Втори ден продължава подготовката за разтоварването на Vera Su

На борд до кораба Vera Su днес застана платформа, на която е разположена техниката, необходима за разтоварването на кораба

© Александър Тодоров, Maritime.bg

На борд до кораба Vera Su днес застана платформа, на която е разположена техниката, необходима за разтоварването на корабаВтори ден продължава подготовката за разтоварване на карбамида, превозван от кораба Vera Su, който на 20 септември заседнал в скалите край местността Яйлата. Около 10 ч. тази сутрин до плавателния съд застана специална платформа, която "стъпи" на морското дъно. На нея се намира помощната техника, с която трябва да бъде осъществено разтоварването. Заради очакваното ново влошаване на времето в края на седмицата


работата ще се извършва денонощно


съобщиха днес от Изпълнителна агенция "Морска администрация".
В ранния следобед днес в района на заседналия Vera Su бе баржа (несамоходен плоскодънен плавателен съд), осигурен от частната компания "Хидроремонт". В нея и още три надуваеми баржи, осигурени от европейската агенция Европейската агенция за морска безопасност (INSA) трябва да бъде претоварена втечнената част от товара в хамбарите на кораба.


Корабът Vera Su заседнал край брега на местността Яйлата

© МОСВ

Корабът Vera Su заседнал край брега на местността Яйлата


Още с първия опит за отваряне на един от тях малко след 13 ч. днес стана ясно, че карбамидът в него е вече втечнен. Според служебния транспортен министър Христо Алексиев причина за това е силното вълнение на морето през последните седмици.


Пред журналисти в района на заседналия кораб днес заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров обясни, че


втечнената част от товара ще бъде изтеглена с помпи


с които е оборудвана всяка една от трите надуваеми баржи, осигурените от INSA. След това карбамидът ще бъде претоварена навътре в морето на танкер. Според Димитров, ако целият товар се окаже втечнен, това ще улесни процеса на претоварването му, но колко време би отнело това отново остана неясно.


"Вчерашните резултати показват покачване на съдържанието на азот в района на носа на кораба до десет пъти в сравнение с утвърдения с мониторинга тренд преди събитията, каза още заместник-министър Димитров. Оказа се, че в последните проби от морската вода


до кораба и южно от него има и нефтопродукти


Според него вчера е бил проведен и площен мониторинг южно и югоизточно от кораба с цел да бъде установено накъде се движи петно. "Направихме и обход с дрон на "Басейнова дирекция", който показа, че има изтичане от кърмовата част и от носа на кораба, след което петното се движи край брега в южна посока. Всичко, което е трябвало да бъде извършено от "Басейнова дирекция" по националния и областния план за третиране на такива петна, е вече направено", каза още Петър Димитров .


При отварянето на един от хамбарите на кораба стана ясно, че товарът от карбамид вече е втечнен и ще бъде претоварван с помпи

© Александър Тодоров, Maritime.bg

При отварянето на един от хамбарите на кораба стана ясно, че товарът от карбамид вече е втечнен и ще бъде претоварван с помпи


Днес той съобщи, че сутринта в РИОСВ - Варна, и "Басейнова дирекция" е бил получени дългоочаквания спасителен план, разработен от "Морска администрация". Той обаче не бил напълно готов и в него имало празни глави заради "сложната правна рамка за прилагане на меркити, които трябва да бъдат предприети".

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Майко мила! "Прозорецът" добро време е до петък, тия още се подготвят за разтоварване. Вече ми е ясно, че в петък ще има "имахме голямо желание да разтоварим, но нямахме късмет - времето се развали."

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Пародията продължава....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Весело

  "Втори ден продължава подготовката за разтоварването"

  Ами защо да бързат хората. Корабът няма да избяга.

  подпис
 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  "ако целият товар се окаже втечнен, това ще улесни процеса на претоварването му, но колко време би отнело това отново остана неясно."

  пак не е ясно. докато беше лошо времето на камен бряг, толкова ли не можаха да проиграят процеса в пристанището, че да видят за какво става дума?

 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Във финалната битка на "Игри на волята" ще разтоварват Вера Су.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  Моята теория е, че капитана бил болен от ковид, кихнал, ударил грешната ръчка и се забил в скалите...

  Ковид убива не само хората, ами и природата.. Ваксинирайте се.. Всяка ваксина предотвратява замърсяването на океаните и моретата

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Гневно

  "в РИОСВ - Варна, и "Басейнова дирекция" е бил получени дългоочаквания спасителен план, разработен от "Морска администрация". "

  Браво турският собственик беше предложил план за спасяване след месец а от Морската ни администрация и след месец предлагат план с който още не е готов.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Малко като сръбският виц за работното време...
  В една сръбска фирма сменили шефа. И той веднага събрал всички работещи на събрание да им съобщи своето виждане за развитието на фирмата.
  -Ще се работи само в сряда. В понеделник ще се подготвяме да излезем от почивката през уикенда. Във вторник се подготвяме да работим. В сряда работим. В четвъртък се настройваме да излезем от работният ден. В петък се настройваме за почивните дни. В събота и неделя почиваме. Някакви въпроси?
  Един вдига ръка.
  -Да, кажете.
  -Всяка сряда ли ще работим?...

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Пуснете "братята" романе и до сабалем ще е разчистен региона от всичко...

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 11. 11 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Няма да се разтваря, а ще е претваря. Така се нарича операцията, когато тварът от едно превозно срецтво са префърга на друго. И ще го претварят. От ясно по-ясно. Тя тая корабна дъфка и без туй вече са встричи от предъфквание, ей го - и лавина от коментарий няма.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 12. 12 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#10] от "Синдбад-мореход":

  Не става само с индо-българите, резачката им за скрап не работи добре при висока влажност. Нужна е комбинация и с Гарабед. Нали помните вица за най-големия параход...

  Гарабед накрая казал: Вашите параходи са много малки. Нашият, арменският параход бил толкова голям, че като го пуснали в морето, морето се изплискало и параходът останал на сухо.

  Е, след това пускате индо-българите...

  73! Go Go
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Ако някой в България имаше малко мозък можеше да прати на място едни снимачни екипи и да пусне поредицата "Ship games", която щеше да удари в земята Squid Games.

  Има си всичко - съспенс, драма, убийствам, пари, подозрения, неочаквани обрати, човешки съдби, политика, бизнес, международни отношения...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Вече изглежда сериозно с тази платформа. Отворили са и единия от хамбарите. Дано им стигне времето и вичко да приключи безопасно за участващите.

 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Холандците от оная фирма дето извади "Курск" се отказаха да работят по въпроса. Направо отсякоха, че спасяването ще е възможно от м. април догодина. Не може да им се отрече, че те имат опит. Това, което ще правим не е опит за спасяване на кораба, (той ще си остане заклещен в скалите), а опит за разтоварване на неприятния товар.

  Сам съм, други няма...
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Дано най-сетне се приключи с този кошмар

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Дано най-сетне се приключи с този кошмар

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":


  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Весело

  Герболята ... , цялата МОРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ с калинки и колорадски бръмбари . И както всеки гербер - не знае какво да направи , но заплати от 10 000 нагоре ! България има нужда от ДЕ гербиризация ..., освен едно правителството... друго са гербята :)

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Герболята ... , цялата МОРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ с калинки и колорадски бръмбари . И както всеки гербер - не знае какво да направи , но заплати от 10 000 нагоре ! България има нужда от ДЕ гербиризация ..., освен едно правителството... друго са гербята :)
  —цитат от коментар 20 на dejmos


  Мдам...и всички останали, дето не са герболии те пък като знаят какво да правят и като са взели, че са го направили...

  ГЕРБ са типична олигархична мафия, но постоянното натякване на това избледнява простата истина, че добри алтернативи не се виждат на политическия небосклон.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  олеле

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  https://www.google.com/amp/s/www.maritime.bg/amp/80117/

  Сходна ситуация. Корабът вече плава. Полицията беше на борда до час след инцидента. Да сравним.

 24. 24 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Яйлата не е достатъчно унищожена, давай да сложим и платформа до кораба, да унищожава скалите и морското дъно още повече!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Весело

  Докато се подготвим, времето няма да позволява

 26. 26 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Този кораб ще храни много семейства и ще изучи много студенти....каза ми го един стар адвокат.

 27. 27 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Всички калинки, които не могат да си намерят работа на кораб ги спасяват от безработица в Морска администрация. Никога и никъде не са били капитани, но пред името си непременно го слагат, защото сами си издават сертификатите. Морето изхвърля боклука на брега. Един истински капитан на кораб се представя само с името си, а на кораба се обръщат към него на сър. Турските гемиджиии в Черно море са идеални за работа в Българската морска администрация. Оставка или уволнение. Ннекадърници.

 28. 28 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 240 Неутрално

  В ранния следобед днес в района на заседналия Vera Su бе баржа (несамоходен плоскодънен плавателен съд) (Дневник-С.Спасов)
  имало е “Стрпителен Технически Флот”(СТФ) с “баржи” “шалани”, и такива с двигател (СШ-Самоходен Шалан)…

 29. 29 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#28] от "sortero":
  …”Строителен Технически Флот”…

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Държавата предяви ли всички щети дотук пред застрахователя?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK