Уволнена заради критика към властта: Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Съдия Мирослава Тодорова. Снимката е от 2014 година

Съдия Мирослава Тодорова. Снимката е от 2014 годинаЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че е нарушено правото на съдия Мирослава Тодорова от Софийски градски съд (СГС) на свободно изразяване на мнение (член 10), като спрямо нея е нарушен и член 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.


Това се разбира от постановеното на 19 октомври 2021 година решение по жалба на Тодорова срещу България заради дисциплинарните производства през 2011 и 2012 година, довели първо до намаляване на заплатата й, а после и до уволнението й. По това време тя е председател на Съюза на съдиите в България - най-голямата магистратска организация, която остро критикува вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, както и самия съдебен съвет.


"Като се има предвид фундаменталното значение на свободата на изразяване по въпроси от обществен интерес
като функционирането на съдебната власт и необходимостта от защита на независимостта на съда, съдът
счита, че дисциплинарното производство срещу жалбоподателката и наложените ѝ санкции са представлявали намеса в упражняването на правото ѝ на свобода на изразяване, която не е била "необходима в едно демократично общество" за постигане на законните цели, посочени в член 10 от конвенцията.
Съдът приема, че основната цел на дисциплинарното производство срещу Тодорова и на санкциите, наложени й от Висшия съдебен съвет (ВСС), не е била да осигури спазването на сроковете за приключване на делата, а да я накаже и сплаши заради критиките ѝ срещу съдебния съвет и изпълнителната власт. Нещо повече - съдът в Страсбург приема, че уволнението на Тодорова е имало "възпиращ ефект върху други съдии" и ги е обезкуражило да изразяват критични мнения".


Освен това според съда, въпреки че уволнението е след проверка на цялото наказателно отделение в СГС, отбелязва, че дисциплинарните процедури и санкциите, които са наложени на Тодорова, не са без връзка с нейната позиция на председател на Съюза на съдиите.


Освобождаването на Тодорова предизвика протести на граждани и магистрати, а впоследствие съдът отмени наказанието й като несъразмерно тежко и върна казуса отново на съдебния съвет, който я понижи в ранг за две години. Съдия Мирослава Тодорова отново правораздава в Софийския градски съд.


Хронология


През 2011 година тогавашният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) избира за председател на най-големия съд - Софийски градски съд, семейната приятелка на вътрешния министър по това време Цветан Цветанов. Изборът предизвика двама членове, избрани от съдиите - Галина Захарова и Капка Костова, да подадат оставки. Има и остри реакции и от Съюза на съдиите, чийто председател тогава е именно Тодорова.


Впоследствие Инспекторатът на съдебния съвет започна проверка в наказателното отделение, където Тодорова правораздава, и открива, че тя е забавила дела на фона на обща много голяма натовареност и на факта, че е била и преподавател в Националния институт по правосъдие.


Срещу Тодорова започва дисциплинарно производство, като в състава не влиза нито един съдия (от тогавашния състав на съвета Цони Цонев и Пенка Маринова са прокурори, а Стефан Петров - следовател). ВСС наказва Тодорова с намаляване на заплатата с 15% за две години, без да я изслуша. Наказанието е отменено от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но петчленен състав го потвърждава.


През 2012 г. започва ново дисциплинарно производство срещу Тодорова, което довежда и до уволнението й.


Съдът в Страсбург отхвърля искането на Тодорова да приеме, че има нарушение и на член 6 от конвенцията - а именно правото на справедлив процес заради това, че не е била изслушана от дисциплинарния състав, но уточнява, че такива обстоятелства могат да поставят под въпрос дали съответната процедура отговаря на изискванията на конвенцията.


Съдът отбеляза, че Върховният административен съд (пред който впоследствие е гледано делото за уволнението) е компетентен да разгледа всеки фактически въпрос, който счита за релевантен, както и правната квалификация на дисциплинарните нарушения, вменени на действията или бездействията на жалбоподателя.


Следователно в настоящия случай Върховният административен съд е разполагал с достатъчно широка компетентност, а твърдените от жалбоподателя процесуални недостатъци пред ВСС са могли да бъдат отстранени по целесъобразност в рамките на съдебното производство. Що се отнася до производството пред Върховния административен съд, съдът констатира, че не е налице липса на независимост или безпристрастност от страна на този съд, както и че не са нарушени други аспекти на справедливостта на производството и съответно не е установил нарушение на член 6.


По същото време Цветанов, станал известен с това, че под негово ръководство МВР провеждаше операции, кръщавани с имена на съдии, обяви Мирослава Тодорова за "най-големия критик", а впоследствие я обвини, че "покровителства организираната престъпност в България".


Тя заведе дело за клевета срещу него, което се гледа в Районния съд в Пловдив, тъй като магистратите в столицата си направиха отвод. Към онзи момент председател на съда беше Веселин Хаджиев, а ръководител на горната инстанция (Пловдивския окръжен съд) - Сотир Цацаров. (Няколко месеца по-късно Цацаров бе избран за главен прокурор). В качеството си именно на председател на Окръжния съд Цацаров дори бе изисквал делото срещу Цветанов, "за да се запознае с него". В крайна сметка Цветанов бе оправдан от съдия Екатерина Роглекова. След това развитие на процеса Веселин Хаджиев стана председател на Окръжен съд - Пловдив, а Роглекова беше повишена като съдия там.


На втора инстанция - в Софийския окръжен съд, където процесът стигна след жалба на Тодорова, делото забуксува. По това време - през 2014 година, течеше предизборна кампания и след като Цветанов влезе в парламента, делото бе спряно заради депутатския му имунитет. Впоследствие през 2017 година процесът беше прекратен по искане на Цветанов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Едната кака, а другата?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  На какво е осъдена държавата?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Браво на съдия Тодорова!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Горката жена! Колко ли мъка е преживяла за тези десетина години!!!
  Едва ли това решение обаче ще доведе до някаква промяна в стила на българското правосъдие.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#4:"alabalko"][/quote]

  В случая Дневничето едва ли има нужда да доказва фактите...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Гневно

  От самото начало бе ясно, че "семейната приятелка" на Цвъки бе "избрана за председател на СГС заради единствената си заслуга да бъде семейна приятелка на Цвъки! След време се разбра, че същата семейна приятелка на Цвъки Владимира Янева е подписвала незаконно под път и над път разрешения за подслушване и тя бе "опраскана"! А делото срещу Цвъки за клевета по адрес на Мирослава Тодорова бе забатачено докато изтече давността. По този начин Цацаров си осигури избиране за главен прокурор!

  Превземането на съдебната система започна при ГЕРБ и за 12 години приключи с "избирането" на един нискоинтелегентен каскет за нов главен прокурор!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  До коментар [#2] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":
  внушава Пикливата преса и компания, тук ти съобщават безспорен факт. Не че Дневник с препечатките от Дойче Веле, не си вкарва автоголове, но въпрос на спонсори.

  Тиква под наем.
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Това е върхът на айсберга. Социалният инженеринг на гербавите и опитите за маргинализация на неудобните се простират много отвъд държавните институции...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Само по едно от делата, за които се споменава в статията, дамата на снимката е трябвало да изчете 15 000 (толкова ги сметнах) страници. Да я обвиниш, че си бави работата нарочно, е било направо грях.
  Поздравления за успеха, дано да доведе до положителна промяна.

 13. 13 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  До коментар [#9] от "selqnin":
  познавате правосъдието на Екваториална Гвинея или съвсем чистосърдечно си признавате че сме колониална територия?!

  Тиква под наем.
 14. 14 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  заради критика към властта
  текат тие дни хакерски атаки срещу опозиционни! медии -
  ПИК Афера и Труд
  като задръстват сайтовете им да са недостъпни.
  журналистическите АЕЖ на америка за ъблгария и СБжсъюзи мълчат
  видните боркини за свобода на словото са си глътнале езика.
  нема подкаст нема нищо
  другите медии мълчат
  бивул и фтичко не разследват що стават тие посегателства
  обаце са борите срещу цензурата и за правата на секи не ли?
  големо обществено падение
  пълзи мрак диктатура


 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално
 16. 16 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Вярно го имаше това със семейната приятелка на Цветанов и ето пазилите тогавашната власт са ги повишили. Интересно как така тези факти за Цацаров не бяха популяризирани по време на изборът му за главен прокурор и съответно дали това би имало значение когато ГЕРБ поиска гласовете ни на 14ти Ноември? Едва ли. Те хората не търсят програмите на партиите преди да гласуват... С две думи докато няма достатъчно мислещи с главите си българи страната ни няма да избере читави управници.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  Кви пари ще вземе?
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  Това ли Ви е важното? Не е ли по-важно, че пак сме се издънили в съдебната система?

 18. 18 Профил на its271081907
  its271081907
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Цената на газта как е? А на тока?

 19. 19 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 623 Весело

  заради критика към властта текат тие дни хакерски атаки срещу опозиционни! медии -ПИК Афера и Трудкато задръстват сайтовете им да са недостъпни.журналистическите АЕЖ на америка за ъблгария и СБжсъюзи мълчатвидните боркини за свобода на словото са си глътнале езика. нема подкаст нема нищодругите медии мълчатбивул и фтичко не разследват що стават тие посегателстваобаце са борите срещу цензурата и за правата на секи не ли? големо обществено падение пълзи мрак диктатура
  —цитат от коментар 14 на bruno__dante


  Каква загуба! каква трагедия! Най - уважаваните медии са нападнати, викаш. Няма да ни е верна информацията значи. Ще го преживееш, не се притеснявай. Медии колкото душа ти иска.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Гневно

  Трябва да се присъжда и лична такса-тепегьозлък на осъдените......

 26. 26 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Превземането на съдебната система започна при ГЕРБ и за 12 години приключи с "избирането" на един нискоинтелегентен каскет за нов главен прокурор!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  От ДПС е, не е от ГЕРБ. ДПС просто си пазят аватарите, докато намерят начин как да се отърват безболезнено от тях.

  Кой каквото и да ги говори сега по време на предизборната кампания, първият приоритет трябва да е съдебна реформа и смяна на Гешев. Иначе просто ще се разкриват едни корупционни схеми, дори може да затихнат сега, но това ще е само временно. Както и уж Пеевски беше история, пък накрая пак го върнаха.
  Стабилната основа да направим от тази територия реална държава започна през независима съдебна власт и главен прокурур готов да разследва всеки, но и да бъде контролиран от Народното събрание.

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Е нема лабаво, са като дойди новата власт на промяната даваме право на съдии, полицаи, военни да прават политически изказвания, на граждани с двойно и тройно гражданство да на управляват като пРезиденти, премиери, министри

 28. 28 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#19] от "truder":Каква загуба! каква трагедия! Най - уважаваните медии са нападнати, викаш. Няма да ни е верна информацията значи. Ще го преживееш, не се притеснявай. Медии колкото душа ти иска.

  а така умник!
  подкрепяме начи затварянето на устата на опозиционни медии
  те тва сте вие промената по 1984

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 756 Неутрално

  На какво е осъдена държавата?
  —цитат от коментар 3 на Роси


  На "смърт чрез обесване". И правилно.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":
  "Едва ли това решение обаче ще доведе до някаква промяна в стила на българското правосъдие. "

  ЩЕ доведе! Плъховете вече бягат.
  Скорошният опит на ВСС да избере двама нови членове се провалиха поради отказ на съдиите в България да участват в гласуването.
  Такова чудо до сега не е ставало

  подпис
 34. 34 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 705 Неутрално
 35. 35 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Държавата е осъдена да се извини на “моля другарче”-то

 36. 36 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":
  "голяма радост
  някой се скарал с тогавашните шефове

  за което "пострадал"
  и сега ще бъде възмезден... от цялото население, но не и от тия, с които се е сдърпал"

  На тези след "девети" са им казвали"активен борец против фашизма и капитализма". Те и роднините "до девето коляно" получаваха всевъзможни благинки платени от, но недостъпни за, целокупното население.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 37. 37 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#18] от "its271081907":


  Благодаря, добре е.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Любопитно

  Тия неща трябва да означават нещо за прокурори и съдии !! Съдят ни за всичко , а плаща държавата !?? Време е такива присъди да костват кариери ...

 39. 39 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Те ако можеха щяха да уволнят всички които критикуваха властта.
  Хубаво е че малко по малко ще губят влияние.

  SHADOWS of SOFIA
 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  На какво е осъдена държавата?
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Да възстанови на др Тодорова 2.620 лева разноски за преводач. Пише го в решението.

  6. Holds unanimously
  (a) which the respondent State is to pay to the applicant, within three months from the date on which the judgment becomes final in accordance with Article 44 § 2 of the Convention, EUR 1,340 (one thousand three hundred and forty euros), to be converted into the currency of the State
  defendant at the rate applicable on the date of settlement, plus any amount that may be due out of this sum by the applicant as tax, for costs and expenses;
  b) that from the expiration of the said time limit and until the payment, these amounts will be increased by simple interest at a rate equal to that of the European Central Bank's marginal lending facility applicable during this period, increased by three percentage points percentage.

 41. 41 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Нейният случай се коментираше тук във форума, някои бяха добре запознати с него и говореха за точно такъв развой.

 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Любопитно

  Нека да видим след 14..........опозиционната ПИК :)) Колкото до прокурорите , ...ще се търси отговорност - толкова пари, толкова съдби ..

 43. 43 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#19] от "truder":Каква загуба! каква трагедия! Най - уважаваните медии са нападнати, викаш. Няма да ни е верна информацията значи. Ще го преживееш, не се притеснявай. Медии колкото душа ти иска.а така умник!подкрепяме начи затварянето на устата на опозиционни медиите тва сте вие промената по 1984
  —цитат от коментар 28 на bruno__dante


  Толкова си се притеснил бате данте, че виж каква "шльокавица" си написал, за да ни информираш за тази предполагаема атака /продължават да бълват опорките на техните господари/.
  А "умник" ще наричаш сина си, не мен.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  "На какво е осъдена държавата?"

  Осъдена е гражданите да платят масрафа на властимащите.....

 46. 46 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Родното така наречено "правосъдие" е на нивото на Екваториална Гвинея!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Там си решават проблемите със съдия Калашников. Мноог бър и ефективен и не бави делата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Тия в Страсбург за на Гешев глупостите няма да смогнат обаче.

 48. 48 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  На какво е осъдена държавата?
  —цитат от коментар 3 на Роси

  Да възстанови на др Тодорова 2.620 лева разноски за преводач. Пише го в решението.
  —цитат от коментар 40 на dosetliv


  Само 2.620 лева?

  Не може да бъде, там че е била стресирана, разноски по делата в БГ и Страсбург, все си мисля около 20.000 евро?

  ДБ: Време е да спечелим България
 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Макар и решението да е облагодетелствало Тодорова, по съществените точки на иска съдът си е бил камшика.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Цената на газта как е? А на тока?
  —цитат от коментар 18 на its271081907


  Тролче, объркал си статията. Тази статия е за съвсем друго.

 52. 52 Профил на army
  army
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Чакам да видя кой ще е следващия, който ще осъди държавата в Страсбург :)

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Гневно

  На където и да се обърнем, ние страдаме от удари върху родината ни следствие на престъпленията, некадърността и мошенничеството на режима на Борисов и неговата банда.
  Не мога да повярвам, че все още има личности готови да гласуват за същите мутри!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Финансовите загуби и репутационните щети за България при управлението на Тиквата са много. Гарантирано от ГЕРБ-комунета!

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  Всичките гнили ябълки станаха вкусни на левичарите, наричащи се десни. Явно доста са били изгладнели...
  —цитат от коментар 44 на НеКой


  Ма защо така изведнъжки спираш да мислиш бе мило?
  Ако те са изгладнели, кой е ял за да достигне такова наднормено тегло като на Борисов и Пеевски?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#48] от "Полковник Паликъщов":

  Ама тя не е такава като тебе и не мисли така. Затова не е поискала обезщетение.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 57. 57 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#53] от "Храбър":

  Няма личности, има мутри, които гласуват за мутри.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 58. 58 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Родното така наречено "правосъдие" е на нивото на Екваториална Гвинея!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Дори и на това ниво не е. Цитат от статията в „Капитал“:
  „До момента чл. 18 от Конвенцията, който гласи, че допустимите ограничения на права не могат да се прилагат с цел, различна от тази, за чието осъществяване са предвидени, е прилаган изключително рядко в някои единични дела срещу Грузия, Азербайджан, Турция и Русия.“

  Дето се вика - добре дошли в клуба!

  @)----,--'--
 59. 59 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Сега Цветанов и Борисов да й платят иска,а не да бъде осъден целия български народ,защото в момента не те,а народът плаща за техните идиотски постъпки. Трябва да се промени Конституцията,защото тя защищава чиновниците,а не народът и те си правят каквото пожелаят и после знаят,че няма да плащат от джоба си. Ако в конституцията се запише,че чиновникът нарушил закона,ще плаща за това,което е извършил,дали ще правят чиновниците тези своеволия?

 60. 60 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  На какво е осъдена държавата?
  —цитат от коментар 3 на Роси


  На нищо. Мирослава Тодорова е спестила разходи на държавата, защото не е поискала обезщетение. Обаче Физкултурника, Физкултурника наистина няма кой да го накаже.

 61. 61 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Кви пари ще вземе?
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  Никакви, защото не е поискала.

 62. 62 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Чакам да видя кой ще е следващия, който ще осъди държавата в Страсбург :)
  —цитат от коментар 52 на army


  А, опашката е дълга.

 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#29] от "bruno__dante":

  За теб е Ай сиктир.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на Белият кон на Винету Аристотелов
  Белият кон на Винету Аристотелов
  Рейтинг: 91 Неутрално

  За пореден път международен съд установи, че режимът на Чоко и Боко беше корумпиран и престъпен. Нищо ново и тука!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Ега ти законите, всеки уволнен те съди както си иска. Уволнените работници съдят без проблем работодателите си, уволнените държавни служители държавата ни. Е.а ти законите, съставени от милиционерите в НС- кухи глави!

 71. 71 Профил на gatsan
  gatsan
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Аз някак я свързвам с едини пуснати на свобода престъпници които извършиха още престъпления и избягаха от страната

 72. 72 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 499 Неутрално

  В България всичко е по стария устав "щом не си с нас си против нас" и точно това пречи на всеки който живее там и иска нещо да постигне.
  Няма промяна и няма да има и след още 30 години .

 73. 73 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Всеки които осъди бг. кенеф да му се направи паметник като на Левски.

 74. 74 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Ми тя не беше уволнена заради 'критиките и към властта'
  От лобисткият ЕСПЧ толкова.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 75. 75 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Ега ти законите, всеки уволнен те съди както си иска. Уволнените работници съдят без проблем работодателите си, уволнените държавни служители държавата ни. Е.а ти законите, съставени от милиционерите в НС- кухи глави!
  —цитат от коментар 70 на pontius_glarus


  Е.ати властимащите (началници, министри, работодатели и пр.), които си мислят, че могат да се разпореждат с хората като с вещи и да ги уволняват, защото така им е скимнало!

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK