Съдебният съвет официално обяви номинацията на Галина Захарова за наследник на Панов

Ръководителят на Наказателно отделение във ВКС Галина Захарова бе номинирана от пленума на съда за негов председател.

© Юлия Лазарова

Ръководителят на Наказателно отделение във ВКС Галина Захарова бе номинирана от пленума на съда за негов председател.Единодушно, без обсъждане, въпроси и дебат с 14 гласа "за" пленумът на Висшия съдебен съвет официално прие и обяви кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС). До момента това е първата и единствена кандидатура за наследник на Лозан Панов. Следващата седмица в четвъртък (28 октомври) е последната възможна дата за издигане на номинации.


Ръководителят на Наказателно отделение във Върховния касационен съд (ВКС) и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Захарова бе номинирана с 83 гласа "за" от Пленума на ВКС. В гласуването са участвали 84 върховни съдии.Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов няма да издига своя номинация за нов председател на ВКС. Той каза, че няма да се възползва от това свое правомощие заради качествата и авторитета на заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, която е първата и единствена засега номинация за председател на съда, съобщи БНР.


Заради качествата и авторитета ѝ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който също може да номинира, обяви, че няма да се възползва от това свое правомощие.
"Тя е преминала през всички нива на съдебната система, показала е достойно поведение, включително във ВСС, когато не е съгласна с негови решения, получила е доверието на своите колеги в рамките на процедурата. Тази кандидатура наистина заслужава подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква своя собствена инициатива", коментира Стоилов след заседанието на ВСС.


Коя е съдия Захарова и с какви мотиви бе предложена за поста - четете тук


Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а четирима са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста.


Предложения за номинации може да направят пленумът на Върховния касационен съд, който предложи Захарова, и пленумът на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието Янаки Стоилов.


Междувременно председателят на ВКС Лозан Панов бе издигнат от инициативен комитет за кандидат за държавен глава. В момента Панов е в неплатен отпуск до изборите, а мандатът му начело на ВКС изтича на 10 февруари.С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK