Правителството ще компенсира над 630 хил. фирми за тока с 450 млн. от АЕЦ "Козлодуй"

Правителството ще компенсира над 630 хил. фирми за тока с 450 млн. от АЕЦ "Козлодуй"

© Георги КожухаровМинистерският съвет прие програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Ще се възползват над 630 хил. небитови крайни клиенти, които ще получат компенсация 110 лв. на мегаватчас. Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между министерството и търговци на ел. енергия, доставчици от последна инстанция, производители на енергия и оператори на борсовия пазар.


Бюджетът на програмата е 450 млн. лева. Периодът на подпомагане е от 1 октомври до 30 ноември. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на годината. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета за сметка на представени 450 млн. лева от АЕЦ "Козлодуй". През следващите отчетни години ще бъде намален с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от Българския енергиен холдинг. Мярката допълва предварително предприетите мерки на национално ниво за функционирането на енергийния пазар.


Работодателските организации бяха на различни мнения за мерките. Асоциацията на индустриалния капитал бе един от организираторите на протест пред Министерски съвет в началото на седмицата и поиска компенсации за над 600 хил. небитови потребителя. В протеста не участваха от КРИБ, след като Кирил Домусчиев се срещна с премиера през миналата седмица и съобщи, че се обсъжда директно договаряне с АЕЦ "Козлодуй" и НЕК на цени на ток за 160 енергоинтензивни предприятия, след което препоръча да се изчака с протестите.Помощта е допълнителна към тази, която предложи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а именно промени във формулата, по която се определя цената на тока от т.нар. доставчик от последна инстанция. Така над 200 хил. фирми, които получават ток от такива доставчици, ще получат облекчение от порядъка на 15 - 30 лева от 1 ноември в сметките си.
В понеделник (18 октомври) Янев заяви, че някои от мерките, например разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки пакети, не е дало очаквания резултат. "Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това."


Наскоро Васил Велев, който оглавява Асоциацията на индустриалния капитал, обяви, че през септември бизнесът е получил двойни сметки за ток, а за октомври ще бъдат тройни. Оценката на организацията му е, че това ще изсмуче ликвидност от порядъка на 2.5-3 млрд. лв. от бизнеса, поради което ще се стигне и до фалити и на търговци. Обяви, че свръхпечалбата, която формират производителите на ток, и извънредните приходи, които ще дойдат по тази линия в бюджета, трябва да се използват за подпомагане на бизнеса. Бизнесът призова на енергийната борса да се заложи предимно на дългосрочни доставки, които би успокоило пазара и в момента, вместо да се търгува основно в сегмента "ден напред". От ръководството на борсата призоваха за същото.


.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  После държавата била лош стопанин!

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  " После държавата била лош стопанин!"

  Ами с тези мерки държавата тича да гаси последиците от избухналия пожар, а не можа да предотврати избухването му ! Добър стопанин ли е и на какво ? Като настъпи енергийната криза, слушаме само размяна на обвинения и оправдания, ефективност - 0 !!! Има ли проблем, който да не ни е сварил неподготвени ?

 3. 3 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 766 Неутрално

  И как клиентите на доставчици от последна инстанция ще си получат парите?

 4. 4 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Вече не харесват ли невидимата ръка на пазара? Как беше: Приватизираме печалбата и национализираме загубата.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Да живее "пазарната ръка" и капитализма :)) Нали пазарът чистеше "не конкурентните"?? Значи държавата е ЛОШ производител , но да и вземем парите ......... и да ги дадем на ???Какво ли не изтърпя Козлодуй ...и Каратисти , и ИПОН , и Делата гард ......и десетки ГЕРБ калинки , и затваряне на първите четири блока от талибани ( къде е сега Едвин Сугарев) . АЕЦ е нещото което поддържа ниски цени , а за 35 години е дало над 40 милиарда сухи пари. Сега са повече заради цената , а ако бяха първите четири ...??? Май нямаше да имаме нужда от европейски план и европейски пари !??
  Има не просто ПРОМЕНИ , глобални промени ....Капитализмът вързан за потреблението се ИЗЧЕРПА !!? Светът върви към пари , които не се равнят по нефта .. Нашият УЖ елит, пак ли ще се скрие под масата ?? А, не трябва ли да имаме и ЕЛИТ , които има и китайски , и руски ,и индийски приятели.. Ако нямаме резервен изход, ....този път България няма да оцелее .. 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":" После държавата била лош стопанин!" Ами с тези мерки държавата тича да гаси последиците от избухналия пожар, а не можа да предотврати избухването му ! Добър стопанин ли е и на какво ? Като настъпи енергийната криза, слушаме само размяна на обвинения и оправдания, ефективност - 0 !!! Има ли проблем, който да не ни е сварил неподготвени ?
  —цитат от коментар 2 на samoedin

  Понякога от това,че всичко правим бавно има и полза.Ако и битовите абонати бяхме на нерегулирания пазар/както в много държави в ЕС/за три месеца щяха да ни отидат спестяванията.

 7. 7 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Ако и битовите абонати бяхме на нерегулирания пазар, в рамките на дни щеше да има революция по улиците

 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Нищо подобно нямаше да стане. Цената щеше да е много по-ниска, защото щеше да р солидарно разпределена между много потребители. Сега фирмитр намаьаха скока изцяло.

 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  Разбира се, ще платят обикновените хора, щот безплатен обяд няма :)) Иначе радвам се за бизнеса :))))

 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Бюджетът на програмата е 450 млн. лева. Периодът на подпомагане е от 1 октомври до 30 ноември."


  Сметнете какви са мащабите на Зеления Обир щом 450 млн са достатъчни само за два месеца и то за помощ 110 лв/МВТч, което е само 1/4 от цената за утре (454 лв). Останалите 3/4 от тия 454 лв/МВТч си ги плащат фирмите.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":Нищо подобно нямаше да стане. Цената щеше да е много по-ниска, защото щеше да р солидарно разпределена между много потребители. Сега фирмитр намаьаха скока изцяло.
  —цитат от коментар 8 на stargate

  От пазара няма нищо по хубаво ама когато се играе по правилата и ги няма спекулантите.

 12. 12 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Какво става, аз мислех, че "зелената" енергия била евтина?!?

  Малко големи били инвестициите и едни хора правели милиарди, но се самоизплащали от само себе си?
  Супер хубаво било - чисто и евтино ....

  Засега само ние гражданите ги изплащаме през носа!

  Някой ще каже и фирмите плащат данъци, и те понасят, част от тежестта.
  Да не им разбивам илюзиите, но фирмите са само юридически структури за съхраняване и опериране с капитал - самите фирми по само себе си не произвеждат нищо - зад тях стоят реални хора - служители те им - които са тези дето произвеждат с труда си и съответно плащат!!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Нещо разумно при тази сложна ситуация

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Нещо разумно при тази сложна ситуация

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Само Козлодуй ли забогатя от скъпия ток? Що не потърсят и ВЕИ-тата, които са с пределни цени, фотоволтаиците, също. Те са частни, но пък цените са спекулативни и много над пределните. Трябва и те да поемат от товара.

 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Държавата изведнъж изхарчи 450 млн. лв. и повече няма да ги види. За разлика от нея добрият стопанин би ги инвестирал.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 849 Неутрално

  скоротечен рак за всички далавераджии в енергетиката

 18. 18 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":Нищо подобно нямаше да стане. Цената щеше да е много по-ниска, защото щеше да р солидарно разпределена между много потребители. Сега фирмитр намаьаха скока изцяло.
  —цитат от коментар 8 на stargate


  Надявам се след две години да си все още оптимистично настроен...

 19. 19 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ами с тези мерки държавата тича да гаси последиците от избухналия пожар, а не можа да предотврати избухването му ! Добър стопанин ли е и на какво ? Като настъпи енергийната криза, слушаме само размяна на обвинения и оправдания, ефективност - 0 !!! Има ли проблем, който да не ни е сварил неподготвени ?
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Аз ужасно се извинявам, ама за да няма проблем който да не ни свари неподготвени, ние трябва да имаме държавно-стопански план, вкаран в петилетки, и да положим болт на пазарната икономика, не? Трябва всичкото стопанство да ни е пропланирано, прошнурирано и пронумерирано, и да пляскаме през пръстите дългата дясна ръка на пазара, да?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":Държавата изведнъж изхарчи 450 млн. лв. и повече няма да ги види. За разлика от нея добрият стопанин би ги инвестирал.
  —цитат от коментар 16 на Darulio


  "Добрият стопанин" да си инвестира в енергоефективност тогава що реват на държавата? 😂

 21. 21 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Само Козлодуй ли забогатя от скъпия ток? Що не потърсят и ВЕИ-тата, които са с пределни цени, фотоволтаиците, също. Те са частни, но пък цените са спекулативни и много над пределните. Трябва и те да поемат от товара.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Да, ама не! И ВЕИ-тата, и фотоволтаиците също, като частни, си имат лобита там, където се вземат решенията за кой да поема товара. Като във всеки нормален капитализъм. А Козлодуй си няма лоби, щото е държавен, т.е. - народен. Като в нормалните развити капиталистически страни. Затуй товара ще се поеме от държавният, т.е. - народният Козлодуй, а не от частниците. $$$ ще излязат от джоба на народа, и ще влязат в джобовете на лобистите и частниците. Анадъммо?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 608 Весело

  До коментар [#1] от "zxp53317185":" После държавата била лош стопанин!" Ами с тези мерки държавата тича да гаси последиците от избухналия пожар, а не можа да предотврати избухването му ! Добър стопанин ли е и на какво ? Като настъпи енергийната криза, слушаме само размяна на обвинения и оправдания, ефективност - 0 !!! Има ли проблем, който да не ни е сварил неподготвени ?
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Лелей! Ама как яко си въртиш задника!
  .........................

  Има един, добре познат ми, ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТИП хора, които са изключително, невъобразимо смели и много критични, но само при наличие на ПОНЕ предпоставки. Първата - да е ГАРАНТИРАНО БЕЗОПАСНО. Втората - да са убедени, че са НА СТРАНАТА НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ...

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Любопитно

  На американските централи ще вземем ли "свръх печалбата " :)) Или това е забранен въпрос ? :)

 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 608 Весело

  До коментар [#19] от "sablezub":

  Според мен проблемът е не само до това, какво трябва да имаме, но и до това, какво трябва да нямаме... В случая - ярко изявени некадърници, глупци, лъжци и мошеници, които не могат да се начудят и да се нарадват, че толкова неочаквано са попаднали на толкова неподходящо за тях място, та да решат, че господ ги е възнаградил за това, че са едни такива умни и хубави...

  За селския чорбаджия - дядо ми, най-голямата обида (използваше я в изключително редки случаи) беше "сиромашко, невидяло"... Заради доброто си ученическо, пионерско, а по-късно и комсомолско възпитание, дълго време смятах този му израз за антидемократичен, за презрение към бедните хора и никак не го харесвах...

  Едва в зряла възраст разбрах какво точно е искал да каже - на един служебен банкет, организиран не толкова заради пийването, хапването и т. н. колкото за да бъдат решени няколко важни въпроса. Та, няколко, един господ знае как попаднали там индивида, с огромна скорост пълнеха чиниите си с всичко, което може да се побере в тях, и бързаха да го изядат, за да могат да ги напълнят отново...

  По-късно чух същата поговорка в значително по-груб вариант: "намерило, че се насрало"....

  Трябва ли да давам примери? :)

 25. 25 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Нека Мартин Димитров да обясни от къде са печалбите на АЕЦ, а останалите нямат печалби? Нали според него тока от АЕЦ е най-скъпият?

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Ти нали каза че евтиния ток от АЕЦ не се продавал, нямало излишък - как така изведнъж се оказа че АЕЦ може да намали износа на ток и ток за 450 милиона да се влее в нашата мрежа. Сега си представи целия ток от АЕЦ в нашата мрежа, дали няма да падне цената, а?

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#19] от "sablezub":

  "Аз ужасно се извинявам, ама за да няма проблем който да не ни свари неподготвени, ние трябва да имаме държавно-стопански план, вкаран в петилетки, и да положим болт на пазарната икономика, не? ...."


  Чак пък ! Просто трябва да имаме функциониращи институции, средства, които се дават за просперитета и сигурността на обществото, а не за мутрите на един престъпен режим ! Вижте казуса с Вера Су, кораба, дето направи за смях цялата ни държава ! Необходима екипировка за аварийни ситуации като тази - 0 ! Иначе 400 милиона за почетния - разбира се ! Погледнете и проблема с т. нар. медицински хеликоптери - няма нито един ! Като стана сакатлъка с Каролев ( вече покойник !), 12 часа тежка спасителна операция и всичко свръх сили в дълбокия сняг на Пирин, ама иначе за Цеко и Юлен милионите хвърчат с личната благословия на мутрата, нали ! Е, какво очакваме да представлява държавата ни тогава ?

 28. 28 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Чак пък ! Просто трябва да имаме функциониращи институции, средства, които се дават за просперитета и сигурността на обществото, а не за мутрите на един престъпен режим ! Вижте казуса с Вера Су, кораба, дето направи за смях цялата ни държава ! Необходима екипировка за аварийни ситуации като тази - 0 ! Иначе 400 милиона за почетния - разбира се ! Погледнете и проблема с т. нар. медицински хеликоптери - няма нито един ! Като стана сакатлъка с Каролев ( вече покойник !), 12 часа тежка спасителна операция и всичко свръх сили в дълбокия сняг на Пирин, ама иначе за Цеко и Юлен милионите хвърчат с личната благословия на мутрата, нали ! Е, какво очакваме да представлява държавата ни тогава ?
  —цитат от коментар 27 на samoedin


  Чувак, ти не може да имаш на гол корем - чифте пищови! Тая работа така не работи. Проблемите на капитализма (медицински хеликоптери - няма нито един, за Цеко и Юлен милионите хвърчат с личната благословия на...) не могат да се решат вътре в самия него! Не може да си малко бременен, малко прав, или малко умрял. Дилемата е или-или.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 29. 29 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  това и през комунизма го нямаше - държавата взима от държавните/общите/ на данъкоплатците пари, за да плати частни разходи?!? егати пазарната икономика - печалбите за собствениците, а разходите А държавата/данъкоплатците! на мен защо не ми плати сметките държавата? това е корупция облечена в демагогия! и публиката даже ще ръкопляска...

  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Значи търгашите на ток не ги пипаме, а ядем печалбата на държавното дружество ?

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#29] от "Forest":

  Имаше шанс да построим капитализъм - и то два пъти, първия път го провали агент Доган; втория път един друг, който раздаде големите пазари срещу два лева и набримчи патентите 5000-6000 процента на ЕТ и СД, че да не надигат глава. Името на другия не е хубаво да се споменава тук в негативна светлина - че днешните едри капиталисти са все негови хора, които може и да се дърлят помежду си, но в стригането на народа са единни.

 32. 32 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  Колко месеца ще вадят по 400 млн от Козлодуй. Ако не стане чудо, пазарът поне до април 2022 няма да се успокои. Така че, или трябва да си заровим главата в пясъка и да отречем пазарните правила/забрана на износа/ или да мислим решение при тези цени. Защото ако аз днес кажа, всички с сметки над 10 млн примерно да ги прехвърлят на пенсионерите, ще ме обявите за луд. Но реално това решение прави същото. Не случайно никой частен производител на ток не е включен, макар че и те трупат десетки милиони печалба.

 33. 33 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  това и през комунизма го нямаше - държавата взима от държавните/общите/ на данъкоплатците пари, за да плати частни разходи?!? егати пазарната икономика - печалбите за собствениците, а разходите А държавата/данъкоплатците! на мен защо не ми плати сметките държавата? това е корупция облечена в демагогия! и публиката даже ще ръкопляска...
  —цитат от коментар 29 на Forest


  "Работата е в това, че капитализмът не може да се развива без усилване експлоатацията на работническата класа, без полугладно съществуване на болшинството трудещи се, без усилване гнета на колониалните и зависими страни (вкл България), без конфликти и стълкновения между различните империалистически групи на световната буржоазия.
  Пътят за развитие на капитализма е път на обедняване и полугладно съществуване на грамадно болшинство трудещи се при подкуп и подхранване на незначителна върхушка от трудещите се.
  Именно затова развитието на капитализма не може да не поражда условия изострящи противоречията на капитализма. Именно затова капитализмът няма сили да разреши тези противоречия.

  Разбира се, ако не съществуваше законът за неравномерност на капиталистическото развитие, водещо до конфликти и войни между капиталистическите страни заради колонии; ако капитализмът би могъл да се развива без износ на капитали в изостаналите страни, в страни на евтини суровини и работна ръка; ако излишъците от капиталистическото натрупване в “метрополиите” се отвличат не за износ на капиталите, а за сериозно развитие на земеделието и подобряване материалното положение на селячеството; ако накрая, тези излишъци се употребяваха за повдигане жизненото ниво на цялата маса на работническата класа – то тогава не би ставало и дума за усилване експлоатацията на работническата класа, за обедняване на селячеството в условията на капитализма, за усилване на гнета в колониалните и зависими страни, за конфликти и войни между капиталистите. Но тогава и капитализмът не би бил капитализъм." (с)
  И.В. Сталин, 1925 г.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#33] от "sablezub":

  Много грешно, колега - само края е донякъде верен - ако се влагаха капиталите в оптимизацията на производството за задоволяване на нуждите на хората - тогава щеше да е капитализъм. Когато капиталите се влагат с цел преразпределяне на стойността на икономиката от джоба на трудещите се в джоба на чорбаджиите - тогава е диктатура. САЩ отдавна поеха по пътя на Русия и вече нямат общо с истинския капитализъм, последния техен президент капиталист бе Клинтън, след това нещата отидоха към олигархия от монополи и картели. И въпросните си пазаруват срещу трохи глашатаи, да лъжат че са капиталисти и "АБпФК" - активни борци против фашизЪма и комунизЪма.

 35. 35 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Не разбрахме дали сте отпуснали 150-200млн лв. за столичен електротранспорт?

 36. 36 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони КОСТОВ":


  На дуржавното дружество не му е работа да трупа стотици милиони печалба на кърба на частните фирми.

 37. 37 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#23] от "dejmos":


  Объркал си нещо кавичките. А дали може да видим и печалбите им към днешна дата?

 38. 38 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 970 Неутрално

  ПРЕСТЪПНАТА СЪЩНОСТ НА ЗЕЛЕНИЗМА
  или защо наричат Зелените, "дини"


  Левичарското движение на Зелените, т. нар. "зеленисти", по същество представлява част от идеологията на Неомарксизма
  https://www.novetika.com/kakvo-e-neomarksizym/
  новата и най-опасна тоталитарна идеология. Зеленизмът е един от инструментите на неомарксизма, чрез който умело се индоктринират децата и младежите, за да ги превърнат, като активисти, в борбата за осъществяване на Утопията (Прекрасния Нов свят), вековна мечта на всички левичари. Всъщност идеологията на "зелените" представлява Неомарксизъм, маскиран с екологични заклинания, подобно на дини - отвън Зелени, отнътре, Червени. Неслучайно в България, всички "зелени" движения и организации се оглавяват от Внуци и Близки роднини на АБпФК, https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv-fashizma-kapitalizma/
  а членската маса и симпатизантите, в голяма част са такива...


  виж по-долу:
  ЗАЩО ЗЕЛЕНИТЕ СА ОПАСНО ЛЕВИ?

  https://bogari.bg/zashto-zelenite-sa-opasno-levi/?fbclid=IwAR1d2vGBk62bvF6B08EM8ezl6JLwD9x0qu5zRS81qzgTpXuen_SPFk95CVY

 39. 39 Профил на Linuxer Python3
  Linuxer Python3
  Рейтинг: 140 Неутрално

  От три месеца плащаме около 200% по скъп Ел. Енергия. Проблемът е че крайните потребители (всички фирми) пазарът е либерализиран. Но производители на Ел. Енергия са държавни и правилата за търгуване на борсата са некомпетентни или нарочно така написани че да имат полза търговци в сравнение с останалите западни борси. Уж е свободен пазар ама не е. Осем търговци при не правилно дооформени правила печелят милиони от гърба на уж либерализирания крайен клиент. Освен това от държавните производители на Ел. Енергия се краде като за световно чрез поставени лица тип бушони. Няма връзка през Румъния с останалите борси като Полша, Германия, Франция итн. В тези държави вчера цената беше 60 евро на мегават час в България 190 евро. Това не е от недостиг на количество. В сметките са вижда 150лв на мегават час увеличение. Правителството горе долу се доближиш с 110 те лева. Все пак благодарим. Защото това е много тежко за бизнеса.

 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Да се чете: "Правителството ще налее 450 милиона лева на спекуланти за сметка на всички, които плащат ток".
  Хвала на такива управници!

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  търговци при не правилно дооформени правила печелят милиони от гърба на уж либерализирания крайен клиент.
  —цитат от коментар 39 на Linuxer Python3


  Съгласен съм, че системата е много изродена в България, но по принцип идеята й е правилна. Търговците нека си печелят милиони - това, при един конкурентен пазар, веднага би привлякло нови търговци, които да подбият цената. Тъй де, кой не би искал да спечели милиони, макар и с един по-малко от конкурента си?
  Не съм съгласен да ги набеждаваме за "мръсни спекуланти". Ти ако си заключил цена дългосрочно 150 лв/Мвч и сега взела, че се качила на 400 - ми продаваш на 400, защо да сваляш на 300, ако и на 400 се купува? Все пак си търговско дружество, не благотворително. Ами ако пък цената на борсата беше взела, че паднала на 100 (както беше миналата година) и ти си се обвързал да го купуваш на 150, и от всеки Мвч си на загуба, тогава какво щяхме да пишем по форумите - нека им е, така им се пада на спекулантите, като не са си преценили правилно риска.

  Единствено високите цени могат да привлекат интерес към изграждане на нови мощности. Когато цените бяха ниски (100 лв/мвч и даже 80-90 бяха някои периоди) ни една мощност не е построена в България над 10 години вече, след Контур и AES Марица Изток 1 и 3. Сега като е висока цената, и ако има изгледи да остане висока, дали няма да има мераклии да построят колкото могат по-бързо нови електрически централи, при тия луди печалби?

 42. 42 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Защо ще вземат от печалбата само на АЕЦ? А американските ТЕЦ и ВЕИ, изкупуването на чиито ток е задължително при това ????

 43. 43 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Не прочèтох ни статията . ни коментарите.
  Порочнà практика . Или компесирате всички или никой . юПрактика водеща до корупция , за наши хора.
  Заявления , одобрения , корупция.

 44. 44 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Вече не харесват ли невидимата ръка на пазара? Как беше: Приватизираме печалбата и национализираме загубата.
  —цитат от коментар 4 на оuzo


  Държавата ще си вземе ли компесаците от спечелилите от далаверата - купувам евтино - продавам скъпо??
  А защо го допуснаха??
  За да ги изберат пак ли?
  И естествео ще ги платят битовите потребители, нали? ю
  Да започваме ли да им броим гафовете?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK