Бивш член на Висшия съдебен съвет - първата номинация за наследник на Лозан Панов

Съдия Галина Захарова бе член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 2007 г. до 2011 г. , но подаде оставка с мотива, че не е съгласна с лобизма при назначенията.

© Юлия Лазарова

Съдия Галина Захарова бе член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 2007 г. до 2011 г. , но подаде оставка с мотива, че не е съгласна с лобизма при назначенията.Ръководителят на Наказателно отделение във Върховния касационен съд (ВКС) и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Захарова е първата официална номинация за нов председател на ВКС.


Пленумът на ВКС с 83 гласа "за" прие решение да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Захарова. В днешното заседание на Пленума на ВКС са участвали 84 върховни съдии, като съдия Захарова не е гласувала. Това е първата официална номинация на кандидат за поста, след като в две поредни заседания на пленума на ВСС не бяха издигнати кандидатури.


Писмено предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на съдия Захарова е направено на 14 октомври от съдиите от Търговската колегия на ВКС, съобщават от съда.
"Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които, съчетани с богатия й административен опит, добрата й работа в екип и безспорния й авторитет сред колегите, дават основание на съдиите от Търговската колегия на ВКС да направят горното предложение до Пленума на ВКС", се посочва в мотивите към номинацията.


На заседание на общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, проведено на 14 октомври, също е взето единодушно решение за издигане на кандидатурата на съдия Захарова.


"През над тридесетгодишния й стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност... С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото", посочват магистратите,


Предложение до съдиите от Гражданската колегия на ВКС за подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова е направено на 18 октомври от и. ф. ръководител на колегията. В него се казва, че Върховният касационен съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател на Върховния касационен съд, следва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС.


"Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия", се призовава в номинацията.


Коя е Галина Захарова


Галина Захарова е завършила "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж.


От 2007 до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. Тя подава оставка от кадровия орган заедно с Капка Костова заради несъгласие с кадровата политика и липсата на критерии за работа в съдебната система. Тогава двете посочиха в мотивите към оставките си, че не са съгласни с лобизма при назначенията, а оставките дойдоха малко след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.


След като напуска ВСС, Захарова продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г. Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13 ноември 2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, която оглавява и в момента.


Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.


Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.


Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург, пише в официалната й биография. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.


Очаква се номинацията на съдия Захарова да бъде внесена до четвъртък и обсъдена на пленума на ВСС. По процедура остават още 2 поредни заседания на пленума, на които може да бъдат издигани кандидатури.


Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а 4-ма са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста.


Предложения за номинации може да направят пленумът на Върховния касационен съд и пленумът на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието Янаки Стоилов, а той вече даде заявка, че може да го направи, но това няма да е "самоцел".


Междувременно председателят на ВКС Лозан Панов бе издигнат от инициативен комитет за кандидат за държавен глава. В момента Панов е в неплатен отпуск до изборите, а мандатът му начело на ВКС изтича на 10 февруари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK