Къде, кога и как: достъпът с COVID сертификати влиза в сила от днес

Къде, кога и как: достъпът с COVID сертификати влиза в сила от днес

© European commission (audiovisual service)От днес (21 октомври) достъпът до много обществени места на закрито в България ще е позволен само с COVID сертификат (популярен и като "зелен сертификат"), удостоверяващ ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за коронавирус както за посетители, така и за служители. Това предвиждат влезлите в сила от полунощ нови мерки, които целят да намалят разпространението на коронавируса в страната. Те бяха въведени заради резкия скок на заболеваемостта от COVID-19 и опасността съвсем скоро страната да се изправи пред недостиг на болнични легла за лечение на тежките случаи.


Мерките бяха първоначално оповестени във вторник, а ден по-късно част от тях претърпяха корекции. От изказвания на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров се разбра, че властите смятат да променят общовалидните европейски правила за издаване на документ за преболедуване - докато в Европа преболедуване се удостоверява само с изследване по PCR метода, в България - по думите на министъра - като доказателство за преболедуване ще се признават и антигенните тестове, включително и направените преди влизането в сила на новите мерки.


В последния момент преди издаването на заповедта властите изключиха от изискванията за COVID сертификати децата до 18-годишна възраст, въпреки че по европейските правила за пътуване възрастовата граница, след която е нужен документ, е 12 години. Така се оказа, че децата в общините с най-висока заболеваемост ще учат онлайн заради риска от зараза, но няма да имат пречка да посещават заведения и молове, тъй като не се нуждаят от сертификат за това.
Снощи пък се оказа, че сертификати ще се издават и на хората, поставили си първа доза от одобрените за употреба в Европейския съюз ваксини. Изказването за това отново направи министърът на здравеопазването.


Най-важните въпроси за COVID сертификатите и техните отговори четете тук.


Все още не е известно колко време ще бъдат в сила въведените днес правила. По думите на здравния министър те ще важат, докато дадат ефект, което може да се очаква най-рано след две седмици. В същото време той не изключи и връщане на строги ограничения, ако се окаже, че настоящите не дават резултат.


"Дневник" обобщава влизащите в сила забрани, ограничения и възможности и допълва детайли, базирани на читателски въпроси. За част от тях са цитирани текстове от заповедта и уточненията по тях.


Какви са изискванията за валиден сертификат


Валиден е сертификатът, издаден от Националната здравно-информационна система и притежаващ QR код. Възможностите за сертификатите (съобразено с българската им интерпретация) са:

 • Сертификат за ваксинация - валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
 • Сертификат за преболедуване - издава се на базата на изследване по PCR метода или с антигенен тест, при което е било установено заразяване с COVID-19. Документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
 • Сертификат за отрицателен COVID тест - може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Изследването трябва да е направено задължително от лицензирана лаборатория, независимо дали в базата ѝ или в изнесен пункт.
Как се проверява сертификатът


Въпросът не е описан във влизащата в сила днес заповед на здравния министър, но според дадените от него обяснения ангажиментът за създаване на организация за проверка е на собствениците или управителите на обществените места, където се изисква сертификат. Те могат да сканират документа или да го погледнат на хартия, като няма задължения да установяват автентичността или валидността му, обясни министърът. За проверка на сертификатите може да се използва COVID CHECK BG - българското официално приложение за сканиране и валидиране на този документ. То е одобрено за Google Play, но не и за App Store.


За контрола по спазването на мерките - най-вече дали действително в обектите по заповедта се допускат само хора със сертификати - пък се разчита на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, а в последните точки на заповедта е изброено, че в контрола се включват и:

 • служителите на агенцията по безопасност на храните за проверки в заведенията за хранене и развлечения
 • служителите на инспекцията по труда
 • областните управи и инспекторите към общините.
Контролиращите могат да поискат и съдействие от служителите на МВР. Проверяващите спазването на мерките също трябва да имат сертификат за COVID-19.
.
Преустановяват се посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа.


Посещенията в детски клубове за развлекателни цели са забранени, като в този случай няма възможност за работа с представяне на сертификати. Точката от заповедта не засяга работата на детските градини. Не засяга и занималните, както и всякакъв друг вид уроци за деца, за които може да прочетете по-надолу в текста.


Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други мероприятия с такъв характер.


Тази точка е сред изброените, за които забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Ако се изискват удостоверения за здравния статус, ограниченията за намален капацитет на залите и дистанция отпада.


Преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.


Тук също няма алтернатива за работа с представяне на сертификати.


Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Няма условия за работа при намален капацитет.


Преустановяват се груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.


Тук също забраната не важи, ако се изисква COVID сертификат.


Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища.


Университетите имат право да решат дали да минат към онлайн обучение, или да продължат присъствено при изискване на сертификати.


Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население.


Всички ученици, независимо на каква възраст са, трябва да учат онлайн, когато заболеваемостта в общината, където се намират, е над 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни. За достъп до училищата не се изискват сертификати за COVID-19 - нито на преподаватели, нито на непедагогически персонал, нито на ученици.

Как да разбера каква е заболеваемостта в моята община?

Министерствата на образованието и здравеопазването не дават ясен отговор на този въпрос. На брифинг в сградата на Министерския съвет Стойчо Кацаров каза: "Уточнихме с министър Денков (министъра на образованието - бел. авт.), че ще предаваме официалната информация на Министерството на образованието каква е заболеваемостта във всяка една община всеки ден."
Децата в София ходят ли на училище?

Всички ученици в София трябва да преминат към дистанционно обучение. Причината е, че заболеваемостта в столицата е над 800 заразени на 100 хил. население за период от две седмици. Първоначално имаше идея учениците до четвърти клас да продължат присъствено до края на седмицата, но тя отпадна.
Докога учениците ще учат онлайн?

В заповедта на здравния министър обучението присъствено или онлайн се определя от заболеваемостта по общини, така че колкото по-бързо намаляват заразените, толкова по-бързо ще се върнат учениците в клас.


Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 500 и 750 на 100 000 население. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието и науката.


При заболеваемост между 500 и 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни образователният министър ще разпорежда ротационно обучение - половината випуски ще са в клас, а другата половина - дистанционно. При предишните вълни на коронавируса практиката за групирането бе: от първи до четвърти клас; пети, девети и дванайсти клас; седми, осми и десети клас.


В тази ситуация учениците от 5-и до 12-и клас, преподавателите и непедагогическият персонал трябва да носят маски. Часовете по физическо са само на открито.


За достъп до училищата не се изискват сертификати за COVID-19 - нито на преподаватели, нито на непедагогически персонал, нито на ученици.


Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30% от паралелките. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от директора на училището.


При по-ниска заболеваемост в общината, решението за редуване на випуските ще се взима от директорите. Те ще трябва да се съобразяват с конкретната обстановка в училището и да прилагат мерки, ако има болни деца и учители. И при тези нива на разпространение на заразата учениците от пети клас нагоре трябва да носят маски, а часовете по физическо могат да са само на открито.


Учебните занятия в училищата и детските градини при присъствено обучение се осъществяват при спазване на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и детските градини.

Детските градини ще затворят ли?

Заповедта не затваря детските градини, нито въвежда изисквания за достъп на деца, чиито родители са ваксинирани, преболедували и изследвани за COVID-19 през последните дни. В насоките на Министерството на образованието за детските градини е записано, че доколкото е възможно, трябва да има дистанция между персонала и децата, както и на работещите в детската градина помежду им, да се проветрява и дезинфекцира, възрастните да носят маски.


Ако се установи случай на дете с коронавирус, следва да бъде информирана РЗИ и да бъдат подадени имената на хората, които са били в контакт с детето, както и техни ЕГН, телефонен номер и адрес за карантина.


При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна среда, не се допуска смесване на ученици от различни паралелки.


Образователните занимания за деца, които се провеждат в училищата, не са забранени. Изискването е да не се смесват ученици от различни паралелки. Не се посочва, че провеждането на заниманията зависи от заболеваемостта в дадена община. В този смисъл може да се направи заключение, че е възможно в дадено населено място часовете да трябва да се провеждат онлайн, но обученията в занималните да могат да се провеждат присъствено.


Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи се допуска при осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.


Според текста образователните занимания за деца са позволени и в частните школи. Всички обаче (не се посочват изключения за дадена възрастова група) трябва да носят маски и в едно помещение да няма повече от пет души. За достъп не се изисква сертификат.


Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Няма условия за работа на намален капацитет.

Мога ли да ходя на шофьорските си курсове?

Шофьорските курсове са форма на обучение, следователно или трябва да се провеждат онлайн, или присъствено с представяне на сертификат.


Преустановяват се посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Няма условия за работа на намален капацитет. За събития на открито не се изиска представяне на документ.


Преустановява се провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации.


От текста следват два извода:

 1. да спортуват на закрито могат само картотекирани към спортни федерации, когато става дума за колективни спортове
 2. от картотекираните състезатели няма да се изискват сертификати за COVID-19.
Любителски волейболни/футболни състезания могат ли да се провеждат?

Да, но само ако са на открито. За любителите на отборните спортове не се посочва възможност да спортуват на закрито, дори и да имат сертификат за COVID-19.


Провеждането на спортни състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации се допуска без публика.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат. Заповедта облекчава досегашните правила, които в национален план не допускаха публика на закрито, а на открито ограничението бе за 30% от капацитета на стадиона.


Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.


Забраната не важи, ако се изисква COVID сертификат. Тъй като се изисква удостоверение, отпада и ограничението за работа при намален капацитет.


Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. При изискване на документ отпада и ограничението за запълване на една трета от местата и ограничен брой хора на една маса. Заповед е позволява отпадане на забраната за работа на нощните заведения. Досега в национален план работата на заведенията бе ограничена от 7 ч. до 23 ч.

Ресторантът към хотела/чайната към хижата може ли да работи?

Разрешено е, само ако се допускат хора със сертификат за COVID-19. С това условие отпадат изисквания, които са били валидни при предишни пикови етапи на епидемията - да се обслужват само настанени в даден хотел/къща за гости/хижа или да се организира единствено обслужване по стаите.


Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.


Ограничението важи независимо дали участниците в събирането имат COVID сертификати или не.


Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.


В магазини и администрации не трябва да се допуска струпване на хора. Не се изисква да се притежава сертификат за COVID-19 за достъп до местата.

Необходим ли е сертификат, за да отида до офис на НАП?

За да се отиде до офис на която и да било държавна или общинска администрация не се изисква сертификат. Продължава обаче да се очаква от хората, че спазват дистанция помежду си, че ще се дезинфекцират и че ще носят маски.
Необходими ли е сертификат, за да отида до кварталния магазин/железарията/цветарницата/фризьорския салон?
Не, за достъп до малки магазини не се изисква сертификат.
В църква как ще се влиза?

За достъп до църквите не се изисква сертификат за COVID-19. В храмовете хората трябва да спазват дистанция помежду си и да носят маски.


На всички пазари, тържища, базари и изложения на открито се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.


За пазарите на открито сертификатите не са условие за достъп. Продължава обаче да се очаква, че потоците от влизащи и излизащи няма да се смесват, както и че всички хора ще носят маски.


Преустановяват се посещенията в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м, базарите и изложенията на закрито. Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти, или са разположени в търговски център тип МОЛ.


Забраната не важи, ако се изисква сертификат. Документ не се изисква, ако човек отива до някой от магазините, определени за стоки и услуги от първа необходимост.

За супермаркета в мола необходим ли е сертификат?

В заповедта се посочва, че за магазините за стоки и услуги от първа необходимост не се изисква сертификат за COVID-19. Как обаче се определя кой посетител е за хранителен магазин, аптека или офис за финансови и комуникационни услуги и кой е тръгнал към книжарница или магазин за дрехи, е въпрос, който по всяка вероятност управителите на моловете трябва сами да решат.
За голям магазин за играчки/спортни стоки/мебели сертификат необходим ли е?

Да, би следвало да е необходим, ако е по-голям от 300 кв. м. Причината е, че това не са стоки от първа необходимост.


Преустановява се провеждането на организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната.


Ограничението се отнася за организираните от туроператори екскурзии, а не за семейните/приятелските организации. Забраната не важи, ако се изисква сертификат.


Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.


Изискването не е ултимативно, очаква се половината служители да работят дистанционно, ако това не пречи на трудовия процес. За достъп до работното място не се изисква сертификат за COVID-19.


В следваща точка е посочено, че и в администрациите половината служители трябва да работят онлайн, когато това е възможно. При тези, които са присъствено, началото на работния ден трябва (ако не пречи на работния процес) да варира от 07.30 ч. до 10 ч., като така се смята, че ще има известно разделение на потока от хора.


Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора организират работния процес, като допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.


Работещите (независимо дали са лекари, медицински сестри, санитарите или администрацията) в болници, онкологични центрове, диализни центрове, хосписи и домове за възрастни хора трябва да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус, за да могат да отидат на работа.


В следваща точка е записано, че от четвъртък (21 октомври) са забранени свижданията в болници (освен ако не става дума за пациенти в терминален стадий) и домове за социални услуги. Не се предвиждат изключения за хора със сертификат за COVID-19.

Може ли личният ми лекар да работи, ако няма сертификат?

Да, би следвало да може, защото в точката от заповедта не са споменати общопрактикуващите медици и специалистите извън болниците като задължителни да имат сертификати.
За преглед при лекар необходим ли ми е сертификат?

Не, от пациентите не се изисква сертификат за COVID-19, за да отидат на лекар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  > Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ ...
  > организират работния процес, като допускат до работа само
  > служители с валидни документи за ваксинация

  Последно Пирогов ще работи ли днес или го затварят заради липса на персонал?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама как се струпа Туземът да се ваксинира изведнъж, а?

  Сертификати до дупка! Нека 10,000 активни, някои от тях активизирани кретена из фейсбук да истеричат, да се вайкат, нека си фантазират революции. Не им обръщайте внимание.

  Жалко, че е прекалено късно, най-вероятно, но все пак е нещо. Призовавам моята предпочитана политическа сила - ДБ - да излезе с открита позиция и да подкрепи Министерството на здравеоппазването относно сертификата. Само с истината и науката напред, и никакви популизми!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  > На всички пазари, тържища, базари и изложения на открито се създава
  > организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на
  > влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и
  > осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите.

  А парковете кога ? Плановете са подготвени, само трябва а се добавят няколко думи в заповедта.

  https://www.sofia.bg/routes-parks-covid-19

  https://www.sofia.bg/documents/20182/8075402/Маршрути-Борисова+градина-NEW.pdf/f4e129bb-778f-42ec-805b-d95ddb17868e

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Браво бе антиваксъри!
  Постигнахте своето, затворихте държавата.
  Голяма сила сте, плоскоземна велика сила сте!
  Респект!!!!

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Излиза, че всички ще работят, ако се изисква сертификат, но училищата ще са затворени. Не го разбирам много, но вероятно има научна обосновка за това. От друга страна, имам и колебания за това доколко мерките се опират на науката, след като преболедувал бил с недостатъчно траен имунитет, а ваксиниран с недостатъчно доказана нетрайност на имунитета. Такава политическа формулировка с цел подкрепа на ваксинирането е малко притеснителна.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 117 Неутрално

  И антиваксърите ни не са като антиваксърите. Заради мола ше се боцнат. А уж големите революционери го раздаваха.

 11. 11 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Излиза, че всички ще работят, ако се изисква сертификат, но училищата ще са затворени. Не го разбирам много, но вероятно има научна обосновка за това. От друга страна, имам и колебания за това доколко мерките се опират на науката, след като преболедувал бил с недостатъчно траен имунитет,.
  —цитат от коментар 8 на gogo2011


  Дават зелен сертификат на преболедувалите преди по-малко от 6 месеца. Какъв е проблемът точно?

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#8] от "gogo2011":

  > след като преболедувал бил с недостатъчно траен имунитет,

  Проблемът е че няма документ с подпис и мокър печат.

  Тук говорим за бюрократични процедури, а не за третиране на здравословни проблеми. Ако беше отишъл да си направи един ПЦР тест (или даже да си плати а червен резултат), сега щеше да има документ с мокър печат и нямаше да има проблем да си изкара електронен сертификат.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Весело

  С две думи - ваксинирайте се. То от вчера опашките почнаха, днес ще са по-големи. Много закъсняха със зеления сертификат, но каквото - такова. Дано понаваксаме с ваксините.

 14. 14 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някаква разлика с жълтите звезди на евреите в нациска Германия? Никаква!
  —цитат от коментар 9 на radelmarfx


  О, да, никаква. Едните са раздавани заради етнос, с който си роден, другите на база на рационален избор, който не би следвало да е проблематичен за интелигентния човек.

  "Никаква" разлика, наистина!

 15. 15 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 116 Неутрално

  пак починали над 100 неваксинирани за ден. Антиваксъри,... плоскоземци..., тъпанари.... спрете вече с плоските си лъжи! Осрахте държавата, затворихте я, след като всички други се върнаха в нормален режим, сега трепете с лъжите и хейта си по 100-200 човека на ден! И по времето на националните катастрофи не сме имали такава смърност!

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  > Едните са раздавани заради етнос, с който си роден,
  > другите на база на рационален избор

  Официалния термин е ДОБРОВОЛНО и БЕЗПЛАТНО.

  Бюрократичната процедура награждава ДОБРОВОЛЦИТЕ дето са се боцнали с БЕЗПЛАТНОто нещо от тези дето няма голямо желания да са ДОБРОВОЛЦИ.

  Давай да го правим задължително и да си караме по установения ред?

  કટાક્ષ
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  А на ваксинираните безсрочен? Ако искаш да дам по-подробни бележки с въпроси за да изясним какво точно иска да каже бюрократът и да решим опират ли се действията му на наука?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А на ваксинираните безсрочен?
  —цитат от коментар 18 на gogo2011


  Ами ако искаш да ги накарат и тях да се ваксинират отново? Тогава ще изревете още по-силно.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Браво на авторката на статията Златина Зехирова! Толкова обширно и с приемлив, разбираем език представено тълкуване на наредбата!
  Оше веднъж браво!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  Ти не си ли от тях? И кои сме тези, които ще изревем по-силно? Аз опитвам да разбера и затова задавам въпроси. Отдавна ми е минало времето на сляпото подчинение от казармените години. Дори и тогава не се хвърлях съвсем безразсъдно в огъня.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ти не си ли от тях?
  —цитат от коментар 29 на gogo2011


  Това ли е най-важното? От "тях" съм, разбира се - ваксиниран съм. И преболедувал също, апропо. Ама за разлика от други преболедували не се правя на супермен.

 32. 32 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Училищата ще бъдат затворени последни и отворени първи".

  НАГЛИ ЛЪЖЦИ !

 33. 33 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

  Ограничението важи независимо дали участниците в събирането имат COVID сертификати, или не.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Това предполагам важи и за погребален ритуал в църква?

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  Тях вече ги карат. Трета бустерна (подсилваща) доза, защото имунитета спадал с времето. После ще има четвърта, пета и т. н. Пфайзер си го казаха - по една игла годишно, като при обикновения грип.

 35. 35 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Министерския съвет имахме подробно обсъждане какъв ще е подходът тази година. Обединихме се около това, че училищата ще се затварят последни и ще отварят първи – нещо, което е доста различно от миналата година”

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/denkov-v-sriada-shte-sa-iasni-okonchatelnite-merki-za-uchilishtata-2282694

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#34] от "Vlado Nikolov":

  > Пфайзер си го казаха - по една игла годишно, като при обикновения грип.

  Май при текущата технология - по две игли на година.

  По-натам посоката е неясна.

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  Първо бе че ваксините спират заразата, после това се оказа ЛЪЖА, после че предпазва от хоспитализация-и това се оказа ЛЪЖА, новата мантра е че предпазва от смърт. След като зелената звезда не намалява "товара" към болниците единствения смисъла официално остава че те спасява от смърт, т.е. намалява товара към погребалните агенции!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 38. 38 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  'Начи за кучета и котки не може, а за прасета може, м?
  Сиреч да идеш до Лидл може, но до Практис не може, тъй ли?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Не разбирам защо мучите. Като не искате да се ваксинирате ще си правите тестове всеки ден и ще ходите на МОЛА. Какъв е проблема?

 42. 42 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Браво бе антиваксъри!Постигнахте своето, затворихте държавата.Голяма сила сте, плоскоземна велика сила сте!Респект!!!!
  —цитат от коментар 7 на Таралеж


  Науката доказа, че щом се ваксинираш, веднага се убеждаваш, че земята е плоска.

 43. 43 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  И антиваксърите ни не са като антиваксърите. Заради мола ше се боцнат. А уж големите революционери го раздаваха.
  —цитат от коментар 10 на L Glassman


  А вие ваксърите ставате все по-агресивни. Нормално поведение при страх.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":Поредното доказателство, че всички дабългари сте дебили, тези 10 Хил. Са ти например 80 процента от населението. Но какво ли да очаквам от съвременните комунисти. Колко смешно е обаче, ние съвременните консерватори да защитаваме правата на хората, а вие лицемерните либерали точно обратното.
  —цитат от коментар 39 на conservative


  По принцип, имам сериозни подозрения, че голяма част от поредната голяма измама, битуваща сред българите, е отново плод на консервативна пропаганда. Откакто почнахте да мътите водата с какви ли не фейкове, което е откакто намерихте лесен и евтин начин да си разпространявате лъжите в лицето на интернет, много простотии натворихте, не по-малко от ислямските фундаменталисти, и тая поредна илюзия и истерия пак тежи на вашата съвест, ако не предимно, то поне частично.

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Много сложно взе да става.Пълен хаос на всяко ниво.

 47. 47 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Първо бе че ваксините спират заразата, после това се оказа ЛЪЖА, после че предпазва от хоспитализация-и това се оказа ЛЪЖА, новата мантра е че предпазва от смърт. След като зелената звезда не намалява "товара" към болниците единствения смисъла официално остава че те спасява от смърт, т.е. намалява товара към погребалните агенции!
  —цитат от коментар 37 на Иван


  Това е незначителна дреболия, нали?

 48. 48 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":Тях вече ги карат. Трета бустерна (подсилваща) доза, защото имунитета спадал с времето. После ще има четвърта, пета и т. н. Пфайзер си го казаха - по една игла годишно, като при обикновения грип.
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov


  Супер. Да има. Какъв е проблемът?

 49. 49 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#7] от "Таралеж":„Браво бе антиваксъри!
  Постигнахте своето, затворихте държавата.
  Голяма сила сте, плоскоземна велика сила сте!
  Респект”!!!!

  Медицинските специалисти и работници се оказаха най-големите антиваксъри,що така?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Медицинските специалисти и работници се оказаха най-големите антиваксъри,що така?
  —цитат от коментар 49 на pwq381057889


  Кой е казал, че те са по-умни от останалите? Особено при сегашното ниво на медицинските университети сульо и пульо става лекар. За сестрите пък да не говорим.

 52. 52 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  С две думи - ваксинирайте се. То от вчера опашките почнаха, днес ще са по-големи. Много закъсняха със зеления сертификат, но каквото - такова. Дано понаваксаме с ваксините.
  —цитат от коментар 13 на boevbisser


  Макар и рядко, ти слагам +.

  Кацаров бездействаше престъпно, за да не ядоса плебса и току виж, че Радев се размине с втори мандат. Сега е късно либе за китка - всеки ден умират 100 и повече души, чиято смърт можеше да бъде избегната. Кацаров, Радев, Денков и сие са убийци.

  Проблемите със заповедта на Кацаров са два. Първо, отнася се избирателно само до част от обществените обекти, а не до всички. Второ, няма никакъв преходен период.

 53. 53 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Антиваксърите и плоскоземците могат да се сърдят единствено и само на себе си.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 54. 54 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Честито и на хората в бялата държава Австрия! От 01.11. няма да могат да ходят на работа без ваксина или тест! А доскоро тези, които въвеждат мерките твърдяха, че това е фалшива новина и теория на конспирацията! Сега можем да вдигнем тост за фалшивите новини, които се оказват истина и да заживеем щастливо с новия ред!

  „Винаги съм смятал, че всички хора трябва да бъдат свободни, но ако някои трябва да бъдат роби, то на първо място това трябва да са онези, които желаят това за себе си, а на второ място – онези, които желаят това за другите.“ — Ейбрахам Линкълн
 55. 55 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Много сложно взе да става.Пълен хаос на всяко ниво.
  —цитат от коментар 46 на bat_plamen


  Гарантирано от Радев.

  Заради лична вендета към Борисов така нареченият президент Радев вкара държавата в невъобразим хаос. Първо, насъска партиите една срещу друга, та не могат да се гледат. Второ, тази безкрайно закъсняла заповед, без никакво предупреждение и буферен срок, пренесе хаоса и всред хората.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3317 Любопитно

  До коментар [#34] от "Vlado Nikolov":

  Откакто съм ваксиниран минаха повече от 6 месеца, преди седмица ходих при личния, никой към днешна дата не ми е предлагал бустер, така че не пиши наизуст.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":Тях вече ги карат. Трета бустерна (подсилваща) доза, защото имунитета спадал с времето. После ще има четвърта, пета и т. н. Пфайзер си го казаха - по една игла годишно, като при обикновения грип.
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov


  Вие, плоскоземните антиваксъри, толкова ли не можете да проумеете, че ваксината е единственият начин да спре тази зараза и всички да се върнем към нормалния живот. Погледнете Дания, Норвегия, Швеция, Британия. Заради вашата тъпотия страдат и разумните хора.

  Когато се ваксинирах преди няколко месеца, се почувствах абсолютно свободна - все едно, че огромен товар падна от гърдите ми. Можех вече да мисля за каквото си искам - вирусът просто отпадна от мислите ми.

 60. 60 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#51] от "galapagas":„Кой е казал, че те са по-умни от останалите? Особено при сегашното ниво на медицинските университети сульо и пульо става лекар. За сестрите пък да не говорим”.

  Значи високия % смъртност в България,може да се дължи на „сульо и пульо” ,които работят по ковид отделенията.

 61. 61 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  Нека ДБ да излязат с такава позиция.
  Продължаваме промяната ще им изяде 20-30% от гласоподавателите, а това им включване ще се отрази също толкова зле.

 62. 62 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 504 Весело

  явно има ефект от ваксинирането , някои са започнали да чуват речите на вожда в главата си

 63. 63 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#59] от "galapagas":„Когато се ваксинирах преди няколко месеца, се почувствах абсолютно свободна - все едно, че огромен товар падна от гърдите ми. Можех вече да мисля за каквото си искам - вирусът просто отпадна от мислите ми”

  Горката,до къде са те докарали-да свързваш свободата с ваксина!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#59] от "galapagas":

  Я като каза Великобритания - дали пък нямат по 45-48 хил. нови случаи на ден през последната седмица при почти 80% ваксинирани?

 66. 66 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 500 Весело

  Мда...костя копейкин получи неочаквана подкрепа от кацата. Сега възрожденците, ако обещаят да махнат мерките и да изплатят компенсации със задна дата, могат и да влязат в парламата.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Я като каза Великобритания - дали пък нямат по 45-48 хил. нови случаи на ден през последната седмица при почти 80% ваксинирани?
  —цитат от коментар 65 на Х


  Починали от вируса вчера в ОК - 179
  Повинали от вируса вчера в БГ - 107

  В ОК населението е 10 пъти по-голямо.

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ан Он":

  Ясна е. Както се пееше в "На всеки километър", "и така, до края на света"

 71. 71 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  И как се проверява истината на науката днес? За фарма гигантите кой провевява? За науките на зелените гретита кой?
  Питащите за това са неудобни, анатемосани и регулирани с конвенции, комитети и сертификати.

 72. 72 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#69] от "Yard":

  А това, че миналата година по това време при 0% ваксинирани смъртните случаи отново са се движели около 150-200 души на ден как да го тълкуваме?

 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#48] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  Стават клингони! 😀

 74. 74 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#57] от "Consumer":

  Това, че у нас няма не значи, че не поставят. Ние работим със закъснение.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Добро утро, хипохондрици. Минавам само да оставя малко данни от мега ултра хипер вакснатите цивилизовани държави от вчера.

  Великобритания: +179 смъртни случая, +50 000 новозаразени
  САЩ: +2000 смъртни случая, +80000 новозаразени
  Полша: +75 смъртни случая (рекорд от юни месец), + 5559 новозаразени (рекорд от май месец)
  Сингапур: +18 смъртни случая (абсолютен рекорд от началото на пандемията!), +3862 новозаразени (абсолютен рекорд от началото на пандемията!)
  Турция: +214 смъртни случая, + 29760 новозаразени (само вълната през май месец има по-големи стойности от тази сега, с 57 % ваксинирано население)

  https://www.cnbc.com/2021/10/20/uk-doctors-call-for-return-of-covid-restrictions-new-mutation-watched.html
  https://news.sky.com/story/covid-uk-latest-news-live-coronavirus-pcr-lateral-flow-tests-12431158?postid=2863124 (All English regions showing an increase in COVID hospital patients – reports)

  Нещата не стоят добре в болниците във Великобритания май, а? Май идва новата мега вълна + локдаунче отново, а?

  Громя ваксъри!
 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Любопитно

  До коментар [#59] от "galapagas":

  Още един, който се прави на извънземен. Добре, боцкайте се на воля. Кой ви пречи? И ще станете безсмъртни? "Пътят към ада е постлан с добри намерения", но стадото не знае, или не го интересува. Само едно хипохондрици продъниха земята със страховете си. Не се плашете. Умира се само веднъж, но не може да се избегне.

 78. 78 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Вие, плоскоземните антиваксъри, толкова ли не можете да проумеете, че ваксината е единственият начин да спре тази зараза и всички да се върнем към нормалния живот. Погледнете Дания, Норвегия, Швеция, Британия. Заради вашата тъпотия страдат и разумните хора.

  Когато се ваксинирах преди няколко месеца, се почувствах абсолютно свободна - все едно, че огромен товар падна от гърдите ми. Можех вече да мисля за каквото си искам - вирусът просто отпадна от мислите ми.
  [quote#59:"galapagas"][/quote]

  Добре де, вие ваксърките сте вече "свободни". Утре за да си „свободна“, ще те накарат нещо друго. Това е твоята „свобода“. Но оставете ни нас, „антиваксърите“ на нашата свобода, да си "мрем", защо ни вкарвате във вашия фантастичен филм.
  Определение за Антиваксър (брадясал, въоръжен до зъби, терорист)

 79. 79 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Любопитно

  До коментар [#69] от "Yard":

  Преди десетина дни давах инфо за смъртността в UK. Беше средно 130 починали на денонощие. Не съм поглеждал от тогава, но сега виждам че се е повишила почти до 180 човека на денонощие. Интересно?!

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#8] от "gogo2011":

  Просто отбиват номера. Избори идват, не върви да ядосаш много електората. А и изгърмяха патроните с предишните локдауни, на хората им свърши търпението а на бизнеса резервите. Мнозина са пред фалит а започнат ли фалитите става страшно. Защото от Ковид мрат 1% но от глад всички.

  Така че ще спират тези които са слаби да се опънат. И които вече веднъж са го преглътнали... в името на "светлото бъдеще" чакайки ваксините.

  А останалите ще се тъпчат по транспорта и работните места, ще се заразяват, боледуват и умират но Икономиката и Живота политиците не могат да си позволят да ги спрат. Иначе просто ги изритват.

  А Кацаров няма да го уволнят до последно, много удобна изкупителна жертва е. И параван.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 277 Весело

  Когато се ваксинирах преди няколко месеца, се почувствах абсолютно свободна - все едно, че огромен товар падна от гърдите ми. Можех вече да мисля за каквото си искам - вирусът просто отпадна от мислите ми.
  —цитат от коментар 59 на galapagas


  Какво му трябва на човек - двойна доза експериментален буламач и телевизор, от който да черпи светата истина.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#45] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  "Откакто почнахте да мътите водата с какви ли не фейкове"

  Никога не сме твърдели или поддържали конспиративните теории, че:
  - Ковид вируса не мутира и ще се създаде ваксина;
  - колективният имунитет се добива при 70% ваксинация;
  - имунитетът се дължи само и единствено на антитела срещу спайк протеина на Ковид вируса;
  - лечението на болните с Ковид става само на китайски респиратори с променливо подаване на кислород;
  Дори сме давали полезни идеи за предпазване от заразяване (не само от Ковид, ами и от херпес, грип и т.н.) - дезинфекция на повърхностни (с кватернерни амониеви соли), на санитарни помещения (с активен хлор - хлорамин или активен кислород -хлориста киселина, водороден прекис), висока лична хигиена (миене на ръце поне три пъти дневно, къпане ежедневно, смяна на дрехите, гладене). Вътрешна "дезинфекция" - чесън, греено вино, чашка концентрат преди сън, "аспирин" протект - 100 мг вечер пред лягане.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Весело

  Кефи ме мрънкянето на плоскоземците по опашките от вчера - бавно ставало, немАло огранизация, мрън-мрън-мрън...
  Абе тулупи, досега опашки нямаше, хората ви се молеха, откриха ваксинационни центрове кде ли не, можете да избирате м/у 4 ваксини, вие не, та не!
  А сега го яжте дървото!

 86. 86 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1680 Весело

  Кефи ме мрънкянето на плоскоземците по опашките от вчера - бавно ставало, немАло огранизация, мрън-мрън-мрън...
  Абе тулупи, досега опашки нямаше, хората ви се молеха, откриха ваксинационни центрове кде ли не, можете да избирате м/у 4 ваксини, вие не, та не!
  А сега го яжте дървото!

 87. 87 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Бате си плати (април месец) за неадекватните действия на НОЩ, но явно урокът не е научен от останалите.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#78] от "crq18506084":
  Аз съм ваксиниран. За хора като теб, които злобно обиждат другомислещите, ето малко всеобщоизвестни и официални факти, които ще намерите на страниците на здравните власти в Европа, по официалните пропагандистки медии и на страниците на производителите на ваксините:

  1. Ваксината не спира заразата.
  2. Ваксината се поставя с цел предпазване от тежко боледуване, респективно летален край на хората със слаба имунна система.
  3. В рамките на 4 месеца, ваксината намалява ефекта си до около 20%. Затова ще има трета, четвърта и N-та дози...за кой точно, ще видим.
  4. Сертификатите не спират рзапространението, а са принуда за ваксиниране на всички. Целта е да ваксинират дори и на тези, които са със силна имунна система, както и децата, които в изключително редки случаи имат проблем с вируса.
  5. Ваксината на Модерна е със доказани чести странични ефекти като Миокардит и Перикардит, поради което Швеция, Дания и Финландия я спряха за хора под 30 годишна възраст, а Исландия за всички възрасти. Скандинавските здравни власти със сигурност не са взели това решение заради 2-3 случая.

  От тук нататък (процесът започна) в Западна Европа, болниците и интезивните ще се пълнят с вакснирани възрастни със слаба имунна система, поради загубата на ефект от ваксината.

  Заключение: От здравна гледна точка, сертификатите са абсолютно излишни защото няма да променят абсолютно нищо от горните факти и няма да спрат никаква пандемия. От политическа гледна точка, те са прекрасната абонаментна карта за доживотна ваксинация на всички хора по планетата. Купувай акции на Пфайзър.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 91. 91 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  3. В рамките на 4 месеца, ваксината намалява ефекта си до около 20%. 5. Ваксината на Модерна е със доказани чести странични ефекти като Миокардит и Перикардит, поради което Швеция, Дания и Финландия я спряха за хора под 30 годишна възраст, а Исландия за всички възрасти. Скандинавските здравни власти със сигурност не са взели това решение заради 2-3 случая.
  —цитат от коментар 90 на no_bs


  Дай линкове за тези си твърдения. Пълни глупости.

 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иван":

  Проблемът е, че ваксинирането не спасява напълно и от смърт. Има вече умрели ваксинирани. Така че новата Опорка е: ВЕРОЯТНОСТТА да умрете е по-малка. Но много упорито избягват да я пресметнат.

  Явно не им се получава добър ефекта. Затова работят с абсолютните числа което при големият брой неваксинирани става за пропаганда пред слабо мислещите. Но с напредване на ваксинирането ще престане да дава пропаганден ефект. Защото дори при 100% ваксинирани пак ще има умрели от Ковид.

  Всъщност това е основната причина за апатията и пасивната съпротива. Хората просто не виждат убедителни и внушителни ползи от широко рекламираните мерки. За сметка на това много лъжи и манипулации които допълнително засилват недоверието. И съвсем очевидното пълнене на джобовете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Кефи ме мрънкянето на плоскоземците по опашките от вчера - бавно ставало, немАло огранизация, мрън-мрън-мрън...Абе тулупи, досега опашки нямаше, хората ви се молеха, откриха ваксинационни центрове кде ли не, можете да избирате м/у 4 ваксини, вие не, та не!А сега го яжте дървото!
  —цитат от коментар 86 на Toshko Afrikanski


  Не се ли кефиш като ги гледаш? Щото аз да. Снишаването на плоскоземците не мина. Баш плоскоземците Радев и Кацаров ги предадоха.

 94. 94 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#11] от "Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ":

  Проблемът е, че никой не им иска тъпия сертификат. Проблемът е, че ако си преболедувал е само за 6 месеца, въпреки че и след 20 години имунитет ще има, но все пак го дават за 6 месеца, щото след 6тия месец си нямал антитела. НО! Не ти дават зелен парцал, ако имаш само антитела, но нямаш ПСР тест - един вид вземат сертификата за липса на това, за което не ти го дават...... абсолютно политическа кампания!

  Ако всички неваксинирани си поседим вкъщи за 2 дни... после ще ни канят и с течащи носове. Не виждам как 18% набодени и предимно пенсионери ще спасят нощните заведения..... 2 дни, един уикенд :) :)

 95. 95 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Така.. да видим.. в малките села и градове контролът ще е 0. В големите градове лека полека ще започнат протести, неспазване на мерки итн.. целта е една-насаждане на страх!!!!!! ДОЛУ ДИКТАТУРАТА! ХОРА МИСЛЕТЕ! Кога не се е умирало????

 96. 96 Профил на sensei Nanai
  sensei Nanai
  Рейтинг: Неутрално

  Проблемът е, че ваксинирането не спасява напълно и от смърт. Има вече умрели ваксинирани. Така че новата Опорка е: ВЕРОЯТНОСТТА да умрете е по-малка.
  —цитат от коментар 92 на Fred


  Това не е опорка, това е самата истина. И бе казвана от самото начало на наличие на ваксини.

 97. 97 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Това с издаването на сертификат след първа доза не е много добре. Реално за Файзър, защитата идва след втора доза, която покачва ефективността на ваксината с 4500%, (числото е вярно). Официалната ефективност на Янсен същио 60%. Поне като прилагаме имунизация да знаем как.

 98. 98 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Не са страшни сертификатите, страшен е малоумният начин, по който се въвеждат - от днес за утре. Страшен е абсолютно некомпетентният начин на действие на това, дето е сложено за здравен министър. Обезглави големите държавни болници, изхвърли професори, на чийто малък пръст не може да стъпи, роди яловите ковид-центрове, срина ваксинирането от 50К/ден до под 10К и за капак реши точно в държава с 20% ваксинирани да изпраска точно по този начин сертификатите, като програмира като по ноти тоталния хаос. Хаосът, който вече започна тази сутрин. Опашки пред ваксинационните пунктове, дето цяло лято стояха празни, опашки от медици пред препълнените болници за тестове, за да могат да започнат работа, лутащи се за сертификати за преболедували, дето никой не знае кой и как ги издава. Това е абсурд на фона на ковид-вълната, която е факт от края на юли, ясно изразена през август, а през септември придобива вече застрашителни размери. Но този решава чак в края на август да се сети за какво е сложен на този пост и рипна да направи за ден това, дето го неглижира от месеци! Кило сол за един ден не можеш изя!

 99. 99 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Кефи ме мрънкянето на плоскоземците по опашките от вчера - бавно ставало, немАло огранизация, мрън-мрън-мрън...Абе тулупи, досега опашки нямаше, хората ви се молеха, откриха ваксинационни центрове кде ли не, можете да избирате м/у 4 ваксини, вие не, та не!А сега го яжте дървото!
  —цитат от коментар 85 на Toshko Afrikanski


  Хаха, ебаси хората. Аз когато се ваксинирах (май и юни) нямаше никой и стана за 2 минути "боцкането" с "бъркоча". Нека сега си висят по опашките, пак да се радват, че не е толкова студено като миналата седмица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK