Къде, кога и как: достъпът с COVID сертификати влиза в сила от днес

Къде, кога и как: достъпът с COVID сертификати влиза в сила от днес

© European commission (audiovisual service)От днес (21 октомври) достъпът до много обществени места на закрито в България ще е позволен само с COVID сертификат (популярен и като "зелен сертификат"), удостоверяващ ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за коронавирус както за посетители, така и за служители. Това предвиждат влезлите в сила от полунощ нови мерки, които целят да намалят разпространението на коронавируса в страната. Те бяха въведени заради резкия скок на заболеваемостта от COVID-19 и опасността съвсем скоро страната да се изправи пред недостиг на болнични легла за лечение на тежките случаи.


Мерките бяха първоначално оповестени във вторник, а ден по-късно част от тях претърпяха корекции. От изказвания на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров се разбра, че властите смятат да променят общовалидните европейски правила за издаване на документ за преболедуване - докато в Европа преболедуване се удостоверява само с изследване по PCR метода, в България - по думите на министъра - като доказателство за преболедуване ще се признават и антигенните тестове, включително и направените преди влизането в сила на новите мерки.


В последния момент преди издаването на заповедта властите изключиха от изискванията за COVID сертификати децата до 18-годишна възраст, въпреки че по европейските правила за пътуване възрастовата граница, след която е нужен документ, е 12 години. Така се оказа, че децата в общините с най-висока заболеваемост ще учат онлайн заради риска от зараза, но няма да имат пречка да посещават заведения и молове, тъй като не се нуждаят от сертификат за това.
Снощи пък се оказа, че сертификати ще се издават и на хората, поставили си първа доза от одобрените за употреба в Европейския съюз ваксини. Изказването за това отново направи министърът на здравеопазването.


Най-важните въпроси за COVID сертификатите и техните отговори четете тук.


Все още не е известно колко време ще бъдат в сила въведените днес правила. По думите на здравния министър те ще важат, докато дадат ефект, което може да се очаква най-рано след две седмици. В същото време той не изключи и връщане на строги ограничения, ако се окаже, че настоящите не дават резултат.


"Дневник" обобщава влизащите в сила забрани, ограничения и възможности и допълва детайли, базирани на читателски въпроси. За част от тях са цитирани текстове от заповедта и уточненията по тях.


Какви са изискванията за валиден сертификат


Валиден е сертификатът, издаден от Националната здравно-информационна система и притежаващ QR код. Възможностите за сертификатите (съобразено с българската им интерпретация) са:

  • Сертификат за ваксинация - валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
  • Сертификат за преболедуване - издава се на базата на изследване по PCR метода или с антигенен тест, при което е било установено заразяване с COVID-19. Документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
  • Сертификат за отрицателен COVID тест - може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Изследването трябва да е направено задължително от лицензирана лаборатория, независимо дали в базата ѝ или в изнесен пункт.
Как се проверява сертификатът


Въпросът не е описан във влизащата в сила днес заповед на здравния министър, но според дадените от него обяснения ангажиментът за създаване на организация за проверка е на собствениците или управителите на обществените места, където се изисква сертификат. Те могат да сканират документа или да го погледнат на хартия, като няма задължения да установяват автентичността или валидността му, обясни министърът. За проверка на сертификатите може да се използва COVID CHECK BG - българското официално приложение за сканиране и валидиране на този документ. То е одобрено за Google Play, но не и за App Store.


За контрола по спазването на мерките - най-вече дали действително в обектите по заповедта се допускат само хора със сертификати - пък се разчита на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, а в последните точки на заповедта е изброено, че в контрола се включват и:

  • служителите на агенцията по безопасност на храните за проверки в заведенията за хранене и развлечения
  • служителите на инспекцията по труда
  • областните управи и инспекторите към общините.
Контролиращите могат да поискат и съдействие от служителите на МВР. Проверяващите спазването на мерките също трябва да имат сертификат за COVID-19.
.
Преустановяват се посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа.


Посещенията в детски клубове за развлекателни цели са забранени, като в този случай няма възможност за работа с представяне на сертификати. Точката от заповедта не засяга работата на детските градини. Не засяга и занималните, както и всякакъв друг вид уроци за деца, за които може да прочетете по-надолу в текста.


Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други мероприятия с такъв характер.


Тази точка е сред изброените, за които забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Ако се изискват удостоверения за здравния статус, ограниченията за намален капацитет на залите и дистанция отпада.


Преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.


Тук също няма алтернатива за работа с представяне на сертификати.


Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Няма условия за работа при намален капацитет.


Преустановяват се груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.


Тук също забраната не важи, ако се изисква COVID сертификат.


Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища.


Университетите имат право да решат дали да минат към онлайн обучение, или да продължат присъствено при изискване на сертификати.


Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население.


Всички ученици, независимо на каква възраст са, трябва да учат онлайн, когато заболеваемостта в общината, където се намират, е над 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни. За достъп до училищата не се изискват сертификати за COVID-19 - нито на преподаватели, нито на непедагогически персонал, нито на ученици.

Как да разбера каква е заболеваемостта в моята община?

Министерствата на образованието и здравеопазването не дават ясен отговор на този въпрос. На брифинг в сградата на Министерския съвет Стойчо Кацаров каза: "Уточнихме с министър Денков (министъра на образованието - бел. авт.), че ще предаваме официалната информация на Министерството на образованието каква е заболеваемостта във всяка една община всеки ден."
Децата в София ходят ли на училище?

Всички ученици в София трябва да преминат към дистанционно обучение. Причината е, че заболеваемостта в столицата е над 800 заразени на 100 хил. население за период от две седмици. Първоначално имаше идея учениците до четвърти клас да продължат присъствено до края на седмицата, но тя отпадна.
Докога учениците ще учат онлайн?

В заповедта на здравния министър обучението присъствено или онлайн се определя от заболеваемостта по общини, така че колкото по-бързо намаляват заразените, толкова по-бързо ще се върнат учениците в клас.


Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 500 и 750 на 100 000 население. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието и науката.


При заболеваемост между 500 и 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни образователният министър ще разпорежда ротационно обучение - половината випуски ще са в клас, а другата половина - дистанционно. При предишните вълни на коронавируса практиката за групирането бе: от първи до четвърти клас; пети, девети и дванайсти клас; седми, осми и десети клас.


В тази ситуация учениците от 5-и до 12-и клас, преподавателите и непедагогическият персонал трябва да носят маски. Часовете по физическо са само на открито.


За достъп до училищата не се изискват сертификати за COVID-19 - нито на преподаватели, нито на непедагогически персонал, нито на ученици.


Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30% от паралелките. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от директора на училището.


При по-ниска заболеваемост в общината, решението за редуване на випуските ще се взима от директорите. Те ще трябва да се съобразяват с конкретната обстановка в училището и да прилагат мерки, ако има болни деца и учители. И при тези нива на разпространение на заразата учениците от пети клас нагоре трябва да носят маски, а часовете по физическо могат да са само на открито.


Учебните занятия в училищата и детските градини при присъствено обучение се осъществяват при спазване на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и детските градини.

Детските градини ще затворят ли?

Заповедта не затваря детските градини, нито въвежда изисквания за достъп на деца, чиито родители са ваксинирани, преболедували и изследвани за COVID-19 през последните дни. В насоките на Министерството на образованието за детските градини е записано, че доколкото е възможно, трябва да има дистанция между персонала и децата, както и на работещите в детската градина помежду им, да се проветрява и дезинфекцира, възрастните да носят маски.


Ако се установи случай на дете с коронавирус, следва да бъде информирана РЗИ и да бъдат подадени имената на хората, които са били в контакт с детето, както и техни ЕГН, телефонен номер и адрес за карантина.


При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна среда, не се допуска смесване на ученици от различни паралелки.


Образователните занимания за деца, които се провеждат в училищата, не са забранени. Изискването е да не се смесват ученици от различни паралелки. Не се посочва, че провеждането на заниманията зависи от заболеваемостта в дадена община. В този смисъл може да се направи заключение, че е възможно в дадено населено място часовете да трябва да се провеждат онлайн, но обученията в занималните да могат да се провеждат присъствено.


Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи се допуска при осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.


Според текста образователните занимания за деца са позволени и в частните школи. Всички обаче (не се посочват изключения за дадена възрастова група) трябва да носят маски и в едно помещение да няма повече от пет души. За достъп не се изисква сертификат.


Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Няма условия за работа на намален капацитет.

Мога ли да ходя на шофьорските си курсове?

Шофьорските курсове са форма на обучение, следователно или трябва да се провеждат онлайн, или присъствено с представяне на сертификат.


Преустановяват се посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Няма условия за работа на намален капацитет. За събития на открито не се изиска представяне на документ.


Преустановява се провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации.


От текста следват два извода:

  1. да спортуват на закрито могат само картотекирани към спортни федерации, когато става дума за колективни спортове
  2. от картотекираните състезатели няма да се изискват сертификати за COVID-19.
Любителски волейболни/футболни състезания могат ли да се провеждат?

Да, но само ако са на открито. За любителите на отборните спортове не се посочва възможност да спортуват на закрито, дори и да имат сертификат за COVID-19.


Провеждането на спортни състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации се допуска без публика.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат. Заповедта облекчава досегашните правила, които в национален план не допускаха публика на закрито, а на открито ограничението бе за 30% от капацитета на стадиона.


Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.


Забраната не важи, ако се изисква COVID сертификат. Тъй като се изисква удостоверение, отпада и ограничението за работа при намален капацитет.


Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. При изискване на документ отпада и ограничението за запълване на една трета от местата и ограничен брой хора на една маса. Заповед е позволява отпадане на забраната за работа на нощните заведения. Досега в национален план работата на заведенията бе ограничена от 7 ч. до 23 ч.

Ресторантът към хотела/чайната към хижата може ли да работи?

Разрешено е, само ако се допускат хора със сертификат за COVID-19. С това условие отпадат изисквания, които са били валидни при предишни пикови етапи на епидемията - да се обслужват само настанени в даден хотел/къща за гости/хижа или да се организира единствено обслужване по стаите.


Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.


Ограничението важи независимо дали участниците в събирането имат COVID сертификати или не.


Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.


В магазини и администрации не трябва да се допуска струпване на хора. Не се изисква да се притежава сертификат за COVID-19 за достъп до местата.

Необходим ли е сертификат, за да отида до офис на НАП?

За да се отиде до офис на която и да било държавна или общинска администрация не се изисква сертификат. Продължава обаче да се очаква от хората, че спазват дистанция помежду си, че ще се дезинфекцират и че ще носят маски.
Необходими ли е сертификат, за да отида до кварталния магазин/железарията/цветарницата/фризьорския салон?
Не, за достъп до малки магазини не се изисква сертификат.
В църква как ще се влиза?

За достъп до църквите не се изисква сертификат за COVID-19. В храмовете хората трябва да спазват дистанция помежду си и да носят маски.


На всички пазари, тържища, базари и изложения на открито се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.


За пазарите на открито сертификатите не са условие за достъп. Продължава обаче да се очаква, че потоците от влизащи и излизащи няма да се смесват, както и че всички хора ще носят маски.


Преустановяват се посещенията в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м, базарите и изложенията на закрито. Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти, или са разположени в търговски център тип МОЛ.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат. Документ не се изисква, ако човек отива до някой от магазините, определени за стоки и услуги от първа необходимост.

За супермаркета в мола необходим ли е сертификат?

В заповедта се посочва, че за магазините за стоки и услуги от първа необходимост не се изисква сертификат за COVID-19. Как обаче се определя кой посетител е за хранителен магазин, аптека или офис за финансови и комуникационни услуги и кой е тръгнал към книжарница или магазин за дрехи, е въпрос, който по всяка вероятност управителите на моловете трябва сами да решат.
За голям магазин за играчки/спортни стоки/мебели сертификат необходим ли е?

Да, би следвало да е необходим, ако е по-голям от 300 кв. м. Причината е, че това не са стоки от първа необходимост.


Преустановява се провеждането на организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната.


Ограничението се отнася за организираните от туроператори екскурзии, а не за семейните/приятелските организации. Забраната не важи, ако се изисква сертификат.


Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.


Изискването не е ултимативно, очаква се половината служители да работят дистанционно, ако това не пречи на трудовия процес. За достъп до работното място не се изисква сертификат за COVID-19.


В следваща точка е посочено, че и в администрациите половината служители трябва да работят онлайн, когато това е възможно. При тези, които са присъствено, началото на работния ден трябва (ако не пречи на работния процес) да варира от 07.30 ч. до 10 ч., като така се смята, че ще има известно разделение на потока от хора.


Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора организират работния процес, като допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.


Работещите (независимо дали са лекари, медицински сестри, санитарите или администрацията) в болници, онкологични центрове, диализни центрове, хосписи и домове за възрастни хора трябва да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус, за да могат да отидат на работа.


В следваща точка е записано, че от четвъртък (21 октомври) са забранени свижданията в болници (освен ако не става дума за пациенти в терминален стадий) и домове за социални услуги. Не се предвиждат изключения за хора със сертификат за COVID-19.

Може ли личният ми лекар да работи, ако няма сертификат?

Да, би следвало да може, защото в точката от заповедта не са споменати общопрактикуващите медици и специалистите извън болниците като задължителни да имат сертификати.
За преглед при лекар необходим ли ми е сертификат?

Не, от пациентите не се изисква сертификат за COVID-19, за да отидат на лекар.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK