Преброяването подминало близо една пета от българите, данните ще се допълват от регистрите

Преброяването подминало близо една пета от българите, данните ще се допълват от регистрите

© Юлия ЛазароваБлизо една пета от хората, живеещи в България, са останали извън обхвата на приключилото по-рано този месец преброяване на населението и данните за тях ще се допълват чрез административните регистри. Цели участъци в София и други големи градове са се оказали необходени от преброителите, сочат предварителните данни на Националния статистически институт, предоставени на "Дневник".


Все още няма обобщени данни каква част от хората в тях са се преброили електронно. При всички случаи обаче са останали непреброени, предвид по-слабата от очакваната онлайн активност дори в София. За цялата столица информацията е за 60% преброили се електронно, но броят на хората не е равномерно разпределен.


Обхватът на населението е едва 83.5% при 97.3% преди 11 години. По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5.775 млн. души, от които с хартиени карти 3.37 млн., а електронно - 2.405 млн. Това са 83.5% от населението на страната, изчислено към края на 2020 г. При предишното преброяване през 2010 г. показателят е бил 97.3%.
Обяснението на НСИ е в поредицата неблагополучия - хакерската атака в началото на електронната фаза и отливът на желаещите да попълнят е-формуляр, а оттук - недостигът на физически преброители, планиран при очаквания за много повече онлайн участници.


Данните са предварителни и неокончателни, защото постъпва още информация. Освен това при ежегодното изчисляване на броя на населението се ползват точни данни за ражданията и умиранията, но не може да бъде обхваната с пълна точност миграцията.


Чрез административните регистри предстои да бъдат добавени хората, които не са преброени. Допълнително изчистване на всички тези статистически данни ще има и след приключване на започналите контролни изследвания. Едно от тях цели да определи обхвата на населението при преброяването, то трябва да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и дублираните при преброяването лица.


Въпреки сравнително ниския обхват на преброяването от НСИ уверяват, че данните, събрани по време на провеждането му, ще бъдат достатъчно пълни и представителни, като липсващата информация ще се допълни с използването на административните регистри. В отговор на въпрос от статистическия институт посочиха, че нямат данни какъв е бил обхватът на проведени наскоро преброявания в други европейски страни.


Тазгодишното преброяване беше 18-ото в 140 годишната демографска история на България и вероятно най-проблемното. От НСИ коментираха, че освен пропуските в организацията е имало и обективни фактори, повлияли на целия процес. "Например кибератаките в началото на електронното преброяване демотивираха и може би изплашиха много хора да се преброят", се казва в позицията на института.


Проблеми от ден първи


Спънките започнаха още първия ден, когато заради хакерски атаки сайтът, през който се правеше електронното преброяване, блокира на няколко пъти. "Информационната система имаше 4 нива на защита, но никой не можеше да предвиди, че ще бъде генериран толкова голям трафик, какъвто не е имало в страната до момента", е позицията на НСИ към днешна дата.


Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски

© Юлия Лазарова

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски


Непосредствено след атаките пък беше изразена позиция, че инцидентът е показателен за ситуацията с киберсигурността в страната. "Значи капацитетът ни и възможностите ни са недостатъчни и е необходима доста сериозна инвестиция", обобщи ситуацията заместник-председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Симонски при изслушването по темата в парламента.


Въпреки удължаването с 13 дни на срока на електронното преброяване, от този начин на участие са се възползвали 2.405 млн. души, или с почти 700 хил. (30%) по-малко от преди десет години, когато тази форма на събиране на данните беше ползвана за първи път.


Остър недостиг на преброители


Проблемите продължиха и след като със събирането на информация се заеха преброители. Техният брой беше планиран при допускане, че онлайн ще се преброят половината от хората, но обхватът се оказа едва 35%. Останалите непреброени чисто физически нямаше как да бъдат обходени от хората, натоварени със събирането на данните по места. В допълнение много преброители се отказаха в процеса на работа с обяснението, че случаите на заразени с COVID-19 се увеличават.


Недостигът на преброители наложи спешно да се отворят допълнителни преброителни центрове.

© Юлия Лазарова

Недостигът на преброители наложи спешно да се отворят допълнителни преброителни центрове.


В резултат в големите градове и най-вече в София останаха много участъци, през които така и не минаха преброители. Обобщавайки ситуацията, от НСИ коментираха, че анализът изисква време, но скоро ще има конкретни отговори на какво се дължат всички пропуски и грешки.


Кой е заплашен от глоба


Недостатъчното покритие на населението от тазгодишното преброяване предизвика опасения у някои от тях, че може да бъдат глобени. От НСИ успокояват, че със сигурност тези, при които преброители така и не са отишли, няма от какво да се притесняват. Това се отнася и за всички останали, които не са били преброени по обективни причини, включително ако не са били намерени от събиращите данните.


Преброяване на населението 2021, кампания

© Цветелина Белутова

Преброяване на населението 2021, кампания


"Глоби ще има само за хората, които изрично са отказали на преброител да бъдат преброени. Ако има по-сериозна хулиганска проява, може да се стигне и до санкция по Наказателния кодекс", коментират от статистическия институт. Санкцията е 50 лв.


По повод въпроси на читатели на "Дневник" дали глоба може да има, ако се откаже достъп на служителите, извършващи контролните преброявания, от НСИ уточниха, че те са планирани в програмата на преброяването, но не са задължителни и няма да има санкции.


Към края на годината ще бъдат обявени данни за броя на населението по пол, възраст, брой на жилищата, на домакинствата и някои техни характеристики. Останалата събрана информация ще бъде публикувана периодично през следващата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Гневно

  Преброяването е ПОРЕДНИЯТ ПРОВАЛ на това така наречено "правителство"!
  Резултатите определено са непредставителни и нелигитимни!!!

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Странна работа са тези преброявания. Преброили нещо, но знаят, че не е вярно.
  На мен винаги ми искат правилните данъци, значи знаят какво имам.
  На починалите пенсионери веднага спират пенсиите.

  Еретик
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Цели 20% пропуснати? По - скоро искат да впишат и тези, които са постоянно в чужбина и няма да се върнат повече. За изборите май е по - добре да има активна регистрация. Иначе мъртвите души си остават.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  На предпоследната снимка в материала на стената виси ксртата на България в периода 1885 -1912 година или това е бъдещото административно делание след приемането на РСМ, Сърбия и Турция в ЕС 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Есграона, егн-то и падпортизацията са голяма работа.. Ама сума ти народ се притеснява от чиповете на Бил ГейЦ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  "Цели участъци в София и други големи градове са се оказали необходени от преброителите" - т.е. ТЕ не са си свършили работата.Значи щом може от регистрите, защо се напъваха да обещават срокове и възможности, че могат? Как да вярват българите на институциите, след като една статистика не могат да асимилират, че е по-лесно друг да натоварят? Във век, през който мантрата е ДИГИтализация на всичко, едно преброяване и от въздуха ще е по-добро от свършеното. Оставка и НОВИ хора - знаещи, можещи, отговорни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дойдоха, казах им че не желая държавната мафия да разполага с данните ми и те си заминаха. Лесно е.

  Знаем все пак корумпираните чиновници че редовно я споделят

  https://edition.cnn.com/2021/08/24/tech/data-leak-microsoft-upguard/index.html

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Защо изобщо се броихме, след като в регистрите всичко се знае?!

  Целият пойнт на преброяването не е ли в това - да се актуализират регистрите?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Дойдоха, казах им че не желая държавната мафия да разполага с данните ми и те си заминаха. Лесно е.
  —цитат от коментар 7 на radelmarfx


  Браво! Сега държавната мафия няма да знае колко тенджери и ютии имаш!

 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Да преброят колко руски подлоги имаме,които ни скапаха държавата

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Вярно е, и при нас не мина преброител. Не е много легитимно това преброяване.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Гневно

  До коментар [#11] от "Сд":

  Около "онези" 80 %, които съвпадат с антиваксърите!
  Ей така ни работят вече 140 години североизточните!!!

 14. 14 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Смешници!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 15. 15 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Дали ги е подминало или това сме всичко, кой да ти каже.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Да преброят колко руски подлоги имаме,които ни скапаха държавата
  —цитат от коментар 11 на Сд


  Също турски и американски

 18. 18 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Абе наистина - каква е тази карта на България и защо някои части от България липсват?

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 19. 19 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Преброихме се онлайн, но преброител не мина.

 20. 20 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Никога не е имало хакерска атака. Просто тия са тъпи и неграмотни - като влязох в сайта нито регистрирането на адреса работеше нито картата се показваше. Освен това. защо не улължиха преброяването на гласуването? Много ясно че няма как да станеза 1 месец. Боклуци, сър.

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  А в регистрите дали няма и призраци?

  мурзилка
 22. 22 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Абе наистина - каква е тази карта на България и защо някои части от България липсват?
  —цитат от коментар 18 на Миро


  Това е карта на околиите от 1885 до 1901.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Близо една пета от хората са останали непреброени и данните ще се допълват от регистрите"

  Какъв е смисъла тогава от преброяването!? Щом ще попълвате някакви хора от регистрите! Без дори да знаете дали въпросните хора живеят в България! Пълен абсурд!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на jbz56616995
  jbz56616995
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Регистрираш се онлайн и после получаваш номер, който трябва да предоставиш физически на преброител, за който нямаш представа в кой ден и час ще ти потропа на вратата.

  Това неандерталците наричат “дигитализация”.

 25. 25 Профил на jbz56616995
  jbz56616995
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Регистрираш се онлайн и после получаваш номер, който трябва да предоставиш физически на преброител, за който нямаш представа в кой ден и час ще ти потропа на вратата.

  Това неандерталците наричат “дигитализация”.

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#8] от "Моа Преател Тайпи":

  Точно това "общо взето" е проблема. Има доста неточности. Повече отколкото е допустимо.

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Като преброител ще коментирам.
  Наложи ми се да преброявам три преброителни участъка вместо един.
  Дадени ми бяха две бележки, които да оставям на посетените домове, за да съобщавам на жителите, че ще мина пак, ако не съм ги намерил! Това, при положение, че във всеки участък има по над сто обекта, които трябва да посетя. В резултат трябваше да си разпечатвам сам бележки.
  Дадени ми бяха листинги, т.нар. ПНЖ /все още не зная какво означава това съкращение/, със списък на обектите и графи за попълване.
  Дадени ми бяха и сателитни снимки на районите.
  Веднага се оказа, че между ПНЖ, снимките и реалността има голяма разлика.
  Примерно отбелязани две жилищни сгради на парцел, където те са съборени още 2003 година и сега има пакинг.
  На съседния парцел /моя собственост/ отбелязани две жилищни сгради с по едно жилище. По нотариални актове в парцела има три къщи с шест летни кухни. В момента на парцела има обособени десет жилища в които живеят постоянно 40 души от български и ромски произход. Избързвайки напред -рев, викове и крясъци от контрольорите, че това било невъзможно, че нямало да бъдат приети бланките итн.
  На съседния до моя друг парцел отбелязана една сграда. Всъщност там има три, като в едната има три жилища. От петте обитавани са три. Бързам да кажа, че жителите са само българи, потомци на най-старите жители на квартала. И че в периода на максималната численост, преди да се преместят по панелки и в чужбина, към 1970 година, в двора са живеели 36 души /това за виковете и крясъците, че не било възможно да живеят 40 души на един парцел/.
  И така нататък.
  На много места ми бе явно отказано да бъда допуснат, като бях заплашван от разни мутроиди, от собственици, от квартиранти, от българи, от роми. Кучета бяха насъсквани срещу мене, обиждан и руган бях на публично място. Когато съобщавах за подобни случаи на контрольорите, както е по инструкция, ми бе отговаряно: "Пиши го необитаемо". Въпреки, че глобите са тъкмо за такива случаи.
  Същото и за голям брой къщи, където оставях бележки и посещавах по няколко пъти, но никой така и не се обади.
  В замяна на това станах популярен в квартала. Тъй като преброителните райони са нарязани произволно и с неправилни граници, почнаха да ми се обаждат от съседните райони непосетени хора с настояване да приема електронните им кодове или да ги посетя и преброя...Даже погрешка преброих едно цяло семейство на местен лихвар и част от неговите квартиранти - при тях преброител не бе идвал. Естествено, данните за този многонаселен двор не ми бяха приети.
  От контрольорите периодически ми бяха предавани списъци с кодовете на преброилите се електронно, също пълни с груби грешки - без посочена улица и номер, или с посочен адрес в друг квартал...После се оказа, че трябвало да направя бланки за сграда и за тези, които са се броили електронно. Е, справих се с помощта на Гугъл стрийт вю!
  Оставям настрана претоварването на преброителните бланки с въпроси по зелената сделка /имате ли велосипед в домакинството, с какво се предвижвате на работа, имате ли външна и вътрешна изолация, соларни панели, енергоспестяваща дограма.../, за инвалидността /моят приемен син, 100% инвалид с чужда помощ, отказа да отговори на тези въпроси/, за програмата "учение през цял живот" /само за две деца в квартала ми бе съобщено, че посещават някакви допълнителни курсове и нито за един от възрастните!8.
  Ами формалното задаване на въпросите за етнос, майчин език, вероизповедание! В резултат в бланките ми се появяват българи с роден език арабски, един куп хора, разговарящи пред мене на ромски и турски биват записани като българи с майчин език български, куп хора биват записани като източноправославни християни, които са просто неопределени християни и едва ли знаят от коя страна е вратата на енорийската църква... /А според закона, прокаран от националистите, Светият синод трябва да получава по 10 лева годишно от държавата за всеки регистрирал се по преброяването като православен, мюфтийството /сунитско/пък за текущата година получи по десет лева и за регистриралите се като шиити и за регистриралите се като неопределени мюсюлмани!/
  От жителите, образовани или не, им се иска да правят разлика между обща площ на жилището и жилищна площ /площта само на стаите за живеене, без кухни, кабинети, ателиета/ и да ги съобщават! Отделно въпросът за ЕГН. Тъй като обикновено само един от домакинството отговаря за цялото семейство се налага ЕГН-тата на останалите членове да се свеждат до първите шест цифри - и то ако си спомнят рождените дни на деца и внуци /70-годишен българин, средно специално образование, живеещ и грижещ се за своя 10-годишен внук, когото всеки ден карал до училище/. Хората се притесняват от изтичане на данни, от изтегляне на кредит с тяхното ЕГН и голяма част дават само първите шест цифри /както би трябвало и да бъде според мене/.
  Ами цял един хостел, в който има и постоянни обитатели, плащащи месец за месец. По инструкция подобни заведения трябва да бъдат посещавани още в критичния ден - на седми септември - ама никой не ме бе предопредил въобще за съществуването на това богоугодно заведение /в сградата има и погребална агенция/, намиращо се на един километър от останалите две части на преброителния район. Зачерква се като нежилищна сграда...
  Съседната сграда - бивше работническо общежитие над заводско хале. Стената на етажа е подпряна отвън с грпеди за да не падне. Десетина жилища /стаи със санитарен възел или без такъв/ на етажа. Успявам да преброя пет семейства, и то след обаждане до хазяйката, която успокоява квартирантите да не се плашат. При все това в сградата има още непреброени, но вече нямам сила да се разправям как така четири деца на възраст 2 до 8 години били на сестрата на една от преброените и всъщност живеели на село. По-късно от контрольорите отново ми се казва, че не можело в един обект да има толкова жилища и домакинства и да сведа всичко в две карти...Е, правя го - сливам в едно домакинство и едно жилище четири родствени семейства!
  Настъпва и предаването. Викове, крясъци и държание от страна на контрольорите като ... Нямам думи. Откази, не само срещу мен, да бъдат приети бланките. На колежка-преброител се е наложило да вика полиция за да и бъдат приети бланките! На друга колежка някакви оправни преброители успели да я изпреварят и посетят четири пъти жилищен блок в нейния район. След това ги посещава и тя - но контрольорите вече са приели онези бланки! Стават разправии и докато тя предава бланките за останалата част от района си, бланките от проблемния блок тайнствено изчезват, макар, че са оставени при охраната!
  Колко пък бланки за сгради ми бяха въобще изхвърлени, защото никой не се бе преброил на адреса! И не за някоя пристройка в двора, а за многоетажни сгради с магазини на партера!
  Най-после, изтощен от викове и крясъци, заради които ми се наложи двукратно да вземам лекарство срещу аритмия /цели два месеца не ми се бе налагало, при смъртта на жена си от ковид преди два месеца взех един път/ подписвам приемателните протоколи и си тръгвам...

 28. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Хем имат данни в регистрите, хем държат физически да ни броят. Ама накрая регистрите се оказват по-верни. Няма майтап, по този начин ще се водим 8 милиона и повече с десетилетия. Докато реално живеещите на територията са едва ли повече от 6.5 милиона. И държавата има ясна представа кой е тук и кой в чужбина, само трябва да си съпостави данните от различните регистри.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 29. 29 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 244 Неутрално

  [quote#27:"Patsis"]Като преброител ще коментирам.

  Поклон, човек.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Непосредствено след атаките пък беше изразена позиция, че инцидентът е показателен за ситуацията с киберсигурността в страната. "Значи капацитетът ни и възможностите ни са недостатъчни и е необходима доста сериозна инвестиция", обобщи ситуацията заместник-председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Симонски при изслушването по темата в парламента."

  Това е много показателно колко изостанала държава е България в тази сфера... а някои тъпи български политици като Славчо още настояват за електронно гласуване на избори!!!

  Ако има такова ни очакват същите, ако не и по-серизони проблеми с които се сблъскаха от НСИ по време на преброяването!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Интересно четиво е този твой коментар. Моите съболезнования за съпругата.

  П.С. Нескромен въпрос: И какво се плаща на шреброителите за тази къртовска работа? И как-не ден работа, или на база преброени? Щото пишеш че други преброители са "преброили" хора в твоя участък.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Поздрави за търпението, аз няма да успя да издържа повече от два дена да си бия главата в стената с всички тия идиоти по адресите и по НСИ.

 33. 33 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Весело

  Хем знаем колко сме, хем не сме се преброили.
  Звучи ми сякаш много важно да се преброят още един милион хора.
  Държавната администрация бе прекалено раздута преди 10 години, а от тогава се назначиха още доста хора. Моля ви, намерете го тоя милион диви зайци, че иначе десетки хиляди калинки трябва да останат без работа ;)

  П.П Един въпрос към по-позапознатите: Ако заложим 5.8М население и сегашния щат на МВР (включително тия с чантичките, дето не носят униформи) колко полицая имаме на глава от населението? Къде се нареждаме в ЕС по тоя показател?

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Заплаща се по 2,50 за преброен физически плюс 1 лев за домакинство /оттам и напорите да обединявам картите за различни домакинства в едно/ плюс 0,80 за домакинство преброило се онлайн. Оттам ми се и каза, че не можело да има три кода на един адрес в ПНЖ-то! Аз съм виновен, че на адреса уж има една града, ама тя е разделена между шестима наследници на шест жилища и в трите са са преброили онлайн, а в трите не. И не можело да има и код и преброени реално в едно жилище /някакъв тарикат се беше изхитрил да се преброи онлайн в къща със само едно жилище и едно семейство - очевидно условието да се преброиш някъде онлайн е било да съществува обектът в ПНЖ-то/. Много ли е?

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  Как от регистрите бре? Това означава, че ще броят ЕГН-та а не хората. Пак ще се окаже, че Бг е 9 милиона 😂😂😂
  Ама нали помощите от ЕС ще се раздават пропорционално на населението сега пак ще захлебят 😂😂😂

  Това означава, че и мен ще ме броят нищо, че последният път в който съм бил в Бг беше 2005 година....
  Иначе както написах преди няколко месеца в Бг няма повече от 6 милиона души...до момента резултатите показват 5.77 милиона и веднага се панираха и ще измислят някоя хватка да ги изкарат поне 7 милиона 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  В моя участък други преброители не са минавали, става дума за участъка на друга колежка-преброител. Но и в моя бе направен опит - и то от детската учителка на най-малкия ми внук, чийто собствен преброителен район е на 20 километра от София!

 37. 37 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Това са хората живеещи към момента на територията. 5. 8 млн. сме и трябва да си го признаем. Цифрата е стряскаща и за това се опитват да я неглижират уж, че много не се били преброили, хакерска атака имали и т.н. глупости.
  Преди 11 год. бяхме ок. 6.8 млн. Само от отрицателния прираст за тия години сме изгубили около 700 хил. души. Прибавете и всички установили се в чужбина невъзвращенци оттогава насам и бройката си излиза съвсем точно.
  Ако се разходите из провинцията ще видите, че буквално цели улици, особено в махалите са почти необитаеми. Всички са в чужбина със все децата и старите.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  До коментар [#37] от "rvr12572942":

  Само за последните 6 месеца на миналата година имаше 304 000 Българи се установиха в ОК и това без да се броят всички останали които вече са били там от години и тези които вече имат паспорти.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Поредният пример за управленска немощ в България. Явно, който и да е на власт, не се справя. Цветарски е редно да си подаде оставката.

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yard":

  О, то отношението на контрольорите към мене все пак бе вероятно не най-лошото. Знаеха, че съм доцент и ръководител на секция в научен институт и че имам публикации в сп. "Население" . Знаеха, че съм и църковен певец и малко се бояха - накрая най-крещящата мегера ме помоли да я споменем в неделя на литургията /вероятно в молитвата за тези, които ни тормозят, обиждат и ни правят всяка беда и напаст/.
  А сред ромите имах доста познати, сродници по сватовство и кумоство. Включително и с местния ромски барон, който обаче благослови да бъдат преброени само неговото семейство, но не и квартирантите му, не и зетя със семейството му и квартирантите му в друг имот.
  А имаше и приятни моменти - една разведена, която ме почерпи с чай, една вдовица от друг институт... , цяло семейство от трима доктори /на науките/. Освен това получих и предложение за женитба от две ромки. Опознах куп съседи по квартала, които не познавах. Поразведрих се от депресията, която ме измъчваше след смъртта на жена ми.

 42. 42 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Преди 11 год. бяхме ок. 6.8 млн. Само от отрицателния прираст за тия години сме изгубили около 700 хил. души.
  —цитат от коментар 37 на rvr12572942


  Не е точно така. Ражданията от 2011 до 2020 са 651,840, а умиранията 1,099,668, т.е. "загубата" е около 450 хиляди. От 7 милиона и 350 хиляди през 2011.

 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":

  Това вече е станало при предишното преброяване от 2011 година. Откъде в данните от миналото преброяване изведнъж се появяват куп хора без етнос, без майчин език и без вероизповедание, каквито в предишните преброявания няма. И защо броят на жилищата е намалял от 2001 до 2011 със 150 хиляди при наличието на значително жилищно строителство. Не е ли заради зачеркването на куп жилища, които физически съществат, но никой не се е преброил в тях.
  За братска Латвия /следващата след нас по темпове на измиране и емигриране на населението/ това отдавна се знае - тъй като при миналото преброяване се намериха доста по-малко преброени, допълниха данните от регистрите, за да станат над 2 млн. Включително с емигриралите. Имаше публикации по въпроса, които сега няма да търся.

 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":

  Това вече е станало при предишното преброяване от 2011 година. Откъде в данните от миналото преброяване изведнъж се появяват куп хора без етнос, без майчин език и без вероизповедание, каквито в предишните преброявания няма. И защо броят на жилищата е намалял от 2001 до 2011 със 150 хиляди при наличието на значително жилищно строителство. Не е ли заради зачеркването на куп жилища, които физически съществат, но никой не се е преброил в тях.
  За братска Латвия /следващата след нас по темпове на измиране и емигриране на населението/ това отдавна се знае - тъй като при миналото преброяване се намериха доста по-малко преброени, допълниха данните от регистрите, за да станат над 2 млн. Включително с емигриралите. Имаше публикации по въпроса, които сега няма да търся.

 45. 45 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  А имаше и приятни моменти - една разведена, която ме почерпи с чай, една вдовица от друг институт... , цяло семейство от трима доктори /на науките/. Освен това получих и предложение за женитба от две ромки. Опознах куп съседи по квартала, които не познавах. Поразведрих се от депресията, която ме измъчваше след смъртта на жена ми.
  —цитат от коментар 41 на Patsis


  Е, това е много хубаво.
  Аз се концентрирах само върху лошото значи.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#33] от "dwr30648311":

  И без точно преброяване, ние сме на първо място не в Европа а в света по полицаи, чиновници ( с общинските), болници и ВУЗ-ове на глава от населението.
  Ако към тази армия се добави и нашата пенсионерска армия, просто невероятно е как все още издържаме, като бюджет имам предвид.

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Мдааамм ...

  Преброяват, за да актуализират регистрите.
  Преброяването показва, че регистрите са меко казано неактуални.
  Натъманяваме резултатите от преброяването КЪМ регистрите.

  Дет' е казал един корифей, небезизвестният Хегел:
  Ако фактите не съответстват на това, което казвам - толкова по-зле за фактите!

  Прочее Хегел е казал и още нещо показателно:
  Моята философия я разбират един-двама от студентите ми, но не можем да се разберем какво разбират.

  Та излиза, че нашичките са "хегелианци".
  Нормално, след като прогресариатът де факто бастисва Кант.
  И сега сме точно по Хегел с неговото "рационалното е реалността", по-точно във варианта "целесъобразното е реалното"!
  Да ни е честито!

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yard":

  Само дето подозирам, че както при настоящето преброяване мнозина са регистрирали елктронно свои роднини, реално в чужбина, а също чрез натиск върху преброителя. И при мене мнозина настояваха да запишат своите роднини в чужбина. Така регистрирах една по настояване на майка й една дама, която от 20 години живее във Франция, има вече и френско гражданство. Е, тя поне бе била по време на критичния момент на преброяването /6-ти срещу 7 септември/ в България в отпуска.

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yard":

  Отделно допълнените от ГРАО и при предишното преброяване - колцина от тези без етнос, майчин език и вероизповедание през 2011 година реално са били в България? Възрастовият им профил е по-млад от този на цялото население, което е характерно тъкмо за мигрантите. Така че вероятно не сме били 7,365 млн и през 2011 година.
  А данните за ражданията и умиранията включвата и българските граждани в чужбина, но запазили си постоянния адрес в страната.

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yard":

  Отделно допълнените от ГРАО и при предишното преброяване - колцина от тези без етнос, майчин език и вероизповедание през 2011 година реално са били в България? Възрастовият им профил е по-млад от този на цялото население, което е характерно тъкмо за мигрантите. Така че вероятно не сме били 7,365 млн и през 2011 година.
  А данните за ражданията и умиранията включвата и българските граждани в чужбина, но запазили си постоянния адрес в страната.

 52. 52 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Преборяването е доста трудна работа, защото има много роми, които нямат лични карти и се местят на различни адреси, които не са постоянни. В момента, според статистическите данни сме около 5 млн. и 30 хил. души, а в нач. на 90- те бяхме над 9 млн. души, тоест над 4 млн. и половина българи са напуснали (или починали) родината, което е демократичен геноцид сравним с този на Пол Пот в Камбоджа или Холокоста над евреите. След 10 години, ще сме по - малко от 4 млн. а след 30 год. няма да има изобщо българи в България. Ай, честито на печелившите. Демокрацията ще свърши с България, онова, което турците, нацистите и враговете ни, не успяха да направят с нас и страната ни. ;)

  Няма живот без болка.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#45] от "Yard":Аз се концентрирах само върху лошото значи.
  Значи сте истински българин.

  "Типично за българина е да се оплаква даже когато не му е толкова зле" - Й.Цвиич - Антропогеография на Балканите, 1922.

  Спомнете си и Чудомировия бай Тотю Чушката.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#53] от "htu221083135":

  Напротив, броят се всички жилища. При последното преброяване в България бяха отчетени 1,1 млн необитавани жилища. Само в София бяха около 200 хиляди. И то при положение, че многобройни съжителствуващи в едно жилище се бяха преброили разделени на два места.

 57. 57 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Весело

  Значи сте истински българин.
  —цитат от коментар 54 на Patsis


  Правя каквото мога да намалявам негативните характеристики, ама цял живот сред тоя народ понякога е трудно.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  След като ще допълват от административните регистри данните за непреброените защо ни губиха времето?

 60. 60 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Атака, продължавайте да цъкате минусчета, истината боли нали? Колкото и да се назлъндисвате и отирчате истината, факт е, че населението на България се топи по - бързо и от ланския сняг. Иначе продължавайте да си цъкате минусчета, мен не ме бърка особено. Фактите няма как да бъдат отричани. :)

  Няма живот без болка.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#58] от "htu221083135":

  Ако си спомняте, в преброителната карта имаше въпрос дали домакинството притежава второ жилище за сезонно обитаване итн.

  А въобще преброяването на сградите и жилищата би трябвало да бъде по кадастър. Свързването му с преброяването на населението е остатък от Средновековието, когато данъчните служби са видели, че подвижните хора се броят по-трудно от неподвижните къщи.
  И от първите римски цензове. Римският ценз през първите векове на Древния Рим е означавал явяване на всеки пълноправен римски гражданин пред цензора за да потвърди гражданските си права плюс записване на цялото му семейство, вкл. робите и цялата движима и недвижима собственост. После общо събрание на Марсово поле, молитва и водосвет с изчитане на записаните. Което не е било записано оставало без благословия от боговете на Рим.

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Респект!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#35] от "padrino":

  Именно! Точно това си помислих и аз като разбрах, че от НСИ ще допълват стотици хиляди хора чрез някакви административните регистри!

  Кой ще повярва в актуалността и точността на това преброяване!? Като очевидно то ще бъде манипулирано от държавата (от НСИ)!? Надявам се от Евростат и от ЕК да не го приемат и да ни го върнат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#61] от "Pravednik":

  Хаах и откога християните не пият? Или сте променили Библията, без да разбера.

 66. 66 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#61] от "Pravednik":Хаах и откога християните не пият? Или сте променили Библията, без да разбера.
  —цитат от коментар 65 на tediblabla


  И двамата знаем, че алкохола не е забранен, но пиянството е грях. Не се прави, че не разбираш. ;)

  Няма живот без болка.
 67. 67 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "Цели участъци в София и други големи градове са се оказали необходени от преброителите" - т.е. ТЕ не са си свършили работата.Значи щом може от регистрите, защо се напъваха да обещават срокове и възможности, че могат? Как да вярват българите на институциите, след като една статистика не могат да асимилират, че е по-лесно друг да натоварят? Във век, през който мантрата е ДИГИтализация на всичко, едно преброяване и от въздуха ще е по-добро от свършеното. Оставка и НОВИ хора - знаещи, можещи, отговорни.
  —цитат от коментар 6 на ЗаНиЗа


  Аз потвърждавам, че цели участъци не са обходени от преброителите. Моите родители, които живеят в софийски квартал останаха преброени само в сайта, никой не е минавал да събира номера...

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  Кой носи отговорност за зле избрания момент и проблемите при провеждането?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Това "преброяване" в средата на пандемията беше пълен.... Така и не видях преброител на живо.
  Накрая ще излезе, че емигранти още се водят в България, а аз който съм си тук - че ме няма.

 70. 70 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Като преброител ще коментирам.Наложи ми се да преброявам три преброителни участъка вместо един.Дадени ми бяха две бележки, които да оставям на посетените домове, за да съобщавам на жителите, че ще мина пак, ако не съм ги намерил! Това, при положение, че във всеки участък има по над сто обекта, които трябва да посетя. В резултат трябваше да си разпечатвам сам бележки.Дадени ми бяха листинги, т.нар. ПНЖ /все още не зная какво означава това съкращение/, със списък на обектите и графи за попълване.Дадени ми бяха и сателитни снимки на районите.Веднага се оказа, че между ПНЖ, снимките и реалността има голяма разлика.Примерно отбелязани две жилищни сгради на парцел, където те са съборени още 2003 година и сега има пакинг.На съседния парцел /моя собственост/ отбелязани две жилищни сгради с по едно жилище. По нотариални актове в парцела има три къщи с шест летни кухни. В момента на парцела има обособени десет жилища в които живеят постоянно 40 души от български и ромски произход. Избързвайки напред -рев, викове и крясъци от контрольорите, че това било невъзможно, че нямало да бъдат приети бланките итн.На съседния до моя друг парцел отбелязана една сграда. Всъщност там има три, като в едната има три жилища. От петте обитавани са три. Бързам да кажа, че жителите са само българи, потомци на най-старите жители на квартала. И че в периода на максималната численост, преди да се преместят по панелки и в чужбина, към 1970 година, в двора са живеели 36 души /това за виковете и крясъците, че не било възможно да живеят 40 души на един парцел/. И така нататък.На много места ми бе явно отказано да бъда допуснат, като бях заплашван от разни мутроиди, от собственици, от квартиранти, от българи, от роми. Кучета бяха насъсквани срещу мене, обиждан и руган бях на публично място. Когато съобщавах за подобни случаи на контрольорите, както е по инструкция, ми бе отговаряно: "Пиши го необитаемо". Въпреки, че глобите са тъкмо за такива случаи.Същото и за голям брой къщи, където оставях бележки и посещавах по няколко пъти, но никой така и не се обади.В замяна на това станах популярен в квартала. Тъй като преброителните райони са нарязани произволно и с неправилни граници, почнаха да ми се обаждат от съседните райони непосетени хора с настояване да приема електронните им кодове или да ги посетя и преброя...Даже погрешка преброих едно цяло семейство на местен лихвар и част от неговите квартиранти - при тях преброител не бе идвал. Естествено, данните за този многонаселен двор не ми бяха приети.От контрольорите периодически ми бяха предавани списъци с кодовете на преброилите се електронно, също пълни с груби грешки - без посочена улица и номер, или с посочен адрес в друг квартал...После се оказа, че трябвало да направя бланки за сграда и за тези, които са се броили електронно. Е, справих се с помощта на Гугъл стрийт вю! Оставям настрана претоварването на преброителните бланки с въпроси по зелената сделка /имате ли велосипед в домакинството, с какво се предвижвате на работа, имате ли външна и вътрешна изолация, соларни панели, енергоспестяваща дограма.../, за инвалидността /моят приемен син, 100% инвалид с чужда помощ, отказа да отговори на тези въпроси/, за програмата "учение през цял живот" /само за две деца в квартала ми бе съобщено, че посещават някакви допълнителни курсове и нито за един от възрастните!8. Ами формалното задаване на въпросите за етнос, майчин език, вероизповедание! В резултат в бланките ми се появяват българи с роден език арабски, един куп хора, разговарящи пред мене на ромски и турски биват записани като българи с майчин език български, куп хора биват записани като източноправославни християни, които са просто неопределени християни и едва ли знаят от коя страна е вратата на енорийската църква... /А според закона, прокаран от националистите, Светият синод трябва да получава по 10 лева годишно от държавата за всеки регистрирал се по преброяването като православен, мюфтийството /сунитско/пък за текущата година получи по десет лева и за регистриралите се като шиити и за регистриралите се като неопределени мюсюлмани!/ От жителите, образовани или не, им се иска да правят разлика между обща площ на жилището и жилищна площ /площта само на стаите за живеене, без кухни, кабинети, ателиета/ и да ги съобщават! Отделно въпросът за ЕГН. Тъй като обикновено само един от домакинството отговаря за цялото семейство се налага ЕГН-тата на останалите членове да се свеждат до първите шест цифри - и то ако си спомнят рождените дни на деца и внуци /70-годишен българин, средно специално образование, живеещ и грижещ се за своя 10-годишен внук, когото всеки ден карал до училище/. Хората се притесняват от изтичане на данни, от изтегляне на кредит с тяхното ЕГН и голяма част дават само първите шест цифри /както би трябвало и да бъде според мене/. Ами цял един хостел, в който има и постоянни обитатели, плащащи месец за месец. По инструкция подобни заведения трябва да бъдат посещавани още в критичния ден - на седми септември - ама никой не ме бе предопредил въобще за съществуването на това богоугодно заведение /в сградата има и погребална агенция/, намиращо се на един километър от останалите две части на преброителния район. Зачерква се като нежилищна сграда... Съседната сграда - бивше работническо общежитие над заводско хале. Стената на етажа е подпряна отвън с грпеди за да не падне. Десетина жилища /стаи със санитарен възел или без такъв/ на етажа. Успявам да преброя пет семейства, и то след обаждане до хазяйката, която успокоява квартирантите да не се плашат. При все това в сградата има още непреброени, но вече нямам сила да се разправям как така четири деца на възраст 2 до 8 години били на сестрата на една от преброените и всъщност живеели на село. По-късно от контрольорите отново ми се казва, че не можело в един обект да има толкова жилища и домакинства и да сведа всичко в две карти...Е, правя го - сливам в едно домакинство и едно жилище четири родствени семейства! Настъпва и предаването. Викове, крясъци и държание от страна на контрольорите като ... Нямам думи. Откази, не само срещу мен, да бъдат приети бланките. На колежка-преброител се е наложило да вика полиция за да и бъдат приети бланките! На друга колежка някакви оправни преброители успели да я изпреварят и посетят четири пъти жилищен блок в нейния район. След това ги посещава и тя - но контрольорите вече са приели онези бланки! Стават разправии и докато тя предава бланките за останалата част от района си, бланките от проблемния блок тайнствено изчезват, макар, че са оставени при охраната! Колко пък бланки за сгради ми бяха въобще изхвърлени, защото никой не се бе преброил на адреса! И не за някоя пристройка в двора, а за многоетажни сгради с магазини на партера! Най-после, изтощен от викове и крясъци, заради които ми се наложи двукратно да вземам лекарство срещу аритмия /цели два месеца не ми се бе налагало, при смъртта на жена си от ковид преди два месеца взех един път/ подписвам приемателните протоколи и си тръгвам...
  —цитат от коментар 27 на Patsis


  Браво за добре свършената работа! За съжаление по-голямата част от преброителите едва ли приемат задълженията си така присърце.

  Само да попитам какви лекарства взимате против аритмията? И на мен ми се появява от няколко месеца, след прекарана вирусна инфекция (ужким не Ковид, ама знае ли човек). Бих се радвал, ако има лек. Засега кардиолозите ми изписват само допълнително Магнезии.

 71. 71 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Любопитно

  С други думи - малцинствата са 20%?

 72. 72 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Българска работа.
  Не народ, а мърша.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 73. 73 Профил на Nikolay Rayanov
  Nikolay Rayanov
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Просто не искат да признаят, че население е под 6 млн. души, това е цялата схема.

  Отдавна е ясно, че живущите на "територията" са под 6 млн., само НСИ и ЦИК продължават да твърдят, че имаме 7 млн за да могат да гласуват мъртвите души на ГЕРБ и ДПС, да поддържат ниска изберателна активност и да откажат хората от референдуми.

 74. 74 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Стопаните на сайта от злоба и омраза към това, което съм написал тук, са блокирали едно мое мнение. Това означава, че или се страхуват от мен или просто не обичат да им се говори истината. А може и двете, но аз продължавам да изобличавам разрушителите на съвременна България и по - конкретно, онези, който поддържат този антибългарски портал озаглавен Капитал, които стопанисва антибългарския сайт на Дневник. :)

  Няма живот без болка.
 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#70] от "T.M.":

  Аритмията ми се появи през 2009 година. Тогава кардиологът в поликлиниката д-р Соколова или Соколовска /ако се не лъжа/ ми каза: "Можете да бъдете зависим за постоянно от лекарства. Но ще направим така - първия месец по три пъти дневно Пропастад, по половин хапче, втория месец по два пъти на ден, третия месец - по един път дневно. След това само ако почувствате, че излизате от ритъм." Последвах съвета й - блистерът с пропастад е винаги в джоба ми, но обикновено не ми се налага да го ползвам по няколко месеца. А по-млад не съм станал.

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#71] от "charlesdegaulle":

  Всичките малцинства, поне трите главни, отдавна са над 20% - примерно от 1989, когато имаме 3% помаци, 7% роми и 10% турци. Голямата екскурзия понамали малко броя на турците, но значителният естествен прираст при ромите възстанови съотношението. Само че днес на първо място са ромите и джоревците /потомците на смесени връзки между българи и роми/.

 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  защо изобщо си се хващал с това глабоболие...
  как да е
  съчувствам ти за загубата
  дръж се
  да ти помага онзи, в когото вярваш, приятелю

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 78. 78 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ахааа, ми тогава защо изобщо се броим? Да си следят данните от регистрите.
  Или може би просто не върви да признаем, че след 11 години ГЕРБ сме се стопили не до 6, а до 5 милиона, от които половината роми?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK