Санкционираният от САЩ съдия Андон Миталов няма да бъде наказан

Решението на съдийската колегия бе взето след обсъждане и многократно отлагане заради липса на мнозинство.

© Цветелина Белутова, Капитал

Решението на съдийската колегия бе взето след обсъждане и многократно отлагане заради липса на мнозинство.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не наказа дисциплинарно санкционирания от САЩ заради корупция преди повече от година спецсъдия Андон Миталов, като предложението беше за намаляване на заплатата с 20% за година, съобщи lex.bg.


Дисциплинарката бе отлагана и връщана в дневния ред на ВСС многократно. С 2 на 1 гласа дисциплинарният състав предложи той да не бъде наказван. Основният спор между членовете на състава е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото, или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория - не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност, уточнява lex.bg.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано от вносителя на предложението за образуване на дисциплинарно производство - министъра на правосъдието.
На 5 февруари м.г. държавният секретар на САЩ включи съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и семейството му в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ поради "негово участие в значителни корупционни дейности".


Съдия Миталов е магистратът, който пусна да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Освен това през 2019 г. два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.


На извънредно заседание на 6 февруари м.г. съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска от главния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички възможни данни по случая.


Повече от година и половина след налагането на санкциите на съдия Миталов до момента няма публично известни факти или обстоятелства, които уличават съдията в корупционни действия. Във ВСС бяха получени секретни данни по твърденията за корупция, които така и не бяха публично оповестени или обсъждани.


Въпреки липсата на категорични доказателства за корупция още тогава бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов настоя за оставката на Миталов с твърдението, че престижът на българската съдебна власт е уронен, без значение дали от САЩ ще предоставят допълнително поисканите доказателства за корупция.


На 18 февруари м.г. съдийската колегия на ВСС реши да започне дисциплинарно производство срещу съдията. В края на февруари Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.


През май 2020 г. се разбра, че дисциплинарната проверка, която започна във ВСС срещу съдията, се бави заради извънредното положение заради коронавируса, а след това бе отлагана заради липса на мнозинство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK