Хакерска атака е причината за срива в системата за COVID сертификати

Хакерска атака е причината за срива в системата за COVID сертификати

© Юлия ЛазароваХакерска атака е причината за срива в системата за сертификати за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване и изследване, съобщава държавната фирма "Информационно обслужване". От снощи, като проблемите продължиха и през днешния ден (21 октомври), потребителите нямат достъп до сайта на националната здравно-информационна система или пък отварянето на интернет страницата е силно затруднено.


Става дума за т.нар. атака "отказ от услуга" (DDoS), като целта ѝ е да се изчерпят ресурсите на дадена компютърна система и така да ѝ се попречи да функционира. "В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps", съобщава "Информационно обслужване".


Как в България правилата за сертификатите се нагодиха към нуждите четете тук
Държавната фирма твърди, че не е имало "пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители" и уверява, че има "специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции". "Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители - болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители, към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата", се посочва още в съобщението на "Информационно обслужване". Следва да се заключи, че медици по всяка вероятност ще продължат и през следващите часове да работят със здравната система.


"Информационно обслужване" твърди, че въпреки атаките, макар и със забавяне, е продължило издаването на сертификати срещу COVID-19, като от началото на деня до 15 часа са били изтеглени над 64 хил. сертификата. Около 16 часа системата е издавала над 15 хил. удостоверения за час.


Къде, кога и как се изисква достъп със сертификати за COVID-19 четете тук
Най-важните въпроси и отговори за сертификатите четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK