Бивш член на Висшия съдебен съвет - първата номинация за наследник на Лозан Панов

Съдия Галина Захарова бе член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 2007 г. до 2011 г. , но подаде оставка с мотива, че не е съгласна с лобизма при назначенията.

© Юлия Лазарова

Съдия Галина Захарова бе член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 2007 г. до 2011 г. , но подаде оставка с мотива, че не е съгласна с лобизма при назначенията.Ръководителят на Наказателно отделение във Върховния касационен съд (ВКС) и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Захарова е първата официална номинация за нов председател на ВКС.


Пленумът на ВКС с 83 гласа "за" прие решение да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Захарова. В днешното заседание на Пленума на ВКС са участвали 84 върховни съдии, като съдия Захарова не е гласувала. Това е първата официална номинация на кандидат за поста, след като в две поредни заседания на пленума на ВСС не бяха издигнати кандидатури.


Писмено предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на съдия Захарова е направено на 14 октомври от съдиите от Търговската колегия на ВКС, съобщават от съда.
"Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които, съчетани с богатия й административен опит, добрата й работа в екип и безспорния й авторитет сред колегите, дават основание на съдиите от Търговската колегия на ВКС да направят горното предложение до Пленума на ВКС", се посочва в мотивите към номинацията.


На заседание на общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, проведено на 14 октомври, също е взето единодушно решение за издигане на кандидатурата на съдия Захарова.


"През над тридесетгодишния й стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност... С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото", посочват магистратите,


Предложение до съдиите от Гражданската колегия на ВКС за подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова е направено на 18 октомври от и. ф. ръководител на колегията. В него се казва, че Върховният касационен съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател на Върховния касационен съд, следва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС.


"Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия", се призовава в номинацията.


Коя е Галина Захарова


Галина Захарова е завършила "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж.


От 2007 до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. Тя подава оставка от кадровия орган заедно с Капка Костова заради несъгласие с кадровата политика и липсата на критерии за работа в съдебната система. Тогава двете посочиха в мотивите към оставките си, че не са съгласни с лобизма при назначенията, а оставките дойдоха малко след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.


След като напуска ВСС, Захарова продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г. Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13 ноември 2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, която оглавява и в момента.


Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.


Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.


Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург, пише в официалната й биография. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.


Очаква се номинацията на съдия Захарова да бъде внесена до четвъртък и обсъдена на пленума на ВСС. По процедура остават още 2 поредни заседания на пленума, на които може да бъдат издигани кандидатури.


Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а 4-ма са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста.


Предложения за номинации може да направят пленумът на Върховния касационен съд и пленумът на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието Янаки Стоилов, а той вече даде заявка, че може да го направи, но това няма да е "самоцел".


Междувременно председателят на ВКС Лозан Панов бе издигнат от инициативен комитет за кандидат за държавен глава. В момента Панов е в неплатен отпуск до изборите, а мандатът му начело на ВКС изтича на 10 февруари.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Изглежда добра кандидатура. ОчевАдно не е предложение на Гешев.

 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Много добра кандидатура! Читав човек и отличен съдия.
  Пълен антипод на милицията.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Ако е единствен кандидат, да не се продължава процедурата по избор. Нали това искаха всички тук.
  А и да и бъдат задавани същите по обем и теми въпроси, както беше при избора на Гешев.

 4. 4 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#2] от "SSS":

  не да въодушевявайти толку.
  да спомним как Лозан бе недолюбван
  кат подкрепян от н ГЕРб и ДПС
  па после го заобичали.
  тъй са връткат раотите
  неска тъй утре инак.

 5. 5 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#4] от "bruno__dante":
  Абсолютна глупост. Даже преди да го изберат искаха да го ликвидират.

 6. 6 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Това отдавна не е достатъчно.
  В богатите стари демокрации вече щеше да знаем всичко за съпруг, деца, родители, братя и сестри, свързани фирми и лица, дори домашните любимци.
  Дори за управител на квартален магазин да се кандидатира, щеше да ѝ искат подробна автобиография. Време е да се въведезадължително за публичните, избираемите и висшите административни длъжности.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#6] от "magnas":

  Аз пък искам да се знае какви пари имат партиите и откъде?
  Ако са дарения над 5 х. лв. поименно, като в САЩ.
  Да е ясно, ако спечели тази партия, кой реално ще взема решенията.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Името бие на руско. Не че е проблем.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Трябва да има поне 4-5 кандидатури

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":


  Ако е единствен кандидат, да не се продължава процедурата по избор. Нали това искаха всички тук.А и да и бъдат задавани същите по обем и теми въпроси, както беше при избора на Гешев.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Правилно! Да я питат защо ДП го няма по делото за КТБ, примерно. Ще получим интересен отговор. Както и на въпроса защо прокуратурата не си причини едно разследване...

 12. 12 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#8] от "bruno__dante":

  Един от начините да прикриеш, че не пишеш правилно, е да пишеш демонстративно глупости.

 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Не съм я чувал и виждал въпросната.
  Явно е стояла кротко в редичката пред паничката...
  От което следва,че е поредното послушно безличие...

 14. 14 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Името бие на руско. Не че е проблем.
  —цитат от коментар 9 на Котаракът в чизми


  Винаги е проблем руското....

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  "Да я питат защо ДП го няма по делото за КТБ, примерно."

  Този въпрос трябва да се зададе не на съда, а на прокуратурата! Прокуратурата образува производство, ръководи разследването и внася обвинителен акт!

 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Изглежда добра кандидатура. ОчевАдно не е предложение на Гешев.
  —цитат от коментар 1 на evtimvz


  Интересно как ще гласува ВСС...

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  "Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург".
  И тези специализации създават ли амбиции и характер да скочи срещу Доган и шайката??
  Не се е чуло да работи по въпросните...

 18. 18 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 714 Любопитно

  В Люксембург може да се е научила как огромни финансови потоци преминават и се складират без да се проследяват, спестявайки данъци абсолютно законно, а това е много ценно умение у нас. Натрупаните от родни олигарси и политици ресурси вече са огромни и става трудно незабележимото им управление.
  Все пак ВКС е последна инстанция.

 19. 19 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Браво, наистина звучи като много солидна кандидатура. ВКС е най-висшият съд в държавата, решенията им обикновено са на ниво и ако всички 83 от тях застават зад нея това говори много за професионалните й качества.

  Ама гледам Пеевски е развързал кесията в посока форумните тролове да пробват опорки за ловене на шарани. Не мисля обаче че ще му се получи добре риболова, ВКС за пореден път изглежда ще устои на опитите да се наложи и там.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Почнаха да се избират между тях си.

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Зная, че на много от четящите тук няма да им се хареса, но не мога да не отбележа, че едва ли има читав човек по върховете на системата.

  В най-, ама най-добрия случай ще е някой, който просто е свикнал да си затваря очите за това, което става и не го касае пряко.

  Защото няма начин да си по върховете и да не знаеш ужасно много гнусотии.

  Така е устроен света просто. Не е само в България и българския съд това.

  Та за тази кака нищо не знам и визитката й тук също нищо не ми казва, освен, че очевидно има качествата да пробие и остане на високото.

  Със сигурност е ерудирана.

  Дали е силна и почтена, обаче, просто няма как да се знае.

  И както казах обикновената логка казва, че най-вероятно не е поне едно от двете.

  Нищо лично...съвсем същото бих казал за всеки един на нейното положение.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боби Колев":

  И какво предлагаш?

  @)----,--'--
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боби Колев":

  Има голяма доза истина в това, което казвате. Но сигурно ще се съгласите, че няма как за председател на ВКС да бъдем предложени Вие или аз.

  И аз не зная нищо за Галина Захарова. Но от прочетеното оставам с впечатление, че повечето членове на ВСС няма да могат да се зарадват от отсъствието на Лозан Панов. Нека да бъдем доволни и от малкото.

 24. 24 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  С мъжа й (също юрист) до преди няколко години живееха в Люлин 10. Детето им беше с добро (предвид квартала) възпитание, мисля че завърши във Франция. Абсолютно нищо не знам за нея в професионален план. Предполагам, че времето ще покаже…

 25. 25 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Нека да видим предложението на тиквено-свинско-каскетната групировка.

 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боби Колев":И какво предлагаш?
  —цитат от коментар 22 на MyTwoCents


  Какво предлагам за разрешаването на кой проблем?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  ДПС и Гешефт естествено ще издигнат своя кандидатира, за да не джпуснат нов Лозан Панов във ВКС.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Любопитно

  Нещо мъгляво има тук. Медията да изясни тази ли е НАШАТА кандидатура или виждаме ДПС отзаде? Липсата на опорки всява смут в сърцата на форумната демократична общност.

 29. 29 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#4] от "bruno__dante":

  Според мен за Лозан, герберастите и ДПС са съжелили за подкрепата си...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK