Окончателно: валидните COVID сертификти с българските им интерпретации

Окончателно: валидните COVID сертификти с българските им интерпретации

© Юлия ЛазароваКъсно вечерта в четвъртък (21 октомври) министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров публикува окончателната заповед за достъп до редица обществени места със сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване и изследване.


За два дни, откакто първо бяха анонсирани новите правила, те претърпяват значителни промени. По-рано в четвъртък последните иновации бяха анонсирани на брифинг в Министерството на здравеопазването, като изрично бе уточнено, че българските интерпретации на удостоверения за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция са валидни само за територията на страната. "Дневник" обобщава окончателните (засега) условия какво в България се признава за сертификат за COVID-19.


В заповедта се добавят и два бранша, които са били пропуснати за достъп с удостоверения за COVID-19. (Къде, кога и как се изисква достъп със сертификати за COVID-19 четете тук)


Сертификат за ваксиниране
Според европейските правила на хората със завършен ваксинационен цикъл (формулировката е насочена към това, че три от одобрените за употреба ваксини са двудозови, а една се поставя еднократно - бел. авт.) се издава сертификат за COVID-19, който е валиден от 14 дни след последната доза. Причината е, че научната общност смята, че трябва време на организма да изгради максимална защита. Сертификатът за ваксинация поне засега няма краен срок на валидност.


Българската интерпретация добавя нови възможности. От заповедта на министъра на здравеопазването се разбира, че:

  • сертификатът за ваксинация за двудозовите препарати е валиден от деня на поставянето на втората доза
  • сертификатът за ваксинация на еднодозовия препарат е валиден от деня на поставянето ѝ
  • сертификатът, който се получава при поставянето на първата доза от двудозова ваксина, е валиден за 30 дни (докато дойде време за втората доза)
При последната възможност следва да се направи заключение, че нормативно здравните власти изключват желаещите да се ваксинират с продукта на "Астра Зенека" (вероятно, защото на практика интересът към тази ваксина е отсъстващ), при който срокът между двете дози е 70 дни.


Сертификат за преболедуване


Според европейските правила сертификат за преболедуване се издава на хората, при които заразяването е установено с PCR тест, но не и с антигенен. (Защо валидността на сертификатите е различна и антигенният тест (в Европа) не важи за преболедували четете тук)


Българската интерпретация, вече и според окончателната заповед, признава антигенните тестове като доказателство за преболедуване. Те са валидни при следните условия:

  • от 11 дни след установяването на инфекцията
  • до 365 след установяването на инфекцията
С това министърът на здравеопазването удължава валидността на сертификата за преболедуване двойно, в сравнение с общовалидните за Европейския съюз правила - от половин на една година. (Какви са аргументите в България за удължаване на валидността на сертификата за преболедуване четете тук)


Не на последно място, в заповедта не се посочват мотиви защо за началото на валидността на сертификатите за преболедуване (и при изследване с PCR тест и при антигенен тест) е единайстният ден от установяването на заразата. И досега официално в България задължителната минимална изолация при заразяване с коронавирус е четиринайсет дни.


Все още не е точно известно как ще се издават сертификатите за преболедуване, когато заразяването е било установено с антигенен тест, но здравните власти уверяват, че ще имат технологично решение в понеделник (25 октомври).


Сертификат за изследване


За сертификатите за изследване българските правила остават единни с европейските. Условията са:

  • При изследване по PCR метода валидността на сертификата е 72 часа
  • При изследване с антигенен тест валидността на сертификата е 48 часа
Изследванията трябва да са направени задължително от лицензирана лаборатория, независимо дали в базата ѝ или в изнесен пункт.


Здравните власти обещават да предоставят (засега неизвестно за колко дълъг период от време) на лабораториите в страната безплатни антигенни тестове. Условието към местата, които искат да работят с министерството, е да сключат договор, в който да е определена максималната такса, която лабораториите да взимат от хората за взимането и обработването на пробата.


И един пропуснат бранш


С последните корекции в заповедта на министъра на здравеопазването към обществените места на закрито, които, ако искат да работят, трябва да допускат само хора със сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване, се добавят игралните зали и казината.


В публикуваната онзи ден (19 октомври) версия на заповедта игралните зали и казината въобще не фигурираха. Следователно, през днешния ден те са можели да работят без почти никакви ограничения - единствено е трябвало хората в тях да носят маски, да спазват дистанция и хигиена.


Вече и в казината и игралните зали, както служителите, така и посетителите трябва да представят удостоверения за COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK