Възможности и ограничения: най-важните въпроси за COVID сертификатите и техните отговори

Възможности и ограничения: най-важните въпроси за COVID сертификатите и техните отговори

© Георги КожухаровОт четвъртък (21 октомври), по подобие на редица държави в Европа, България въвежда представяне на сертификат за COVID-19 по европейски образец като условие за достъп до повечето обществени места. Документът ще позволява на ваксинираните, преболедувалите и далите отрицателен тест българи над 18-годишна възраст достъп до заведения, спортни събития и развлечения. Бизнесът ще е задължен да проверява сертификатите, ако иска да работи, но когато го прави, няма да се съобразява с досегашните изисквания за по-малко хора и дистанция.


При новите мерки в най-добра позицията се очертават ваксинираните срещу коронавируса, защото техните удостоверения засега нямат срок на валидност. Ограниченията при преболедувалите са, че заразяването трябва да е било установено само с PCR тест и преди не повече от шест месеца от момента на представянето на сертификата. В сряда (20 октомври) здравният министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че сертификат при преболедуване ще се издава и на пациенти с положителен антигенен тест, направен в болница. Хората пък, които разчитат на сертификат за изследване, трябва да се тестват на всеки 72 или 48 часа.


"Дневник" обобщава най-важните въпроси за сертификатите за COVID-19 и отговорите към тях. Ако не откриете своя отговор, пишете на редакционната поща [email protected]


Какво е сертификат за COVID-19
Европейският сертификат за COVID-19 с единен образец за всички държави от Общността беше въведен от 1 юли с цел да улесни пътуванията и да уеднакви критериите за преминаване на границите в държавите-членки. Няколко месеца по-късно представянето на валиден сертификат е задължително за достъп до обществени места както на закрито, така и на открито в редица страни. Документът е наричан още "здравен пропуск", както и "здравен паспорт", и "зелен сертификат".


Сертификатът за COVID-19 удостоверява здравния статус спрямо коронавирусната инфекция.


В България погрешно бе създадено впечатлението, че сертификатът за COVID-19 се свежда до удостоверение за ваксинация. Всъщност, единният европейски документ има три разновидности, които важат при различни условия и с различни срокове за влизане в сила и валидност:

 • за ваксиниране
 • за преболедуване
 • за изследване


Какво е сертификат за ваксинация


Това е официалният документ, с който държавата потвърждава, че приносителят е завършил пълният курс на ваксинация. Издава се за четирите одобрени за употреба в Европа ваксини срещу COVID-19, като при имунизиране с препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "Астра Зенека"/Оксфорд" това става след втората инжекция, а при еднодозовата ваксина на "Янсен" - веднага след убождането.


От края на май ваксината на "Пфайзер"/"БионТех" срещу COVID-19 е одобрена за употреба при деца над 12-годишна възраст, а от края на юли такова разрешение има и ваксината на "Модерна".


Какво е сертификат за преболедуване


Сертификатът за COVID-19 за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест или антигенен тест, направен в болница. Уточнението за антигенните тестове здравният министър Стойчо Кацаров направи на 20 октомври пред Би Ти Ви.


В ефира на Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че на хората, лекувани в болница, независимо дали са им правени антигенни тестове или изследвания по PCR метода, ще получават сертификати от лечебното заведение, където са постъпили. (Още по темата четете тук)


Какво е сертификат за изследване


Удостоверение, което може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и при антигенен тест, но само ако са направени в лицензирана лаборатория. Валидността на сертификат с отрицателен резултат от PCR тест е 72 часа, а при антигенен тест е 48 часа.


Разликата в трайността на сертификата се дължи на различните качества на двете изследвания - смята се, че PCR тестът за коронавирус може да засече заразата дори и преди появата на симптоми или при много леки, докато при антигенния тест е нужно по-голямо натрупване на вируса в организма, за да бъде отчетено.


Здравните власти дават заявка, че във всички сертифицирани лаборатории в страната ще бъдат разпределени антигенни тестове, платени от държавата, с които могат хората да се изследват. За обработката на пробите и администрирането на данните лабораториите обаче могат да въвеждат такси. Властите не представиха информация колко са платените от държавата тестове, на какъв принцип ще бъдат разпределени, при какви условия хората могат да разчитат на частично безплатните изследвания, както и за какъв период от време ще са осигурени.


Върши ли работа разпечатан резултат от изследването


Представянето на разпечатан резултат от изследване (независимо дали по PCR метода или антигенен тест) не е достатъчно за достъп до обществено място на закрито, потвърди във вторник министърът на здравеопазването. Следователно, изследването трябва да бъде въведено в Националната здравно-информационна система от лабораторията. Така човек ще получи сертификат по европейския образец.


Тест у дома дава ли право на сертификат


Домашните тестове не служат за издаване на сертификат за изследване.


За получаване на удостоверение пробата трябва да е взета от лицензирана лаборатория, а резултатите от нея следва да бъдат въведени в Националната здравно-информационна система. Стойчо Кацаров изрично отбеляза и, че "разнасянето на плочки от тестове" не би следвало да се признава.


Издава ли се сертификат при наличие на антитела


Изследване на антителата не може да послужи да издаване на сертификат за преболедуване.
Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца. (Още по темата четете тук)


"Това са тестове, които не са достатъчно достоверни, не се признават никъде в Европейския съюз като документ, който да удостоверява, че си се срещал с дадено заболяване. Затова не могат да бъдат признати и у нас", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг.


Според правилата в България преболедувалите могат да се ваксинират не по-рано от три месеца след заразяването. Хората, които са се заразили с коронавирус между първата и втората доза, могат да се имунизират шест месеца след установяването на инфекцията.


Кога влиза в сила издаденият сертификат


За ваксинираните сертификатът става валиден 14 дни след поставянето на последната доза - толкова време се смята, че е необходимо на организма да изгради стабилен имунитет.


За преболедувалите срокът е същият - 14 дни след датата на положителния PCR тест, като това е периодът на задължителната изолация на болния.


При тестовете срокът започва да тече от момента на получаване на резултата.


Колко време е валиден сертификатът


Удостоверението за ваксинация засега е безсрочно. В началото на октомври говорител на Европейската комисия заяви, че законодателството на съюза не предвижда срок на годност на сертификатите за ваксиниране. В началото на октомври Европейската агенция по лекарствата официално одобри поставянето на допълнителна доза, наричана още бустерна (от англ. език booster, допълнителна инжекция - бел. авт.). Здравният министър Стойчо Кацаров вече заяви, че допълнителен сертификат ще се издава и за подсилващата доза, но той няма да дава допълнителни възможности.


За преболедувалите документът е валиден до шест месеца след положителния резултат от PCR тест.


При тестване срокът на действие зависи от вида на теста - 72 часа за изследване по метода PCR и 48 за антигенните.


Как се получава сертификат за COVID-19


И трите вида сертификати за COVID-19 могат да бъдат свалени и разпечатани от сайта на Националната здравно-информационна система. Важно условие при ваксинираните е, че се изисква електронен подпис, с който да се влезе в личното медицинско досие на пациента. Изключение се прави за хората, които са получили дозите си до началото на юни - те могат да преиздадат документа като само въведат ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ), номера на документа си за самоличност и националния референтен номер (НРН) на стария си сертификат в системата.


Сертификат за ваксинация може да бъде поискан също от:


мястото, където са поставени дозите


личния лекар (той обаче може да иска заплащане, ако не е поставил той дозите)


За издаването на сертификат за преболедуване не е необходим електронен подпис. Системата изисква само ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ) и мобилен номер, който е даден в лабораторията, когато е правено изследването.


За сертификат за изследване също не е необходим електронен подпис. Системата изисква ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ), и (НРН) на изследването от лабораторията.


Колко струва издаването на сертификат за COVID-19


Издаването на сертификат за ваксинация трябва да е безплатно. Причината е, че за всяка поставена доза медиците получават по 10 лв. от Здравната каса по споразумение между държавата и Българския лекарски съюз (БЛС).


Документ за изследване може да се получи от лабораторията, направила изследването, или човек да си го издаде сам в Националната здравно-информационна система.


Само на хартия ли се издава сертификатът


Не. Сертификатите за COVID-19 могат да бъдат съхранявани и предоставяни чрез мобилния телефон.


Единият вариант е да се свалят като PDF файл, другият - да се визуализират чрез приложения. За потребителите на "Епъл" (Apple) Националната здравно-информационна система дава възможност сертификатът директно да бъде добавен в Wallet (портфейл). Сертификатите могат да се показват и устройствата с операционна система "Андроид" (Android), като за целта документът трябва да се свали във формат pkpass, след което да се инсталира приложение тип "портфейл" за съхраняване на документа на мобилно устройство.


Представител на "Информационно обслужване" заяви пред "Дневник", че сертификатите могат да бъдат проверявани безпроблемно и от скрийншот на сертификата, като условието е QR кодът да е достатъчно голям. Би следвало QR кодът да може да бъде проверен и ако е направена снимка на сертификата, но трябва тя да е достатъчно ясна и QR кодът да е достатъчно голям.


Децата могат ли да получат сертификат


Няма възрастови ограничения за издаването на удостоверенията. Според издадената заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на децата до 18-годишна възраст няма да се изисква никакъв сертификат за COVID-19 за достъп до обществени места, както на открито, така и на закрито.


Ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна" са разрешени за употреба при деца над 12 годишна възраст. Възможно е на децата да се издават сертификати и за преболедуване, и за изследване.


Страните в Европейския съюз са се договорили децата под 12 годишна възраст да не подлежат на тестване при пътуване. Преди пътуване е редно обаче да се направи справка за правилата в държавата, до която се пътува. Причината е, че е възможно да са въведени по-строги изисквания, особено за страни с висока заболеваемост. При влизане от чужбина в България децата до 12 годишна възраст не е необходимо да представят какъвто и да било сертификат, независимо дали идват от държава в т. нар. зелена, оранжева или червена зона (цветово разпределение на страните, в зависимост от разпространението на коронавируса в тях).


За децата от 12 до 18 годишна възраст, които пристигат в България от страна в червената зона, здравните власти изискват да представят сертификат за отрицателен тест по PCR метода, направен през последните 72 часа.


Хората, които не са ваксинирани в Европейския съюз, как да постъпят


Сертификатите, които се признават в България, са по европейския образец. На брифинга при обявяването на мерките, обвързани със сертификати за COVID-19, не бе дадена информация за хората, които са си поставили дозите извън Европейския съюз. Засега единственото известно е, че в България се признават не само четирите ваксини, одобрени за употреба в Европейския съюз (кои са другите признати препарати четете в края на тази заповед), когато става дума за влизане в страната.


Как се проверяват сертификатите


Всеки сертификат за COVID-19 трябва да има QR код. При сканирането му от властите или собствениците на обекти се проверява автентичността и валидността на сертификата. За проверка на сертификатите трябва да се свали COVID CHECK BG - българското официално приложение за сканиране и валидиране на този документ. То е одобрено за Google Play, но не и за App Store.


QR кодът на сертификатите не може да бъде валидиран с камерите на телефоните, без да е инсталирано приложението. (За сигурността на QR кода на европейските сертификати за COVID-19 четете тук)


За кои места е необходим сертификат


На брифинга, на който бяха представени мерките, влизащи в сила от 21 октомври бяха изброени кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, молове, търговски центрове и големи магазини (над 300 кв. м., но не и за магазините за стоки и услуги от първа необходимост като хранителни магазини, банкови и телекомуникационни услуги, аптеки), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведения, хотели, организирани от туроператори екскурзии.


Ако изброените бизнеси предпочетат да не проверяват сертификати при допускане на служители и клиенти, не би следвало да работят.


Къде не е необходим сертификат за COVID-19


Засега позицията на властите, че за събитията на открито няма да се изискват сертификати за COVID-19. Там се очаква хората ще спазват дистанция и да носят маски, когато са на по-малко от 1.5 метра разстояние един от друг. Сертификат за COVID-19 няма да се изисква и за достъп до училища (нито от ученици, нито от преподаватели и непедагогически персонал, нито от родители), офиси, при посещения в администрации и малки магазини, както и в обществения транспорт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Не искам да съм на мястото на хората, които ще проверяват за сертификат.
  Призив към анти ваксърите: Не си изкарвайте гнева върху хора, които просто си вършат работата. Те на са ви виновни, не са част от световната конспирация срещу вас. Те са там за да изкарат пари за да се погрижат за семействата си, не правете живота им още по труден.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Любопитно

  Ваксинацията със сигурност ще потръгне, като не става доброволно, с лека принуда. В България нещата не стават по друг начин, уви.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Любопитно

  Ваксинацията със сигурност ще потръгне, като не става доброволно, с лека принуда. В България нещата не стават по друг начин, уви.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  "Днешното решение за т.нар. "зелени сертификати" е неизпълнимо и няма да има осезаем ефект. Първо, няма как постоянно да се контролират заведенията и останалите обекти дали реално проверяват въпросните сертификати. Масово няма да се спазва - това е повече от сигурно, защото иначе означава фалит за хиляди бизнеси при ниското ниво на ваxiнация. Второ, никой извън посочените в закона органи няма право да изисква лични карти, за да се свери дали името върху сертификата съвпада с това на представилия го. Такова право няма нито байчото на входа, нито охранители, нито какъвто и да е друг персонал - т.е. всички собственици на подобни обекти могат на законно основание да откажат да проверяват лични карти и никой не може да им каже копче за това. Всъщност, основният ефект от това решение на служебното правителство ще е политически. Очевидно в изборите на 14 ноември освен със сметките за тока ще се гласува и с фактора "зелен сертификат."
  Д-р Борислав Цеков, бивш конституционен съдия.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Понятието лека или тежка принуда е относително.
  Ваксините за съжаление не убеждават в ползата си. Ваксинираните могат да са преносители на зараза, поради което не би трябвало да имат предимства пред останалите. Доколко боледуват по-леко е въпрос. За дългосрочни негативни последици ще се говори след години.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#6] от "liz31552545":

  Еми като не искаш, не се ваксинирай. 3 млрд. ваксини вече са сложени по света, българите продължаваме да мислим, че са непроверени, опасни и че Бил Гейтс ще ни чипира. Един приятел беше написал във фейсбук - какво ще извади с чипа, информация как да сложим кисело зеле в мазето ли.
  А ако, не дай боже, се заразиш, чакай линейка 3 часа, след това разчитай, че не си толкова зле и още 3 часа обикаляй, за да ти намерят болница. Доволен ще останеш.

 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Стадото се контролира най лесно когато има вълк да го плаши.

  Когато, разбереш за какво ти говоря може да се пробваш да ме обиждаш. Иначе не поемам от субчовеци.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Като всичко друго, същото и с ковид?
  Имитация, маскировка, миже да те лажем!
  Изправете се гордо и си кажете!
  Плоскоземнието победи в България!
  Няма лошо, нека се гордеем с постигнатото.
  Бах’ми мамата и на пандемията, и на дистанциране/маски, и на всички други фалшиви мерки, на ваксинацията.
  Гордо да погледнем резултатите, а?
  Някакви си рекордно много умрели.
  Някакви си препълнени болници.
  Някаква си страдаща икономика.
  Бъдете горди плоскоземни герои!
  Победихте!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  Интересно ми е как ще се проверяват тия сертификати. Всеки може да си напечата един фалшив такъв или да копира от познат/роднина (същото и с пдф-а на телефона).
  Ще се изненадам да сканират кюар кода и да сравняват с личната карта.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  ”Показателно в това отношение е, че сега цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни - за разлика от цените на газа и петрола.”

  Другарю Бояджиев, кому са нужни тия тлъсти лъжи, в информационната епоха, когато всеки може с търсачката какви са ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ цени за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници? Цените от ВЕИ не само не са ниски, но са доста по-високи от сегашните свръхвисоки пазарни цени, които тревожат бизнеса и населението.
  Според действащата наредба на ДКВЕР от 2020 г,
  изкупните цени на електроенергията от биомаса са минимум 400 лв на Мвтч, без ДДС, тоест, ако трябваше да плащаме тока на тия цени, щяха цените за битовия потребител да са двойни или тройни, ако сметнем и загубите по мрежата и издръжката за електроразпределение.
  Електроенергията от малки фотоволтаични централи се изкупува на две тарифи 200 лв на Мвтч и 240 лв на Мвтч, без ДДС. Което е малко по-добре, но също над пазарните цени, които доскоро бяха 120-160 лв на Мвтч, с ДДС.

 16. 16 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1775 Весело

  Close your eyes to tell you lies! - както казват англичан'ти...
  😀
  ¡wижɐv ǝɯ ɐɓ ижиw

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Сори, обърках статията. 😂

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Притежателите на зелен сертификат, издаден в страна извънн ЕС трябва внимателно да прочетат заповедта. Посочени са списъците на страните по зони (зелена, оранжева и червена), условията за влизане в България, а също така и малкото страни, чиито сертификати се приравняват към европейските.

  https://coronavirus.bg/bg/1091

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 21. 21 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Така е , но Вие сам стигнахте до катастрофалното състояние на здравната ни система, която и без вируса е в нокдаун. За мен това е по-голямата тема. Също много по-голяма тема е изпробването на диктаторски прийоми за третиране на колосални маси хора в огромен мащаб. Това според мен би трябвало да ни притеснява.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  "Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена"
  А сигурни ли са данните за нивата на антитела, които осигуряват защита след ваксиниране? Те намаляват ли след 6 месец? Защо преболедуването да дава по-слаба защита от ваксината?
  Ще дойде момент, в който някой ще повдигне този въпрос и в съда. Надявам се в Страсбург. Защото брюкселските бюрократи раздават смело присъди без никакви аргументи.

 24. 24 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Колко удостоверения за Арийски Произход са нужни за да се събуди светът ?
  Няма лимит ?
  Е, ясно - този път Хитлер няма да бъде спрян !
  Не е и възможно - този път Хитлер не е лице , няма паспорт и мустачки , няма речи и призиви . Но пък има достатъчен брой овци - последователи , гордо носещи Зелената звезда .Зелена звезда по Европейски стандарт !
  Уважаеми Фашисти - ще пукнете .
  1/2 млрд Антиваксъри и 1/2 млрд Ваксъри трябва да освободят от присъствието си планетата - няма как . Хуманно е - 50/50 .
  Направете нещо за планетата си и се ваксинирайте ....или не се ! Все едно , важното е да имате доблестта да пукнете ! Междувременно и на първо време, по-отговорните от вас няма да бъдат изпращани в лагери , ще продължат ''нормалния си '' Зелено-Евро-Сертифициран'' живот . Така че вие решете , място в крематориума има за всички - за едните сега , за другите по-нататък .
  Сиренцето е безплатно и доброволно ! Зелената звезда също . Вирусът също ! Имате избор !

 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#21] от "liz31552545":

  Именно заради катастрофалната здравна система аз лично се ваксинирах, да разчитам на преуморени лекари и безхаберни сестри и санитари да ме спасяват ми се видя далеч по-лош избор. А за диктаторските прийоми - ние сме малка държава и далеч не сме най-умните, щем - не щем, като останалите.

 26. 26 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 317 Разстроено

  Бюрократи-ЗдравоПогазващи-Терористи :(((

  "При новите мерки в най-добра позицията се очертават ваксинираните срещу коронавируса, защото техните удостоверения засега нямат срок на валидност." - който играе с тях пИчели, който не играе ... то се знае

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 27. 27 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 317 Разстроено

  Не искам да съм на мястото на хората, които ще проверяват за сертификат. Призив към анти ваксърите: Не си изкарвайте гнева върху хора, които просто си вършат работата. Те на са ви виновни, не са част от световната конспирация срещу вас. Те са там за да изкарат пари за да се погрижат за семействата си, не правете живота им още по труден.
  —цитат от коментар 2 на L Glassman


  Да бе. Те и онези мутри с униформи дето ритаха и хвърляха младежите на колоните само си вършеха работата...

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Понеже много хора питат, кой и как ще контролира и как щели да фалират бизнесите.
  1. Относно фалитите -колкото фалирахапри забраната за пушене на закрито, толкова и сега ще фалират.
  2. Относно лютите клетви, как нямало да стъпят там, където им искали сертификат. Помниме същите люти клетви на пушачите, как нямало да стъпят в заведение, дето не се пуши
  3. Относно контрола -покрсй нас е решено така -> ,в басейн, фитнес, кръчма може да те питат а може и не. Ако те питат и нямаш услужливо ти продават тестче, да си го направиш на место. Може и да излъжеш с чужд сертификат, никой не гледа лична карта. Лошото идва, когато мине контрола от хигиената придружена с полиция. Те врче гледат и лична карта. Солена глоба и затвор до 8 години ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Тази мярка или въобще няма да влезе в сила, или много бързо ще я отменят.
  При 19-20% със сертификат и то до голяма степен пенсионери, десетки бизнеси ще закъсат много.
  А това, че едно дете на 12 трябва да е ваксинирано, за да влезе в мол или ресторант е глупост на глупостите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  Защо преживяваш толкова силно българското плоскоземие? Нсли не живееш в България и на дали ще живееш някога?(макар, че божа работа). Ако си решил да си просвтител, с подигравки няма да успешш да просветиш никого.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#30] от "Х":

  Заповедта не важи за лица под 18. Никой няма да закъса - в толкова държави същата мярка не спря никого, защо очакваш, че у нас ще е различно? И за пушенето в заведенията се надигаше вой и призиви за бойкот, а виж как на всички взе да има харесва дори.

 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#30] от "Х":

  Ще я отменят друг път. Въвеждането й се забави драматично и стана без гратисен период, както направиха в Европа, но да я отменят - надявай се. Свиквай и ходи да се ваксинираш, ако не си го направил. Всичко друго е ала-бала, включително и коментарите.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 317 Неутрално

  То убава работа ама пак българска - ето и въвеждане на мерките и телилките противоконситуционно (ама пак наполовина). Абе половинчата работа. На състезание за
  looser-и пак ще сме втори:
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/cbb2555e-31e8-411b-b65e-4894857937cf

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 37. 37 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#27:"Thomas Anderson"][/quote]

  Само дето забравяш , че треди това тези младежи палеха слама под краката им и ги замяраха с павета и бутилки !!!

 38. 38 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#22] от "Lubomir Velev":

  Пия си кафето с приповдигнато настроение, тананикам си "Freude, schöner Götterfunken
  Tochter aus Elysium..." и се наслаждавам на малоумно-конспиративни постове, като вашия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 39. 39 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Това са тестове, които не са достатъчно достоверни, не се признават никъде в Европейския съюз като документ, който да удостоверява, че си се срещал с дадено заболяване. "
  Тогава ЗАЩО ГИ ПРИЛАГАТЕ ТЕЗИ ТЕСТОВЕ, ЗАЩО ГИ ПРОДАВАТЕ?
  За какво служат те? За какво са доказателство?
  Голяма група хора са преболедували вируса неофициално, как да удостоверят, че имат защита, ако не с тези тестове?
  Алтернативата - ами ваксинирайте се. Какъв е смисъла, ако имаш свои антитела?
  Защо се смята, че антителата изградени по естествен път са по-слаби и малотрайни от тези при ваксинация? Къде са научните доказателства, изследванията във времето за това?

 40. 40 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#33] от "gogo2011":

  https://nova.bg/news/view/2021/10/19/343423/от-четвъртък-всички-дейности-на-закрито-само-срещу-зелен-сертификат/

  "Сертификати ще се изискват и от децата, но само ако са над 12- годишна възраст. Документът няма да е задължителен в училище, но ще се изискват за посещение на други обществени места."

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  До коментар [#5] от "venci4":

  По принцип е така, както този юрист обяснява. Но на практика е различно. Глобите ( а има и мярка лишаване от свобода) са толкова нереално високи за бизнеса, та наистина проверяват. Поне в Австрия има био-заведения предимно, които приемат само Неваксинирани в заведението си...Така че не е проблем за моето семейство да излезе. Но на фитнес не можем да ходим. Сьщо така на басейн.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 43. 43 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#40] от "Х":

  И от кога Нова е някакъв изрочник на обективна информация?
  Прочети заповедта. В чл. т. В е записано, че условията не се прилагат по отношение на лица под 18 годишна възраст.

 44. 44 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1227 Неутрално
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Здравните власти дават заявка, че във всички сертифицирани лаборатории в страната ще бъдат разпределени антигенни тестове, платени от държавата, с които могат хората да се изследват."

  Някой вярва ли на тази информация!?

  "Властите не представиха информация колко са платените от държавата тестове, на какъв принцип ще бъдат разпределени, при какви условия хората могат да разчитат на частично безплатните изследвания, както и за какъв период от време ще са осигурени."

  Не дават информация, защото най-вероятно тази история с безплатните тестове дето щели да се раздават е измишльотина от страна на здравното министерство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Редакцията, може ли да не прочетете заповедта преди да напишете статията? Изискванията за сертификат не се отнасят за лица под 18 г.
  За антителата - само в България го има това тичане по лаборатории за щяло и нещяло. Никой не ходи през месец да си мери антитела чрез 50 различни теста и метода. Само тук се пълнят гушите на лабораториите. Няма златен стандарт за това изследване и може да служи единствено за успокоение на притежателя си.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  Иначе по темата на деня, ако мога да дам една прогноза, според мен това ново изискване на здравното министерство на здравеопазването масово няма да се спазва и прилага от страна на търговските обекти и ресторантите. А държавата от своя страна (РЗИ и министерството) нямат капацитет (хора) да съблюдават неговото прилагане.

  Така, че всичко ще остане само на хартия. И нещата ще си бъдат както досега.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Не знам кой ваксър, кой антиваксър, тия моди не ги следя, ама при положение че си плащаме здравни осигуровки, всички тестове на осигурените трябва да се поемат от НЗОК. Иначе все едно да си платиш на касата в магазина и на изхода още един път.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#57] от "hnx161082802":

  После и за магазина ще ти искат сертификати, и за да отидеш на работа, и за да пътуваш до хасиендата. Това е началото.

 59. 59 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Ще си ходя в хасиендичката в”провинцията”, ще си дишам чист въздух, ще се радвам на компанията на немаскирани и ведри хорица. Биричка на открито, работа в градината.имам си интернетче,работа от там 👍А Ковид зомбитата ще бродят с маски из празния мол, пълен със затворени заведения, като привидения. Ще се оглеждат настървено за някой с фалшив сертификат 😁 в мола. Нещастна работа...
  —цитат от коментар 57 на hnx161082802


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Приветсвам Ви !
  Но ще Ви усетят и ще Ви поискат Зелен Евро - Арийски произход , за да можете да напуснете смрадлиия град !
  Фашистите не могат да бъдат спряни освен по един начин , както знаем от историята .

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на pacioglu
  pacioglu
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#33] от "gogo2011":

  Ма то в заведенията се пуши масово, поне в кръчмите, не знам кое точно не ти е ясно от това. Както се пуши там, така там няма да се проверява нищо от никого.

  В държава, в която електронният портал за туризъм е на WordPress, както и сайтът за преброяване, няма какво да очакваш....

  Хипохондрици, оставете ни да живеем спокойно!
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Весело

  До коментар [#52] от "venci4":

  Не съм Вениаминке, а на тебе туриха ли ти иглата отзаде!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Като всичко друго, същото и с ковид?Имитация, маскировка, миже да те лажем!Изправете се гордо и си кажете!Плоскоземнието победи в България!Няма лошо, нека се гордеем с постигнатото.Бах’ми мамата и на пандемията, и на дистанциране/маски, и на всички други фалшиви мерки, на ваксинацията.Гордо да погледнем резултатите, а?Някакви си рекордно много умрели.Някакви си препълнени болници.Някаква си страдаща икономика.Бъдете горди плоскоземни герои!Победихте!
  —цитат от коментар 11 на Таралеж


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Добре де , защо не си обуете зелените чорапи и заедно с ЕУ Дифендъра да тръгнете да ги ''вкарвате в пътя '' ?
  Лоши плоскоземни , лоши - не искат да подпишат информирано съгласие ! Бой по тях , звезда и газ !
  Чорапите и навън , Господине !

 64. 64 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Въпросът е с какво всъщност ще предпазя някой непреболедувал и неваксиниран, ако сложа ваксината, след като няма проблем да съм преносител? Т.е. каква е обществената полза от ваксинираните всъщност? А ако говорим като за евентуален плюс единствено за по - малката бройка хора по болниците, ок, това го разбирам, но все пак всеки си познава организма и може да се ваксинира, ако има слаба имунна система или просто го е страх прекалено много от вируса. Не разбирам защо трябва да се принуждават всички, особено пък и преболедувалите... Едните с вероятно безсрочен сертификат, а другите с 6 месеца, въпреки че най - вероятно имат дори по - добра защита. Не е нормално.

 65. 65 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Понеже много хора питат, кой и как ще контролира и как щели да фалират бизнесите.1. Относно фалитите -колкото фалирахапри забраната за пушене на закрито, толкова и сега ще фалират.2. Относно лютите клетви, как нямало да стъпят там, където им искали сертификат. Помниме същите люти клетви на пушачите, как нямало да стъпят в заведение, дето не се пуши 3. Относно контрола -покрсй нас е решено така -> ,в басейн, фитнес, кръчма може да те питат а може и не. Ако те питат и нямаш услужливо ти продават тестче, да си го направиш на место. Може и да излъжеш с чужд сертификат, никой не гледа лична карта. Лошото идва, когато мине контрола от хигиената придружена с полиция. Те врче гледат и лична карта. Солена глоба и затвор до 8 години ....
  —цитат от коментар 29 на DDR


  Аз спрях да ходя по кръчми на закрито като забраниха пушенето. Затова нямам драма с неработещите кръчми. И съм ги проклел да ходят да ровят по кофите, като допуснаха да се забрани пушенето. От забраната за пушене няма идат, дано идат от коронката.

 66. 66 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Въпросът е с какво всъщност ще предпазя някой непреболедувал и неваксиниран, ако сложа ваксината, след като няма проблем да съм преносител? Т.е. каква е обществената полза от ваксинираните всъщност? А ако говорим като за евентуален плюс единствено за по - малката бройка хора по болниците, ок, това го разбирам, но все пак всеки си познава организма и може да се ваксинира, ако има слаба имунна система или просто го е страх прекалено много от вируса. Не разбирам защо трябва да се принуждават всички, особено пък и преболедувалите... Едните с вероятно безсрочен сертификат, а другите с 6 месеца, въпреки че най - вероятно имат дори по - добра защита. Не е нормално.
  —цитат от коментар 64 на 4okuto


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Много уместен въпрос , но няма да получите официален отговор !
  Все едно да питате с какво точно помагам на Арийската нация като предам на СС две еврейски деца .
  Ние сега ще се питаме ли , или ще помагаме на планетата ??????
  И така нататък .......

 67. 67 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  "Изследване на антителата не може да послужи да издаване на сертификат за преболедуване.
  Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца"

  Но ако си ваксиниран и антителата ти са под минимума, няма никакъв проблем да получиш сертификат, нищо че можеш да се разболееш и да заразяваш.

  Сега разбирате ли в каква шизофрения живеем?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 68. 68 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  никой извън посочените в закона органи няма право да изисква лични карти, за да се свери дали името върху сертификата съвпада с това на представилия го. Такова право няма нито байчото на входа, нито охранители, нито какъвто и да е друг персонал - т.е. всички собственици на подобни обекти могат на законно основание да откажат да проверяват лични карти
  —цитат от коментар 5 на venci4

  А как в чужбина навсякъде проверяват? Лятото пътувах - Франция, Германия, Австрия, още на влизане в ресторант едно момче ти сканира кю-ар кода и гледа в личната карта дали името е твоето. В музей ходих - и там същото. В мола - пак. Само в суперкаркета може без (антиваксърите трябва да ядат, все пак).
  Българското законодателство нали е хармонизирано с това на ЕС - щом там може, трябва да може и тук.
  Инак Бай Ганьо че ще си напечата сам фалшифи ПДФ-и със своето име това е ясно.

 69. 69 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2": А вие господине сте слезли толкова ниско от клона, че сте си заровили главата в пръстта. Ако това не е принудително отнемане на правата на 75%+ от народа ти, не знам какво е. Китай и Русия гледат Запада и се смеят - как “боготворим” нашите неолиберални, демократични управници, а те бавно и спокойно ни го тикат целия. Там поне си знаят хората, а тук ни замазват очите. Изобщо нямам претенции откъм ефективността на ваксината, отказвам да им ходя по свирката на базата на принципи.
  Някой произвел едни ваксини, ЕС ги купил и видиш ли конвенционални лекарства просто няма как да сработят вече, отказваме се от тях. Единствената причина глобалният елит да иска да се ваксинираме не е заради здравето ни, а както винаги се свежда - за да си опича гъза глобалният и глобализиран бизнес елит и големите кинти да текат.

 70. 70 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  "Изследване на антителата не може да послужи да издаване на сертификат за преболедуване.Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца"Но ако си ваксиниран и антителата ти са под минимума, няма никакъв проблем да получиш сертификат, нищо че можеш да се разболееш и да заразяваш. Сега разбирате ли в каква шизофрения живеем?
  —цитат от коментар 67 на Darkman


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Разбираме , но не всички .
  Предлагам ново мото на Новия Световен Ред :


  Неваксинирани !
  Несертифицирани !
  Бой по вас , звезда и газ !
  Бой по вас звезда и газ !

 71. 71 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  ЧЕСТИТО ВИ:МАРКИРАНЕ!СЕРТИФИЦИРАНЕ!ДИКТАТУРА!!!!!!!!!!“СЕРТИФИКАТЪТ”-НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ОТМЕНЕН(ПОНЕ НЕ ДОБРОВОЛНО)!!!ЩЕ БЪДЕ НАДГРАЖДАН...ОЩЕ И ОЩЕ-УСЛОВИЯ ЗА ВАЛИДНОСТ И ДЕЙНОСТИ ЗА КОИТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!!ЩЕ ВИ ИНЖЕКТИРАТ,БЪРКАТ ПО ДУПКИТЕ,ОГРАБВАТ,ФАЛИРАТ,ГАВРЯТ-БЕЗКРАЙНО!!!САМО ИСТИНСКИ ДЕБИЛ,НЕ ОСЪЗНАВА-КАКВО СЕ СЛУЧВА!! !ВЪВЕЖДА СЕ ДИКТАТУРА(ПЪЛЗЯЩА...ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА СТЪПКА ПО СТЪПКА) !!!САМАТА ИДЕЯ КАК ВСЕКАКВИ:ПОЛИТИЦИ,БЮРОКРАТИ,КОМИТЕТИ,ЩАБОВЕ,ФАРМА-КОМПАНИИ....СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА БАБА ВИ Е-НЕЛЕПА!!!СЪД,КОМФФИСКАЦИИ И СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ЗА-АДОВИТЕ ИЗЧАДИЯ!!!
  —цитат от коментар 22 на Lubomir Velev


  Бе по-едър шрифт няма ли, че съм си забравил очилата неска.
  Браво, коМфискациите са много важни.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Конфискации са БЕ-ДЕБИЛ!Ми Н са съседни БЕ-БУКВИЯДЕЦО!ОБИКНОВЕННО НА БУКВОЯДЦИТЕ ИМ ЛИПСВА АКЪЛ!!!До коментар [#71] от "courage.tcd":
  —цитат от коментар 73 на Lubomir Velev


  Естествено, че ми липсва акъл. Капка да имах, нямаше да си комуникирам тука с тебе.
  Кажи ся кво ша конфискувате.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Ами...ВЪЗРАЖДАНЕ...ВЪЗРАЖДАНЕ!!!НЕ МИСЛЯ,ЧЕ ИМА НЕЩО ПО-ВАЖНО ОТ СПИРАНЕ НА-ИЗВРАЩЕНИЕТО!!!СЪС ВСЯКАКВИ ВЪЗМОЖНИ СРЕДСТВА!!!ВИДИМО ТЕРОРИСТИТЕ -НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СПРАТ...НАПРОТИВ-НАДГРАЖДАТ!!!ВЕЧЕ СА ФАКТ ,НАРИЧАНИТЕ ПРЕДИ ГОДИНА-“ШАНТАВИ КОНСПИРАЦИИ”,ЧЕ И ОТГОРЕ! До коментар [#48] от "ozd05563707":
  —цитат от коментар 53 на Lubomir Velev


  Ааа, моля, моля!
  БЕЗ възраждане!!!!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#77] от "dge461082971":

  Не ги вземай закво са ти, "нормалните" хора вече не ходят на кино кръчма и прочее, стой си у вас като останалите "нормални" хора.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 79. 79 Профил на Martin Todorov
  Martin Todorov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Колко броя зелени сертификати са издадени в България до момента? Налична ли е някъде тази информация?

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на vladoatanasov
  vladoatanasov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Сигурно аз съм тъп, а не министърът, но да задам въпроса: Вчера бях на работа в Мола. Днес си взимам отпуска да се набоцкам. Ще чакам на опашка сигурно до другата седмица, ама хайде, ще бутна кинти да се предредя и ще ме набоцкат днеска. Ваксината става валидна след 14 дни. Демек тогава мога да отида на работа. Хайде сега, ваксърчета, кажете кога да спазя заповедта на министърчето и другата мангизлийска шайка? Кой ще ми плаща заплатата 2 седмици, щом държавата не ми дава право да работя (виж конституцията). Кой ще плати на фирмата, за това, че няма работници?

 82. 82 Профил на Midas
  Midas
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Защо не се ваксинира народа?

  В агрегата си той (народа) може би е:
  1. неспособен на критично мислене и разпознаване на причинно следствени връзки - емпирични данни от други държави, документи от изследванията за ефективността на определени ваксини против КОВИД и тн;
  2. с толкова ниско самочувствие, че лабилното му его се чувства смачкано от всяка наредба тъй като не взима еднолично решение.

  Как сме оцелели 1300 години не зная. Май не е било с демокрация.

 83. 83 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 957 Весело

  Неваксинирани !
  Несертифицирани !
  Бой по вас , звезда и газ !
  Бой по вас звезда и газ !
  —цитат от коментар 70 на stenlyaka


  Точно така!!!

  : )))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 84. 84 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Действията на правителството са незаконни и престъпни по действащата в момента в България конституция!!!

 85. 85 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Действията на правителството са незаконни и престъпни по действащата в момента в България конституция!!!

 86. 86 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#2] от "L Glassman":
  ако сме свободни хора всички да един трябва да игнорираме престъпните и незаконни и неморални заповеди на слугите на господарите на парите ,които стоят зад този поход срещу човечеството.АКО НИКОЙ НЕ СИ ИЗВАДИ Т.НАР ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ УВИСВАТ,И БЕЗ ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕЗАКОНЕН .ХАЙДЕ АКО ИМА ИСТИНСКИ ЮРИСТИ РАЗКАТАЙТЕ ГИ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ

 87. 87 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 446 Весело

  Като съм се уплашил...

 88. 88 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#84] от "В началото бе словото ...":

  КАКТО И ДЕЙСТВИЯТА НА ОСТАНИЛИТЕ СЛУГИ(Т,НАР ПОЛИТИЦИ) В ДРУГИТЕ ТЕРИТОРИИ(ТОВА НЕ СА ДЪРЖАВИ)ПО НА -ЗАПАД ,КОИТО НЯКОИ ТУК НИ ДАВАТ ЗА ПРИМЕР(СЯКАШ СМЕ ОЩЕ В 90-ТЕ ГОДИНИ).

 89. 89 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#82] от "Midas":

  НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНАХА ТЕЗИ БЕЗУМНИО ЕВТИНИ ОПОРКИ ,НА КОИТО НИКОИ НЕ ВЯРВА ,КОИ ИЗЛЕДВАНИЯ ,КОИ Е ФИНАНСИРАЛ ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ,КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ИЗРАЕЛ,ЗАЩО 15% ОТ ПОСТЪПИЛИТЕ В БОЛНИЦА СА "ИМУНИЗИРАНИ"-ПРИ 20% ВАКСИНИРАНИ,ФАКТИ ,КОИТО ГОВОРЯТ ЧЕ, С ИЛИ БЕЗ "ВАКСИНА",ХОРАТА,КОИТО СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ЗЛЕ.НАИ ДОБРИЯТ МИ ПРИЯТЕЛ БЕШЕ 3 СЕДМИЦИ В БОЛНИЦА(НЕ БЕШЕ ВАКСИНИРАН),НО МИ КАЗА ,ЧЕ В НЕГОВАТА СТАЯ ДРУГИТЕ ДВАМА СА БИЛИ С ПО 2 ВАКСИНИ..АЙ СТИГА ПРОПАГАНДА .ОТ САМОТО НАЧАЛО Е ЯСНО ,ЧЕ ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ НА ЦЯЛАТА ОПЕРАЦИЯ Е Т.НАР ВАКСИНАЦИЯ. ОСВЕН ТОВА НЯМАТЕ ЗАКОНОВОТО ПРАВО ДА НАРИЧАТЕ ПРЕПАРАТИТЕ ВАКСИНИ(ЕВЕНТУАЛНО СЛЕД 12.23,КОГАТО ИЗТЕЧЕ МИН,ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ,ОСВЕН ТОВА ВСИЧКИ ДЕЙСТВАЩИ В МОМЕНТА ЗАКОНИ ЗАБРАНЯВАТ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ ВЪРХУ ХОРА .ПАНИМАЕШ ТОВАРИШЧЧЧЧЧ.

 90. 90 Профил на Midas
  Midas
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#89] от "bnc59488372":

  Не прочетох коментара ви при вида на изказа.

  Опитайте със спокоен тон. И помнете, че гневът е присъщ на нарцисистите които смятат, че заслужават повече поради надцененият си интелект.

 91. 91 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#23] от "gogo2011":

  В ТОЗИ ФОРУМ ,КЪДЕТО ПРЕОБЛАДАВАТ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ ВЕДНАГА В ПЛОСКОЗЕМЕЦ,КОНСПИРАЦИОНИСТ И РУШЛЯМСКИ АГЕНТ.ТЕ ВЯРВАТ В СВЕТЛОТО(МОЖЕ БИ Е ПРАВИЛНО ДА КАЖЕМ ЗЕЛЕНОТО)ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ ВЪВ ВЛИКИЯТ ЕВОПЕЙСКИ СОЮЗ И РАЗВИТИТЕ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ(ЯВНО НОСТАЛГИЯТА ПО СЛАВНОТО КОСТОВО ВРЕМЕ ГИ Е ЦИМЕНТИРАЛО НЯКЪДЕ ТАМ -1999-2001 ГОДИНА.

 92. 92 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#34] от "boevbisser":

  АКО СМЕ НАРОД ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СИ ХВЪРЛЯТ ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ. ЗАЩО ЛИ ВЪВЕДОХА ТОЗИ ТЕРОР СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ИСКАНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ
  ЕССР Е ИНСТРУМЕНТ НА ГЛОБАЛНАТА ПЛУТОКРАЦИЯ ЗА СМАЗВАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ И НАРОДИТЕ

 93. 93 Профил на Midas
  Midas
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#81] от "vladoatanasov":

  Трябва да ви плати работодателя.

  Няма да има проблем с работниците - ще си внесем хора които нямат нищо против да спазват правила. Вие може да отидете в някоя Западна страна на по-висока заплата и...о, момент. И там наложиха правила против неваксинираните. При това по-строги.

 94. 94 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#90] от "Midas":

  ето само малки букви във ваша чЕст ,и от смирение ,НО ТОВА ,КОЕТО СЕ СЛУЧВА Е ТОЛКОВА ВАЖНО ,ЧЕ НЯМА МЯСТО ЗА СМИРЕНИЕ ,ТЪРПЕНИЕ И ТОЛЕРАНТНОСТ .СЛЕД КАТО НИ ВЗЕХА ВСИЧКИ ПРАВА ,МОГАТ ДА ОПИТАТ ВСИЧКО ПРЕТЕНДИРАТ ДА КОНТРОЛИРАТ ТЕЛАТА НИ ,ТОВА Е ЦЕЛТТА НА ПЛАНДЕМИЯТА,ЗАЩО??? ДОКЪДЕ ИСКАТ ДА СТИГНАТ.НИКОГА ДОСЕГА БУНТЪТ НЕ Е БИЛ СВЕЩЕН ДЪЛГ НА ВСЕКИ МИСЛЕЩ ЧОВЕК

 95. 95 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#93] от "Midas"„Няма да има проблем с работниците - ще си внесем хора които нямат нищо против да спазват правила”.

  Ха-ха-ха-ха.......

 96. 96 Профил на vladoatanasov
  vladoatanasov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#93] от "Midas":

  Кой работодател - този, когото затварят за трети път, на когото не плащат помощи и го карат да плаща ток по тройна цена? Да ти е хрумвало, че може да фалира и аз да ходя да мия чинии в райското място на запад от Калотина, там, където цъфти и връзва зелената сделка?

 97. 97 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  По това време на годината се засичат вече и други респираторни вируси, паравируси, риновируси, може би и грип да има. С този тест как точно се установява, че е ковид? Всичко пишат на него. Всеки с кашлица, хрема...е ковидясал щом парици има. Самият вирус 2 г. у нас никой не го показа изолиран, сега обаче ме убеждават, как го има в организма ни, че и безсимптомно. Ваксините на кой вариант на мутация са направени - имаше алфа, бета...? Значи правя си ваксина срещу Делта, идва Мю, ваксината нещо не действа и ...Стойчо слага малките мустачки.

 98. 98 Профил на Midas
  Midas
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#96] от "vladoatanasov":

  1.България е държавата в Европа с едни от най-либералните мерки по време на пандемията - без дезинформация моля. Тоест дори да е затваряно 3 пъти за общо няколко месеца в сравнение с 2 за общо над година - в България от към затваряне ни е много леко.
  2.Ако работодателят не е получил помощи то:
  а) не е бил компетентен при подаването на отчетите за да му покрият разходите
  б) лъже ви
  3.Чинии на ръка май вече не се мият
  4.На ваше място бих инвестирал цялото си време в преквалифициране за да бъда по-гъвкав на работният пазар.

  5.Цените са дори 4 пъти по-високи. Първоначално си мисля намеса на ЕЦБ, Европейски фондове и България за помощ на бизнеса. В дългосрочен план Азерски газ и атомна енергия която да действа заедно със зелената.
  Но това не е причина да не се ваксинирате.

  Държавата ви казва - индиректно настояваме да се ваксинирате.
  Вие упорите отстоявате на личния си избор.
  Бизнеса умира.
  Бабата на някого също.
  После се сърдите на държавата.

 99. 99 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#93] от "Midas":

  дърпаме ви шалтера да ви плаща световното правителство то и без това ви е дигнало мерника

 100. 100 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Гомняна пропаганда на кило.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK