Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Със законови промени приравняват по качество идентичните стоки в България и ЕС

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Правителството одобри изменение на Закона за защита на потребителите, с който идентичните стоки в България и Европейския съюз трябва да имат еднакво качество. Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна. При извършването на преценката ще се взема предвид фактът, че всяко предлагане на стока в една държава-членка на ЕС, като идентична на стока предлагана на пазара в други държави-членки на ЕС, когато тази стока има значителни разлики в състава или характеристиките, съставлява нелоялна практика, освен ако това не е обосновано от законосъобразни и обективни фактори.


Предложените промени целят повишаване нивото на защита на потребителите, подобряване прилагането на законодателството и пълно съобразяване на законодателството с правото на Европейския съюз, подчертават от Министерския съвет. Проектът на закона съдържа и критерии за налагане на глоби и имуществени санкции при нарушения. Те ще отчитат следните елементи: естество, тежест, мащаб и продължителност на нарушението, както и всяко средство за защита, предоставено от търговеца на потребителите за причинената вреда.

С 2 млн. лева държавата ще се опита да върне в страната перспективни математици

Кратки новини

© Николай Дойчинов


Младите таланти в математическите науки да бъдат задържани, а перспективни български учени от чужбина да бъдат привлечени обратно в страната. Това са основните цели на новата научна програма на Министерството на образованието и науката - "Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки", която беше приета днес от Министерския съвет. Тя ще бъде с бюджет 2 млн. лв. и ще започне да се прилага през 2022 г.


В нея могат да се включат всички научни организации и акредитирани висши училища с над 20% принос за научната продукция на България в математическите науки през последните пет години. По програмата в рамките на три години ще се създават и използват споделени ресурси, като по този начин ще се повиши научният потенциал на страната.

Кмет е задържан за трафик на мигранти

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративна


Кметът на котелското село Тича Якуб Шабанов е задържан за 72 часа за трафик на мигранти. Той е обвинен, че е помогнал на седем сирийски граждани да преминат през територията на страната, съобщиха от прокуратурата. Той е задържан вчера край Китен.


По време на разследването е установено, че кметът е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той е работил с друго лице, притежаващо микробус, с което са транспортирали мигрантите.

Започва разширяване на центровете за настаняване на чужденци

Кратки новини

© Associated Press


МВР предприема допълнителни мерки в противодействие на незаконната миграция, като част от тях са свързани с увеличаване на капацитета на центровете от затворен тип за настаняване на чужденци. За целта ще започне транспортирането на допълнителни жилищни контейнери, които да бъдат разположени в стопанисваните от МВР инфраструктурни райони с мултифункционално предназначение. Контейнерите ще бъдат разположени на вече обособени площадки в центровете за чужденци от затворен тип в Любимец и Елхово.


Въпреки че капацитетът на центровете не е запълнен, основната цел е да се осигури по-голяма площ и безопасност съгласно противоепидемичните норми както за настанените, така и за персонала, уточняват от вътрешното министерство.

Пловдивска област е с нов областен управител

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Ангел Стоев е освободен от длъжността областен управител на област Пловдив, реши правителството на днешното си заседание. На поста се назначава Даниела Николова-Кършева, която до момента беше заместник на Стоев. Зам.-областният управител на Кюстендил Йордан Гогев също е освободен.

Консолидационната компания има нови членове на ръководството

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Александър Михайлов и Чавдар Христозов са новите членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) от квотата на представителите на държавата след проведен конкурс на Министерство на икономиката, съобщава компанията.


Според официалната му биография Александър Михайлов има значителен опит в публични и частни дружества в областта на военно-промишления комплекс от 2012 година насам, като е заемал различни, включително висши ръководни, длъжности. От юли 2017 г. до октомври 2018 г. е изпълнителен директор на "Кинтекс" ЕАД.


За Чавдар Христозов се съобщава, че има богата експертиза в областта на търговията и мениджмънта в различни дружества. През последните седем години е бил съветник по търговско-икономическите въпроси и ръководител на СТИВ-Москва към Министерство на икономиката. В периода 2007 – 2009 г. е бил зам.-председател на Държавния резерв.


Ваня Караганева, която е независим представител на Съвета на директорите на ДКК от септември, вече е представител на държавата след конкурса на министерството. Тя е била началник кабинет в различни министерства, а също и сътрудник към парламентарни комисии.


Новите членове се присъединяват към досегашния ръководен състав на ДКК, който включва Рая Каназирева (изпълнителен директор), Радостин Вазов и Диляна Софиянска. Промените се правят в резултата на опитите на предишния министър на икономиката Кирил Петков да промени начина на управление на компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK