Янаки Стоилов: Нужен е преходен период за въвеждане на електронно правосъдие

Министър Янаки Стоилов се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд, с които е обсъдил проблемите в Единната информационна система на съдилищата

© Юлия Лазарова

Министър Янаки Стоилов се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд, с които е обсъдил проблемите в Единната информационна система на съдилищатаНеобходим е преходен период за въвеждане на електронното правосъдие и преминаването на делата от традиционния хартиен носител към електронна форма, а след като държавната администрация в други сфери не е напълно готова за преминаване към електронно управление, едва ли правосъдието като системата, която трябва в най-висока степен да гарантира правата на гражданите, ще е пилотната система за подобен експеримент.


Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, след като се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд. Основната тема на разговор е била свързана с проблемите в Единната информационна система за съдилищата (ЕИСС), която бе временно спряна във ВКС заради серия от проблеми.


"Срещата доизясни почти всички открити проблеми за прехода към електронно правосъдие, затвърди и някои мои виждания за това как трябва да се търси решение на тези проблеми. Основният проблем е в това, че е необходим преходен период между класическото осъществяване на правосъдието и делата на хартиен носител и преминаването към електронна форма", посочи министърът на правосъдието.
"Тук не става дума за няколко месеца, не за отдалечен хоризонт, но за няколко години, в които тази дейност да се развива, да се преодоляват техническите проблеми и главно - да не се засяга валидността на юридическите актове, защото системата във вида, в който действа, допуска такива възможности", обясни Стоилов.


По думите му, вторият проблем е Единната информационна система за съдилищата (ЕИСС) да се съчетае с пълноценното въвеждане на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), до който достъп имат гражданите и адвокатите.


"Самият ВСС признава, че и двете системи трябва да бъдат надграждани още и да бъдат интегрирани. Освен това електронното правосъдие означава пълноценен обмен на информация, ползване на актове в различните нива на съдебната система. Трябва да се отчитат и различните категории дела. Бяха давани примери, че тя не е пригодена за някои от тях", обобщи министърът след срещата със съдиите.


Той каза, че другата важна тема, която е била обсъдена, е свързана с конкурсите и това състояние, което определи като "нетърпимо" - конкурси продължават по няколко години, включително и тяхното обжалване.


"В това отношение смятам, и това беше споделено от някои от върховните съдии, че когато става дума за конкурси, организирани от ВКС, е добре законът да предвиди преминаването към създаване на смесени състави от съдии от ВАС и ВКС. Другият проблем е, че ВСС разполага с твърде голяма оперативна самостоятелност, т.е. той може да не се съобразява с предложенията на конкурсните комисии, които отнемат много месеци тежка и отговорна работа на тези, които ги провеждат", каза министърът.


Той посочи, че ще се помисли за подготвяне на нормативни промени, свързани с електронното правосъдие, поне от гледна точка на сроковете, защото е необходимо да се предвидят два прехода. Обясни и че единият е краткият преход, за да бъде приведено правното състояние в съответствие с фактическото.


"Спирането на прилагането на ЕИСС във ВКС, дори и да има причини, е нещо неблагоприятно. Отделен е въпросът защо законодателят е допуснал в гражданския процес възможност за съчетаване на единия и другия вид, а точно в наказателното правосъдие, което е силно формализирано, да се отиде само към електронната форма", коментира Стоилов.


Той каза, че става дума за период от месеци, за да стартират пълноценно системите. Другият, по-дългият преход, трябва да бъде осигурен, защото електронното правосъдие трябва да бъде разглеждано като част от електронното управление.


"След като в администрацията, в другите сектори ние не сме готови изцяло да преминем към тази електронна форма, едва ли правосъдието като системата, която трябва в най-висока степен да гарантира правата на гражданите, ще е пилотната система за подобен експеримент", подчерта Стоилов.


Той коментира и темата с описа на имущество на Бюрото по защита на свидетелите и прехвърлянето към Министерството на правосъдието, като обясни, че процесът върви динамично.


"Извън проблемите, които коментирах, други сега няма. Ритмично върви преходът по предаване на имущество, на документация, разписали сме етапни срокове, така че по едни да се движим по-бързо, по други - по-бавно, и най-накрая да завършим с дейности, по които има договори за поръчки, така че да се застъпи новият период с изтичането на сегашните", обясни Стоилов.


По думите му предстои и ревизия на хората, които се охраняват, и тя ще бъде извършена от комисия.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Комунисти ще правят реформа...

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Кажи, велики министре, кога ще има осъден богат човек в България?
  Политик, олигарх.
  Електронното правосъдие е залъгалка за такива, които си мислят, че машинното гласуване е по-честно от това с бюлетините.
  Ама за теб съдебната система е страхотна и само Гешев и пречи, нали...

 3. 3 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Общодостъпни и безплатни електронни услуги в държавата не са възможни ако българските граждани нямат лични карти с чип, които играят и ролята на електронен подпис. За въвеждане на личините карти с чип у нас се говори вече повече от 20 години, но само се говори за разлика от другите държави в ЕС, които го правят.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Е бактън с тези преходни периоди които се оказват 30-40 годишниОт 10 години правим-Е правителство.10 години се канихме да правим паспортизация на сградите,10 години правихме -Е рецепта.Нещо забута ли се по равтове и почва да събира прах.

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Гневно

  Тъпунгер, какъв преходен период бе!!! 100 години ви чакаме да направите боклука който сътворихте - колко по-преходен да бъде периода. Хората цели дела минават без да стъпят в съдебна зала, вие пак не сте готови, пак искате преходен период, и преходен период на преходния период! 30 години преходен период не ви ли стигнаха м@миту ви!?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Кажи, велики министре, кога ще има осъден богат човек в България?Политик, олигарх.Електронното правосъдие е залъгалка за такива, които си мислят, че машинното гласуване е по-честно от това с бюлетините.Ама за теб съдебната система е страхотна и само Гешев и пречи, нали...
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Вие троловете кога ще посветите някоя обедна почивка на базово запознаване с функционирането на съдебната система? Така бързо ще научите, че осъжданията стават на база доказателства в обвинителен акт, съставен от каскетатурата. Такива обвинителни актове, каквито твоят идол от Симеоново и бездарните послушници около него не могат юридически адекватно да съставят дори за тези, които яростно преследват, за да разчистят път на шефовете си от сараите, камо ли за онези, които не желаят да си причиняват.

 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Гневно

  До коментар [#3] от "Борис":

  НЕ се говори, колега. Имаме си ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННАТА ИДЕНТИФИКАЦИЯ в сила от 2016 г., в който се предвижда, че Електронният идентификатор е уникален идентификатор на физическо лице, за който е издадено удостоверение за електронна идентичност. Ама кога....

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#6] от "itwasalladream":

  Ми значи в България няма корупция?
  Що ревете тогава, няма нужда от съдебна реформа.
  И следователно от съществуването на Да България...

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Весело

  Да вземат Дончев за консултант

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1113 Весело

  Сигурно от електрическото управление, маса чиновници ги е шубе да не ги хване (по)тока и да ги отмие, като тор от Авгиевите обори.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Колкото по-бързо, толкова по-добре. Преходен период даде ли се... чакай..

  Чувствам се към хартийните носители като младеж, който се чуди как навремето е имало домашни телефони с опашки и е нямало смартфони и компютри. Само че в сегашно време!

 12. 12 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Въх и мъдрост компот на жици ще ме съди?

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Някой от тук коментиращите ползва ли сайта https://egov.bg ?
  Това е онова, за което са похарчени пари и го няма

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK