На живо

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова"Дневник" следи ситуацията с развитието на епидемията в страната. Статията се обновява.
Десетки граждани протестираха тази вечер в София срещу влизащите в сила от утре мерки в борбата с коронавируса. Малко след 19 ч. беше блокиран Орлов мост, а след това и кръстовището пред Софийския университет. Още няколко ключови столични булеварда също бяха блокирани за кратко от недоволните, като сред тях бяха "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски". По непотвърдена информация един човек от протестиращите е задържан заради хулигански прояви.


В още седем града в страната също имаше протести срещу въвеждане на изискването за зелен сертификат. Най-многобройни бяха в Бургас, Стара Загора и Варна, където в проявите участваха по над 100 души, съобщава БТА.

Президентът Румен Радев няма да се съобрази с искането на ГЕРБ и БСП и не предвижда да освободи от поста здравния министър Стойчо Кацаров. Двете партии му поискаха оставката заради въведените нови мерки в борбата с коронавируса, с които посещенията на повечето публични места ще става със зелен сертификат.


"Няма политическа сила, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели. Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат", каза Радев пред журналисти, цитиран от прессекретариата си.


Президентът посочи, че до затваряне на бизнеси няма да се стигне и отбеляза, че има приети мерки от правителството, които не са спирали да се прилагат и средства за бизнеса ще бъдат осигурени. Той изрази и очакванията си от действията на служебния кабинет.


"Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот", каза още Радев.

Изискването за сертификат противоречи на Кодекса на труда, твърдят от КНСБ

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Christophe Licoppe


"Има противоречие между Кодекса на труда и новите мерки, които изискват зелен сертификат от работещите, за да имат право да се трудят, и това ще доведе до много съдебни спорове", каза днес пред Българското национално радио националният секретар на КНСБ Величка Микова. Най-големият проблем според нея е липсата на яснота какъв ще бъде статутът на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места заради липсата на такъв сертификат, и дали ще получават заплата.


Спешно в рамките на тристранно обсъждане между работодателите, синдикатите и държавата трябва да бъдат разгледани трудово-правните измерения на новите мерки, категорични са синдикалистите.
Според експерта друг въпрос, който спешно трябва да бъде решен, е кой ще плаща РСR-ите и антигенните тестове на работещи, които не са ваксинирани, както и как ще бъдат компенсирани хората, които не са допускани до работните си места.

От ритейл асоциацията ще спазят мерките, но искат повече време

Търговските центрове, обединени от Българската асоциация на ритейл центровете (БАРЦ) ще спазят наложените нови ограничителни мерки, но се оплакват, че отново им е дадено кратко време за реакция. Те се оплакват, че заради тях ще имат и допълнителни разходи в много големи размери, които ще са за тяхно сметка. От БАРЦ искат допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на "Зелени сертификати".
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


"Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата", се казва в позицията.

Мая Манолова ще обжалва заповедта за мерките през административния съд

Лидерът на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова обяви на брифинг, че ще обжалва пред Върховния административен съд и Комисията по дискриминация заповедта на здравното министерство за въвеждане на зелен сертификат като мярка срещу разпространението на COVID-19.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


"Tази заповед не е спрaвeдлива и води до още по-голямо разделение сред обществото", заяви Манолова и призова министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров да отмени заповедта. По думите ѝ при 20 % ваксинирано население тази заповед ще бъде неработеща и неизпълнима, защото е невъзможно да се отговори на изискванията.

Всички ученици от София минават на онлайн обучение

Всички ученици в София, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, минават в онлайн обучение от утре 21 октомври, се казва в заповед на образователния министър Николай Денков. Това са областите, в които заболеваемостта е повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000. От МОН са предложили поне децата от 1 до 4 клас да довършат седмицата в училищата, но това не е било прието от здравното министерство. Детските градини остават отворени.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Велко Ангелов


Подробности тук

Правителството одобри допълнителни разходи за лекарства за COVID-19

Министерският съвет прие проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. Във връзка с осигуряването на възможностите за лечение се предвижда закупуване на комбиниран лекарствен продукт от две моноклонални антитела, предназначен за лечение на българските пациенти с потвърден COVID-19. С проекта се предвижда закупуването на 3 000 флакона от продукта, като посоченото количество ще се осигури лечението на 3 000 пациенти.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Велко Ангелов

Протести и бойкот на мерките готвят засегнатите

Представители на асоциация на заведения, фитнеси, молове, културни институции и други, засегнати от нови ограничителни мерки, настояват да промени в нея. Едно от исканията е ограниченията да важат за всички сектори, а не само за тях, включително и за държавната администрация. Ако това не стане те обявяват, че ще протестират всеки ден, а не липсват и гласове за бойкот на новите ограничения.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Цветелина Белутова

Бизнесът иска държавата да плаща тестовете за сертификата

Представители на бизнеса, обединени в Българската стопанска камара, настояват да бъдат направени промени в заповедта, с която се налагат новите ограничителни мерки. Те настояват като част от т.нар. "зелен сертификат" да се приеме и тест за наличие на антитела. Бизнесът иска също тестването да е безплатно за бизнеса и гражданите, а средствата да са за сметка на държавния бюджет.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров

Медици от Спешна помощ и COVID отделения протестираха пред министерството

Медици от центрове за Спешна помощ в цялата страна се събраха на протест пред здравното министерство с искане за по-добри условия на труд, съобщава БНР.


Протестът на спешните медици и лекари от COVID отделения в страната е с искане за 40% увеличение на заплатите, трудът им да се признава като първа категория при пенсиониране и по-справедливо разпределение на средствата за първа линия в борбата срещу COVID-19.


В края на миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че заплатите на Спешна помощ ще бъдат увеличени, а парите за това са предвидени в бюджета за догодина.

Лидерът на артистите обяви бойкот на сертификатите

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова


"Обявявам бойкот на зелените сертификати до момента, в който в тях не бъдат включени и тестовете за антитела. Дотогава няма да изпълнявам разпорежданията на Министерството на здравеопазването", заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред "Нова нюз".


По думите му е много важно да падне заповедта, която гласи, че театрите могат да работят със запълване на максимум 30% от капацитета им.


"Ако имаме разрешение за 100% посещаемост, остават 80% неваксинирани, които евентуално няма да влязат заради липса на сертификат. По моя информация все още не са поръчани антигенни тестове. Така може да се получи забавяне, тъй като е необходимо време за доставка. По този начин хората ще бъдат задължени да се ваксинират, а аз съм против това - въпрос на личен избор е", коментира Мутафчиев.

"Министърът е оставен като самотен стълб, опитва се да се бори с вълните, които идват отвсякъде". Това каза пред БНТ председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров на въпрос за борбата на Министерството на здравеопазването с епидемията от COVID-19. Добави, че не вижда държавна политика от никого, не само от министъра.


Подробности - тук.

От 21 октомври в община Ловеч ще се учи онлайн

Община Ловеч вече е в тъмночервената зона и това обуславя спиране на присъственото обучение в училищата от 21 октомври, четвъртък, до 29 октомври включително. Това реши Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусa на заседание днес.


Дистанционното обучение се отнася за всички от 1 до 12 клас, включително и за предучилищната възраст в училищата. Детските градини засега остават отворени.


Към 20 октомври заболеваемостта за общината е вече 797 на 100 хил. души, а за областта 527.4 на 100 000 души, съобщи директорът на РЗИ - Ловеч д-р Росица Милчева.


От 56 легла за COVID болни в МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов" в Ловеч са свободни само четири легла, а в интензивното отделение всичките шест легла са заети, съобщи директорът д-р Румяна Нановска.


Карантинираните паралелки в областта са 21, а в община Ловеч са 14. Има и две групи под карантина в детски градини.


Щабът реши още да затвори клубовете на пенсионерите до второ решение, а пазарният ден в града в сряда се отменя до подобряване на епидемичната ситуация.

Регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 хил. души. Това докладва директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев на заседание на софийския оперативен щаб. Съгласно издадената вчера (19 октомври) заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре (21 октомври).


Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и 8% - в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация.


Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.


На заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги са алармирали за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.


В следващите дни Столична община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина.

По над 1000 COVID сертификата се теглят в минута

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© European Union 2021


Над 1 млн. COVID сертификата са изтеглени през Националната здравно-информационна система, съобщават от "Информационно обслужване". Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута.


От "Информационно обслужване" съобщават, че издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент .


До този момент системата е генерирала общо 1.393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавируса, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.


Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от тук и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. "Информационно обслужване" АД е осигурило възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип "портфейл" на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

Здравният министър обвини Ричард Алибегов в политически действия

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова


Действията на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, който вчера анонсира ежедневни протести след въвеждането на задължителен COVID сертификат за редица дейности, са политически. Такъв коментар направи след заседанието на правителството направи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.


Той добави, че мерките, които се прилагат към ресторантите са предложени от самия Алибегов писмено в Министерството на здравеопазването.

Антигенните тестове след 1 декември 2020 г., ще служат за COVID сертификат

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Златина Зехирова


Антигенните тестове (извън домашните), направени след 1 декември 2020 г. ще служат за издаване на COVID сертификат, съобщи след заседанието на Министерски съвет здравният министър д-р Стойчо Кацаров.


"Това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Тогава със заповед на предишния министър PCR тестът е приравнен на антигенния. От тази дата той има същата правна валидност като PCR теста", каза Кацаров.


Според европейския регламент за придвижване между отделните държави сертификат се издава след положителен PCR тест. По-рано днес Кацаров заяви, че за доказателство ще служат антигенни тестове, направени в болница, но от отговора му след правителственото заседание се разбра, че това ще важи за по-широк кръг тестове, придружени с документ от лаборатория.

ГЕРБ и БСП поискаха оставката на Кацаров заради новите мерки

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова


ГЕРБ, БСП и ВМРО официално поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, след като вчера здравното министерство обяви новите противоепидемични мерки. "Атака" и "Възраждане" пък протестират пред Министерски съвет срещу въвеждането на COVID сертификата за участие в редица дейности.


От ГЕРБ нарекоха Кацаров "некадърник" и определиха въвеждането на зелен сертификат като нарушение на човешките права, а бившите им коалиционни партньори от ВМРО смятат, че мерките са форма на "социален геноцид"


От Изпълнителното бюро на БСП посочват, че Кацаров не е в състояние да се справи с кризата и че не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите.


Партията на Слави Трифонов все още не излязла с официална позиция по темата, но бившия депутат и неосъществен кандидат за министър Радостин Василев публикува във "Фейсбук" коментар, с който изразява несъгласие с нововъведените мерки.


"Някой вече стъпи много накриво. Вчера застана на ръба на скалата и вече гледа пропастта. Аз съм за незабавна отмяна на тази недомислица!", пише Василев.


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър в служебния кабинет на Румен Радев Кирил Петков подкрепи решението на бившия си колега Стойчо Кацаров, но заяви, че според него към COVID сертификатa трябва да се прибави и документ за антитела, който би дал същия статут за работа и посещение на обществени места на хората, които са се срещнали с вируса, както на тези, които са ваксинирани.


До края на деня се очакват официални коментари и от останалите политически сили.

Два са вариантите за начало на онлайн обучението в София

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


Два са вариантите, ако утре София е със заболеваемост от над 750 човека на 100 хил. души за период от 14 дни. Или незабавно учениците ще преминат към онлайн обучение, или това ще стане от идния понеделник, заяви след заседанието на правителството министърът на образованието проф. Николай Денков. Днес следобед ще бъде взето решение за предстоящите действия, предвид постъпилите данни от столичната здравна инспекция.

Брифинг на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков след редовното заседание на правителството.

Във връзка със заповед на председателя на Софийски районен съд Александър Ангелов и усложнената епидемична обстановка от днес до 29.10.2021 г. вкл. в сградата на Наказателно отделение, находяща се в гр. София, бул." М.Д.Скобелев" 23, няма да се разглеждат дела, насрочени в открити съдебни заседания с изключение на производствата предвидени в чл.329, ал. 3 от ЗСВ. Причината е усложнената епидемична обстановка в София, която е довела до голям брой отсъстващи съдебни служители в Наказателното отделение на съда.

От регистрираните 4957 нови случая най-много са в столицата София – 1426. Следва област Пловдив с 479, Варна с 366, Бургас е с 228, Стара Загора – 214, област София -192, Благоевград – 149, Пазарджик – 144, Хасково – 138, Перник – 127, Монтана – 113, Ловеч – 108, Враца – 105, Русе – 104, Плевен и Сливен – 103, Видин – 100.

Между юли и септември на 2021 г. смъртните случаи в България са със 17.4% повече отколкото през същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Броят на починалите е 30 071 души. Сравнени с второто тримесечие (април - юни) те са с 12.4% по-малко.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© НСИ


Прирастът на смъртните случаи през третото тримесечие на 2021 г. спрямо средното за периода 2016 - 2020 г. е с най-висока положителна стойност през 37-та седмица - 979 случая, или смъртността нараства с 52.8% спрямо базовия период.


В оповестените днес данни на НСИ няма разбивка по причини за смъртта. От данните на Единния информационен портал за разпространението на коронавируса, публикувани всекидневно, следва, че починалите, за които е установено, че са били носители на коронавируса, през периода са над 2600 души (тоест около 7 на сто от общия брой смъртни случаи в страната ).

Процентът положителни проби е рекорден за новата вълна на коронавируса

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Цветелина Белутова, Капитал


Процентът положителни проби за последното денонощие – 22.26, е рекорден за новата вълна на епидемията в страната.


От направените 22 264 теста за последното денонощие 13 272 са антигенни и 8992 PCR.

Наплив на желаещи да се ваксинират в столичната Окръжна болница

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Велко Ангелов


Сериозен наплив от желаещи да се ваксинират се наблюдава във ваксинационния пункт, съобщават от столичната
болница "Св. Анна". От 8 до 10 ч. са се ваксинирали повече от 50 човека, а на опашката са поне още толкова. Ваксинационният център на Окръжна болница работи от 8 до 20 ч. всеки ден, вкл. събота и неделя и разполага с всички одобрени ваксини срещу COVID-19.


По информация на БНТ опашки с желаещи да се ваксинират има и пред болниците "Пирогов" и "Александровска".


Oт утре в страната влиза в сила посещение на редица събития единствено с COVID сертификат, който се получава при преболедуване, ваксинация или направен PCR или антигенен тест.

9097 дози ваксина са поставени за последното денонощие. Общо поставените от началото на ваксинационната кампания в страната е 2 643 788. Със завършен имунизационен цикъл са 1 393 292 човека.

София влезе в зоната за изцяло онлайн обучение

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Цветелина Белутова, Капитал


"От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър", заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. По данни на Би Ти Ви 14-дневната заболеваемост в Столичната община е 813 на 100 хил. души. Министърът Стойчо Кацаров заяви, че с влизането в сила на заповедта от 21 октомври веднага ще се вземат мерки, ако заболеваемостта е над 750 на 100 хил.


"60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа, така, както това ще важи за останалите групи хора. Към работещите в социалните домове също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група", каза още Александър Златанов.

Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, ще се тестват веднъж седмично, уточни той. Ваксинираните сред тях са 50%.

Властите са се отказали от въвеждане на сертификат за учителите, защото министърът на образованието проф. Николай Денков е поискал отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. "Още повече, че от тях около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира Златанов.


Прагът за изискване на сертификат е 18 години, тъй като това е възрастта на пълнолетието в страната, коментира Златанов.


"За тези над 18 години, ако не са със сертификат и си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат", каза Златанов. Бързите тестове ще бъдат осигурени чрез европроект и средства от държавата.

Близо 90% от 895, приети в болница с COVID-19, не са ваксинирани

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Надежда Чипева, Капитал


Новоприетите пациенти в болница с COVID-19 са 895. 89.61% от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните e 6377. От тях 558 са в интензивно отделение.


Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви пред Би Ти Ви, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. По-късно в разговора коментира, че има много свободни легла, но не и желаещи медици, които да работят в COVID отделенията.

4957 са положителните случаи на инфектирани с коронавируса за последното денонощие. Това са 22.26% от направените 22 264 теста. Активните случаи са 65 331.


Излекуваните за посочения период са 2743, а починалите – 124 (95.16% от тях не са ваксинирани).


Данни с графики за развитието на епидемията – тук.

За гласуване няма да се иска сертификат, съобщи здравният министър

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат. Това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Би Ти Ви. Кацаров информира още, че в последния момент в заповедта е променен прагът на възрастта на непълнолетните, на които няма да бъде искан сертификат за участие в редица събития, и от 12 г. той става 18 г. Сертификат при преболедуване ще се получава и с антигенен тест, направен в болница, съобщи министърът.


Той определи като "почти 10" сериозността на настоящата ситуация с епидемия по скалата от от 1 до 10.


"Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните", каза Кацаров. Добави, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. Съобщи още, че всеки четвърти, лекуван с ремдесивир, е починал.


По думите му вариантът с въвеждането на сертификата е предпочетен пред крайно затягане на мерките, защото дава възможност на хората да общуват и да работят.


Организаторите на събития, уредниците на място ще проверяват сертификатите, но няма да имат право да искат лична карта, тъй като не са контролни органи. Ако обаче такива заловят човек в нарушение, той ще носи наказателна отговорност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (428)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  Предполагам, че ако се искаше сертификат, то една определена партия щеше да спечели безапелационно изборите -просто защото гласоподавателите и са дисциплинирани и изпълнителни. Голям майтап щеше да бъде, как претендиращите за умност и красота щяха след това да заклеймяват избирателите на тази партия, че били прости 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Мерките и досега бяха добри - маски на закрито и в рейса/влака, да не се струпват хора, тн. Просто на никой не му дреме, даже съществува презрение и подигравка към тези, които се съобразяват. Ако не се стигне до крайности в мерките (затваряне на училища, заведения, големи магазини) не виждам как разпространението може да се повлияе.

  You don't know what you don't know.
 4. 4 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Отново огромно недомислие !
  Ако аз се ваксинирам днес след 15 дена втора ваксина и след още 15 дена сертификат !
  До един месец вълната ще е преминала и мерките ще са отменени !
  И защо да се напъвам да се ваксинирам след като съм го преболедувал и имам имунитет ?!?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#5] от "who cares":

  А не те ли притеснява това, че имаш ЕГН, лична карта и биометричен паспорт?
  Защо никой не протестира срещу личната карта, ЕГН-то и биометричният паспорт?


  До коментар [#5] от "who cares":
  "... така... сложихме на хората баркод"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Коронавирусът в България: за участие в изборите няма да се иска сертификат

  Значи Кацата ще има шанс да поддкрепи Радев

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 10. 10 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А членовете на комисиите, техническия персонал? Трябва ли да имат сертификат?

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Въпросът е ДБ демократи ли са след като искат задължително ваксиниране,въпреки че мнозинството от българите са против?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#5] от "who cares":А не те ли притеснява това, че имаш ЕГН, лична карта и биометричен паспорт?Защо никой не протестира срещу личната карта, ЕГН-то и биометричният паспорт?До коментар [#5] от "who cares":"... така... сложихме на хората баркод"
  —цитат от коментар 8 на DDR  До коментар [#8] от "DDR":

  На Сталин не му е попречил фактът че почти всички съветски "граждани" не са имали документи за самоличност,да избие десетки милиони от тях...

 14. 14 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 28 Неутрално

  А колко по-правилно щеше да бъде, ако просто имаше контрол на досега съществуващите мерки! Защото без контрол и нововъведените ограничени за зелен сертификат, няма да донесат желания резултат!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  ""Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните"

  това е като министърчето ицо холандеца с кораба. тръгват да действат като стане вече безнадеждно.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Гневно

  Ситуацията беше изпусната отдавна!
  Човека от снимката шест месеца се занимава САМО с пропаганда!
  ОСТАВКА!

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Разстроено

  И без да се изисква сертификат за съжаление избирателната активност едва ли ще достигне 45%....

 19. 19 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 517 Весело

  Много ясно, че няма да се иска сертификат! Хахаха!
  Иначе, ако вкарат сертификата - кой ще отиде да гласува? Ваксинираните(които са малко) и малцинствата.
  И без изискване за сертификата пак ще е ниска активността...

 20. 20 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Ще се ваксинирам и спазвам мерките само когато всички от бързите кредити спазват мерки и се ваксинират. Само че от познат, работещ в такива, знам, че "дори да стане война, тях няма да ги затворят".

  До коментар [#18] от "selqnin":

  И 30 % няма да достигне, няма никой да отиде да гласува, пенсионери, разберете го. Бойкотът ще е невероятен този път...

  Громя ваксъри!
 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  До коментар [#5] от "who cares":А не те ли притеснява това, че имаш ЕГН, лична карта и биометричен паспорт?Защо никой не протестира срещу личната карта, ЕГН-то и биометричният паспорт?До коментар [#5] от "who cares":"... така... сложихме на хората баркод"
  —цитат от коментар 8 на DDR


  А антиваксърите носят ли телефони с GPS в джоба си? А колани слагат ли си като шофират?

 22. 22 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 899 Неутрално

  "Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите"
  -----------
  Еееее, бива ли такова нещо?! Вместо да отмените изборите до след зимата или да ги напаравите само със задължителен сертификат, вие пак през просото. Тая държава трябва да бъде фалирана, какви са тия своеволия!

 23. 23 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  "Организаторите на събития, уредниците на място ще проверяват сертификатите, но няма да имат право да искат лична карта, тъй като не са контролни органи."

  Е това малко обезсмисля цялата дандания. Как ще се разбере ако някой представи чужд сертификат ?

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  Много ясно, че няма да се иска сертификат! Хахаха! Иначе, ако вкарат сертификата - кой ще отиде да гласува? Ваксинираните(които са малко) и малцинствата. И без изискване за сертификата пак ще е ниска активността...
  —цитат от коментар 19 на Cheshire Cat


  Ваксинираните са разумни :-) Не е лошо ако те изберат следващия парламент!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 185 Неутрално

  [quote#21:"plamen_b"][/quote]

  Стига с тоя GPS, че ставате смешни. За определяне на местопложение е достатъчна триангулация от клетките на мрежата. Ще те позиционират и с апарат на 20 години. Тук иде реч за тотален и глобален контрол на популацията. Имаш право да се смееш. Засега.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#15] от "who cares":

  Не ми отговори на въпроса, защо не те притеснява ЕГНто, личната карта и биометричният паспорт? Това са прекрасни неща за следене и контрол на хората. Без тях практически не съществуваш.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Задължителна ваксинация за депутатите в Канада от 22 ноември 2021 г.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  "за участие в изборите няма да се иска сертификат"

  А трябва - така поне тея с най-високо IQ ще гласуват.

  Другите вярващи на чесъна, ракията, маста и газта - няма да гласуват. :)

  Звучи ми разумно. :)

 30. 30 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Тоест не очакват рестрикциите да отпаднат преди изборите иначе нямаше да уточняват, че за изборния ден няма да изискват зелен сертификат.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Весело

  Хаха, вече наистина е смешно! Това със сертификата стана "тука има тука нема". Тези "служебните" май че почнаха да се усещат, какъв горещ картоф в задника е властта :) И то само след 6 месеца на власт, ами ако беше пълен мандат?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  Така значи, изборите не са обществени мероприятия, при изборите на 4 април ДВЕ седмици заразените бяха по 4500 души, а починалите между 15 и 200 души, поне така отчитаха, но не ни затвориха вкъщи. И сега по изборите отново бум, затова и хората не ви вярват.
  Кацаров ни казва, никакъв театър, но на избори трябва да сте там - в театъра се събират много хора, но на изборите не? коридорите на училища и детски градини се пълнят с народ.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Весело

  Тоест не очакват рестрикциите да отпаднат преди изборите иначе нямаше да уточняват, че за изборния ден няма да изискват зелен сертификат.
  —цитат от коментар 30 на Batezuzi


  Не, няма да опаднат. Както вървят нещата тогава ще сме точно в пика. Просто искат да завлекат стадото да гласува, иначе и 15% изборна активност нямаше да има при сертификат. Кой идиот ще се реди на опашки да вади сертификат единствено за да гласува? Ще видите, че максимум 10-20% от ваксинираните ще си направят този труд.

  И второто, гледат да не ядосват хората точно преди изборите. И без това доста се издъниха досега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Това не е ли лицемерие и не показва ли колко безсмислено е решението от вчера?

 35. 35 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Весело

  Жалко, а така се надявах 20-те процента сертифицирани членове на МЕНСА да изберат вместо раята.
  Нали искахте образователен ценз за вота - сега що се дърпате? ;)

 36. 36 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Некоректен цитат. Конституцията му е тоалетна хартия.

  Кацаров: "„Ако ситуацията се влоши, е възможно да се стигне до ситуацията и на изборите да се гласува със зелен сертификат. Затова нека да направим всичко необходимо, за да не се стигне дотам. Вотът е изключително важен, но човешкият живот е от другата страна на везната. Затова първата ни грижа за изборът, който се налага в момента, е да избираме между живота и ограниченията. Трябва да изберем живота. Нямаме друга възможност“, коментира Кацаров."

 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  и защо споменава изборите три седмици дотогава - може да има спад и да отпаднат мерките?

 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cheshire Cat":

  Ако се изисква сертификат - ще гласуват не повече от 15 % от населението.

 39. 39 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  егн -то ме притеснява, щото взе да става притеснително старо ;-)

 40. 40 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Разстроено

  А колко по-правилно щеше да бъде, ако просто имаше контрол на досега съществуващите мерки! Защото без контрол и нововъведените ограничени за зелен сертификат, няма да донесат желания резултат!
  —цитат от коментар 14 на yzd34490484


  То ако имаше контрол, и Вера Су нямаше да потъне. А сега - беда - трябва да се симулират мерки, че се "спасява" околната среда.
  То ако имаше контрол и КТБ нямаше да фалира. Щяхме да сме няколко милиарда евро напред.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Ваксинираните са разумни :-) Не е лошо ако те изберат следващия парламент!
  —цитат от коментар 24 на plamen_b


  В Конституцията се дава право и на неразумните да избират.
  Смяташ ли, че трябва да им се отнеме?

 42. 42 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  и без сертификат ще има значителен спад на гласувалите, дотогава заразените може да стигнат десет хиляди души.

 43. 43 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Ти си пълна загуба на генетичен материал.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  То и ако за там се искаше, по-добре да отменят изборите.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  В Конституцията се дава право и на неразумните да избират.
  Смяташ ли, че трябва да им се отнеме?
  —цитат от коментар 41 на atmanpg


  По някое време ще им бъде отнето от майката Природа. :)

 48. 48 Профил на dge461082971
  dge461082971
  Рейтинг: Неутрално

  Ахаа, за гласуване нямало да се иска, а? 😁

 49. 49 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ваксинирането на племето Думба-Лумба през 1901 да не е било по-лесно? :)

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат."

  Лошо. Въпросът е сериьозен. "Сами си направете извода що за президент е Льотчика и става ли за тая работа?!?" Какво пречи всека електорална единица да надене по един противогаз за късото време на гласуването!?! Някой ще възрази, че има очелковци. Е кво кът има?! Кво им пречи да си поръчат изработка на стъкла с диоптер за противогазовете?!

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 52. 52 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#44] от "georgievb":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Имате изключително добро чувство за хумор, но се опасявам, че по-голямата част от форумците няма да Ви разберат.

 53. 53 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#50] от "georgievb":

  И със сигурност всеки неваксиниран.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  Близо 90% от новоприетите в болница с COVID-19 не са ваксинираниНали се сещата, че при над 10% ваксинирани в болница, при 20% ваксинирано население, това означава, че всеки втори ваксиниран може да попадне в болница... Само да ви кажа, какво пише...в заглавието, не че нещо....
  —цитат от коментар 50 на georgievb  До коментар [#50] от "georgievb":

  +++

  Ха-ха-ха...

  Сега сериозно. Представете си,че притежавате ресторант и ви задължават да приемате само ваксинирани клиенти със сертификат. Еми това означава,че със сигурност ще фалирате. На 100% сигурно.

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Близо и далеч! Аз пък казвам, че цели 11% от приетите в болница са ваксинирани, при 20% дял на ваксинирани в обществото. Това е пълен провал на ваксинираните

 57. 57 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#44] от "georgievb":

  Вие упорито отказвате да разберете, че единствената алтернатива на зелените сертификати е отново да затворят всичко за поне един месец.
  При 1.400 новозаразени на ден и препълнени болници в София просто няма никакъв избор какво да се прави.
  Най-вероятно така или иначе ще се стигне дотам.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 58. 58 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#55] от "deaf":

  Като гледам какво става, ресторантите просто отново ще ги затворят.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 59. 59 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Любопитно

  Близо 90% от новоприетите в болница с COVID-19 не са ваксинираниНали се сещата, че при над 10% ваксинирани в болница, при 20% ваксинирано население, това означава, че всеки втори ваксиниран може да попадне в болница... Само да ви кажа, какво пише...в заглавието, не че нещо....
  —цитат от коментар 50 на georgievb


  Искаш да кажеш, че ваксиниран или не няма никаква разлика?

  ДБ: Време е да спечелим България
 60. 60 Профил на sigma
  sigma
  Рейтинг: 155 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 14 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.

  https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead

 61. 61 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  "Близо 90% от 895, приети в болница с COVID-19, не са ваксинирани"

  В това няма никакви спорове, английската статистика също го твърди. Странното става при смъртните случаи, там 60-70% са от ваксинираните.

  Тоест ако си в болница и не си ваксиниран шанса да се излекуваш е 99%. Ако си ваксиниран и попаднеш в болница, шанса да се излекуваш пада на 85-90%. Което е доказано пак от английската статистика доколкото може да й се вярва.

 62. 62 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Има два въпроса, които на мен са ми интересни. Предвид бума на фалшивите ваксинации последните месеци, колко от тези 10% заразени ваксинирани са наистина ваксинирани. Щото аз познавам двама такива, с фалшива ваксинация и впоследствие разболяли се.
  Също интересен въпрос, на който обаче също трудно ще се получи отговор - статистика за вида на ваксините на заразени ваксинирани. Поне на тези, за които се е наложило болнично лечение.

 63. 63 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Статистиката в университета прилича на правото - сериозна и тежка наука. Но като излезе от университета и попадне в ръчичките на политиците и олигарсите, става толкова лека жена, и такава парцалена кукла за определена употреба, че вече никой не я взема на сериозно. Средата я прави такава, тя не е виновна.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#4] от "drill":

  Спокойно, имате време, мерките ще продължат до напролет, докато се стопли. И няма да ви отиде зян сертификата, и другата зима ще си го ползвате - от средата на октомври до края на март. Вече за по-догодина не мога да кажа, тогава може би вече ще са измерели достатъчно хора и няма да има голяма драма.

 65. 65 Профил на rji271077724
  rji271077724
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При положение че ваксинираните са супер малко, тея цифри така представени не са ли манипулация? Нормално при положение че 20% са ваксинирани по голямата част също да са не ваксинирани. Също друг въпрос. Където има пикове на зараза и казват че 70-80% са ваксинирани от къде ние знаем колко от тея хора са го прекарали при предишните вълни. Толко много въпроси. Също друг. Ваксинираните са също потенциални преносители на заразата, как така те могат да ходят навсякъде свободно при това положение? Навсякъде така се представят нещата сякаш те са имунни и не носят риск за останалите, което НЕ Е така. И след като ваксинираните живеят с илюзията че са имун към вируса и не носят риск към останалите, защо те така неистово искат всички да се ваксинират, кво им пука за другите че ще мрат, нали са ок те.

 66. 66 Профил на sigma
  sigma
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. По-късно в разговора коментира, че има много свободни легла, но не и желаещи медици, които да работят в COVID отделенията.

  Естествено че няма да има желаещи медици. Разказа им се играта да лекуват невярващи във вируса и залудо да рискуват здравето и живота си.
  Та, продължавайте да не се ваксинирате, да видим кой ще ви лекува след един месец.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#62] от "courage.tcd":

  Вече дават официално и трета доза, като се съмнявате във АЗ може да ходите да си сложите Файзер/Модерна/Джонсън. А предвид че на много места първо боцкат, после проверяват ще може да си сложите и пета и шеста или колкото си искате.

 68. 68 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#65] от "rji271077724":

  Аз приемам, че 100% от заразените са неваксинирани (90% без ваксина + 10% с фалшив сертификат). И няма да съм далеч от истината...

  Сам съм, други няма...
 69. 69 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. По-късно в разговора коментира, че има много свободни легла, но не и желаещи медици, които да работят в COVID отделенията. Естествено че няма да има желаещи медици. Разказа им се играта да лекуват невярващи във вируса и залудо да рискуват здравето и живота си.Та, продължавайте да не се ваксинирате, да видим кой ще ви лекува след един месец.
  —цитат от коментар 66 на sigma


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  А Вие като продължавате да се бодете средно 6 пъти в годината и да видим кой ще Ви лекува след 5 години .
  Тези разговора са лишени от всякакъв смисъл , но можем да ги поддържаме с години !

 70. 70 Профил на svg64
  svg64
  Рейтинг: 239 Разстроено

  Защо?

  Гласуваме в затворени помещения.

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#61] от "otrqdnik":

  Я погледнете детаилната статистика за умрели неваксинирани и ваксинирани и пак сметнете. Ще ви насоча - няма умрял ваксиниран под 40. Нито един!!! И има само един под 50.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  До коментар [#44] от "georgievb":Вие упорито отказвате да разберете, че единствената алтернатива на зелените сертификати е отново да затворят всичко за поне един месец. При 1.400 новозаразени на ден и препълнени болници в София просто няма никакъв избор какво да се прави.Най-вероятно така или иначе ще се стигне дотам.
  —цитат от коментар 57 на nv


  Добре бе, айде представи си, че не взимаме никакви мерки....какво ще стане според тгеб?

 74. 74 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Ваксинираните са също потенциални преносители на заразата, как така те могат да ходят навсякъде свободно при това положение? Навсякъде така се представят нещата сякаш те са имунни и не носят риск за останалите, което НЕ Е така.
  —цитат от коментар 65 на rji271077724


  носят риск разбира се... Но рискът от заразяване е основно носен от неваксинираните. Ваксиниран и да го хвене вируса ще му мине като обикновена настинка, докато пътят на неваксинирания може да е към интензивното. Където не се знае как ще го прекара.

  Сам съм, други няма...
 75. 75 Профил на rji271077724
  rji271077724
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Където има пикове на зараза и казват че 70-80% са ваксинирани от къде ние знаем колко от тея хора са го прекарали при предишните вълни."
  Да не се окаже че ваксините са фейк нюз и въобще не предпазват, това ми е мисълта. А иначе милиардите от света текат към само 3 компании и всички зад океана. Превзеха Европа без война и ни доят като крави.

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#55] от "deaf":

  И защо да е сигурно - в София ваксинираните и скоро преболедувалите са към 50% и то това са точно младите и активни хора дето ходят по заведения. Според мен ще се почувства но въобще няма да са празни заведенията. И е по-добре отколкото само с доставки вкъщи.

 77. 77 Профил на sigma
  sigma
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Представете си,че притежавате ресторант и ви задължават да приемате само ваксинирани клиенти със сертификат. Еми това означава, че със сигурност ще фалирате. На 100% сигурно.
  —цитат от коментар 55 на deaf

  Мхм. Ела да видиш как фалираха ресторантите във Виена. Тук се изисква сертификат във всеки ресторант и няма никакъв проблем. Дори в турските ресторанти в турските квартали го спазват.
  Вие сте луди. Тук всички се ваксинираха и всичко работи.

 78. 78 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Защо?Гласуваме в затворени помещения.
  —цитат от коментар 70 на svg64


  И като влезеш в изборната секция прекарваш вътре минута-две... Друго си е в дискотеката часове наред гъз до гъз....

  Сам съм, други няма...
 79. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#65] от "rji271077724":

  Аз съм ок вие да умрете, ваш си избор. Проблема е че има много като вас и умирате много наведнъж. И това притеснява политиците.

 80. 80 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "Близо 90% от 895, приети в болница с COVID-19, не са ваксинирани"В това няма никакви спорове, английската статистика също го твърди. Странното става при смъртните случаи, там 60-70% са от ваксинираните.Тоест ако си в болница и не си ваксиниран шанса да се излекуваш е 99%. Ако си ваксиниран и попаднеш в болница, шанса да се излекуваш пада на 85-90%. Което е доказано пак от английската статистика доколкото може да й се вярва.
  —цитат от коментар 61 на otrqdnik


  един извод мога да направя: боравенето с числа не е за всеки.

  You don't know what you don't know.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#56] от "uq":

  От ваксинираните умират само тези, които имат слаб имунитет поради тежки придружаващи заболявания. Примерно химиотерапия при рак, тежък диабет, сърдечни проблеми.
  От неваксинираните умират и млади и здрави, имаше вече няколко случая на починали бременни и родилки, на които не успяха да спасят и бебетата.

 83. 83 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#62] от "courage.tcd":

  Това не е толкова важно. Кацаров пропуска факта, че в България ваксинираните са 20% от цялото общество, щом от всички постъпили в болница са 10% от тях, това не говори никак добре за ваксинациите.

  За мен е чиста манипулация да се казва, ама те в болница са 90% не ваксинирани. Все едно да кажеш за държава с 0% ваксинация - виждате ли ги тези, 100% от хората в болници са не ваксинирани. Искам да видя по 50% ваксинирани, какъв процент ще са в болница и какъв процент ще са починалите.

  Това повдига въпросът за голямата картина, ако смъртността на ваксинираните е по-голяма, но те по-рядко стигат до болнично лечение, тогава плана за ваксинация не е ли да се разтоварят болниците, а там колко умират не е толкова важно? Разходите за персонал падат многократно, кой ти брои няколко починали повече. Медицината и без това е субективен занаят, винаги можеш да изкараш човека, че е имал много придружаващи заболявания.

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#81] от "rji271077724":

  Да бе да, няма нито един ваксиниран под 40, има само един под 50.

 85. 85 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 858 Неутрално

  ... Естествено че няма да има желаещи медици. Разказа им се играта да лекуват невярващи във вируса и залудо да рискуват здравето и живота си...
  —цитат от коментар 66 на sigma

  Същите тези, от които едно 50% също не желаят да се вапцинират?

 86. 86 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#62] от "courage.tcd":Това не е толкова важно.
  —цитат от коментар 83 на otrqdnik


  Не разбрах кое не е важно. Колко са фалшивите ваксинирани? Или коя ваксина е по-ефективна?

 87. 87 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Любопитно

  Това значи ли, че в дискотеките вече нямат право да проверяват лични карти, както и при продажбата на алкохол? За един преател питам, който е на 16.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 88. 88 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Близо 90% от 895, приети в болница с COVID-19, не са ваксинирани"

  Въпросът не е, каква част от приетите в болница са ваксинирани, а каква част от ваксинираните са хоспитализирани! Това са две различни величини, свързани с прословутата формула на Бейс.

  А, и да добавя, ОТИДЕТЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ БЕ, НАЙ-НАКРАЯ!

  Winora forever
 89. 89 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Напротив - точно за гласуването трябва да се иска сертификат. Но Кацаров го е много страх, че тогава Радеф няма да вземе и 10%.

 90. 90 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#71] от "m17":

  Много вярно твърдение и е статистически доказано. Това води само до един единствен извод - Възрастните хора в никакъв случай не трябва да се ваксинират, защото при тях риска от смърт скача в пъти.

  Също и мъже под 30г не трябва да се ваксинират в РНК, доказани са миокардити. Ако на политиците им пукаше за хората, а не ни третираха, като биомаса за експерименти, то след вече събраната информация трябваше да изключат тези групи от масовата ваксинация!

  Разбира се политиците няма как да ги изключат, защото те са важни за медицинския и социалния експеримент. Извода е, че жертвите са в името на прогреса на науката, за политиците тези жертви са приемливи. Спомняш ли си как завоалирано го казаха - "Ползите от ваксините надвишават недостатъците"!

  Това е като закон в ръцете на старозагорски съдия - така може да го разтълкува, че да се чудиш дали случайно не си прочел някакъв друг закон!

 91. 91 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#82] от "pamela":

  Така ли? И антиваксъриъте и конспираторите така разправят, че от тоя вирус умират само хора, които са и без това с единия крак в гроба.

 92. 92 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Весело

  До коментар [#86] от "courage.tcd":

  Плоскоземците факти не ги интересуват, защото нямат мозък, за да ги интерпретират.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 93. 93 Профил на rji271077724
  rji271077724
  Рейтинг: 0 Неутрално

  носят риск разбира се... Но рискът от заразяване е основно носен от неваксинираните. Ваксиниран и да го хвене вируса ще му мине като обикновена настинка, докато пътят на неваксинирания може да е към интензивното. Където не се знае как ще го прекара.
  —цитат от коментар 74 на MilliVanilli


  Тука може да се каже че разбирам какво вярваш, може да има логика. НО всичко е спорно, много голяма част от хората го прекарват леко по принцип, така че не знам как може някой да докаже че ваксинираните гарантирано го прекарват леко, а пък другите не. Еми така се представя по медиите. А и кажи го това на хората които са с пълна ваксинация и са в тежко състояние. Въобще толко е сложно, няма безспорни неща и не знаеш кое е истина. Много лесно може да ни манипулират. Къде изчезна грипа, искам да знам, и другите настинки. Сега е всичко КОВИД. И доят хората като крави. Не виждаш ли че болниците ги превръщат само в ковид и нищо друго не се лекува. Това е толко страшно за хората. Толко много хора с хиляди други заболявания не се лекуват в момента. Защото тея мизерни лекари и те са се наредили и доят всичко. Колко пари са тея тестове, да не може да пътуваш и трябва да им плащаш за всичко. Доживяхме капитализма да се превърне в по страшно нещо от комунизма.

 94. 94 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":
  обръщам внимание в кои държави има думата демократична -
  ГДР, ДР Конго, Корейска народна демократична република, и любимата ми Демократична република Афганистан.Та надявам се Демократична България де не ни присъедини в тази демократична група.

  Тиква под наем.
 95. 95 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#81] от "rji271077724":

  Ако не знаеш, и Сашо и Деси са видни антиваксъри, ползват шуслерови соли, пушещи като комини по две кутии на ден, Деси се лекува с някаква йога, Сашо с баниците на мама. Погледни им инстаграмите за повече “мъдри” съвети.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 96. 96 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#83] от "otrqdnik":

  Но в България има и голям процент фалшиви "ваксинации". Така че цифрата е друга.

 97. 97 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#86] от "courage.tcd":

  Коя ваксина е по-ефективна, има микс от щамове и със всеки нов ефективността на ваксините пада в пъти. Делтата свали ефективността на Пфайзер на 60-65%, доказано от самите тях. Я проверете от преболедувалите на колко от тях им пука за нови щамове? Преболедувалите просто отказват да повярват, че има нови щамове, докато ваксинираните треперят при всяка нова буква от гръцката азбука. Само като видят "μ" и нагълтват една шепа хапове.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#82] от "pamela":

  За тия случаи не може да съдим само от нета. Какво е станало може и лекарите да не знаят.

  В последния случай дори имаме бягане от болницата. Всички знаем за кой етнос е типично това поведение.

 100. 100 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Сега сериозно. Представете си,че притежавате ресторант и ви задължават да приемате само ваксинирани клиенти със сертификат. Еми това означава,че със сигурност ще фалирате. На 100% сигурно.
  —цитат от коментар 55 на deaf


  Подобни простотии се тръбяха и когато забраниха на наркозависимите да пушат в ресторантите. Никой не съм чула да е фалирал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK