На живо

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

Избрано от редактора

Вторият ден от действието на новите правила за спиране на коронавируса показа опашки пред моловете, но предимно от работещи, а не посетители, отлив на посетители в заведенията и много повече ваксинирани. Междувременно властите коригираха първоначално обявените правила.


"Дневник" проследи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
Опашки за тест преди мача на ЦСКА

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Велко Ангелов


Желаещите да посетят мача на ЦСКА и "Зоря" (Луганск) в Лигата на конференциите преминаваха през тестове в пунктове около стадионите "Васил Левски" и "Българска армия" в Борисовата градина.


Мачът е първият в българския футбол (заедно с двубоя "Лудогорец" - "Брага" в Разград), при който публиката се завръща при новите условия - запалянковци се допускат при показване на ваксинационен сертификат, сертификат за преболедуван COVID-19 или отрицателен тест.


Двата клуба обявиха вчера, че ще съдействат на привържениците си да бъдат на предстоящите мачове в евротурнирите. За феновете на ЦСКА днес са открити пет пункта като са договорени специални цени - 10 лева за бърз антигенен тест.


В светлите часове на деня желаещите да се тестват бяха сравнително малко, но с приближаването на часа на мача се наредиха опашки.

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Велко Ангелов

Днес са поставени над 23 хил. дози ваксини, четири пъти повече, отколкото преди седмица

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Днес, 21 октомври, до 17 ч. в страната са поставени 23 206 дози от ваксините срещу COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването. За сравнение - миналия четвъртък са поставени четири пъти по-малко дози - 5548, а седмица преди това - три пъти по-малко - 7179.


От вчера в страната влязоха в сила нови противоепидемични мерки, основани на изискването за предоставяне на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. Наличието му се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали, големи магазини. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения. Трябва да го притежават и работещите в съответните обекти.

Здравната система е на границата да се справи, смята премиерът

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Премиерът Стефан Янев отчете като грешка отчита фактът, че правителството е чакало до последно, за да обяви противоепидемичните мерки, влезли в сила от днес. "Трябваше и да подготвим обществеността по-рано. Хората да са наясно какво точно се прави при положение, че критериите са отдавна разписани и коментирани", каза Янев. Като причина решението да е взето късно посочи, че кабинетът е искал всичко да е отворено и работи.


"Намираме се в тежка пандемична ситуация. Това не е спекулация, а факт. Не искам да преекспонирам ситуацията и да я представям като по-драматична отколкото всъщност е. Истината е, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията", каза Янев.


Премиерът добави, че се надява мерките да важат няколко седмици, като подчерта, че страната се намира в труден момент.


"Искам да бъда честен и прям в тази трудна ситуация, в която се намираме. Изправени сме пред сериозни кризи. Разбирам основанията за негативните обществени реакции и напрежението. Няма да се оправдавам и защитавам безкритично действията на служебния кабинет. Не сме безгрешни. От позицията, която заемам съхраняването на човешкия живот е приоритет и съм склонен да понеса отговорността в това отношение, както и всички в служебния кабинет. Призовавам за търпение и разбиране, повече солидарност, за да преодолеем ситуацията като общество и нация", коментира Янев.


Подробности - тук.

Брифинг на премиера Стефан Янев. Една от темите е COVID мерките на правителството.

Пулмолог препоръчва трета доза ваксина след шест месеца

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф.Коста Костов, цитиран от БТА. Според него след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.


"Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина", посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си преди да решат дали да си я сложат. "Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест", заяви проф.Костов.


Той препоръча на всички учители и лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора.


"Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръхтегло", отбеляза още той.


Костов заяви,че има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. човек да е имал тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия. "Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип", посочи Костов. Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, болестта на Хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.


Пулмологът посочи, че за заразяване със Делта варианта са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни, допълни той.

"Информационно обслужване" съобщи за злонамерен трафик и издавани над 15 хил. сертификата на час

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски COVID сертификат, е било съпроводено със злонамерени действия тип "отказ от услуга" (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС), съобщават от "Информационно обслужване".


"В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители", съобщават от държавната фирма.


В първите часове след оповестяването на мерките на 20 октомври са били издадени и свалени от системата рекорден брой сертификати – над 106 хил. До 15 днес са изтеглени над 64 хил. сертификата. В момента системата издава над 15 хил. документа за час.


Източниците на зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и интернет свързани устройства по целия свят.


"Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата", пишат от "Информационно обслужване".


"Информационно обслужване" поднася своите извинения на всички медицински работници и граждани, които са имали затруднения с използването на Националната здравно-информационна система и благодари на технологичните си партньори за помощта, която оказват при неутрализирането на злонамерените действия.

Нов ваксинационен пункт на открито заработи в София

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Столична община


От Столична община съобщават, че разширяват възможностите за ваксинация срещу COVID-19. От днес започва работа изнесен пункт за ваксинация на открито в пространството до пилоните на НДК. Пунктът се организира от екип на дирекция "Аварийна помощ и превенция".


Създава се организация тази събота и неделя (23 и 24 октомври) да работят и пунктовете на метрото при станция "НДК" и при връзката между "Орлов мост" и СУ "Кл. Охридски" и др. В делничните дни ваксинация продължава да се извършва освен в двете метростанции и в седем диагностично - консултативни центъра - 8 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ.


Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването подкрепил ограниченията

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду подкрепя въведените от България допълнителни противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен "зелен сертификат" за присъствие на редица обществени места и събития на закрито от днес, 21-ви октомври, се казва в съобщение от Министерството на здравеопазването. "Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България", посочила тя.


Здравният министър Стойчо Кацаров коментирал, че броят на имунизираните хора в България е малък. "Въвеждането на изискване за притежание на "зелен сертификат", както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19", казал още министърът.


Комисар Кириакиду предложила да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19.

Социалното министерство разясни кои родители имат право на помощи заради ограниченията

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Помощи се отпускат на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради Ковид-19, е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.


За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Конкретната й стойност се определя за всеки месец поотделно съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничения, които не могат да надхвърлят дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

Новите мерки увеличиха трикратно интереса към ваксините

Влизащите в сила днес нови противоепидемични мерки, които обвързват посещаването на редица обществени места с COVID-сертификат (наричан "Зелен сертификат") повишиха значително интереса към ваксинирането. От вчера пред пунктовете за имунизация има опашки, които продължават и днес. Ваксинирането е един от начините за получаване на сертификат, наред с преболедуването и наличието на отрицателен PCR или антигенен тест.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


По данни на Единния информационен портал вчера са се ваксинирали 13 483 души. В сряда миналата седмица техният брой е бил 5548, като близо до това число са данните за делничните дни седмици назад.
По последни данни ваксинираните до момента са 2 657 271 души, като 1 401 299 са със завършен имунизационен цикъл.

Министър Кацаров: При промяна в ситуацията първи отварят училищата

При първи сигнал за промяна в епидемичната ситуация училищата ще бъдат отворени, каза днес здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция. Той уточни, че прагът за минаване изцяло в онлайн обучение е бил повишен от 500 на 750 заболели на 100 хил. души.


Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


От днес онлайн учат всички деца в София и общини в областите Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил и Перник.

До понеделник няма да има глоби за обектите за липса на сертификат

До понеделник няма да се налагат глоби на обектите, в които има работещи без т.нар. "зелен сертификат", беше съобщено на пресконференция на здравното министерство. При проверките ще се издават само предписания. Вече наложените санкции ще бъдат отменени. Държавата ще осигури и безплатни антигенни тестове за всички засегнати. Те ще си взимат от Регионалните здравни инспекции.


Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


"Разбира ме, че има неясноти и въпроси около новите ограничения, защото подобна мярка се прилага за първи път. В контакт сме с прилагащите ги", коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

Валидността на сертификата за преболедуване става 1 година

Документът за поставена първа доза в рамките на месец ще може да се използва като заместител на т.нар. "зелен сертификат" и с него е може да се влиза в заведения, молове, магазини, кина, театри и т.н., беше съобщено на пресконференция на здравното министерство. Той обаче ще може да се ползва само на територията на страната.


Аргументът е, че между поставянето на двете дози на двудозовите ваксини има един месец, а сертификат се издава едва след завършване на ваксинационния цикъл.


Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Георги Кожухаров


Другата новина от днес е, че валидността на сертификата за преболедуване ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, Одобрение на такава мярка има от два експертни съвета, днес се чака мнението на трети. Удължаването на срока ще стане вероятно още днес с нова заповед на здравния министър. Удължаването ще се признава само на територията на страната.


До понеделник от сайта на Националната здравно-информационно система ще може да се извади зелен сертификат за преболедуване, установено и с антигенен тест, но направен в лицензирана лаборатория.


Подробности тук

Пресконференция на здравния министър за актуалната ситуация

В НДК ще се влиза със сертификат, в сградата ще работи пункт за проби

Достъпът до всички културни и конгресно-конферентни събития в залите и пространствата на НДК се осъществява с представянето на входа на зелен серфикат, получен чрез: ваксина за COVID-19, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест или отрицателен антигенен тест, съобщиха от пресцентъра на двореца на културата. Уточнява се, че за събитията днес (21 октомври) НДК осигурява мобилна лаборатория за тестване, която се намира вътре в сградата, като входът за нея е през билетния център.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


Лабораторният пункт ще започне работа в 17:00 ч. приоритетно за зрителите на кино-литературния фестивал Cinelibri и прожекциите в зала 1 и кино "Люмиер", за зрителите на премиерния спектакъл "Една българка" в Театър Азарян, за спектакъла "Поетесата" на Нов театър и за посетителите на Литературен клуб "Перото". Тестването ще се прави с бързи антигенни тестове срещу показване на закупен билет. Те ще са безплатни, но ще се плащат 10 лв. за взимането на пробата

Държавата е готова да фалира бизнеси вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния "зелен сертификат" за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението у нас е ваксинирано, се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен зелен сертификат буквално затварят нашите бизнеси, казва председателят на Сдружението по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев. Организацията е една от 36-те регионални структури на БХРА.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


От организацията искат мерките да са валидни за всички. "Недоумяваме защо отново правилата са валидни за бизнеса, но учителите и администрацията ще продължават да се трудят без да се налага да предоставят здравен сертификат, за разлика от нашите служители", подчертават от УС на БХРА. Имайки предвид актуалната ситуация в страната, от БХРА предлагат да се наложи пълно затваряне за три седмици вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на зелени сертификати.

За няколко часа се сринаха здравно-информационната система и сайта за COVID-19

Сайтовете на Националната здравно-информационна система и Единният информационен портал не работиха в продължение на часове днес сутринта. Около 12.30 часа работата им беше възстановена.


През първия сайт се вадят т.нар. "Зелени сертификати", които са задължителни от днес за влизане в редица обекти на закрито, а вторият дава обобщени данни за заболеваемостта.

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

Сривът на Националната здравно-информационна система бави и ваксинацията, защото данните за всяка поставена доза трябва да се въведат в нея. За да не спира процеса, данните на пациентите се записват на лист и по-късно ще бъдат въведени в системата.


Сривовете при Националната здравно-информационна система започнаха вчера, заради големия интерес. От "Информационно обслужване" които поддържат сайта, съобщиха, че се теглят по над 1000 сертификата в минута. Днес и сайтът на компанията не се отваряше в продължение на часове.

Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Скийншот

Екипи на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София са започнали проверки на заведения и посетителите им за зелен сертификат веднага след полунощ, когато влезе в сила заповедта на министъра на здравеопазването, съобщи БНР. Проверките ще продължат и през следващите дни.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Christophe Licoppe


От днес зеленият сертификат е задължителен за посещение на заведения, молове, кина, театри и всички места на закрито без аптеки, банки, магазини за хранителни стоки и офиси на държавната и общинската администрация. Проверката при влизане ще се прави на входа, като е достатъчно само сертификатът да се покаже, дали той не е фалшив, или на друг човек, могат да проверят само органите на полицията и РЗИ.

Министър Денков: Няма да останат учители, ако им се поиска сертификат

Единствената алтернатива да не се преминава към онлайн обучение е била да се въведе задължителен зелен сертификат за влизане в училище. Това обясни служебният образователен министър Николай Денков по "Нова телевизия". Той обаче уточни, че това трудно е можело да се осъществи на този етап.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


По думите му идеята за задължително ваксиниране на служителите на държавната администрацията и учителите, която беше лансирана по-рано от здравния зам.-министър Димитър Петров, не може да се приложи от днес за утре. Според него образователната система ще остане без учители, ако веднага се изиска задължителен зелен сертификат.


Подробности тук

И днес има опашки пред пунктовете за ваксинация

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха и днес пред ваксинационните пунктове. В София най-голямо е натоварването на тези места в Пирогов и болница "Света Анна", съобщи Би Ти Ви. Вчера пунктът в "Света Анна" работи до 21.30 вместо до 20 часа. Сривовете на Националната здравно-информационна система, в която се регистрират ваксинациите, забавиха процеса, каза пред БНТ говорителят на "Света Анна" Антон Луков. Той допълни, че вчера са поставени 251 ваксини, като от тази сутрин работят два ваксинационни екипа.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© МБАЛ

Личен лекар: Пациентите да си вадят сами сертификатите

Много моля пациентите сами да си вадят сертификатите, защото личните лекари имат много работа, да се занимават и с това, каза пред Би Ти Ви д-р Виктория Чобанова, която е председател на тяхното сдружение в София област. Тя допълни, че джипитата могат да издадат сертификат само на хората, които са ваксинирани.


Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова


"В заповедта на здравния министър има много неща, които будят притеснения. Не е ясно например какво се случва с хората, които не могат да се ваксинират, заради противопоказания", допълни Чобанова.

Ограниченията бяха въведени много припряно, смята зам.-кмет на София

Зеленият сертификат е една добра идея, въведена е в над 40 държави в света, но някак си много припряно тръгнахме в тази посока. Едно по-добро планиране, една по-добра комуникационна кампания в тази област щеше много да помогне, каза днес пред БНТ зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Според него заради лоша комуникация се е получило напрежение, което ще продължи в следващите дни. Барбалов вижда и противоречие в това, че за училищата има пълно затваряне, а в други сфери на обществения живот такова липсва.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Според него училищата са технически подготвени за дистанционно обучение, защото то не се случа за първи път, но не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в София.


Зам.-кметът на София каза, че на общинския щаб е предложено временно като условие за достъп да се постави началото на ваксинационен процес. "Защото на практика ако от днес човек трябва да има зелен сертификат, за да отиде на работа, на него му трябват около 35 дни, за да приключи ваксинационния си курс дори при най-добро желание", поясни той.

Мерките закъсняха, има риск да станем развъдник на вируси, твърди вирусолог

Заповедта на здравния министър, с която се въвеждат ограниченията, има нужда от уточнения, но е и много закъсняла, каза днес пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. Според нея те е трябвало да са факт още в края на август. Сега има риск да станем развъдник на нови мутантни форми", допълни тя.


Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Юлия Лазарова

Обсъжда се задължително ваксиниране на държавната администрация

В момента се обсъжда идеята за задължително ваксиниране на държавната администрация. Това се разбра от изказване на здравния зам.-министър Димитър Петров пред Би Ти Ви. Той обясни, че ще се даде гратисен период между две и четири седмици, за да се постави поне първата доза. Учителите най-вероятно също ще бъдат задължени да се ваксинират. Така около 100 хил. души от администрацията и към 90 хил. учители ще трябва да си поставят ваксина, за да могат да ходят на работа. Искането администрацията да бъде задължена да се имунизира дойде от собственици на заведения.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Велко Ангелов

Сдружението на заведенията обяви "бунтове" в три града

Протести срещу заповедта на здравния министър под мотото "Това не е ПРОТЕСТ! Това е БУНТ"! ще се проведат днес в три града, съобщиха организаторите от Сдружение на заведенията.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Цветелина Белутова


Във Варна днес и утре протестът ще се провежда между 15 и 17 часа пред сградата на общината. В същия час в Пловдив сборният пункт е пред РЗИ-Пловдив. В Бургас протестиращите се събират пред местната здравна инспекция утре в 15 часа.


От заведенията са недоволни, че новите мерки ограничават броя на посетителите, увеличават се разходите им, заради нуждата да се тества постоянно персонала. Прид Би Ти Ви Ричард Алибегов от сдружението обяви, че в Европа използването на зелените сертификати като пропуск е станало при ниво на ваксинация от 60%, а тук е 20 на сто.


От бизнеса искат също да важи и теста за антитела, а всички разходи за бързите тестове да се поемат от държавата. Последното искане е за равнопоставеност, като в тази връзка настояват изискването за зелен сертификат да важи и за работещите в държавната администрация около 400 хил. души.

Броят на заразените отново е над 4000

За трети пореден ден броят на новите случаи на заразените с коронавирус е над 4000 - 4522. Положителните тестове са над 18% от всички. Починалите са 107. Всички данни вижте тук
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Георги Кожухаров

Влязоха в сила новите ограничителни мерки

Новите ограничителни мерки, които въвеждат изисквания за посещение на заведения, кина, театри, молове и други обекти на закрито, влязоха в сила от днес в полунощ. Със заповед на здравния министър всички работещи и посетители трябва да имат т.нар. "зелен сертификат", получаван след ваксинация, преболедуване или направен отрицателен PCR или антигенен тест. Без сертификат могат да се посещават само аптеки, банки и магазини за хранителни стоки. Изискване за сертификат няма за децата до 18 години.
Коронавирусът в България: Повече ваксинирани, отчетени грешки и побългарени правила (хронология)

© Лили Тоушек


Същевременно на онлайн обучение минават всички ученици в София и отделни общини в областите Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил и Перник.


Подробности тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (349)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  Защо пРезидентският , така нареченият "министър" на здравеопазването още е на работа???
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!!!

 2. 2 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  За какво се бунтуват сега, санким са живяли на друга планета през последната 1.5г.

  You don't know what you don't know.
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Нека си се бунтуват хората, но ако нарушат правилата в заведенията си - чл. 355. от Наказателния кодекс: "Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева."

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Стискате зъби и мълчите, мосю селянѝн.
  На Баце като му искаха оставката с митинги и шествия, да не би да я подаде? Не, изкара си целия мандат. Е, и тука така.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Кръчмонавтите в България не знаят какво искат. По-добре ли щеше да е, ако бяха ги затворили???

  Комунистите са виновни!
 7. 7 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 345 Весело

  "Не ни гонете от България" се чете на табелата на една "активистка"... И къде ще отидеш бе? В Русия или черна африка? Задълженията за ваксинация не са измислени в България :))))

 8. 8 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Кръчмонавтите в България не знаят какво искат. По-добре ли щеше да е, ако бяха ги затворили???
  —цитат от коментар 6 на Крадливото ромче


  За всички несполуки на кръчмарския бранш вече са си виновни самите те. Цяло лято имаше ваксини, можеха да си обяснят на персонала, че е важно да го направят, най-малко за тяхното здраве. Можеха и да афишират идеята и сред клиентите си с лозунг тип 'Вие ще сте здрави, ние ще работим и заедно ще си правим кефа', ама цяло лято бяха заети да не плащат иначе малкото ДДС и да надуват цените.

  You don't know what you don't know.
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Някак си не вярвам... В държавите където се започна първо ваксинирането се появиха веднага и първите опасни варианти на заразата... Тезата пък тогава беше, че вирусът се мени и гледа да оцелее от ваксините...
  Защо от цялата Африка в началото се появи нов вариант точно в ЮАР?...
  В Бразилия веднага започнаха ваксинация и се появи бразилският вариант...
  Във Великобритания започнаха ваксинация и се появи и там вариант...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Сега очаквам да има в близко бъдеще вече и мерки за хората които говорят против ваксините от ковид-19. Както по времето на комунизма не можеше да се говори против партията (БКП), сега очаквам да наложат филтър за медийно съдържание, и мнения против ваксините да не бъдат допускани. И това може да се направи на глобално ниво.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  Освен, че са закъснели мерките са недомислени, хаотични и логистично неосигурени!
  ОСТАВКА ВЕДНАГА!

 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: Весело

  Искам да го видя това със задължителното ваксиниране на администрацията :) Щото като каже лелката на гишето в някоя малка община 'няма пък', какво ще правят като няма от къде да се вземе друга лелка дето да може да върши работата и да се навие на минимална заплата.

 14. 14 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Някак си не вярвам... В държавите където се започна първо ваксинирането се появиха веднага и първите опасни варианти на заразата... Тезата пък тогава беше, че вирусът се мени и гледа да оцелее от ваксините...Защо от цялата Африка в началото се появи нов вариант точно в ЮАР?...В Бразилия веднага започнаха ваксинация и се появи бразилският вариант...Във Великобритания започнаха ваксинация и се появи и там вариант...
  —цитат от коментар 9 на anonimnii


  Бъркаш. Това което е казваш не е истина.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Variants_of_SARS-CoV-2 #Alpha_(lineage_B.1.1.7)

  Първо секвенирани:
  Алфа варианта (великобритания) - окт. 2020
  Юар - дек. 2020
  Бразилия - Януари
  Индия (делта) - отк 2020.

  You don't know what you don't know.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Искам да го видя това със задължителното ваксиниране на администрацията :) Щото като каже лелката на гишето в някоя малка община 'няма пък', какво ще правят като няма от къде да се вземе друга лелка дето да може да върши работата и да се навие на минимална заплата.
  —цитат от коментар 13 на terminal velocity


  Лелките в държавна администрация толкова фейсбук са прочели, че сигурно пресичат на другия тротоар да не минат дори близо до ваксинационен пункт, че видиш ли може и по 5G да ги ваксинират...

  You don't know what you don't know.
 19. 19 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  "За трети пореден ден броят на новите случаи на заразените с коронавирус е над 4000 - 4522"

  Във Великобритания за трети пореден ден броят на новите случаи е над 40 000. значи всичко е точно. Ние - 7 000 000, те - 70 000 000. Само дето при тях лелеяният процент е 70. Та големият въпрос е що ги ядем тез лайна?

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Няма как да има задължителна ваксинация, защото там нещата отиват вече в съвсем друга плоскост. И то не говоря за България където доста хора са готови веднага да направят всичко и реално гражданско общество няма. Говоря за свободните държави. Защото да те карат задължително да се ваксинираш и в същото време да си длъжен да подписваш преди ваксинация, че си запознат с "ползите" от ваксината, и е на твоя отговорност е...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 21. 21 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Любопитно

  Видя се вчера на т.нар. протест, за пореден път най-големите простаци са в редиците на Атака и Костя Копейкин.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 22. 22 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 103 Неутрално

  при нас пък даже маските махнаха. Вдичко си е по старому. Ех, Ганя, Ганя, как си прост, е за дълго време.

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Мосю селянѝн, да не би да предвкусвате втори мандат за, както го наричате, пРезидента? Поне чакайте да спечели и тогава му искайте импийчмънта. Сега останал един месец до изборите и "оставка". Хайде малко по-сериозоно, моля ви се.
  И на разбрах каква е връзката на ваксинирането на държавната администрация с Масква?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да има задължителна ваксинация, защото там нещата отиват вече в съвсем друга плоскост.
  —цитат от коментар 20 на anonimnii


  Не е задължително бе, старши. Просто напускаш работа. Или не ходиш на кръчма.

 25. 25 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Хем солта, хем боя ще изядем, па накрая и ще си платим", както се казваше в една приказка.

  You don't know what you don't know.
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  барболов има доста неуместно чувство за "хумор"!!!

 27. 27 Профил на Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Сенесей НАНАЙ Гастарбайтер ГАЗ ПИКАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ограниченията бяха въведени много припряно, смята зам.-кмет на София"

  Не знам, но позицията на Герджиков срещу зелените сертификати бе окончателното доказателство, че този човек не става.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Кой е в състояние да ми обясни следния феномен, случващ се пред очите на всички -
  Едновременно:
  - ДДС за заведенията - 9% - (не 20% като за всички останали);
  - около двойно увеличени цени в менютата;
  - рязко, драстично свалено ниво на качеството;
  - протестират, че не могат да ни лъжат, защото двойни цени за пет пъти по-кофти е лъжа и измама.
  ???
  Моята мярка бе - бойкот, бойкот и пак бойкот!
  Особено като видя мазната муцуна на оня некъпания руснак с дългата коса … баси и негатива!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#19] от "Араламбене му е майката":

  Аз само едно не мога да разбера. Като си воксиниран или като мене преболедуване преди месец и нещо пак се заразяват ваксинираните. Пак боледуват. И макар и по-малко умират.
  Значи дай да натъпчем ваксинираните и да ги запазим да боледуват. Щото ваксинирян примерно на театър може да зарази останалите ваксинирани и тези с отрицателен тесг.

 34. 34 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Кой е в състояние да ми обясни следния феномен, случващ се пред очите на всички -Едновременно:- ДДС за заведенията - 9% - (не 20% като за всички останали);- около двойно увеличени цени в менютата;- рязко, драстично свалено ниво на качеството;- протестират, че не могат да ни лъжат, защото двойни цени за пет пъти по-кофти е лъжа и измама.???Моята мярка бе - бойкот, бойкот и пак бойкот!Особено като видя мазната муцуна на оня некъпания руснак с дългата коса … баси и негатива!
  —цитат от коментар 31 на Торбеш


  И аз активно отбягвам заведенията. Научих се да живея без тях, не ми е голяма драма.

  You don't know what you don't know.
 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Ричард Алибегов вече е подписал кървавото писмо и секи момент ше изкара черешовото топче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#19] от "Араламбене му е майката":Аз само едно не мога да разбера. Като си воксиниран или като мене преболедуване преди месец и нещо пак се заразяват ваксинираните. Пак боледуват. И макар и по-малко умират. Значи дай да натъпчем ваксинираните и да ги запазим да боледуват. Щото ваксинирян примерно на театър може да зарази останалите ваксинирани и тези с отрицателен тесг.
  —цитат от коментар 33 на Да вярваме на истината


  Въпрос на вероятности. Ваксините намаляват вероятността да се разболееш и вероятността да зазлееш, че ходиш в болница и вероятността да умреш.
  Ако има дори двукратно намаляване на тази вероятност ще означава много запазени животи, по-празни болници и по-скорошно връщане към нормалността (каквато и да беше тя...) .

  You don't know what you don't know.
 38. 38 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Любопитно

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  Ти не можеш да разбереш едно, аз не мога да разбера абсолютно нищо. Затова само питам. Оказа се, че нищо от твърдяното досега не е такова, каквото е било преди 6-9-12 месеца. Защо трябва да е вярно сега?

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  До коментар [#23] от "БМЗ":

  Не просто предвкусвам, а с огромно отвращение стоически едва понасям един пРезидент посочен от мАЦква!!!
  НЕДОСТОЕН!!!!

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#32] от "alg57373608":

  За разлика от вас гледам медийно съдържани на още два езика освен българският и правя сравнение.
  В България ако някой не е съгласен с "официалната линия на партията" (така са свикнали някои от българите) веднага трябва да се оплюе и игнорира.
  Само дето в случаят с ваксините за ковид-19 това не проработи. Защото навсякъде чувам колко са гласовити по медиите пропагандаторите на тези препарати, които се инжектират, но в същото време 80 % от българите отказват да се боцнат.
  Да игнорираме 80 % от населението нещо не става.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 41. 41 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#39] от "selqnin":

  Мисли си за Плевню. Предполагаме ще ти е готино през зимата и хладно през лятото...

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Весело

  Това за администрацията и учителите е чудесна идея, не знам дали ще стане, синдикатите ще вият като вълци към луната. Но ако го направят и има напуснали антиваксъри, със сигурност ще се вдигне коефицента на интелигентност сред останалите.

 43. 43 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  Айде, ново двайсе: ей сега по някаква тв - "Ваксинирането не е въпрос на лично предпазване, а на обществена отговорност."
  Е, ако не бехте разбутали комунизмите, можеше и да мине тоя фасон.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Някак си не вярвам... В държавите където се започна първо ваксинирането се появиха веднага и първите опасни варианти на заразата... Тезата пък тогава беше, че вирусът се мени и гледа да оцелее от ваксините...Защо от цялата Африка в началото се появи нов вариант точно в ЮАР?...В Бразилия веднага започнаха ваксинация и се появи бразилският вариант...Във Великобритания започнаха ваксинация и се появи и там вариант...
  —цитат от коментар 9 на anonimnii


  ЮАР започна ваксинирането много след доста държави в Африка. Дори в Зимбабве започнаха по рано. Дори сега процентът на ваксинираните е много нисък. Черните не искат да се ваксинират защото ваксината щяла да им намали репродуктивните възможности. Всеки с проблемите си както виждате.

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  При учителите няма да стане. То при лекарите не става...
  Нека някой се замисли защо.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 48. 48 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1454 Разстроено

  До коментар [#40] от "anonimnii":

  за разлика от вас, чета не само на български и руски, както може би се досещате, светът е голям, езици много

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 317 Неутрално

  "Обсъжда се задължително ваксиниране на държавната администрация" - като им знам акъла едно 50% няма да искат, поне толкова са излишна тежест на страната така или иначе като работна нищоправеща ръка. Та е идеално решение.

 51. 51 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#6] от "Крадливото ромче":

  Ако се изисква сертификат - ще гласуват не повече от 15 % от населението.

  V Bulgaria kruchmata e naj-vajna.......I posle kakvo da ochakvash ot takuv narod!?

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  Учудвам се, че ти умния вярваш не мислиш логично.
  Давам пример.
  Отиват на театър 50 човека. 30 ваксинирани и 20 с отрицателен тест. Обаче ваксинираните никой не ги проверява. Има заразени. Заразяват останалите. 20 не са ваксинирани.
  Хайде кажи къде е логиката.
  Изолацията само спасява. Пазете се.

 53. 53 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 52 Весело

  Ден и нощ се коментират ваксините, чак и Атака вчера барабар Петко с мъжете подскача на площада против тях.

  То ръсят самолетите отрова, то ваксините правели хората импотентни, то разбираш ли било конспирация за правене на пари от ваксини. И като се опре до болница започва звъненето на "познати" за помощ и молитви за бързо оздравяване.

  Хора осъзнайте се, 21-век е. Човечеството отдавна излезна от плетарките и медицината и научния подход са единствения път напред. Игра на зарове, не може да е подход за едно общество в което стотици хиляди са под риск. Всеки живот е важен и трябва да се борим за всеки. Ако този елементарен принцип ни липсва като общество, и подхода е "ми аз пък ще си правя каквото си искам" нещата са много, много зле.

 54. 54 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Хайде всички на опашката за ваксини.
  Протестиращите срещу здравния министър не свикнаха ли да живеят под страх от един невидим враг или искат да гледат чували с трупове и репортажи от интензивните отделения.
  Е, не може да се отрече, че Ковид идеологията е в услуга на някой тарикати със скрита собственост на медии и лечебни заведения.

 55. 55 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Това със задължителното ваксиниране на администрацията няма начин да не сработи. Пред алтернативата да излезнат на пазара на труда и да търсят истинска работа тия бафуни биха се наболи с каквото и когато им кажат.

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  " Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха и днес пред ваксинационните пунктове. В София най-голямо е натоварването на тези места в Пирогов и болница "Света Анна", съобщи Би Ти Ви. Вчера пунктът в "Света Анна" работи до 21.30 вместо до 20 часа. "

  Нормално ! Българинът се сеща да действа за много неща именно в последния момент........

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonimnii":

  То никъде по света не става. Виж в Гърция 10 000 лекари не са ваксинирани и искаха да ги спрат. Ами кой ще влезе да лекува.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  епа Тарзан Алибегич ако успее да им го наваксинира на тетки-герп ше го призная, чесна дума... после може и партия да направи хахах

 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#56] от "samoedin":

  Вчера уж опашки само 13000 ваксинирани в България. А сега кел файда. Лятото трябваше да се ваксинираме.

 61. 61 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Проф Аргирова каза ли дали ако бяхме примерно на 70 % ваксинирани щяхме да предотвратим ,,развъждането на нови мутантни форми ,, ?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#37] от "meteowrite":

  Не съм съгласен.
  Ваксиниран пак се заразяваш и боледуваш. По-добре да си ваксиниран и незаразен. Затова пазете се.

 64. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Неутрално

  Когато една къща гори, в цивилизованите места се събират да я гасят, а в дивите региони едни злорадстват, други търсят виновници, трети обвиняват всички, а къщата си гори....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Данните от септември и до нощес:
  Средният дневен брой на заразените достигна 60 пъти минималния брой от средата на юли, прескочи психологическата граница от 3000 на ден, прескочи и максималната стойности през ланската вълна, 3387 за 13-19 ноември 2020, а утре-другиден се очаква да прескочи и рекорда от пролетната - 3596 за 17-23 март 2021.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна бавно изкачване нагоре, което последните дни се ускорява.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204


  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847
  26.9 - 2.10 - 1874
  27.9-3.10 - 1876
  28.9-4.10 - 1915
  29.9-5.10 - 1957
  30.9-6.10 - 2014
  1-7.10 - 2050
  2-8.10 - 2106
  3-9.10 - 2109
  4-10.10 - 2124
  5-11.10- 2219
  6-12.10 - 2305
  7-13.10 - 2417
  8-14.10 - 2543
  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Броят на починалите от ковид също нарастна почти 40 пъти /от 18 седмично за 22-28 юли или 24-30 юли на 715 за 14-20 октомври / и прескочи психологическата граница от 100 дневно.
  Побиналите трайно са около 5% от регистрираните заболели две седмици по-рано. Това позволява да очакваме ново увеличение на броя им в идните дни.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68

  23-29.9 - 80
  24-29.9 - 76
  25.9-1.10 - 78
  26.9-2.10 - 78
  27.9-3.10 - 78
  28.9-4.10 - 83
  29.8-5.10 - 85
  30.9 - 6.10 - 86
  1-7.10- 89
  2-8.10 - 88
  3-9.10 - 89
  4-10.10 - 88
  5-11.10 - 85
  6-12.10 - 84
  7-13.10 - 85
  8-14.10 - 85
  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102

 67. 67 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Справедливо ми изглежда антиваксърите да останат без работа, ако се въведе задължително ваксиниране. Нека тези аборигени си заемат заслуженото място

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса лятос бе на най-високите нива от миналата есен и дори ги бе надминало.За месец август средното репродуктивно число бе 1,48, което е най-високото репродуктивно число от април 2020 година насам средно за месец. В края на август и началото на септември то спадна. През средата на септември то бе около единица, с лека тенденция за покачване, както и миналата година. За целия месец септември средната му стойност бе 1,03. Това бе почти колкото през септември 2020 /1,04/.
  Стабилизацията на репродуктивното число през септември около 1 бе просто временна, както и през първата половина на септември 2020 година. После започна ново изкачване с превършването на сезона на отпуските и ваканциите, както стана и миналата година. То е доста по-бавно отколкото лани поради големия брой ваксинирани и регистрирани и нерегистрирани преболедували. Тревожно е увеличаването на репродуктивното число последните дни.
  20-30.6 -0,84

  3-13.7 - 0,86

  21-31.7 - 1,52

  27.7-6.8 - 1,75 /максимум/

  21-31.8 - 1,16 /21-31.8.2020 - 1,00/
  22.8-1.9 - 1,16 /22.8-1.9.2020 - 0,98/

  5-15.9 - 1,00 /5-15.9.2020 - 1,01/

  19-29.9 - 1,07 /19-29.9.2020 - 1,24/
  20-30.9 - 1,06 / 20-30.9.2020 - 1,28/
  21.9-1.10 - 1,06 /21.9-1.10.2020 - 1,26/
  22.9-2.10 - 1,12 /22.9-2.10.2020 - 1,29/
  23.9-3.10 - 1,12 /23.9-3.10.2020 - 1,31/
  24.9-4.10 - 1,13 /24.9-4.10.2020 - 1,22/
  25.9-5.10 - 1,13 /25.9-5.10.2020 - 1,21/
  26.9-6.10 - 1,15 /26.9-6.10.2020 - 1,22/
  27.9-7.10 - 1,15 /27.9-7.10.2020 - 1,27/
  28.9-8.10 - 1,15 /28.9-8.10.2020 - 1,31/
  29.9-9.10 - 1,09 /29.9-9.10.2020 - 1,33/
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/

 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 40-та седмица на годината /4-10 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 2974 - с 988 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1116 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1858 души. Увеличението е от 60%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава почти два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 675 души можем да очакваме и ново увеличение на свръсмъртността.
  За 65 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 45233 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.
  По обяд се очакват предварителните данни за следващата седмица, 4 до 10 октомври.
  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W40.png

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#34:"meteowrite"][/quote]

  Не са само заведенията ограничени.
  И аз не ходя много по заведения, но мерките много ме бъркат.
  Има спортни дейности, социални дейности, ако си необвързан някъде трябва да срещаш нови хора.
  Не всички са фенове на новото "нормално", да редуват ютуб с морнхъб, или пък на 5 градуса температура да катерят някой кър. За мен това си е социофобия и темерутщина.
  И някак намирам за много нагло такива типажи да дават наклон на ВСИЧКИ хора.
  Ми като искаш отшелничество, отделяй се в пещерите и недей занимава останалите.

  И преболедувалите над 6 месеца какво ги правим!?

 72. 72 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#37] от "meteowrite":Не съм съгласен. Ваксиниран пак се заразяваш и боледуваш. По-добре да си ваксиниран и незаразен. Затова пазете се.
  —цитат от коментар 63 на Да вярваме на истината


  Разбира се, че е по-добре да си ваксиниран и незаразен. Не разбирам с кое от написаното точно си несъгласен.

  You don't know what you don't know.
 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Досега са регистрирани за 40 седмици от 2021 година 104 146 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 13 седмици намалее до нивото на 2019 година от около 2 хиляди седмично /което изглежда почти невероятно/, 2021 година ще имаме над 128 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2500 умирания седмично ще имаме към 134 000 починали. ѝко ли смъртността се задържи на средното ниво за първите 40 седмици ще имаме над 135 000 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W40.png

 74. 74 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Обсъжда се задължително ваксиниране на държавната администрация".

  Разбира се, че ще се обсъжда. Даже и ще стане. Същото е ставало и преди, даже може да се прочете и в Държавен вестник. Първо се почнало така (сега пък първо се почна със зелен сертификат за заведенията и моловете):

  - Закон за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост (обн., ДВ, бр. 87 от 1948 г.).
  - Закон за държавния монопол на тютюна (обн., ДВ, бр. 96 от 1947 г.);
  - Закон за държавния монопол на петролните продукти (обн., ДВ, бр. 55 от 1948 г.);
  - Закон за монопола на спирта и подсладените спиртни напитки и търговия с плодови ракии и вино (обн., ДВ, бр. 178 от 1947 г.);
  - Закон за национализация на частни индустриални и минни предприятия (обн., ДВ, бр. 302 от 1947 г.);
  - Закон за изкупуване на едър земеделски инвентар за трудовите кооперативни земеделски стопанства и машинно-тракторни станции (ДВ, бр. 22 от 1947 г.);
  - Закон за изкупуване на едрия земеделски машинен инвентар (обн., ДВ, бр. 48 от 1948 г.); - Закон за изкупуване на търговски инвентар (ДВ, бр. 294 от 1948 г.);
  - Закон за национализиране на товарни плавателни съдове (ДВ, бр. 265 от 1948 г.);
  - Указ за мините и подземните богатства (обн., ДВ, бр. 135 от 1948 г.
  - Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея (обн., ДВ, бр. 219 от 1944).

  После пък продължило с колективизация на земята в ТКЗС - сега пък си говорим за "задължително ваксиниране на държавната администрация".

  Май има аналогия - комунистите са били на на принципа: "СССР ни е дал тази власт, ще правим, каквото ни кажат".
  Сега сме на принципа: "Европа ни го иска. Даже не ни го иска, ами направо ще ни отреже парите".

 75. 75 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  "И днес има опашки пред пунктовете за ваксинация"

  Доказателство че само номерът с моркова и тоягата работи у нас!

  I Want To Believe
 76. 76 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#52] от "Да вярваме на истината":

  И пропагандата е, че ваксинираните не са предпазени от новите варианти и трябва сега и трета игла...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 77. 77 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Добро утро, хипохондрици. Минавам само да оставя малко данни от мега ултра хипер вакснатите цивилизовани държави от вчера.

  Великобритания: +179 смъртни случая, +50 000 новозаразени
  САЩ: +2000 смъртни случая, +80000 новозаразени
  Полша: +75 смъртни случая (рекорд от юни месец), + 5559 новозаразени (рекорд от май месец)
  Сингапур: +18 смъртни случая (абсолютен рекорд от началото на пандемията!), +3862 новозаразени (абсолютен рекорд от началото на пандемията!)
  Турция: +214 смъртни случая, + 29760 новозаразени (само вълната през май месец има по-големи стойности от тази сега, с 57 % ваксинирано население)

  https://www.cnbc.com/2021/10/20/uk-doctors-call-for-return-of-covid-restrictions-new-mutation-watched.html
  https://news.sky.com/story/covid-uk-latest-news-live-coronavirus-pcr-lateral-flow-tests-12431158?postid=2863124 (All English regions showing an increase in COVID hospital patients – reports)

  Нещата не стоят добре в болниците във Великобритания май, а? Май идва новата мега вълна + локдаунче отново, а?

  Громя ваксъри!
 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#38] от "Араламбене му е майката":

  Само изолацията спасява да утихва вълната. Това е положението. Всичко друго е лошо.
  Виж в САЩ. 60% ваксинирани. Пуснаха всичко и вчера 2050 починали. Почти колкото преди ваксинацията.

 79. 79 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  "Освен, че са закъснели мерките са недомислени, хаотични и логистично неосигурени!"

  Така мислите, добре! Можете ли да ми кажете какви мерки според вас биха били навременни, домислени, нехаотични и логистично осигурени. Кои са мерки те (или липсата им), които лично вас, тестьорантори, антиваксери и други протестиращи биха удовлетворили
  Иначе се получава както в онзи виц, където човекът знаел кога рибата не кълве, но знаел кога кълве.

 80. 80 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#34:"meteowrite"]
  —цитат от коментар 71 на Тангра
  Не са само заведенията ограничени.И аз не ходя много по заведения, но мерките много ме бъркат.Има спортни дейности, социални дейности, ако си необвързан някъде трябва да срещаш нови хора.Не всички са фенове на новото "нормално", да редуват ютуб с морнхъб, или пък на 5 градуса температура да катерят някой кър. За мен това си е социофобия и темерутщина.И някак намирам за много нагло такива типажи да дават наклон на ВСИЧКИ хора.Ми като искаш отшелничество, отделяй се в пещерите и недей занимава останалите.И преболедувалите над 6 месеца какво ги правим!?[/quote]

  Начи пич, не ти давам наклон, прави си квото щеш. Ходи на дарк руум парти или на концерт на галена или на каквото ти душа сака - твоя работа.

  а за пребоелдувалите над 6 месеца, по новата наредба - тестове или да се ваксинират :)

  You don't know what you don't know.
 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#73] от "Patsis":

  Остават 12 седмици. Оправи си го.

 82. 82 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  "И днес има опашки пред пунктовете за ваксинация"Доказателство че само номерът с моркова и тоягата работи у нас!
  —цитат от коментар 75 на 2.5


  Моркова не знам но тоягата не трябва да се прибира.

  SHADOWS of SOFIA
 83. 83 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#75] от "2.5":

  "И днес има опашки пред пунктовете за ваксинация"

  Не , чак толку прос българина! Не еее...

  Макар и да обича да се разбира с Бай Аджибуй

 84. 84 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Гледайте Бъгнатият Стойчо. От днес в кината и пред кината...
  Вместо да въведе лично заплащане на лечението от всеки с диагноза COVID-19 в болничната и извънболничната помощ, ще изгори цялата къща за едни мишки....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  Явно това е начинът хората да се ваксинират: да се ограничи достъпът на неваксинирани до молове, ресторанти, кръчми, кина и т.н.
  Правителството закъсня извънредно много. Трябваше още когато дойдоха ваксините през пролетта за три-четири месеца да се постигне едно 60-70% и тогава да се въведат ограниченията, като населението бъде предупредено предварително. Да, ама политическите сметки пречат да се вземат правилните решения. Безотговорни индивиди и партии си правят пиар за сметка на здравето на хората. Правеха го в началото на пандемията, правят го и сега.
  Между другото, в много държави в Европа отдавна го направиха и сега имат висок процент ваксинирани и доста по-нисък процент смъртни случаи.
  В България болниците са препълнени, в Западна Европа хоспитализациите са много по-нисък процент и здравните им системи не са толкова натоварени.

 86. 86 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Искам да го видя това със задължителното ваксиниране на администрацията :) Щото като каже лелката на гишето в някоя малка община 'няма пък', какво ще правят като няма от къде да се вземе друга лелка дето да може да върши работата и да се навие на минимална заплата.
  —цитат от коментар 13 на terminal velocity


  Не съм привърженик на твърдите мерки, заповеди и подобни, но да си спомним приказката, со кротце, со благо и со малко кютек. Самия факт че изведнъж се извиха опашки за ваксиниране показва, че ако още през пролетта бяха взети тези мерки, сега нямаше да има реални проблеми. В Австрия от много време е нормално да си покажеш сертификата и тогава ти взимат поръчката и хората си работят без въобще да се усеща проблем. Но ние сме специална порода, нас докато ни убеждават, ние се дърпаме, а като заиграе дървото, тичаме на стада.
  А по отноение на лелката, дето ще каже "няма", първо броя на смелите лелки клони към 0 и второ, даваш и пътя и там ще стане истински конкурс за нейното място. "Местата за лелки" в малки населени места, са нещо доста желано. Вероятно половината от контролирания вот е заради тези работни места в общини, училища, горски и всякакви такива измислени длъжности и да си сред хората с постоянен доход и осигуровки си е направо подарък.

 87. 87 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Вълнението бушува! Ентусиазъм блика от радостни усмивки, ваксините стават задължителнк за всички! Мечтата на всички Дневник писачи се сбъдва. Ентелектуалците ще гледат как “простаците” биват насилствено ваксинирани. Направо идилия, а?

 88. 88 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 269 Весело

  Другари, цяло лято имаше опашки пред пунктовете за ваксинация. От по 30-40 човека. Всеки ден минавах покрай един такъв, а в моловете това бяха най-дългите опашки. Вие колелото ли преоткривате?

 89. 89 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Четвъртата вълна вече не може да бъде спряна с въвеждането на сертификата.
  Пропуснато беше времето по време на третата вълна когато трябваше да бъде обявен сертификата и да бъде въведен поне три седмици преди сегашната четвърта вълна.
  Тогава обаче управляващите на радеФ имаха други послания и се занимаваха с чегъртане.
  Пропиляно време и възможности, които няма да се върнат с паникьосаното въвеждане сега на сертификата.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Периодични сривове на здравната-информационна система бавят ваксинацията"

  Не!

  Неуките и неадекватните не могат да разберат, че за сега като защита имаме само ваксинацията.
  Ако не друго тя поне намалява значително вероятността да се заразиш.
  Другото е мяткане на ляво и десно като мишки приклещени в ъгъла.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ганьовци Балкански сме си.

 92. 92 Профил на _raccoon
  _raccoon
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Някак си не вярвам... В държавите където се започна първо ваксинирането се появиха веднага и първите опасни варианти на заразата... Тезата пък тогава беше, че вирусът се мени и гледа да оцелее от ваксините...Защо от цялата Африка в началото се появи нов вариант точно в ЮАР?...В Бразилия веднага започнаха ваксинация и се появи бразилският вариант...Във Великобритания започнаха ваксинация и се появи и там вариант...
  —цитат от коментар 9 на anonimnii


  Как ги измисляте тези глупости, се чудя...

  Бета вариант е регистриран за първи път в ЮАР на 18 декември 2020, стартиране на ваксинацията там - 17 февруари 2021.
  Гама в Бразилия има за първи път края на ноември 2020 - ваксинацията започва на 17 януари 2021.
  Алфата във Великобритания е засечена също през ноември - ваксинацията започва на 8 декември.
  Делтата е регистрирана за първи път на 5 октомври 2020 в Индия, там ваксинирането започва на 16 януари 2021.

 93. 93 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":"Освен, че са закъснели мерките са недомислени, хаотични и логистично неосигурени!"Така мислите, добре! Можете ли да ми кажете какви мерки според вас биха били навременни, домислени, нехаотични и логистично осигурени. Кои са мерки те (или липсата им), които лично вас, тестьорантори, антиваксери и други протестиращи биха удовлетворили Иначе се получава както в онзи виц, където човекът знаел кога рибата не кълве, но знаел кога кълве.
  —цитат от коментар 79 на grajdanin1


  Ми смислена мярка беше да се обяви сертификата по време на третата вълна и да се въведе достатъчно време преди четвъртата.
  Тогава обаче се занимаваха с чегъртане на системата.
  На българина му дай да виси по опашки и управляващите му го осигуряват.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 94. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#85] от "pamela":

  Не съм съгласен. Всеки човек е ценен. Че във Великобритания умирали 300, а не 1100 не ме утешава. Аз съм ЗА ваксиниронето, но и за мерки. Училищата и детските градини трябва първи да затворят. За да се ограничи заразата.

 95. 95 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Явно това е начинът хората да се ваксинират: да се ограничи достъпът на неваксинирани до молове, ресторанти, кръчми, кина и т.н. Правителството закъсня извънредно много. Трябваше още когато дойдоха ваксините през пролетта за три-четири месеца да се постигне едно 60-70% и тогава да се въведат ограниченията, като населението бъде предупредено предварително. Да, ама политическите сметки пречат да се вземат правилните решения. Безотговорни индивиди и партии си правят пиар за сметка на здравето на хората. Правеха го в началото на пандемията, правят го и сега. Между другото, в много държави в Европа отдавна го направиха и сега имат висок процент ваксинирани и доста по-нисък процент смъртни случаи. В България болниците са препълнени, в Западна Европа хоспитализациите са много по-нисък процент и здравните им системи не са толкова натоварени.
  —цитат от коментар 85 на pamela


  +++++++++++

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Весело

  "Ограниченията бяха въведени много припряно, смята зам.-кмет на София...не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в София.."

  Очевидно Д. Барбалов държи на полумерките и полурезултатите от тях!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  "Ограниченията бяха въведени много припряно, смята зам.-кмет на София"

  Състезават се кой да е по-припрян вирусът или правителството
  и вирусът пак ще се представи по-добре от правителството.

  подпис
 98. 98 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Всички цивилизовани и богати общества се ваксинираха и вече започват да излизат от омагьосания кръг.
  Ние си дълбаем дъното, стотици трупове дневно, но продължаваме да вярваме на врачки, чипиране и извънземни сигнали...
  Затова сме си и бедни, болни и нещастни...

 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Ми смислена мярка беше да се обяви сертификата по време на третата вълна и да се въведе достатъчно време преди четвъртата.
  Тогава обаче се занимаваха с чегъртане на системата.
  На българина му дай да виси по опашки и управляващите му го осигуряват.
  —цитат от коментар 93 на zz_s


  Още един критикар по поръчка.
  Ако зеления сертификат беше въведен по време на третата вълна, сигурно щяхте да ревете защо не са го въвели по време на втората вълна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  ....опашки пред пунктовете за ваксинация .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  След като цяло лято дремят и слушат антиваксъри-иди.. , нека сега висят по опашките..

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK