СOVID сертификатът отпада за деца под 18 г., ще се издава и с антигенен тест (обновена)

СOVID сертификатът отпада за деца под 18 г., ще се издава и с антигенен тест (обновена)

© Велко АнгеловАко пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава COVID сертификат. Независимо какъв е тестът - PCR или антигенен, там, където е направен, се издава сертификат, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Би Ти Ви. Обоснова се, че антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември 2020.


По-късно, след заседанието на Министерски съвет Кацаров отговори на журналистически въпрос, че всички тестове (извън тези направени собственоръчно) след посочената дата ще служат за издаване на COVID сертификат, а от "Информационно обслужване" изпратиха съобщение до медиите, в което посочват, че издават сертификати единствено в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент.


Здравният министър добави, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят.


От 21 октомври в цялата страна влиза изискване за COVID сертификат за почти всички дейности на закрито. Такъв се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

Кацаров информира още, че в последния момент в издадената заповед е променен прагът на възрастта на непълнолетните, на които няма да бъде искан сертификат за участие в редица събития, и от 12 г. той става 18 г.

"Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам", каза Кацаров. Добави, че са преведени пари на регионалните здравни инспекции за купуване на антигенни тестове, които лабораториите да получат. "Хората, които се изследват с антигенни тестове няма да плащат за самия тест, а само за взимането на проба", коментира той.
Кацаров определи като "почти 10" сериозността на настоящата ситуация с епидемията по скалата от от 1 до 10.


"Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните", каза Кацаров. Добави, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. По-късно в разговора коментира, че има много свободни легла, но не и желаещи медици, които да работят в COVID отделенията. Съобщи още, че всеки четвърти, лекуван с ремдесивир, е починал. В понеделник (18 октомври) Кацаров представи данни на министерството, че всеки седми, стигнал до болница, е починал.


По думите му вариантът с въвеждането на сертификата е предпочетен пред крайно затягане на мерките, защото дава възможност на хората да общуват и да работят.

Организаторите на събития, уредниците на място и собствениците на търговски обекти организират проверката на сертификатите, но няма да имат право да искат лична карта, тъй като не са контролни органи.


"Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи", каза Кацаров.


Ако от МВР, РЗИ и Агенцията по безопасност на храните заловят човек в нарушение, той ще носи наказателна отговорност.


Въпроси и отговори за COVID сертификата - тук.
Какво се променя от 21 октомври - тук.
Новите мерки в сферата на образованието - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK