Следователно в настоящия случай Върховният административен съд е разполагал с достатъчно широка компетентност, а твърдените от жалбоподателя процесуални недостатъци пред ВСС са могли да бъдат отстранени по целесъобразност в рамките на съдебното производство. Що се отнася до производството пред Върховния административен съд, съдът констатира, че не е налице липса на независимост или безпристрастност от страна на този съд, както и че не са нарушени други аспекти на справедливостта на производството и съответно не е установил нарушение на член 6.


По същото време Цветанов, станал известен с това, че под негово ръководство МВР провеждаше операции, кръщавани с имена на съдии, обяви Мирослава Тодорова за "най-големия критик", а впоследствие я обвини, че "покровителства организираната престъпност в България".


Тя заведе дело за клевета срещу него, което се гледа в Районния съд в Пловдив, тъй като магистратите в столицата си направиха отвод. Към онзи момент председател на съда беше Веселин Хаджиев, а ръководител на горната инстанция (Пловдивския окръжен съд) - Сотир Цацаров. (Няколко месеца по-късно Цацаров бе избран за главен прокурор). В качеството си именно на председател на Окръжния съд Цацаров дори бе изисквал делото срещу Цветанов, "за да се запознае с него". В крайна сметка Цветанов бе оправдан от съдия Екатерина Роглекова. След това развитие на процеса Веселин Хаджиев стана председател на Окръжен съд - Пловдив, а Роглекова беше повишена като съдия там.


На втора инстанция - в Софийския окръжен съд, където процесът стигна след жалба на Тодорова, делото забуксува. По това време - през 2014 година, течеше предизборна кампания и след като Цветанов влезе в парламента, делото бе спряно заради депутатския му имунитет. Впоследствие през 2017 година процесът беше прекратен по искане на Цветанов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK