Зелен сертификат ще се дава и на ваксинирани с първа доза, но не и на хора с антитела

Отчет на служебното правителство Стойчо Кацаров

© Георги Кожухаров

Отчет на служебното правителство Стойчо КацаровЗелен сертификат, който ще е нужен от утре за достъп до почти всички обществени места в страната, няма да се издава на хора с антитела. Това уточнение направи служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред "България он ер". Той обясни, че световната наука не признава теста за антитела като документ, който удостоверява, че е прекаран коронавирус. А причина за това е "ниската достоверност на тези тестове".


"Подобен тест не е специфичен показател за преболедуване. Такива показатели са ПСР тестовете и антигенните тестове. Антителата не са доказателство, че сте прекарали COVID", добави Кацаров.


Той каза още, че след среща с представители на "Информационно обслужване" е получил уверение, че най-късно в понеделник (25 октовмри) всеки с положителен антигенен тест ще може да си извади нужния зелен сертификат. Здравният министър уточни, че тестът ще трябва да е направен в лаборатория, а не в домашни условия.


Зелен сертификат и след първа доза
Кацаров допълни, че още утре може да има леко изменение в заповедта му, с която се въвеждат новите ограничителни мерки. Очаква се и хората, които имат поставена първа доза от някоя от признатите ваксини да получат зелен сертификат. Подобно предложение вече е направено и предстои специалистите да се произнесат дали са съгласни.


Има предложения, утре ще обсъдим, да се издава сертификат и след първа доза. Може да стане факт още утре. Направени са предложенията. Ако няма възражения от специалистите, тази опция ще бъде добавена в заповедта. От изказването на Кацаров се разбра, че сякаш има консенсус това да се случи.


Кой ще проверява


Министърът заяви, че никой няма да изисква от собствениците на обекти да проверяват клиентите си за зелен сертификат. Подобни функции ще имат регионалните здравни инспекции, МВР, Българската агенция по безопасност на храните и общинска полиция. Кацаров уточни, че проверките ще се извършват както досега.


"Тази проверка е много по-лесна, отколкото да се вади рулетка и да се пресмята има ли разстояние от 1.5 метра между масите в заведенията. Не се очаква от заведенията или магазините да правят проверки на сертификатите", добави той.


Контролните органи ще могат да глобяват при липса на сертификат, а ако някой се опитва да мине с такъв на друг човек дори могат да се повдигнат обвинения за използване на документ с невярно съдържание. от думите му обаче не се разбра дали обектите ще бъдат глобявани, ако в тях бъдат установени хора без сертификат, или наказание ще понесат само клиентите.


Кацаров каза още, че влизащите в сила от утре мерки са щадящи. По думите му според плана за борба с пандемията при сегашните стойности на заразяване и заети легла в болниците страната е в ситуация на пълен локддаун, но такъв не е въведен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK