Янаки Стоилов: Нужен е преходен период за въвеждане на електронно правосъдие

Министър Янаки Стоилов се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд, с които е обсъдил проблемите в Единната информационна система на съдилищата

© Юлия Лазарова

Министър Янаки Стоилов се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд, с които е обсъдил проблемите в Единната информационна система на съдилищатаНеобходим е преходен период за въвеждане на електронното правосъдие и преминаването на делата от традиционния хартиен носител към електронна форма, а след като държавната администрация в други сфери не е напълно готова за преминаване към електронно управление, едва ли правосъдието като системата, която трябва в най-висока степен да гарантира правата на гражданите, ще е пилотната система за подобен експеримент.


Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, след като се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд. Основната тема на разговор е била свързана с проблемите в Единната информационна система за съдилищата (ЕИСС), която бе временно спряна във ВКС заради серия от проблеми.


"Срещата доизясни почти всички открити проблеми за прехода към електронно правосъдие, затвърди и някои мои виждания за това как трябва да се търси решение на тези проблеми. Основният проблем е в това, че е необходим преходен период между класическото осъществяване на правосъдието и делата на хартиен носител и преминаването към електронна форма", посочи министърът на правосъдието.
"Тук не става дума за няколко месеца, не за отдалечен хоризонт, но за няколко години, в които тази дейност да се развива, да се преодоляват техническите проблеми и главно - да не се засяга валидността на юридическите актове, защото системата във вида, в който действа, допуска такива възможности", обясни Стоилов.


По думите му, вторият проблем е Единната информационна система за съдилищата (ЕИСС) да се съчетае с пълноценното въвеждане на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), до който достъп имат гражданите и адвокатите.


"Самият ВСС признава, че и двете системи трябва да бъдат надграждани още и да бъдат интегрирани. Освен това електронното правосъдие означава пълноценен обмен на информация, ползване на актове в различните нива на съдебната система. Трябва да се отчитат и различните категории дела. Бяха давани примери, че тя не е пригодена за някои от тях", обобщи министърът след срещата със съдиите.


Той каза, че другата важна тема, която е била обсъдена, е свързана с конкурсите и това състояние, което определи като "нетърпимо" - конкурси продължават по няколко години, включително и тяхното обжалване.


"В това отношение смятам, и това беше споделено от някои от върховните съдии, че когато става дума за конкурси, организирани от ВКС, е добре законът да предвиди преминаването към създаване на смесени състави от съдии от ВАС и ВКС. Другият проблем е, че ВСС разполага с твърде голяма оперативна самостоятелност, т.е. той може да не се съобразява с предложенията на конкурсните комисии, които отнемат много месеци тежка и отговорна работа на тези, които ги провеждат", каза министърът.


Той посочи, че ще се помисли за подготвяне на нормативни промени, свързани с електронното правосъдие, поне от гледна точка на сроковете, защото е необходимо да се предвидят два прехода. Обясни и че единият е краткият преход, за да бъде приведено правното състояние в съответствие с фактическото.


"Спирането на прилагането на ЕИСС във ВКС, дори и да има причини, е нещо неблагоприятно. Отделен е въпросът защо законодателят е допуснал в гражданския процес възможност за съчетаване на единия и другия вид, а точно в наказателното правосъдие, което е силно формализирано, да се отиде само към електронната форма", коментира Стоилов.


Той каза, че става дума за период от месеци, за да стартират пълноценно системите. Другият, по-дългият преход, трябва да бъде осигурен, защото електронното правосъдие трябва да бъде разглеждано като част от електронното управление.


"След като в администрацията, в другите сектори ние не сме готови изцяло да преминем към тази електронна форма, едва ли правосъдието като системата, която трябва в най-висока степен да гарантира правата на гражданите, ще е пилотната система за подобен експеримент", подчерта Стоилов.


Той коментира и темата с описа на имущество на Бюрото по защита на свидетелите и прехвърлянето към Министерството на правосъдието, като обясни, че процесът върви динамично.


"Извън проблемите, които коментирах, други сега няма. Ритмично върви преходът по предаване на имущество, на документация, разписали сме етапни срокове, така че по едни да се движим по-бързо, по други - по-бавно, и най-накрая да завършим с дейности, по които има договори за поръчки, така че да се застъпи новият период с изтичането на сегашните", обясни Стоилов.


По думите му предстои и ревизия на хората, които се охраняват, и тя ще бъде извършена от комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK