Сертификати за COVID-19 по български: как правилата се промениха и нагодиха към нуждите

Сертификати за COVID-19 по български: как правилата се промениха и нагодиха към нуждите

© Велко АнгеловОт вторник, когато достъпът със сертификати за COVID-19 на редица обществени места на закрито бе за първи път официално анонсиран от здравните власти, до четвъртък (21 октомври), когато удостоверенията за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция влязоха в сила, правилата се промениха три пъти.


Така в сравнение с общовалидните европейски правила за удостоверенията българските се оказват значително по-толерантни, а в някои отношения и спорни от гледна точка на част от световните научни становища. Българската интерпретация кой следва да притежава сертификат и така да е безопасен за околните и себе си има три измерения:

 • сертификат за преболедуване се издава и когато заразяването е било установено с антигенен тест (по европейските правила валидно е само изследването по PCR метода)
 • сертификатът за преболедуване ще е валиден не половин, а една година
 • сертификат ще се издава и при поставена първа доза от двудозова ваксина срещу COVID-19
Изброените български интерпретации на сертификатите ще важат за България и влезлите в сила от днес правила, но не и извън страната. По всичко личи, че решенията за иновациите са взимани в часовете между вторник и четвъртък, защото нито едно то тях не бе представено при анонсирането на новите мерки преди два дни. На брифинг в Министерството на здравеопазването стана още известно, че на бизнеса ще бъде даден толеранс до понеделник, преди да бъдат налагани глоби за неспазване на новите мерки.


Сертификат за преболедуване с антигенен тест


От средата на юни е известно, че европейски сертификат за преболедуване ще се издава само на хората, при които заразяването с коронавирусната инфекция е установено с PCR тест. Още тогава на въпроси за това европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду, която бе на посещение в България заради ниските нива на ваксинация (тогава ваксинираните с поне една доза бяха 13%, а към днешна дата напредъкът е стигнал до 25%), отговори, че "следваме това, което ни съветват учените, когато взимаме решения за удостоверенията. Досега са ни съветвали така".
Четири месеца по-късно в доклад на Европейската комисия до Европейския парламент отново се посочва, че антигенните тестове не могат да служат като доказателство за преболедуване. Посочената причина е, че няколко държави членки имат колебания в точността на антигенните тестове при преболедували заради високия според тях процент на фалшиви положителни резултати.


Като аргумент защо в България антигенните тестове ще се признават за издаване на сертификат за преболедуване на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров прехвърли отговорността към предшественика си проф. Костандин Ангелов, че от декември миналата година е приравнил антигенните тестове към PCR изследванията. Тогава аргументът да се направи това бе, че употребата на този вид изследвания зачести значително (защото са много по-евтини, макар и по-малко достоверни), но резултатите от тях не служеха за основание човек да бъде поставен в задължителна изолация.


Как ще се издава сертификат за преболедуване с антигенен тест


Последната заявка на здравните власти е, че държавната фирма "Информационно обслужване" ще е готова най-късно в понеделник с технологична разработка за издаване на сертификати за преболедуване на хора, при които заразяването е установено с антигенен тест.


Как точно ще става това все още не е известно, особено предвид, че още вчера (20 октомври) в информация до медиите "Информационно обслужване" съобщи, че "издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент". Сертификатите за преболедуване, когато заразата е установена с антигенен тест, не са част от посочения регламент.


Защо валидността на сертификатите е различна и антигенният тест (в Европа) не важи за преболедували четете тук


"Ние говорим за друг сертификат, различен от европейския сертификат, и обмисляхме да има защита: QR код и уникален номер", заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в отговор на въпрос на "Дневник" за българската иновация при сертификатите за преболедуване.


Със сигурност обаче ще продължи да важи изискването, че антигенният тест трябва да е направен в лаборатория и въведен в регистрите на здравните власти, за да може да бъде издаден сертификат.


Удължен сертификат за преболедуване


В доклад на Европейската комисия се посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца.


Становището на българските експерти се оказва, че е по-различно, съответно валидността на сертификатите за преболедуване ще бъде удължена от половин на една година.


На брифинг зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов заяви, че са получени становища от експертните съвети по инфекциозните болести и епидемиология. Първите отговорили, че "единодушно приемат срокът да бъде удължен от шест на дванайсет месеца". Вторите "допускат възможността сертификатът да бъде удължен". Томов заяви, че до края на четвъртък се очаква официалната позиция на експертния съвет по клинична имунология, но предварително било заявено, че "в голямата си част също подкрепят възможността".


Затова здравният министър Стойчо Кацаров твърди, че до края на деня заповедта за приемливите сертификати ще бъде променена. "Облегнали сме се единствено и само на мнението на експертните съвети. Техните решения са взети на база личната им експертиза, както и на международни проучвания със съответното ниво на достоверност", заяви Тома Томов. На въпрос на "Дневник" дали могат да бъдат прочетени становищата им той отговори: "Становището е свързано с положителен или отрицателен отговор и сме комуникирали по телефона защо смятат, че може да се направи."


Удостоверение и при една доза


По думите на Кацаров в българската сертификатна интерпретация ще бъде включено и че хората с една доза също могат да имат достъп до публични места на закрито.


Кацаров отчете, че заради влизането в сила на сертификатите срещу COVID-19 се е повишил интересът към ваксинирането, най-вече при еднодозовата ваксина на "Янсен". По думите му това е "административно предизвикан избор" и затова ще се признават документите, издавани и при първите дози на другите три одобрени за употреба в Европейския съюз ваксини, докато дойде време за втората доза.


"Това е практика, която е приложена и в много други европейски страни, не е българска иновация в този подход", аргументира министърът на здравеопазването.


Стойчо Кацаров пропусна да отбележи, че според европейските правила сертификатите за ваксинация стават валидни четиринайсет дни след завършването на ваксинационния цикъл, защото се смята, че толкова време трябва на човешкия организъм, за да изгради максимална защита. Така по всяка вероятност и този аспект няма да бъде зачитан при проверката на удостоверенията за ваксиниране.


"Той се генерира, но става активен след определения срок, когато се смята, че има достатъчно изработени антитела. Ние предвиждаме в нашата страна и за нуждите да бъде валиден в рамките на следващите два дни след ваксинирането на дадения човек", заяви Александър Златанов.


Той добави, че като удостоверение няма да се зачита картончето, което медиците дават на хората за напомняне кога предстои втората инжекция, а документ от националната здравно-информационна система.


"При поставянето на първа доза от двудозова ваксина се генерират данни в националната система. Тя може да издаде документ оттам, който е напълно защитен, но в него пише, че ваксината е първа от втора", обясни Златанов.


Къде, кога и как се изисква достъп със сертификати за COVID-19 четете тук
Най-важните въпроси и отговори за сертификатите четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1448 Весело

  как за два дни три пъти се промениха правилата
  ...
  Е, сефте... 😀 👌

 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Кога личните лекари ще започнат да вадят сертификат на база изследване на антитела, както е в Германия?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  Като са толкова добри и безотказни ваксините, защо в Израел е задължителна 3 игла и сертификатите им са за 6 месец?

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  А Великата Британия, к'о праим? - по 50000 болни на ден при 82,5% с две игли.

  [email protected]
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2565 Разстроено

  "защото се смята, че толкова време трябва на човешкия организъм, за да изгради максимална защита." - защо ли авторката не е разбрала, че на ниКОЙ в отговорните БГ институции не МУ пука за ЗДРАВЕТО на хората? Трябва да е документирано, прошнуровано и заведено както се полага за отчет пред РАКоводните ЕС, СЗО и партийните органи. Ценностите са важни, с код или на к`вто и да е носител. Един БЪЛГАРСКИ владетел е показал на света един такъв договор, на хартиен носител, на върха на копие.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 729 Весело

  Абсолютно правилно промениха правилата. Нещо повече! Трябваше да включат и документ за наличие на антитела над определена стойност като допуск в забранените обекти. Съвсем друг е въпросът, че изобщо не трябва да има никакви забрани и ограничения, защото са напълно безсмислени като средство за ограничаване на заболеваемостта ...

 7. 7 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5777 Неутрално

  За 2 дни 3 пъти пременя правилата служебния министър на пРезидент Радев!

  Този отдавна си е изкарал уволнението, Радев го държи, но негативите му ще ги обере лично на вота за президент! Почва да се клати преизбирането му.

  ДБ: Време е да спечелим България
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Кога личните лекари ще започнат да вадят сертификат на база изследване на антитела, както е в Германия?
  —цитат от коментар 2 на 4u4o


  Никога! Защото и в Германия не вадят сертификат на база тест за антитела!

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Изкараха една прибързана и глупаво необмислена заповед, сега се чудят как да замажат глупостите. Искрено се надявам, че поне измененията в издаването на "сертификати" ще бъдат само за местна почва и издаваните хартийки различни от оригиналния сертификат на ЕС. Иначе е въпрос на време из цяла Европа да спрат да ни признават сертификатите.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  А Великата Британия, к'о праим? - по 50000 болни на ден при 82,5% с две игли.
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Така! И колко са починалите във Велиокобритания? Вчера са 179, а в антиваксърска България са 107 починалите вчера! Я сравни населението на двете страни!

 11. 11 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5777 Любопитно

  Това, че има разлики с европейската директива не е никакъв проблем,

  България е суверенна държава и има право на своя територия да определя кое как ще става!

  Да попитам и аз защо няма зелен сертификат за хора с доказан голям брой антитела?

  ДБ: Време е да спечелим България
 12. 12 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Като са толкова добри и безотказни ваксините, защо в Израел е задължителна 3 игла и сертификатите им са за 6 месец?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Тук защо като не се ваксинирате, защото не "работят" ваксините сте първи по смъртност бе бастун :)

 13. 13 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 92 Неутрално

  80% от българите вярват още в дядо мраз или Коледа. Около 25% гласуват за Тиква, а 10% за 50лв. С изключение на 4-5, сегашните служебни министри са провал.Трудно се управлява такава сган и трудно се проявяват истински лидери в такава среда. Как българите в Северна Македония да признаят истината, че са българи. Ако средната заплата беше 3000 евро тук, в Македония щяха задължително да въведат изучаване на книжовен български и да не си помислят за "индитутетут". "Не народ , а мърша".
  Закривай.

 14. 14 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 640 Неутрално

  И какво..
  Който го е преболедувал леко без тестове и прочие и има антитела духа супата..

  Нито сертификат, нито е препоръчително да се ваксинират при високо наличие на антитела...

 15. 15 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  При население 10 пъти по-голямо и гъстота на населението 4.5 пъти по-голямо, случаите им са 10 пъти повече (не, 45 пъти).

  Отделно, въпреки, че са с 10 пъти по-голямо и живеят 4.5 пъти по-нагъсто -> имат същия брой хоспитализирани и по-малък брой починали отколкото при нас.
  Ако Великобритания беше с 20% ваксинирани като нас щяха да имат:
  200 хиляди случая на ден, от които 30 000 новопостъпили в болница и по 5000 починали на ден.

  Ако ние бяхме с 80% ваксинирани:
  1000 случая, 150 новохоспитализирани, които ще могат да получат по-адекватно обгрижване -> 20 починали за денонощие (поради по-сериозни усложнения).

 16. 16 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 758 Неутрално

  И какво..Който го е преболедувал леко без тестове и прочие и има антитела духа супата..Нито сертификат, нито е препоръчително да се ваксинират при високо наличие на антитела...
  —цитат от коментар 14 на svetlio_rm


  Защото трябва да се пласират милярди ваксинииииии !!!

 17. 17 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Само допреди месеци здравите сили си съдираха гърлата да ругаят Бойко задето често си променял мнението и отменял свои разпореждания.
  Но днес, когато същото прави успешният радев министър "д-р" Стойчо, същите си мълчат...

 18. 18 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 730 Весело

  А Великата Британия, к'о праим? - по 50000 болни на ден при 82,5% с две игли.
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Ми гледай Висшата лига, за да разбереш ко праят ;)

 19. 19 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1320 Разстроено

  хей, ако продължават с тази скорост, скоро нито вътре в страната ще има полза от сертификатите, нито ще се признават, ако българин рече да отиде в чужбина

 20. 20 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А тези иновативни "български" сертификати (които за Европа са приравнени като стойност с тоалетната хартия) как ще се проверяват на място???
  Защото ако някой отвори апп-стор-а ще открие, че най сваляните приложения в момента са тези за проверка на сертификатите - швейцарското, австрийското.
  Защо тези, а не българско? Защото българско приложение НЯМА

  И как тези сертификати-тоалетна хартия, ще се потвърждават от чуждите приложение, като те не са валидни за тях?

  Или тъпанарите, измислили Бай-Ганьовите сертификлати (не е правописна грешка) за това още не са се сетили?

 21. 21 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 405 Весело

  Явно повечето от медиците са го изкарали преди повече от 6 месеца или са само с антигенни тестове, че отивахме към затваряне на болниците инак. И панически обърнахме палачинката отново,за да си осигурят малко време, с надежда останалите да размислят, ама ...едва ли.
  Където ми искат сертификат няма да влизам.

 22. 22 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Има десетки хиляди хора, които са преболедували ковид, след като е било установено с антигенен тест, че са били заразени.Тези хора никой не ги пита как да бъдат тествани или им обяснява, че ако не е с ПСР, няма да бъдат в системата.А и тях едва ли ги интересува точно това, когато разбират, че са заразени в момента.
  Истински случай - вдигаш температура, малко кашляш и се обаждаш на 3-тие ден на личния лекар.Той ти казва да идеш при него.Ами, ако е ковид, питаш?!Е;а, тук ще установим.Отиваш, без да те пита те праща в същата поликлиника, на дръг етаж, да ти направят антигенен тест, а ти си съгласен, с надеждата да е отрицателен, пък е и далеч по-евтин от другия.След няколко часа ти казват, че имаш ковид.Карантинираш се вкъщи и 14 дни спазваш всички разпоредби, от РЗИ ти звънят и ти казват, като ги питаш, че щом си в системата, ще можеш да си вземеш и зелен сертификат.Всичко е идеално - всеки си върши работата!Оказва се, че само ти си бил изряден и си спазвал мерките - карантина и прочие, както и онези, които са около теб са били карантинирани за 10 дни.
  И като решаваш, че искаш да си изтеглиш сертификата, се оказва, че за теб няма.Не знаеш къде е правен тестът - сертифицирана ли е лабораторията на поликлиниката или не, но такова е измисленото условие.За два дни те карат да се ваксинираш, въпреки, че имаш антитела, но иначе няма да можеш да работиш, а с това и да се препитаваш, да живееш.И се чувстваш, като прецакан, тъй като само ти си бил лоялен и изпълнителен - не и държавата.Още повече, че като се замислиш, без този тъй важен сертификат, ти имаш право само да съществуваш, без нищо друго.Няма театри, концерти, кина, заведения, събития културни, спортни или каквито и да е други.Имаш право само да си набавяш храна, да си плащаш кредита в банката, да си купиш лекарства и да се возиш в градския транспорт, ако все пак си решил да работиш, но работодателя няма да ти плаща за това, защото нямаш зелен сертификат.Да -има го и това, работи, ако искаш, но няма да ти плащаме, защото не си изряден!
  И в това положение са десетки хиляди хора.Имат повече антитела, отколкото 100 ваксинирани общо, но те са отхвърлени и им се казва - ваксинирайте се, бе!!!!

 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 730 Весело

  Не бих се учудил, ако от утре сертификати започнат да се издават и ако обещаеш пред двама свидетели да се ваксинираш и плюеш през рамо...

 24. 24 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Ядосах се по средата на статията
  Защо? Когато един антиген тест е положителен, задължително следва PCR тест. Защото антигенният тест улавя вируса, когато вече се е реплицирал доста. Така че, сертификат може да бъде издаден на лица при които вирусът е доказан с антиген тест. Освен ако са си го правили в къщи и са скрили от лекарите, че са положителни.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 25. 25 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  И какво..Който го е преболедувал леко без тестове и прочие и има антитела духа супата..Нито сертификат, нито е препоръчително да се ваксинират при високо наличие на антитела...
  —цитат от коментар 14 на svetlio_rm


  Който го е преболедувал леко без тестове и прочие обикновено има и малко антитела, поради простата причина, че явно вирусният товар е бил лек.

 26. 26 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 323 Любопитно

  Ами честно казано и трите промени са разумни.

  1. В България % на положителни антиген тестове не е по-голям от този на положителни PCR, така че проблемът с фалшиво положителните тестове не стои.

  2. Няма логика сертификатът за ваксина да е безсрочен или валиден за една година, а този за преболедуване да е 6м.

  3. Решение за сертификат след първа доза в момента е разумно, доколкото ще накара повече хора да се ваксинират веднага. Говорим за COVID19... а вече отиваме към 2022 с тази драма :D

  4. Наистина трябва да се помисли и за сертификат при наличие на антитела, ако ще и да е само за употреба в страната.

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":
  Колкото и да пишеш по 20 пъти едно и също от няколко дни смъртноста в България си остава най-високата в Европа. Не гледай колко са заразените, гледай колко са починалите на 1000 души население. Преди да починат те са били тежко болните, които са били в препълнените интензивни или на стълбите пред болницата.

 28. 28 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#21] от "sfl32583434":

  Само така. Аз от началото на пандемията не съм влизала в кафене, ресторант и пр. Да видим как ще управляват икономиката сценаристите на този ужас.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 29. 29 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 890 Неутрално

  То за това умните хора и като са ваксинирани продължават да се пазят.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#20] от "enterfornone":

  "А тези иновативни "български" сертификати (които за Европа са приравнени като стойност с тоалетната хартия) как ще се проверяват на място???"

  Явно сте доста запознат! Аз ще споделя личен опит от преди две седмици. Отивам да закуся в кафене на летище Шарл де Гол в Париж. Влизам без да ме питата за какъвто и да е сертификат. На касата си поръчвам закуска и вода. Лелята ме пита за навън или ще сядам вътре. Отговори, че ще седна вътре (валеше дъцд). Тогава ми поиска сертификат, сканира го и ми пожела Bon appetit!

  Та толкова не ги признават българските сертификати в Европа! :-)

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Другата седмица ще се окаже, че ваксинирани българи са едновременно на повече от две места 😁 Само гледайте.

 32. 32 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#26] от "yp123":

  Вие добре ли сте? Сертификат след първа доза бил добро решение!?? Вие наясно ли сте колко дни, седмици след ВТОРА ваксинация се организмът изгражда антитела...
  Начи отиват 20 юнака на по 20 годинки и се боцват за първа доза. И след това, айде с тази хартийка на дискотека.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 33. 33 Профил на examiner
  examiner
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Това, че има разлики с европейската директива не е никакъв проблем, България е суверенна държава и има право на своя територия да определя кое как ще става!
  —цитат от коментар 11 на Полковник Паликъщов


  Това го каваш ти от висотата на собственото си невежество! България е сключила международен договор, съгласно който европейското право има предимство над националното. Така че не само че е проблем, но всъщност не невъзможно българското законодателство да противоречи на европейското. Това значи да излезем от ЕС, което ти и останалите проруски тролове, които разпространявате пропаганда срещу ваксините без никакъв оглед на човешкия живот, всъщност искате. Целта им е да разбият Европейския съюз и използват за нея вас - жалки продажни душици.

 34. 34 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 654 Неутрално

  А Великата Британия, к'о праим? - по 50000 болни на ден при 82,5% с две игли.
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  и смъртност равна на тази в България при 10 ПЪТИ по-голямо население

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 35. 35 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#16] от "drill":

  Не викай. Така или иначе 70%поне няма да те чуят. Щото са родени да пълзят. Що да мислим, кат има държава да решава как, колко и дали ще съм жив.
  Но такова перфидно изнудване не помня в новата история на човечеството. Или те бодем.... с нещо си, или те лишаваме от правото да работиш. Оправяй се както можеш.
  Маскирани, не си продаваме ръка, камо ли приятелска прегръдка. Гледаме се подозрително, агресията в обществата удари тавана. Прикрита и директна.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 36. 36 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Еееее то и този форум повече от умници няма, както в повечето форуми и социални мрежи.
  В голямата си част всички са специалисти, разбирачи, компетентни по всички въпроси, направо пенкилер.
  И от толкова умници, сме най бедни и с най нисък стандарт на живота в Европа.
  Но сме на първо място по заразени и смъртност на глава от населението в Европа.
  Материала, материала.

 37. 37 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#7] от "Полковник Паликъщов":

  Оти па Бацко ви не ги сменяш правилата между изгрев и пладне, ли? Помните колкото оцетарки, де$ба....

 38. 38 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 367 Весело

  И какво..Който го е преболедувал леко без тестове и прочие и има антитела духа супата..Нито сертификат, нито е препоръчително да се ваксинират при високо наличие на антитела...
  —цитат от коментар 14 на svetlio_rm


  Ами сутринта една от дежурните "специалисти" по Ковид каза (в един от сутрешните блокове по телевизиите), че ваксината дава някакви специални антитела. Не били тези от преболедуване. Било доказано с много изследвания, че тези специални антитела те пазят безсрочно почти?!
  А антителата на преболедувалите били някакви други или ако случайно имат от специалните, те са накак си хилави и затова пазят само шест месеца🤣
  А защо не искат да мерят тези антитела на преболедувалите (след това твърдение трябва да се знаят и минимално необходимите стойности) вече е загадка.

 39. 39 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#12] от "frankie...says":

  Абе ти голямо доверие имаш на тая наша статистика!

 40. 40 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 126 Неутрално
 41. 41 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#16] от "drill":

  Един от малкото разбрали,че някъде там шумят евраци,на никой не му дреме за здравето ти...

 42. 42 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#20] от "enterfornone":"А тези иновативни "български" сертификати (които за Европа са приравнени като стойност с тоалетната хартия) как ще се проверяват на място???"Явно сте доста запознат! Аз ще споделя личен опит от преди две седмици. Отивам да закуся в кафене на летище Шарл де Гол в Париж. Влизам без да ме питата за какъвто и да е сертификат. На касата си поръчвам закуска и вода. Лелята ме пита за навън или ще сядам вътре. Отговори, че ще седна вътре (валеше дъцд). Тогава ми поиска сертификат, сканира го и ми пожела Bon appetit! Та толкова не ги признават българските сертификати в Европа! :-)
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  И аз съм пътувал вече на три места със зелен сертификат.
  Проблемът е с "новият иновативен" сертификат - за една година след пребуледуване и след антигенен тест.
  Тези НЯМА да са признати в Европа.
  Или трябва да излезем от ЕС и нашите зелени сертификати да спрат да са еднакви с европейските, или трябва да въведен, нов друг вид "разширен" сертифика-тоалетна хартия, който няма и да е проверим никъде, защото приложенията няма да го разпознават.

 43. 43 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vivian Apostolov":

  Виви, то и след първото боцване се образуват. На 20 годишните по принцип им минава за два-три дни. И ако се разболеят, поне ще си седят в къщи. За мен свежото е друго - смесваме вакснати, които както знаем разпространяват коронката, със здрави, които влизат с отрицателен тест и може да се заразят от вакснатите. И всичко това при пълен капацитет. При 23% боцнати, ако искаш да намалиш разпространението, логика няма. Основно ще се "ваксинират" тези които ходят по кръчми, дискотеки, молове и кина, а те не са рискови, те не пълнят болниците.
  Чехия и Румъния и те заедно с нас.
  Това е външен натиск, определено и дъгите на кацата не издържаха

 44. 44 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#42] от "enterfornone":

  Просто ще е друг, по-различен сертификат, който няма да се признава за пътуване в ЕС, но ще се признава на местно ниво и ще се проверява от същата програма COVID CHECK BG. Всеки ваксиниран и преболедувал до 6м ще си има валиден зелен ЕС сертификат.

 45. 45 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Няма програма COVID CHECK BG. Провери в Апп стор-а. Затова на първо място е австрийската, на второ - швейцарската.
  До коментар [#44] от "yp123":

 46. 46 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#45] от "enterfornone":

  Провери ти в Play Store дали няма..

 47. 47 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#15] от "Arcade":

  Великобритания БЕШЕ с 20 % ваксинирани и НИКОГА не са имали такива числа, НИКОГА!

  Защо лъжеш бе?

  Громя ваксъри!
 48. 48 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#29] от "falcone":

  Имаш предвид хипохондриците, нали?

  Громя ваксъри!
 49. 49 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Този PCR тест от 01.01.2022 в САЩ се счита за ненадежден и повече няма да се използва за тази цел - с него да се определя кой е заразен и кой не е. Ние ко прайм тогава? Всички тези така наречени "зелени сертификати" ще пийват по една студена водица. Отделен е въпросът, че нашите "усъвършенствани" от бездарниците на кРадев сертификати никой няма да ги еВе и за пукнат цент в ЕС.

 50. 50 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Дайте направо да направят един чисто български сертификат,да го нарекат "Син" и той да се ползва за доказване,че някога си имал контакт с вируса и имаш антитела или ваксина и да се приключва. И без това Зеленият сертификат е писан за фармацевтичните компании,а не за опазване здравето на обикновения човедвър

 51. 51 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#36] от "anty":

  Шматко, преди 25 години едва не умрях от реакция към противогрипна ваксина в спешното на "Пирогов". Не питай старило, а патило.
  Въобще и не смятам да експериментирам с РНК боклуците, които се опитват да ни наложат. И по случайност имам някакво медицинско образование и с болни съм работил известно време. А това, че сме толкова бедни се дължи на управляващата мафиотска шайка дето от 1989 г. до сега е откраднала и изнесла от тук много милиарди долари. Знам доста повече , но е за друго е темата.

 52. 52 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#33] от "examiner":

  Хайде, по сериозно , а?! И други сме учили право. Можем да имаме наш сертификат, но няма да се казва "Зелен" и ще е само за наша територия. И това НЕ ПРОТИВОРЕЧИ на никой регламент. На евробюрократите не им е гот, защото са поставили някаква измислена цел за % ваксинирани и ние един вид не ги уважаваме ( точната дума е друга). Но това си е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ!! Ние сме независима държава и на наша територия ще правим каквото си решим. Обосноваваме го с "национална специфика" и въпроса приключва.

 53. 53 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 682 Любопитно

  80% от българите вярват още в дядо мраз или Коледа. Около 25% гласуват за Тиква, а 10% за 50лв. С изключение на 4-5, сегашните служебни министри са провал.Трудно се управлява такава сган и трудно се проявяват истински лидери в такава среда. Как българите в Северна Македония да признаят истината, че са българи. Ако средната заплата беше 3000 евро тук, в Македония щяха задължително да въведат изучаване на книжовен български и да не си помислят за "индитутетут". "Не народ , а мърша".Закривай.
  —цитат от коментар 13 на helemong


  Нека в името на дискусията не изкарваме "враго" тапир. Сред про-ваксърите има също толкова плява, колкото сред анти. Нямах намерение да се ваксинирам просто защото НЯМАХ ЖЕЛАНИЕ. Не щото вярвам на конспирации, не щото подценявам положението, а от най-банално не искане. Сега, няколко часа след иглата нито се имам повече човек от неваксинираните, нито пък смятам вторите за трето качество хора. Ако съм чипиран, единствено се надявам да хващам безплатен WI-FI навсякъде.
  Според едните вероятно съм постъпил отговорно, макар и късно, докато вторите може би биха ме сметнали за страхливец и(ли) паникьор. Честно казано, врекачите и в двата лагера са ми еднакво противни. Едните се имат за безсмъртни, защото са ваксинирани, докато вторите се имат за безсмъртни заради граничещото с религиозен фанатизъм убеждение, че "само аз съм в ред, докато света около мен се побърква".

  Ами... глупав човек съм, да.
 54. 54 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Грешна ти е информацията. Имат средно по 45 хил заразени на ден при 67.6% напълно ваксинирано население. По-важното е , че имат средно по 130-40 починали на ден, което е пренебрежимо малко за 67 млн страна.

 55. 55 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ще върнем България в Европа":

  И каква причината за високата смъртност?
  Нещо за разрешаване на терапии с мононуклеарни антитела да кажеш? ФДА в САЩ вече е разрешила такава от почти година. С такава лекуваха Доналд Тръмп.
  Нещо за скринингови тестове за тежко протичане да кажеш? В Гърция ги правят от почти две години.
  Нещо за катастрофиралата ми здравна система? И тя е катастрофирала от лошо управление и крадене, не че парите са толкова малко. Просто на по-ниските в йерархията не им дават пари, а директорите взимат по милион и нещо на година. И това е само заплатата!!
  Нещо за 90% смъртност от Ковид в реанимациите да кажеш? ( Провери вестник Труд от 24.09.2021 г. - достъпно е онлайн). И за това сигурно неваксинираните са виновни.
  Много взехте да изнаглявате всичките. Положените бавно, но сигурно върви към улични безредици , като на Запад.

 56. 56 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#21] от "sfl32583434":

  не влизай, защото и от теб никой няма нужда

 57. 57 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#2] от "4u4o":

  „Кога личните лекари ще започнат да вадят сертификат на база изследване на антитела, както е в Германия?“

  Никога. Такъв сертификат в Германия няма.

 58. 58 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Разстроено

  Ако не беше тъжно и страшно с въвеждането въобще на тези безумия, щеше да е смешно

 59. 59 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#56] от "alg57373608":

  А дали е така, кой, кой ще ми каже?
  : )

 60. 60 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това, че има разлики с европейската директива не е никакъв проблем, България е суверенна държава и има право на своя територия да определя кое как ще става!
  —цитат от коментар 11 на Полковник Паликъщов


  Щом не е никакъв проблем да подменяме официален документ на ЕС (какъвто е Европейският сертификат за преболедуване на COVID-19), тогава да си направим и българско Евро, а? Не става, нали. Истинсният ни пробем е некъдърността на Стойчо Кацаров и обкръжението му. Те проспаха цялото лято (доколкото знам Стойчо Кацаров бе в дълга отпуска), а трябваше още на 1 септември, когато се върнаха повечето почиващи, да обявят по всички възможни медии, че ако има драстично повишение на заболеваемостта (трета вълна предвиждаха всички), след един месец, на 1-ви октомври ще се въведе "зелен сертификат". А, "имали план". И какъв бе той - да предизвикат хаоса - който действително настъпи? Тежко ни с такива управници ...
  ДОЛУ НЕКАДЪРНОСТТА! ТЯ ПРИЧИНЯВА ЗЛИНИ НЕ ПО-МАЛКИ И ОТ ТЕЗИ ОТ КОРУПЦИЯТА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK