"Сертификат или нищо": От 21 октомври влизат в сила нови COVID мерки

"Сертификат или нищо": От 21 октомври влизат в сила нови COVID мерки

© Юлия ЛазароваЗаради влошаващата се обстановка с коронавируса в България от 21 октомври в цялата страна влизат в сила нови изисквания. Най-общо те се свеждат до "сертификат или нищо", както се изрази министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тоест, за достъп до закрити обществени места ще е необходимо да се показва сертификат за COVID-19, а обектите, които решават да не работят с удостоверения за коронавируса, би следвало да са затворени. Сертификатите за COVID-19 имат три направления:

 • Сертификатът за ваксинация е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
 • Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
 • Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили изследването в лаборатория.
Има обаче групи от населението и места, за които достъп с удостоверенията за COVID-19 няма да се изисква - деца до 18 годишна възраст (първоначално беше съобщено, че прагът е 12 г., но в текста на заповедта възрастта е повишена на 18 г.), училища, офиси, при посещения в администрации и малки магазини, в обществения транспорт. За дейностите на открито също няма да се изисква представяне на сертификат, но продължава да има очаквания, че хората ще спазват дистанция и ще носят маски, когато са на по-малко от 1.5 метра разстояние един от друг.


Заповед на министъра на здравеопазването беше публикувана късно вечерта на 19 октомври ма сайта на Българската телеграфна агенция (БТА), но не и на сайта на Министерството на здравеопазването. Не е определена дата, до която ще са в сила новите правила. Кацаров отбеляза общо, че целта е да се пречупи стремителният ръст на новите случаи на COVID-19, но не и какви резултати биха били задоволителни. "Дневник" обобщава решенията:


В училищата и университетите


Министърът на образованието проф. Николай Денков публично заяви, че подкрепя въвеждането на сертификати за COVID-19 в училищата, като те не се изискват за учениците и се обяви за отсрочка от един месец, за да имат време преподавателите и непедагогическият персонал да са ваксинират.
Въпреки това, здравните власти не предвиждат достъп до училищата със сертификати - нито за учители, нито за ученици. За сметка на това дали обучението ще е онлайн или присъствено, ще се определя по заболеваемостта (нови случаи на 100 хил. население за период от 14 дни) в отделните общини в страната.


Данните за заболеваемостта по общини не са публични, но Кацаров увери, че здравните власти отдавна изготвят и работят с по-детайлната статистика. Изискванията за училищата са:

 • Училищата в общини със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни трябва да учат дистанционно.
 • Половината паралелки трябва да учат дистанционно, когато заболеваемостта е между 500 и 750 нови заразени на 100 хил. население за две седмици. Ротацията между паралелките присъствено и е-обучение е на седем дни.
 • Половината паралелки в училищата в общините, в които 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население ще трябва да учат онлайн, но само ако отсъстват над 20% от учениците и/или учителите или над 30% от паралелките са под карантина. "В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, утвърден от директора на училището", заяви здравният министър.
Учениците от пети до дванайсти клас, както и преподавателите и непедагогическият персонал трябва да носят маски.


Присъственото обучение в университетите може да продължи и след 21 октомври, но само ако студентите, преподавателите и работещите в университетите представят сертификат за COVID-19. Всяко висше учебно заведение може да прецени дали да мине в дистанционен режим. (Още за правилата в образованието четете тук)


Сертификати и на местата за развлечения


Практиката в предишните COVID вълни бе да се ограничава капацитетът, на който може да се запълнени местата в обектите за развлечение. От четвъртък ограничения в капацитета няма да има, но условието е да се допускат само хора със сертификати за COVID-19.


Стойчо Кацаров изброи кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, молове, големи магазини (над 300 кв. м., но не и за магазините за стоки и услуги от първа необходимост като хранителни магазини, банкови и телекомуникационни услуги, аптеки), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведения, хотели, организирани от туроператори екскурзии.


На въпрос на "Дневник" дали бизнесът има готовност да проверява достоверността на сертификатите с проверка на QR кода, Кацаров отговори, че обектите имат право на това. Председателят на "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов досега е твърдял, че работещите в заведенията не могат да проверяват сертификати, защото съдържали лични данни. Юристи обаче не са на същото мнение.


Проверка на валидността на сертификатите следва да бъде правена с приложението COVID CHECK BG, но здравният министър заяви, че може и само да бъдат поглеждани удостоверенията.


В спорта


Стойчо Кацаров заяви, че само професионалните спортисти ще могат да тренират и да се състезават на закрито и открито. Публика може да се допуска само, ако хората представят сертификат за COVID-19. От спортистите, техните екипи и съдиите няма да се изисква да изисква удостоверение за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция, се разбра от изказването на Стойчо Кцаров.


"За некартотекирани на закрито е забранено", допълни зам.-здравният министър Александър Златанов. От думите му се разбра, че за колективните спортове за непрофесионалисти на открито не би следвало да има ограничения. (Още за правилата в спорта четете тук)


В администрацията, на работното място, болниците и социалните домове


Служителите в администрация трябва да имат различно начало на работния ден, като то да варира от 07.30 часа и 10 ч. и половината да работят дистанционно, когато това е възможно. На брифинга не бе казано, че служителите в администрациите трябва да имат сертификати за COVID-19. Като цяло за достъп до работното място (освен ако не е в изброените по-горе места за развлечения) няма да се изисква удостоверение за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция.


За достъп на хората до администрациите засега няма да се изисква сертификат за COVID-19. "Административната услуга е нещо, от което хората непрекъснато се нуждаят и затварянето на административната услуга може да навреди на всички", каза Стойчо Кацаров.


От 21 октомври ще са забранени свижданията в болници, социални домове за деца и възрастни. Служителите в тях ще трябва да представят сертификат за COVID-19, за да отидат на работа.


На брифинга не бе уточнено дали за преглед при личния лекар или преглед при специалист ще се изисква сертификат за COVID-19.


Как ще се контролира


Здравният министър обяви, че е по-лесно да бъде контролирано дали на публичните места се спазва изискването за достъп само със сертификати за COVID-19, отколкото дали обектите действително работят с намален капацитет.


Темата със спазването и контрола на въвежданите мерки винаги е била спорна в България, като една от причините е недостатъчният ресурс на инспектори и затова до голяма степен се разчита на съвестта на хората. В проверките могат да се включат работещите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ), служителите на Българската агенция по безопасност на храните, на инспекцията по труда, служители на МВР и общинските инспекции. По думите на Кацаров към проверяващите също има изискване да имат валиден сертификат за COVID-19.


Заради опасенията и слабо доказаните реалности от фалшиви COVID сертификати в България здравният министър твърди, че ще бъдат контролирани и лабораториите. "Правенето на тест означава издаване на сертификат от лаборатория, която е лицензирана за това и тя трябва да въведе данните в информационната система", каза Стойчо Кацаров.


И безплатни тестове


Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов обяви, че всички РЗИ в страната имат бързи антигенни тестове, като щели да бъдат поръчани и допълнителни, които да бъдат разпределени към лабораториите в страната, за да могат да се правят изследвания и така да се издават сертификати. Не стана обаче известно колко са тестовете, на какъв принцип ще бъдат разпределени и за какъв период от време ще се предоставят антигенни тестове от държавата.


Не бе изречена причината за тази услуга, но по всяка вероятност основната е ниското ниво на ваксинация в страната. След като около 80% от българите не са ваксинирани, за да продължи да работи бизнесът, се предоставя тази допълнителна косвена подкрепа.


Антигенните тестове ще бъдат платени от държавата, но лабораториите въвеждат такса са обработването им. Тъй като те са частен бизнес, не може да бъде фиксирано каква да е сумата. Обектите, до които се изисква достъп със сертификат за COVID-19, могат да организират мобилен пункт на някоя лаборатория, каквато е вече практиката пред някои нощни заведения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (240)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  От едната крайност в другата.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1055 Любопитно
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  нужни мерки - но в стойчокацарово изпълнение - олеле

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 495 Разстроено

  Време беше да направим нещо смислено в тази посока... Сега ако вземат и да проверяват, дали се спазват правилата за вход...

 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Допусната е трагична ситуация, която води до тези мерки. Когато другите се ваксинираха в България се брояха чиповете във ваксините, а министърът, президентът и Нинова бяха антиваксъри. Днешното дередже е резултат от безпросветността на политиците и 80% от "суверена".

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 585 Неутрално

  А някой опитвал ли се е да си направи сертификат.... бъгава история

  Мани мани...
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат."

  Аз съм преболедувал. Имам антитела, но нямах възможност да се изследвам, понеже не можех да излизам от дома си по физически и законови причини. Преболедуването ми е доказано с тест за антитела, който показа че количеството им е в т.нар. "червен диапазон", което според лекарите е ясен индикатор за прекаран Ковид.

  Съпругата ми е ваксинирана със Пфайзер. Изкара тежко втората ваксинация, след което се проявиха симпоми на променено обоняние и вкус и нетърпимост към определени храни. Това продължава и до днес, вече половин година, без подобрение.

  Не желая да се излагам на подобен риск, както и на евентуални други рискове, от ваксинация с недостатъчно изследван и проверен препарат.

  ЗАЩО в наредбата НЕ Е ПРЕДВИДЕН и друг начин за доказване на преболедуване, като например надеждният тест за антитела?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 731 Неутрално

  сертификат за какво? За нещо което го няма? Нима няма ебола,морбили и т.н многократно по опасни и смъртоносни и по заразни. Иска ли се сертификат за тях? Стига сте промивали мозъци. АЗ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ
  —цитат от коментар 2 на prx15601314


  Колко случая на ебола има в България и колко са хоспитализирани? Колко хора умряха от ебола в България през последната седмица?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#7] от "ДрънкалУтУ":

  А някой опитвал ли се е да си направи сертификат.... бъгава история
  —цитат от коментар 7 на ДрънкалУтУ


  Направих за себе си и за родителите си за около 5 минути общо. Не срещнах никакви затруднения.

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  "Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат."


  Освен това, щом документът да положен ПСР тест е валиден до шест месеца, означава ли това, че всички преболедували по отдавна, ще трябва да се ваксинират?

  Преболедуването създава по надежден и траен имунен отговор от ваксинацията. Редно ли е държавата да принуждава де факто всички насила да се ваксинират, без да има медицинска логика в това??

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Щом нямам сертификат - няма да гласувам за да не рискувам. Нали така?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Сертификата няма да предпази човека..... а ваксините могат. Сега се бракуват 100 000 ваксини, кой ги осигури и кой не ги постави? ББойко ли ги купи, да го осъдим отново че е похарчил държавни пари, а? А Кацаров и РРадев които спряха ваксинацията да ги наградим ли?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Весело

  "Административната услуга е нещо, от което хората непрекъснато се нуждаят и затварянето на административната услуга може да навреди на всички" - което е много по-важно от едното хранене, с храна от някой по-голям магазин. Бюрокрацията ще затрие света. А принудителната ваксинация ще го направи по-весел.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  'въвеждането на зелен сертификат за работещите в болниците.' И какво ще връщате лекари и медсестри на входа АААААААХахахахахахааааааа . Кацара алоо защо не въведете зелен сертификат за пациентите , които на входа на ДКЦто да бъдат връщани (ако го нямат) и да се лекуват сами у дома. Защото ни омръзна неваксинирани да се мъкнат по кабинетите ,да се правят на улави откъде им е пневмонията и фебрилитета и да заразяват наново вече ваксинирания медицински персонал. За ресторанти и барове може ,а за лечебните заведения - не, а ? Науката, здравните системи са предложили най-работещото решение за момента и то се нарича ваксинация. Който не желае достиженията на медицината в 21 век да си намери други начини -религиозни ,езически и праисторически начини за лечение У ДОМА без да натоварва здравната система, където и без това никой не плаща този труд ,пък и да плющят реинфекции и свръхнатоварване от струпали се без час за медицински прегледи. Само .че на Стойчо Кацара не му стиска да ограничи пролетариата и достъпа му до белимитната алчна консумация и ползване на доктора....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Това е удар по хипермаркетите. Малките магазинчета ще са на кяр.
  Сега да видим дали лекарите ще се ваксинират.
  Най-вероятно редовното правителство ще отмени тези психопатски "мерки"...

 18. 18 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  На администрацията защо не ѝ въвеждат задължителен зелен сертификат, а само ѝ разместват работното време?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Нормално тази европейска практика да бъде въведена и в България. Крайно време беше.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  сетиха се, ама тоя влак замина. изборната активност ще е в киреча и който иска натам да смята.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на emo75
  emo75
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Това е гениално решение! Не се бъзикам. Единствения начин да накараш Ганя да се ваксинира е да му спреш кръчмата ;))))

 25. 25 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Авторитаризмът е форма на държавно управление, налагаща сериозни ограничения върху свободата на членовете на обществото и подчинение на една, често неизменна авторитарна структура, като понякога използва потиснически мерки върху населението, обикновено без да прави опит за спечелването на действително обществено съгласие, но налагайки управление чрез насилие или определена форма на пропаганда.

  При авторитарно управление, гражданите са зависими от властта в много области от живота

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Няма бягане = реших да се ваксинирам , предпочитам "Спутник"
  ама може кубинска или иранска ваксина , в краен случай китайска

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Естествено че това е целта. Но като цяло е след дъжд качулка. Утре да започнете процедурата ще имате зелен сертификат към 01.12 Но и те при тази трагична история с починали и болници решиха да направят нещо. Реално и Кацаров, и Радев са антиваксъри, но понякога животът ти сервира изненади. Куриозното е, че това вероятно тези мерки ще струват мандата на Радев.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Няма бягане = реших да се ваксинирам , предпочитам "Спутник"ама може кубинска или иранска ваксина , в краен случай китайска
  —цитат от коментар 26 на dark'star


  аре сега, цяло лято не намери време да отскочиш до сърбия да се уредиш с един спутник и сертификат с петолъчка

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  На 14 и 21 ноември само със зелен сертификат ще се гласува.
  Само питам, де..

 33. 33 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  До коментар [#26] от "dark'star":

  А как ще се качиш на самальота за Масква?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#28] от "stoiank":

  Ако правят нещо, трябва да го правят адекватно. Не животът ни сервира изненади, а определени хора!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#9:"Български патриот"][/quote]

  А колко умряха от ковид? Ама наистина от ковид не измислици

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  жалко за Президента .... зелените паспорти и цената на олиото ще му отрежат следващия мандат > народът няма да прости издевателството

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":
  Защото ни омръзна неваксинирани да се мъкнат по кабинетите ,да се правят на улави откъде им е пневмонията и фебрилитета и да заразяват наново вече ваксинирания медицински персонал.

  Пропуснахте и болни в карантина които крият ,че са с Ковид и обикалят кабинети и лаборатории. От РЗИ обявиха глобаот 3000 лв ,но не съм чул за някой глобен.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  жалко за Президента .... зелените паспорти и цената на олиото ще му отрежат следващия мандат > народът няма да прости издевателството
  —цитат от коментар 38 на dark'star


  Еми да си изберат Мутрата и да затваряме държавата!

 43. 43 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  жалко за Президента .... зелените паспорти и цената на олиото ще му отрежат следващия мандат > народът няма да прости издевателството
  —цитат от коментар 38 на dark'star


  Еми да си изберат Мутрата и да затваряме държавата!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 395 Весело

  Една новина от бъдещето:

  Мерките от 21ви октомври ще се отменят на 23ти октомври. Резервирайте си места за премиерата на "Дюн", не се притеснявайте.
  Владимир Харконен

 46. 46 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Голям смях и шоу. Бившият антиваксър въвежда зелен паспорт. Ами, че то г-н Кацаров стана по католик от Папата и по мюсюлманин от Главният мюфтия.
  Нещо много бързо сменя възгледите си .

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Аргументите в защита на подобни мерки са научно и социално неоправдани. Ваксината е слаба по отношение на защита от заразяване и разпространение на вируса, което прави аргумента за "общото благо" слаб. Ваксината е ефективна като лично предпазно средство. Всеки, който говори наизуст, или не си е написал домашното и говори за ваксините по принцип, а не за конкретните ваксини или си е написал домашното, но идеологията надделява над научните и рационални аргументи. Писал съм го много пъти - това да смяташ, че лишаването от права и свободи не крие рискове, е изключително наивно. Хората по подразбиране винаги поставят свободата (особено на другите) ниско в йерархията на потребности и ценности и винаги когато го правят, страдат в дългосрочен план, дори и да им е от полза в краткосрочен. Това не е конспиративна теория, а исторически факт!

  Също така е нужно да се отбележи, че причината за слабата ваксинация на населението е най-вече в неспособността на властите да убедят хората, особено за които ваксината има смисъл, да се ваксинират. Когато нямаш убедителни аргументи, залагаш на сила и принуда (в случая гранично с изнудване). Подходите, които се приложиха бяха - опит за подкупване (с някакви странни томболи и "награди"), опит за унижаване и обвинение (защото ако искаш да убедиш някой човек да направи нещо, винаги това да му казваш колко е т*п вървши работа), опит за лъжи и манипулация (с представяне на ваксината като нещо, което не е) и накрая след като "незнайно как" тези методи не сработиха, се стигна до сила. Разбира се това не е само в България, което е още по-притеснително.

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Хайде прочети пак текста на наредбата:
  "..Сертификатите за COVID-19 имат три направления:

  Сертификатът за ваксинация е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
  Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
  ================================================
  Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили изследването в лаборатория.."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 50. 50 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 495 Любопитно

  До коментар [#35] от "selqnin":

  Г-н Биков, моля Ви - ограмотете се. Не става само с двата тома на Винету - не сте Вожда...

 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Той не уточни докога ще са в сила новите правила."

  Лошо, Стойчо. Лошо...

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на kozoder
  kozoder
  Рейтинг: 52 Неутрално

  "Сертификатът за ваксинация е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза"
  ако взема че се бодна и фърля топа или нещо вляза в интензивното преди 14-тия ден, като ваксиниран или неваксиниран ще бъда броен?
  за първата доза е ясно - броят те за неваксиниран като кокиче.

 54. 54 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Ваксината е слаба по отношение на защита от заразяване и разпространение на вируса, което прави аргумента за "общото благо" слаб.
  —цитат от коментар 48 на vnc171009947


  А слаба ли е да те защити да не влезеш в болница и да не умреш?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 55. 55 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  За щрауса изненада е като си изрови главата от пясъка и види слънцето. Какво друго да кажа. При супер отворени пространства през август имахме толкова много болни, делта е по-заразен. Логично като пуснеш учениците и времето стане студено, тоест проветряваш по-малко болестта да експлоадира. Единственото спасение е да имаш повече ваксинирани, тоест по-малко приемници. Естествено ваксината не пази на 100%, вероятно 60-70% макс като останалите грипни. Така че, не виждам защо има изненадани. Въпросът е до колко починали на ден можеше да търпи общественото мнение, явно до 200!? В близките две седмици вероятно ще се движим между 130-230 на ден и нищо няма да го промени.

 56. 56 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":

  е сега ше дойдат... само ги интересува да ти вземат парите за газ и нафта пък ти бий чело кат искаш.

 57. 57 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  КУПУВАМ СПЕШНО СЕРТИФИКАТ!!!!!

  Преболедувал преди 9 месеца, антигенен тест положителен, Рьо снимки, пневмония, скенер, 3 вида антибиотици, 2 пъти доказани и предостатъчти антитела пет пъти над нормата (последно 9.9.21)....
  Според личен лекар имам достатъчни антитела и не ми е нужна имунизация....
  ТЪРСЯ НАЧИН ДА СИ КУПЯ СЕРТИФИКАТ ...заплащане достатъчно!!!!!

 58. 58 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Поредно безсилие на управниците с тази измишльотина. И измиване не ръцете. Решението е друго - още преди 3 месеца всичкият ресурс от тоягата до моркова трябваше да се насочи към ваксинацията. С това си решение те поставят милиони българи пред свършен факт. Ама какво да очакваш от здравен министър дето не е работил като лекар от бая години.
  Променячите вече се провалят за втори път. Първият път с преброяването.
  Сега с ко-вирусът. Смъртността хвърчи нагоре. Някъде четох, че в момента екато на война.
  Впрочем издъниха се за 3-ти път - забравих ЦЕНИТЕ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Аргументите в защита на подобни мерки са научно и социално неоправдани. Ваксината е слаба по отношение на защита от заразяване и разпространение на вируса, което прави аргумента за "общото благо" слаб. Ваксината е ефективна като лично предпазно средство. Всеки, който говори наизуст, или не си е написал домашното и говори за ваксините по принцип, а не за конкретните ваксини или си е написал домашното, но идеологията надделява над научните и рационални аргументи. Писал съм го много пъти - това да смяташ, че лишаването от права и свободи не крие рискове, е изключително наивно. Хората по подразбиране винаги поставят свободата (особено на другите) ниско в йерархията на потребности и ценности и винаги когато го правят, страдат в дългосрочен план, дори и да им е от полза в краткосрочен. Това не е конспиративна теория, а исторически факт!Също така е нужно да се отбележи, че причината за слабата ваксинация на населението е най-вече в неспособността на властите да убедят хората, особено за които ваксината има смисъл, да се ваксинират. Когато нямаш убедителни аргументи, залагаш на сила и принуда (в случая гранично с изнудване). Подходите, които се приложиха бяха - опит за подкупване (с някакви странни томболи и "награди"), опит за унижаване и обвинение (защото ако искаш да убедиш някой човек да направи нещо, винаги това да му казваш колко е т*п вървши работа), опит за лъжи и манипулация (с представяне на ваксината като нещо, което не е) и накрая след като "незнайно как" тези методи не сработиха, се стигна до сила. Разбира се това не е само в България, което е още по-притеснително.
  —цитат от коментар 48 на vnc171009947


  Хората в цивилизования свят се ваксинираха, само тук чакат властите да ги убеждават в ползата от ваксините??? Това не е нормално! Всеки ден умират по два автобуси хора, а те чакат ли чакат. Ами чакайте си.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Весело

  "ако взема че се бодна и фърля топа или нещо вляза в интензивното преди 14-тия ден, като ваксиниран или неваксиниран ще бъда броен?"

  Еми зависи.
  Мое да се боднеш и да се блъснеш у товарния влак.
  Или жена ти да те лупне по кратуната с черпака...

 63. 63 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дончо":

  Т па откри топлата вода 🙃

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Цялата история с преболедувалите откъм "сертификацията" е пълна порнография, да не кажем направо пълен т@[email protected]к. Според държавата (и не само нашата) се оказва, че антитела могат да се създават единствено изкуствено, чрез ваксина. Науката тука е безпомощна.

 67. 67 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Изключително неприятни правила и мерки, но това му се полага на селянина, като не ще да се ваксинира като нормалните хора в нормалните държави, да го правят на маймуна сега

 68. 68 Профил на kozoder
  kozoder
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#62] от "palav_nik":

  тя жената не обича да готви, не е много сръчна с черпака. за това не ме е страх.
  аз последните две години видях три товарни влака. и затова не ме е страх.

 69. 69 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#2] от "prx15601314":
  "Стига сте промивали мозъци. АЗ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ"

  Аз пък ходих да се ваксинирам. Обаче, викам, нищо нема ви подписваме. Бучи тука.
  Не.
  Настоявам, блъскам, викам, те - пОдпиши тука.
  Нищо нема ви подписваме.
  Нищо нема ти ваксинираме.
  И така 10 минути.

  Ко прайм ся?

 70. 70 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  А някой опитвал ли се е да си направи сертификат.... бъгава история
  —цитат от коментар 7 на ДрънкалУтУ


  Ако си със старата форма от преди въвеждането на европейския, вкарваш в системата кода на последната ваксинация (втората при двуфазна ваксина).
  Работи си, вчера изкарах така на съпругата ми. Моят си беше директно европейски от болницата разпечатан.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 71. 71 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  Колега , адмирации за сочния коментар!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 72. 72 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Еле, родихме! Цяла година след Европа най-после някой в България се сети да въведе задължителен сертификат за посещения на публични места и заведения. Цяла година здравнте министри с една мозъчна клетка се мъчиха да измислят Философския камък, който да спре Ковид без ограничения, сертификати и въвеждане на лимит за посетители. Да, ама не. Такъв камък не се намери, а хората в болниците мрат като мухи. И тогава единствената им мозъчна клетка загря, че решението отдавна са го намерили въм Франция, Италия, Испания, ама кой да помисли...

  И все пак свършихме хубава работа, ама българска работа. Сертификатът е само за големи магазини, кина, заведения и затворени зали. А другите магазинчета свободни. ГТ също без сертификат, без проверяващи за маски. Половинчати мерки.

  И ето, аз сега ще задам въпроса, който Ричард Алибегов ще зададе и ще излезе на протести отново. С какво заведенията и кината са по-опасни от градския транспорт и малките хранителни магазини? Защо за едните може без сертификат, а за другите не може? А училищата са какво са по-безопасни? Ето това успя да измисли с много напън Кацаров.

  Да напомня, че само преди година в Испания, Гърция и Великобритания имаше драконови мерки - всеки трябваше да изпраща СМС, дори да иска да отиде хляб да си купи от магазина. Иначе, ако го хванат на улицата без изпратен СМС, имаше глоби. А ние с 200 умрели и 5000 нови случая на ден още правим компромиси.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  (над 300 кв. м., но не и за магазините за стоки и услуги от първа необходимост като хранителни магазини, банкови и телекомуникационни услуги, аптеки),

  Еее усетиха са, че я бъркат. В по предна статия този абзац го нямаше. Ша ма карат те в кварталното магазинче да влизам със сертификат. До ЮЛИ пишеха, че хората със сордечни и дихателни проблеми се освобождават от ваксинация, ся пишат че нямало проблеми и тези хора да са ваксинират. Па после човек със задух са ваксинира и си отива от този свят в следствие на ваксината. Кво пишем? Ми пишем умрял от ковид без да пишем, че са бил ваксинирал. Тва не е само. в България, тва става навсякъде в Европа. Или някойю има за цел да прочисти света и Европата от такива хора, сърдечно болни и болни от задух

 74. 74 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Зависи как ще ги проверяват сертификатите на входа.
  Ако само го показваш и влизаш, ще има много фалшиви.
  Ако не ти искат лична карта, може да вземеш на заем сертификат от някой, който има.

 75. 75 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3082 Весело

  До коментар [#59] от "dark'star":

  Твоят случай е патологичен.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 76. 76 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  ивах го. ко шъ прайм?!?! ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#42:"faraon"][/quote]

  на изборите хората ще си отмъстят .... не на правилния адрес
  = скроиха му шапка > президентът назначи това правителство
  = вдигнаха цената на олиото и ни забраниха да влизаме в Кауфланд
  Това е предостатъчно да се обърне резултата и пак да дойде ГЕРБ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Весело

  Възхитително е с какво желание, сертифицираните ще се отчитат пред всяка сервитьорка, таксиджия и лелка на входа на обществен к§неф 😁😁😁

  Представяте ли си такъв престиж и най-важното ПРИВИЛЕГИЯ 😁😁😁

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Изключително неприятни правила и мерки, но това му се полага на селянина, като не ще да се ваксинира като нормалните хора в нормалните държави, да го правят на маймуна сега
  —цитат от коментар 67 на BloodSport


  Никога ли няма да научите поуките от притчата за "хляба и пастите"
  ... защо си го търсите с такива приказки и то преди евентуални вълнения

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Очакват се големи примоции при сертификатите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  В статията странно пише, че изискването за сертификат не важи за малки квартални магазини. По написаното си излиза, че всички големи търговски обекти, включително хипермаркетите, са в режима вход само със сертификат. Ще стане интересно, ако наистина са приели това безумие. Търговията вече я убиха. При 20ина процента ваксинирани просто кой точно ще пазарува?

 83. 83 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#54] от "Български патриот":


  [quote#54:"Български патриот"][/quote]

  Ами не, но ако беше прочел целия ми коментар, щеше да разбереш това :)
  След като "конспирацията" за задължителните ваксини се материализира, очаквам до няколко години да се материализират и други конспирации. Следващата стъпка вероятно ще бъде да се обяви "глобалното затопляне" за "епидемия" и "личните сертификати" да се въведат в друг тип мерки, вероятно лични ограничения, които водят до ограничаване нивата на въглероден диоксид. Някои наченки вече се виждат, както и ефекта - цената на тока е показател. Дай на бюрократа власт и гледай как успешно проваля всичко наред :)

 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#49] от "mitko11":

  Почетох я добре. Как цитираното от теб отговаря на въпросите, които задавам?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Да. Имунитетът на преболедувалите бил временен. Загива се налага боцкане. За боцнатите по два пъти е същото. Затова се налага трета бустерна (подсилваща) доза. После ще е четвърта, пета и така нататък. Поне по една игла годишно според Пфайзер.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "prx15601314":

  Колко плащат в рубли за тролене? И аз искам да припечелвам от нещастието на другите....

 89. 89 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#70] от "zz_s":

  https://www.his.bg/bg/dgc

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 90. 90 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Доста резонно - също съм с подобна ситуация.

  Освен това - с каква обосновка се определят сроковете за валидност? На каква база се твърди какви са защитните механизми на преболедувалите спрямо ваксинираните?

  Това си е чисто наливане на пари във фирмите за тестове и ваксини, постоянен, предвидим паричен поток. Измама на световно ниво....

 91. 91 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 164 Весело

  До коментар [#60] от "faraon":

  Хората в цивилизования свят се ваксинираха
  ------------------------------------
  Имаше един виц долу- горе така
  -Дай да бомбардираме арабите
  - И що?
  - Ами не знам, ама евреите от 50 години го правят, сигурно има келепир.

  Та в тоя ред на мисли - евреите се ваксинираха вече над 80 %, а наш Ганя слуша Мангъзов, Кацаров, Румбата Решетников, как Курнела ,Плешо чалгаря и кой ли още не.
  Тва е положението.
  Иво Христов беше прав за дебилите, нищо че и той е такъв.

 92. 92 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Единствената правилна антиковид мярка от началото на пандемията. С уговорката, че е твърде закъсняла и не е ясно дали изобщо ще се спазва. Особено в провинцията и малките населени места.

 93. 93 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#91] от "NoBrainNoPain":
  "Иво Христов беше прав за дебилите, нищо че и той е такъв."

  И стига с тоя Иво Христов. Наблюдението 80/20 е на Уилфредо Парето, познато като "Закон за елитните общества".

 94. 94 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#24] от "emo75":

  Аз не ходя на кръчма от двадесет години. И не съм загубил нищо. На ресторант само на кръгли годишнини на познати, приятели и роднини. Но сертификата е безсмислен. Както и мерките. Никой не е спирал епидемия от ОРЗ така.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3082 Весело

  До коментар [#96] от "Чоко и Боко":

  Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 98. 98 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Ако си без билет, ясно е колко е глобата.
  За всяко нарушение на ЗДП е ясно, колко е глобата.
  За шум и боклук е ясно, колко е глобата.
  За сечене на дърва е ясно колко е глобата. И т.н, и т.н...

  Има ли глоби за тия циркове, или наистина е поредната, нескопосана, съшита с бели конци, некадърна постановка?! !

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 348 Неутрално

  [quote#52:"dark'star"][/quote]

  То няма и умрели от СПИН, а със СПИН. Сещаш ли се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK