На живо

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова"Дневник" следи ситуацията с развитието на епидемията в страната. Статията се обновява.
Десетки граждани протестираха тази вечер в София срещу влизащите в сила от утре мерки в борбата с коронавируса. Малко след 19 ч. беше блокиран Орлов мост, а след това и кръстовището пред Софийския университет. Още няколко ключови столични булеварда също бяха блокирани за кратко от недоволните, като сред тях бяха "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски". По непотвърдена информация един човек от протестиращите е задържан заради хулигански прояви.


В още седем града в страната също имаше протести срещу въвеждане на изискването за зелен сертификат. Най-многобройни бяха в Бургас, Стара Загора и Варна, където в проявите участваха по над 100 души, съобщава БТА.

Президентът Румен Радев няма да се съобрази с искането на ГЕРБ и БСП и не предвижда да освободи от поста здравния министър Стойчо Кацаров. Двете партии му поискаха оставката заради въведените нови мерки в борбата с коронавируса, с които посещенията на повечето публични места ще става със зелен сертификат.


"Няма политическа сила, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели. Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат", каза Радев пред журналисти, цитиран от прессекретариата си.


Президентът посочи, че до затваряне на бизнеси няма да се стигне и отбеляза, че има приети мерки от правителството, които не са спирали да се прилагат и средства за бизнеса ще бъдат осигурени. Той изрази и очакванията си от действията на служебния кабинет.


"Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот", каза още Радев.

Изискването за сертификат противоречи на Кодекса на труда, твърдят от КНСБ

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Christophe Licoppe


"Има противоречие между Кодекса на труда и новите мерки, които изискват зелен сертификат от работещите, за да имат право да се трудят, и това ще доведе до много съдебни спорове", каза днес пред Българското национално радио националният секретар на КНСБ Величка Микова. Най-големият проблем според нея е липсата на яснота какъв ще бъде статутът на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места заради липсата на такъв сертификат, и дали ще получават заплата.


Спешно в рамките на тристранно обсъждане между работодателите, синдикатите и държавата трябва да бъдат разгледани трудово-правните измерения на новите мерки, категорични са синдикалистите.
Според експерта друг въпрос, който спешно трябва да бъде решен, е кой ще плаща РСR-ите и антигенните тестове на работещи, които не са ваксинирани, както и как ще бъдат компенсирани хората, които не са допускани до работните си места.

От ритейл асоциацията ще спазят мерките, но искат повече време

Търговските центрове, обединени от Българската асоциация на ритейл центровете (БАРЦ) ще спазят наложените нови ограничителни мерки, но се оплакват, че отново им е дадено кратко време за реакция. Те се оплакват, че заради тях ще имат и допълнителни разходи в много големи размери, които ще са за тяхно сметка. От БАРЦ искат допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на "Зелени сертификати".
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


"Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата", се казва в позицията.

Мая Манолова ще обжалва заповедта за мерките през административния съд

Лидерът на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова обяви на брифинг, че ще обжалва пред Върховния административен съд и Комисията по дискриминация заповедта на здравното министерство за въвеждане на зелен сертификат като мярка срещу разпространението на COVID-19.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


"Tази заповед не е спрaвeдлива и води до още по-голямо разделение сред обществото", заяви Манолова и призова министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров да отмени заповедта. По думите ѝ при 20 % ваксинирано население тази заповед ще бъде неработеща и неизпълнима, защото е невъзможно да се отговори на изискванията.

Всички ученици от София минават на онлайн обучение

Всички ученици в София, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, минават в онлайн обучение от утре 21 октомври, се казва в заповед на образователния министър Николай Денков. Това са областите, в които заболеваемостта е повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000. От МОН са предложили поне децата от 1 до 4 клас да довършат седмицата в училищата, но това не е било прието от здравното министерство. Детските градини остават отворени.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Велко Ангелов


Подробности тук

Правителството одобри допълнителни разходи за лекарства за COVID-19

Министерският съвет прие проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. Във връзка с осигуряването на възможностите за лечение се предвижда закупуване на комбиниран лекарствен продукт от две моноклонални антитела, предназначен за лечение на българските пациенти с потвърден COVID-19. С проекта се предвижда закупуването на 3 000 флакона от продукта, като посоченото количество ще се осигури лечението на 3 000 пациенти.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Велко Ангелов

Протести и бойкот на мерките готвят засегнатите

Представители на асоциация на заведения, фитнеси, молове, културни институции и други, засегнати от нови ограничителни мерки, настояват да промени в нея. Едно от исканията е ограниченията да важат за всички сектори, а не само за тях, включително и за държавната администрация. Ако това не стане те обявяват, че ще протестират всеки ден, а не липсват и гласове за бойкот на новите ограничения.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Цветелина Белутова

Бизнесът иска държавата да плаща тестовете за сертификата

Представители на бизнеса, обединени в Българската стопанска камара, настояват да бъдат направени промени в заповедта, с която се налагат новите ограничителни мерки. Те настояват като част от т.нар. "зелен сертификат" да се приеме и тест за наличие на антитела. Бизнесът иска също тестването да е безплатно за бизнеса и гражданите, а средствата да са за сметка на държавния бюджет.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров

Медици от Спешна помощ и COVID отделения протестираха пред министерството

Медици от центрове за Спешна помощ в цялата страна се събраха на протест пред здравното министерство с искане за по-добри условия на труд, съобщава БНР.


Протестът на спешните медици и лекари от COVID отделения в страната е с искане за 40% увеличение на заплатите, трудът им да се признава като първа категория при пенсиониране и по-справедливо разпределение на средствата за първа линия в борбата срещу COVID-19.


В края на миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че заплатите на Спешна помощ ще бъдат увеличени, а парите за това са предвидени в бюджета за догодина.

Лидерът на артистите обяви бойкот на сертификатите

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова


"Обявявам бойкот на зелените сертификати до момента, в който в тях не бъдат включени и тестовете за антитела. Дотогава няма да изпълнявам разпорежданията на Министерството на здравеопазването", заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред "Нова нюз".


По думите му е много важно да падне заповедта, която гласи, че театрите могат да работят със запълване на максимум 30% от капацитета им.


"Ако имаме разрешение за 100% посещаемост, остават 80% неваксинирани, които евентуално няма да влязат заради липса на сертификат. По моя информация все още не са поръчани антигенни тестове. Така може да се получи забавяне, тъй като е необходимо време за доставка. По този начин хората ще бъдат задължени да се ваксинират, а аз съм против това - въпрос на личен избор е", коментира Мутафчиев.

"Министърът е оставен като самотен стълб, опитва се да се бори с вълните, които идват отвсякъде". Това каза пред БНТ председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров на въпрос за борбата на Министерството на здравеопазването с епидемията от COVID-19. Добави, че не вижда държавна политика от никого, не само от министъра.


Подробности - тук.

От 21 октомври в община Ловеч ще се учи онлайн

Община Ловеч вече е в тъмночервената зона и това обуславя спиране на присъственото обучение в училищата от 21 октомври, четвъртък, до 29 октомври включително. Това реши Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусa на заседание днес.


Дистанционното обучение се отнася за всички от 1 до 12 клас, включително и за предучилищната възраст в училищата. Детските градини засега остават отворени.


Към 20 октомври заболеваемостта за общината е вече 797 на 100 хил. души, а за областта 527.4 на 100 000 души, съобщи директорът на РЗИ - Ловеч д-р Росица Милчева.


От 56 легла за COVID болни в МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов" в Ловеч са свободни само четири легла, а в интензивното отделение всичките шест легла са заети, съобщи директорът д-р Румяна Нановска.


Карантинираните паралелки в областта са 21, а в община Ловеч са 14. Има и две групи под карантина в детски градини.


Щабът реши още да затвори клубовете на пенсионерите до второ решение, а пазарният ден в града в сряда се отменя до подобряване на епидемичната ситуация.

Регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 хил. души. Това докладва директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев на заседание на софийския оперативен щаб. Съгласно издадената вчера (19 октомври) заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре (21 октомври).


Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и 8% - в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация.


Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.


На заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги са алармирали за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.


В следващите дни Столична община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина.

По над 1000 COVID сертификата се теглят в минута

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© European Union 2021


Над 1 млн. COVID сертификата са изтеглени през Националната здравно-информационна система, съобщават от "Информационно обслужване". Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута.


От "Информационно обслужване" съобщават, че издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент .


До този момент системата е генерирала общо 1.393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавируса, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.


Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от тук и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. "Информационно обслужване" АД е осигурило възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип "портфейл" на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

Здравният министър обвини Ричард Алибегов в политически действия

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова


Действията на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, който вчера анонсира ежедневни протести след въвеждането на задължителен COVID сертификат за редица дейности, са политически. Такъв коментар направи след заседанието на правителството направи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.


Той добави, че мерките, които се прилагат към ресторантите са предложени от самия Алибегов писмено в Министерството на здравеопазването.

Антигенните тестове след 1 декември 2020 г., ще служат за COVID сертификат

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Златина Зехирова


Антигенните тестове (извън домашните), направени след 1 декември 2020 г. ще служат за издаване на COVID сертификат, съобщи след заседанието на Министерски съвет здравният министър д-р Стойчо Кацаров.


"Това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Тогава със заповед на предишния министър PCR тестът е приравнен на антигенния. От тази дата той има същата правна валидност като PCR теста", каза Кацаров.


Според европейския регламент за придвижване между отделните държави сертификат се издава след положителен PCR тест. По-рано днес Кацаров заяви, че за доказателство ще служат антигенни тестове, направени в болница, но от отговора му след правителственото заседание се разбра, че това ще важи за по-широк кръг тестове, придружени с документ от лаборатория.

ГЕРБ и БСП поискаха оставката на Кацаров заради новите мерки

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Юлия Лазарова


ГЕРБ, БСП и ВМРО официално поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, след като вчера здравното министерство обяви новите противоепидемични мерки. "Атака" и "Възраждане" пък протестират пред Министерски съвет срещу въвеждането на COVID сертификата за участие в редица дейности.


От ГЕРБ нарекоха Кацаров "некадърник" и определиха въвеждането на зелен сертификат като нарушение на човешките права, а бившите им коалиционни партньори от ВМРО смятат, че мерките са форма на "социален геноцид"


От Изпълнителното бюро на БСП посочват, че Кацаров не е в състояние да се справи с кризата и че не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите.


Партията на Слави Трифонов все още не излязла с официална позиция по темата, но бившия депутат и неосъществен кандидат за министър Радостин Василев публикува във "Фейсбук" коментар, с който изразява несъгласие с нововъведените мерки.


"Някой вече стъпи много накриво. Вчера застана на ръба на скалата и вече гледа пропастта. Аз съм за незабавна отмяна на тази недомислица!", пише Василев.


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър в служебния кабинет на Румен Радев Кирил Петков подкрепи решението на бившия си колега Стойчо Кацаров, но заяви, че според него към COVID сертификатa трябва да се прибави и документ за антитела, който би дал същия статут за работа и посещение на обществени места на хората, които са се срещнали с вируса, както на тези, които са ваксинирани.


До края на деня се очакват официални коментари и от останалите политически сили.

Два са вариантите за начало на онлайн обучението в София

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


Два са вариантите, ако утре София е със заболеваемост от над 750 човека на 100 хил. души за период от 14 дни. Или незабавно учениците ще преминат към онлайн обучение, или това ще стане от идния понеделник, заяви след заседанието на правителството министърът на образованието проф. Николай Денков. Днес следобед ще бъде взето решение за предстоящите действия, предвид постъпилите данни от столичната здравна инспекция.

Брифинг на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков след редовното заседание на правителството.

Във връзка със заповед на председателя на Софийски районен съд Александър Ангелов и усложнената епидемична обстановка от днес до 29.10.2021 г. вкл. в сградата на Наказателно отделение, находяща се в гр. София, бул." М.Д.Скобелев" 23, няма да се разглеждат дела, насрочени в открити съдебни заседания с изключение на производствата предвидени в чл.329, ал. 3 от ЗСВ. Причината е усложнената епидемична обстановка в София, която е довела до голям брой отсъстващи съдебни служители в Наказателното отделение на съда.

От регистрираните 4957 нови случая най-много са в столицата София – 1426. Следва област Пловдив с 479, Варна с 366, Бургас е с 228, Стара Загора – 214, област София -192, Благоевград – 149, Пазарджик – 144, Хасково – 138, Перник – 127, Монтана – 113, Ловеч – 108, Враца – 105, Русе – 104, Плевен и Сливен – 103, Видин – 100.

Между юли и септември на 2021 г. смъртните случаи в България са със 17.4% повече отколкото през същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Броят на починалите е 30 071 души. Сравнени с второто тримесечие (април - юни) те са с 12.4% по-малко.
Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© НСИ


Прирастът на смъртните случаи през третото тримесечие на 2021 г. спрямо средното за периода 2016 - 2020 г. е с най-висока положителна стойност през 37-та седмица - 979 случая, или смъртността нараства с 52.8% спрямо базовия период.


В оповестените днес данни на НСИ няма разбивка по причини за смъртта. От данните на Единния информационен портал за разпространението на коронавируса, публикувани всекидневно, следва, че починалите, за които е установено, че са били носители на коронавируса, през периода са над 2600 души (тоест около 7 на сто от общия брой смъртни случаи в страната ).

Процентът положителни проби е рекорден за новата вълна на коронавируса

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Цветелина Белутова, Капитал


Процентът положителни проби за последното денонощие – 22.26, е рекорден за новата вълна на епидемията в страната.


От направените 22 264 теста за последното денонощие 13 272 са антигенни и 8992 PCR.

Наплив на желаещи да се ваксинират в столичната Окръжна болница

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Велко Ангелов


Сериозен наплив от желаещи да се ваксинират се наблюдава във ваксинационния пункт, съобщават от столичната
болница "Св. Анна". От 8 до 10 ч. са се ваксинирали повече от 50 човека, а на опашката са поне още толкова. Ваксинационният център на Окръжна болница работи от 8 до 20 ч. всеки ден, вкл. събота и неделя и разполага с всички одобрени ваксини срещу COVID-19.


По информация на БНТ опашки с желаещи да се ваксинират има и пред болниците "Пирогов" и "Александровска".


Oт утре в страната влиза в сила посещение на редица събития единствено с COVID сертификат, който се получава при преболедуване, ваксинация или направен PCR или антигенен тест.

9097 дози ваксина са поставени за последното денонощие. Общо поставените от началото на ваксинационната кампания в страната е 2 643 788. Със завършен имунизационен цикъл са 1 393 292 човека.

София влезе в зоната за изцяло онлайн обучение

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Цветелина Белутова, Капитал


"От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър", заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. По данни на Би Ти Ви 14-дневната заболеваемост в Столичната община е 813 на 100 хил. души. Министърът Стойчо Кацаров заяви, че с влизането в сила на заповедта от 21 октомври веднага ще се вземат мерки, ако заболеваемостта е над 750 на 100 хил.


"60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа, така, както това ще важи за останалите групи хора. Към работещите в социалните домове също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група", каза още Александър Златанов.

Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, ще се тестват веднъж седмично, уточни той. Ваксинираните сред тях са 50%.

Властите са се отказали от въвеждане на сертификат за учителите, защото министърът на образованието проф. Николай Денков е поискал отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. "Още повече, че от тях около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира Златанов.


Прагът за изискване на сертификат е 18 години, тъй като това е възрастта на пълнолетието в страната, коментира Златанов.


"За тези над 18 години, ако не са със сертификат и си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат", каза Златанов. Бързите тестове ще бъдат осигурени чрез европроект и средства от държавата.

Близо 90% от 895, приети в болница с COVID-19, не са ваксинирани

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Надежда Чипева, Капитал


Новоприетите пациенти в болница с COVID-19 са 895. 89.61% от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните e 6377. От тях 558 са в интензивно отделение.


Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви пред Би Ти Ви, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. По-късно в разговора коментира, че има много свободни легла, но не и желаещи медици, които да работят в COVID отделенията.

4957 са положителните случаи на инфектирани с коронавируса за последното денонощие. Това са 22.26% от направените 22 264 теста. Активните случаи са 65 331.


Излекуваните за посочения период са 2743, а починалите – 124 (95.16% от тях не са ваксинирани).


Данни с графики за развитието на епидемията – тук.

За гласуване няма да се иска сертификат, съобщи здравният министър

Коронавирусът в България: въпреки искането на ГЕРБ и БСП Радев няма да сменя здравния министър

© Георги Кожухаров


Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат. Това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Би Ти Ви. Кацаров информира още, че в последния момент в заповедта е променен прагът на възрастта на непълнолетните, на които няма да бъде искан сертификат за участие в редица събития, и от 12 г. той става 18 г. Сертификат при преболедуване ще се получава и с антигенен тест, направен в болница, съобщи министърът.


Той определи като "почти 10" сериозността на настоящата ситуация с епидемия по скалата от от 1 до 10.


"Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните", каза Кацаров. Добави, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. Съобщи още, че всеки четвърти, лекуван с ремдесивир, е починал.


По думите му вариантът с въвеждането на сертификата е предпочетен пред крайно затягане на мерките, защото дава възможност на хората да общуват и да работят.


Организаторите на събития, уредниците на място ще проверяват сертификатите, но няма да имат право да искат лична карта, тъй като не са контролни органи. Ако обаче такива заловят човек в нарушение, той ще носи наказателна отговорност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK