Започна пореден опит за разтоварване на кораба Vera Su

Момент от днешната операция около авариралия кораб Vera Su

© Александър Тодоров, Maritime.bg

Момент от днешната операция около авариралия кораб Vera SuПоредният опит за разтоварване на кораба Vera Su и подготовка за освобождаването му от скалите край местността "Яйлата", в които заседна на 20 септември т.г., започна в ранните следобедни часове днес.


Според служебният министър на транспорта Христо Алексиев условията в района, където се намира корабът, са много тежки и това е затруднявало спасителните операции до момента. " Корабът буквално се е забил в скалите, обграден е от тях и влизането в него е много сложно, каза Алексиев пред Би Ти Ви. Ние направихме план с използването на цялата налична техника в региона и частния бизнес за акцията. В момента времето е сравнително спокойно и приоритетно ще се опитаме да разтоварим кораба".


Министърът на транспорта е съобщил също, че в момента се източва водата от хамбарите и машинното отделение на Vera Su, от него е извадено всичко, което би представлявало опасност за околната среда и той е укрепен допълнително. За да започне същинската операция по разтоварването до Vera Su е доставена платформа с външна хидравлика, с която плавателният съд трябва да бъде "съживен".
Според плановете за разтоварване на кораба, съставени до момента,


операцията трябва да приключи най-късно до петък


Все още твърдата и суха част от карбамида, с който са пълни трюмовете му, ще бъдат изгребани и транспортирани по море до Пристанище Варна, от където ще бъде претоварен на покрити вагони. Втечнената част от товара ще бъде разтоварена на трите надувни баржи, които преди дни бяха доставени от Италия, а от тях на специализирания кораб "Екогалакси".


"Ако има друг прозорец, корабът ще бъде изваден от мястото на което е, но приоритет е човешкият живот и безумни действия, или твърде рисковани операции няма да се извършват, за да угодим на не знам кого", каза още пред Би Ти Ви Христо Алексиев.


Служебният министър на транспорта е съобщил също, че специализираните салвидж компании от Холандия, към които кабинетът се обърна за съдействие, както и тези, ангажирани от собственика на кораба, са изразили категорично мнение, че при атмосферни условия като тези от последните дни подобна операция е невъзможна.


Днес в 16 ч. изтече срокът, който е бил даден на корабособственика на Vera Su, за да предприеме действия по обезопасяването, разтоварването и извличането му от мястото, на което е заседнал. При положение, че такива действия не са предприети, според международните спогодби, по които България е страна,


плавателният съд би трябвало да е собственост на държавата


е казал още Христо Алексиев.


По рано днес от Пресцентъра на Министерството на околната среда и водите съобщиха, че в Изпълнителната агенция по околна среда е изготвено Техническо задание за анализ и оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в района на Защитена местност "Яйлата" вследствие на инцидента с кораба Vera Su.


Целта е


да се определи степента на въздействие върху морската среда


и нейните обитатели, както и да бъдат идентифицирани евентуални екологични рискове.


Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е изпрати заданието до изпълнителния директор на ИА "Морска администрация", за да бъде възложено за изпълнение на Института по океанология към БАН, който се намира във Варна. Там ще трябва да бъдат изготвени изводите, има ли и евентуално каква е степента на увреждане на видове и природни местообитания, предмет на опазване, както и на видове със стопанско значение в морската среда. От института ще трябва да преценят също, нанесени ли са екологични щети и значително отрицателно въздействие върху запазването на защитената местност Яйлата.


"В знак на добросъседско отношение и превенция на възможен риск, министър Асен Личев изпрати и писма до министрите на околната среда на Румъния и Република Турция, предоставяйки информация за актуалната ситуация със заседналия в близост до Камен бряг (Яйлата) кораб "Вера Су"", пише още в съобщението на МОСВ.


Междувременно обаче, по повод на започналата операция по изпомпването на водата от машинното отделение на Vera Su, министърът на транспорта Христо Алексиев обяви пред журналисти, че замърсяване на морето в следствие на аварията с кораба няма.


"Призовавам темата да не се преекспонира.


България няма нужда сама да си създава екокатастрофа


каза още Алексиев.


Vera Su заседна край брега на Яйлата на 20 септември. Той плава под панамски флаг и превозва карбамид за девненската компания "Агрополихим", която го ползва като съставка за производство на изкуствени торове. На 6 октомври по искане на капитана на кораба Хайдер Ергюн, той бе напуснат от екипажа си. Днес Варненският апелативен съд реши той и вторият помощник - капитан Кемал Айхан да останат за постоянно в ареста.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK