На живо

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Георги Кожухаров"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
От този петък, 22 октомври, България, Естония, Латвия, Литва и Румъния са поставени "под наблюдение" по отношение на Франция във връзка със ситуацията с COVID-19, съобщават от външното министерство. Това означава, че въпреки че посочените държави продължават да бъдат в "зелена зона", неваксинираните граждани и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, трябва да разполагат с негативен PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването или първият полет, ако има прекачвания, а не както беше досега 72 часа преди отпътуването. Новите правила влизат в сила незабавно.

Училищата може да спрат изцяло обучението, ако заповедта бъде обжалвана успешно

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Анелия Николова


Ако заповедта за въвеждането на COVID сертификат за влизане в редица публични места бъде обжалвана успешно, то тогава има шанс училищата изцяло да затворят и да няма дори онлайн обучение. Това се разбра от интервю на служебния образователен министър Николай Денков за предаването "Въпросите" по TV1. Той обаче не даде повече подробности на какво се дължи това негово твърдение.


По информация на "Дневник" 13 жалби срещу новите мерки са подадени в Административния съд - София град и Върховния административен съд. Родители са атакували наложената дистанционна форма на обучение, с мотив, че се нанасят вреди на психиката на децата им.


Денков подчерта, че не той, а здравното министерство преценява дали обучението да е присъствено или онлайн. Той добави, че децата ще бъдат върнати в класните стаи, "когато няма опасност да се разболеят и да не могат да бъдат лекувани". По думите му в момента в училищата има голяма опасност учениците да се заразят с коронавирус.


Министърът каза още, че подкрепя въвеждането на COVID сертификат за училищата, но за целта ще трябва поне месец гратисен период. Денков уточни, че има осигурени достатъчно и безплатни тестове за всички учители.

Президентът Румен Радев засега не смята за свиква Консултативен съвет за национална сигурност заради кризата с COVID-19. Това се разбра от изказване на държавния глава пред журналисти в Брюксел, където той е на двудневно посещение заради среща на върха на Европейския съюз.


Причината според него е, че за свикване на консултативен съвет партиите трябва да имат ясни позиции, каквито той засега не вижда.


Още по темата четете тук.

Стойчо Кацаров: Въведох мерките с нежелание, но те нямат алтернатива

Въвеждането на ограниченията, които обвързват посещенията на редица обществени места със сертификат са крайно неблагоприятна мярка. Правя го с нежелание, за да спася живота на хората. Изобщо не съм си променил мнението по отношение на сертификатите и правата на хората, но отново ще кажа, че висшето благо е животът на хората", каза днес пред "Дарик радио" министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.


Той допълни, че въведените мерки няма да бъдат ревизирани, но риска от пълно затваряне остава. Служебният министър призна, че има недоразумения и грешки при организацията и прилагането на новите мерки.


Стойчо Кацаров поясни, че мерките са временни и при подобряване на ситуацията ще бъдат отменени. "Работи се по различни варианти за връщане на децата в училище, първо за тези от 1 до 4 клас", съобщи служебният още здравният министър.

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България от тази неделя (24 октомври), след като страната ни беше класифицирана като високорисков регион заради COVID-19, съобщиха от външно министерство. От неделя всички влизащи в Германия от България ще трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация на този сайт и да разполагат с получено потвърждение.
Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Reuters


Всички влизащи в Германия е необходимо да представят COVID сертификат - отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години.


Всички граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавирусната инфекция в рамките на последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR-тест най-рано 5 дни след влизане в Германия.

Пеевски и Цонев са направиха PR като си сложиха трета доза

Водачът на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград Делян Пеевски и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който води листата на движението в Пазарджик и е втори в Търново, си поставиха днес трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19, съобщи пресцентърът на ДПС. Това става факт на фона на продължаващи дискусии дали такава е нужна и ден след като в страната бяха въведени по-строги противоепидемични мерки, обвързващи достъпа до редица публични места с наличието на т.нар. "зелен сертификат". В момента се наблюдава и засилен интерес към ваксинацията, заради новите изисквания.


Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Пресцентър на ДПС


На последните проведени две гласувания за парламент Делян Пеевски не присъстваше в листите на ДПС, като от партията обясниха това с неговото желание да се оттегли от политиката. За вота на 14 ноември той отново е кандидат за депутат, макар и в нови за него региони. Това стана няколко месеца, след като Делян Пеевски се оказа един от няколкото българи, санкционирани от САЩ по закона "Магнитски".

Нов срив на системата за вадене на сертификати и регистриране на ваксини

Националната здрано-информационна система, която служи за въвеждане на информацията и издаване на сертификати за COVID-19, отново се срина. Достъп до his.bg няма, а връзката със сайта на Министерството на здравеопазването, както и с информационния портал за коронавируса е или неуспешна, или изключително бавна.
Нови мерки срещу разпространение на коронавирус, влизне със зелен сертификат в затворени обекти

© Юлия Лазарова

Нови мерки срещу разпространение на коронавирус, влизне със зелен сертификат в затворени обекти


Представител на държавната фирма "Информационно обслужване" обясни за "Дневник", че причината отново е хакерска атака, наречена "отказ от услуга (DDos) - към системата се насочва прекалено голям трафик, който изчерпва ресурсите ѝ и ѝ пречи да функционира.
Засега не може да се даде прогноза колко време ще отнема отстраняването на проблема. През вчерашния ден също имаше сривове в националната здравно-информационна система, като бе дадено идентично обяснение за хакерска атака. Тогава "Информационно обслужване" увери, че не е имало изтичане на информация.

От понеделник преболедувалите ще могат да си извадят сертификат и с антигенен тест

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Златина Зехирова


От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен сертификат от http://www.his.bg, съобщи Министерството на здравеопазването.


Ведомството напомня, че валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват само на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.


Решението се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология.

Общопрактикуващите лекари също ще предписват безплатни лекарства за COVID-19

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Велко Ангелов

Общопрактикуващите лекари ще могат също да изписват безплатни лекарства за хора с доказан коронавирус, реши надзорният съвет на здравната каса на извънредно заседание. Това решение от днес влиза в сила, а се очаква да е практически възможно от понеделник. Целта е тези лекарства да се изписват в електронна рецепта. В момента безплатни лекарства могат да изписват само разкритите COVID зони в медицинските центрове.


С друго решение касата реши да финансира с още 688 млн. лв. болниците, чиито поне 10% от леглата са за болни от коронавирус. Към момента това означава, че средно болниците, които отговарят на изискванията, ще получат допълнително по 39 млн. лв.


Управителят на касата съобщи и че съгласувано между лекарския съюз и здравното министерство от ноември лекарите, работещи на първа линия с вируса, ще получават по 1200 лв. на месец.

Филхармонията намалява цените на билетите заради тестовете

Софийската филхармония обяви, че намалява цените на билетите, защото не дели публиката си на ваксинирани и неваксинирани, а иска да компенсира разхода на тези, които ще си направят тест, за да посетят нейно събитие.


Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Christophe Licoppe, European Union 2021


От 22 октомври до 22 ноември билетите ще се продават с 50% намаление. Промоцията важи за всички събития на Софийската филхармония до 31 декември. Достъпът до концертите в зала "България" става само с валиден Зелен сертификат.


Организаторите на фестивала "Синелибри" пък обявиха, че който е купил билет за филм преди 19 октомври и не желае да се ваксинира или тества, за да посети съответния филм, ще получи компенсация. Тя включва достъп до платформата Neterra.TV за филм по избор, билет за филм след отпадане на мерките, книга по избор на близка стойност.

Собственици на заведения предпочитат новите изисквания пред затваряне

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Юлия Лазарова

Собственици на заведения в София коментираха пред "Дневник", че въпреки някои свои лични съображения за ваксинирането и здравните мерки в страната предпочитат въведеното изискване за зелен сертификат за служителите и клиентите пред това отново да бъдат затворени.


Част от тях в последните дни са се разделили със свои служители по тази причина. Въпреки това казват, че клиентите им са намалели още преди въвеждането на това изискване, когато новите случаи на зараза са се увеличили.


Повече по темата четете тук.

Вирусолог: Антителата бързо избледняват

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Надежда Чипева, Капитал

Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб.
"Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за ролята на антителата в имунитета. Те имат своята роля, но няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът.

Според нея от вирусологична гледна точка издаването на сертификат след поставянето на първа доза ще създаде проблем. Тя препоръчва ваксинираните да ограничат контактите си в периода между двете дози и 14 дни след втората.


Защо антигенните тестове не важат за преболедували четете тук.

Остава висок броят на починалите

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Цветелина Белутова, Капитал

И последните данни, публикувани в Единния информационен портал, показват, че остава висок броят на починалите след зараза са коронавирус. За последното денонощие те са 120.


С 44% на седмична база расте и броят на заразените, като новите случаи са 4816. Общо 814 през последното денонощие са приети в болница, като в лечебни заведения в момента има 6608 души. В интензивни отделения са 590 болни.


Около 90% е делът на заразените и починалите, които не са ваксинирани.


Данните в графики можете да видите тук.

Броят на поставените дози ваксини рязко се вдигна

Коронавирусът в България: здравният министър въвел мерките с нежелание

© Велко Ангелов

През последното денонощие, в което влезе в сила изискването за зелен сертификат при посещение на редица обществени места, в страната са поставени общо 28 191 дози ваксина, показват официалните данни. Пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства, обяви, че над 12 600 от тях са били от еднодозовата ваксина на "Янсен", а останалите са други, като най-предпочитана остава тази на "Пфайзер". Уточни, че част от РНК ваксината са втора доза на съответните хора.


Обяви, че в момента има наличност от около 600 хил. дози от препарата на "Янсен" като до края на годината са планирани още доставки. За ваксината на "Янсен" срокът на годност при съхранение -20 градуса е 2 години, допълни той.


Увери, че активно вървят разговори за дарение и препродажбата на ваксини, чийто срок на годност предстои да изтече и които явно няма да бъдат употребени в България. Пречка в този процес обаче е липсата на действащо Народно събрание, което трябва да ратифицира подобни решения. Такъв е случаят с около 20 хил. дози от препарата "Модерна", чиито срок изтича в края на годината, на други през първите месеци на следващата година.


Доста държави извън ЕС проявяват интерес, но апелът на България е за централизиран подход, моделиран от ЕК, обясни Кирилов.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (304)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Истината е, че Ковид ще си остане за постоянно и ваксините не са решение.
  Да, тези ваксини имат, да кажем, 30% ефективност, но толкова.
  САЩ и европейските страни се завръщат към сравнително високи нива на смъртност въпреки ваксинирането.
  Може би след 5-6 години ще има по-добри ваксини.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Можело значи... Може и още...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  28 000, и то без подготовка, при хаос и блокиран сайт. Дано стигнат 40 хил. дневно, така до Нова година ще понаваксаме.

 4. 4 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Добра новина, но все още натиска е главно върху младите хора. Как сегашните мерки ще накарат пенсионерите да се ваксинират? А докато не са ваксинирани болниците ще си остават все така пълни.

 5. 5 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 677 Неутрално

  САЩ и европейските страни се завръщат към сравнително високи нива на смъртност въпреки ваксинирането.Може би след 5-6 години ще има по-добри ваксини.
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Великобритания има по 50хиляди разболели се дневно и само 115 починали вчера. Срещу 4800 разболели се в България и 120 починали..
  Както щеш да го броиш ако свалят смъртноста с 90% пак си струва иглата. Дори да има усложнения, както всички коментират, пак ще се ограничат до 1-2-3 случая седмично, срещу 100 умрели дневно ...

 6. 6 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Не е точно така. САЩ и другите западни държави прилагат непропорционално силни мерки за сравнително малко смъртни случаи.

  Отделно абсурдни социалистически мерки.

  Иначе, ваксините, криво - ляво стават. От януари може и да завършат тестовете на лекарствата за ковид. Може да се раздвижат нещата.
  Все пак, едно е превенции 1 на 100 000, друго е на тежко болния (които са 1 на 1000, например 5-7 хиляди за България, при 5-7 млн население) да му дадеш някакви конкретни медикаменти и да го вдигнеш на крака.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#5] от "svetlio_rm":

  Германия има 85 починали вчера, другите също ще ги вдигнат, сега започва есенно-зимния период. Затова казвам, че реалният ефект от ваксината е 30% намаляване на смъртността. Който си има по-слаба имунна система и изобщо организъм си е винаги застрашен.

 8. 8 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Ама колко население има Германия. Това е по-малко от 10 пъти по-малко починали на глава от населението от нас.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Весело

  Ето къде бил ключа от бараката…
  Постави футболен фен в ситуация да избира или да гледа мач след ваксиниране или ограничение и само стой и му гледай сеира

 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  [quote#5:"svetlio_rm"][/quote]

  Да, ама да се ваксинират 100%, 65г+.
  Младите защо да рискуват усложнения, като биха го изкарали леко с голяма вероятност.
  А и ваксинирани, пак са преносители.

 11. 11 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тангра":

  Още преди да излезнат васкините се чудех, защо се борят толкова за ваксини, а не за лекарствено лечение. Вирусите като цяло заобикалят каквто и да е ваксинация, мутират и не им пука.
  Вярно е че лекарстват немогат да преборят вирус директно (така както нямаме лекарство против грип), но е достатъчно да го подтискат за да прекараш по-леко боледуването и да помогнат на организма по-бързо да се справи с проблема..

 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тангра":Още преди да излезнат васкините се чудех, защо се борят толкова за ваксини, а не за лекарствено лечение. Вирусите като цяло заобикалят каквто и да е ваксинация, мутират и не им пука.Вярно е че лекарстват немогат да преборят вирус директно (така както нямаме лекарство против грип), но е достатъчно да го подтискат за да прекараш по-леко боледуването и да помогнат на организма по-бързо да се справи с проблема..
  —цитат от коментар 11 на svetlio_rm


  Предполагам, че при такива залози са се борили на всички фронтове.
  Може би ваксините излязоха първо, защото са ползвали вече налични разработки за други ваксини.

 13. 13 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тангра":

  Аз го карах през Февруари с жена ми 33 и 27.
  Мен ме държеше температура и тежко главоболие 10тина дена но нищо по-сериозно.
  Тя беше в домашно лечение бих казъл тежко. Сумати си лекарства, 2 антибиотика които бяха сменени с други 2 през времето на лечението. Около 3 седмици я държа тежко и 2 месеца след това беше малко като парцал.

  Млади или не, разликата не е голяма. А и е известно че актуалната делта атакува по-младите хора, сравнително по-често от предходните версии.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  " Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб."


  Забравил е да допълни, че тези, придобити в резултат на ваксините, са вечни ! А също и, че много негови колеги твърдят тъкмо обратното по тези въпроси, ама какво да се прави, като политика е такава, трябва да се говорят и такива работи в ефира....

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1926 Любопитно

  До коментар [#4] от "petiopit":

  Пенсионерите и с 4 ваксини пак ще пълнят болниците. Защо? Ми защото по принцип ги пълнят. А сега добавете и практиката, в която влизат за някакво заболяване, в болницата ги тестват и о, чудо, откриват вируса в носа им. И хоп! местене в ковид отделение.

  Иначе как си обяснявате, че БГ здравната система, която не може да се организира да подаде навременни данни за уикенда, знае подробно всеки починал от какво е боледувал. Ами защото не е влетял от вратата с пневмония, а е преместен я от неврологично, я от кардиология или друго отделение и случаят е познат.

  И тия хора едва ли са се заразили от кръчма или мол.

 16. 16 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  ...Коронавирусът в България: броят на поставените дози ваксини рязко се вдигна...

  Така е! Иначе как ще посещаваме новите Храмове - МОЛОВЕТЕ?
  А и... къде, фльорците ще кърмят децата си?👹👹👹

  _______________
  А сега по-сериозно!
  ПОХВАЛНО!
  Отдавам го на нареждането на Работодателите към наетите от тях Персонал!

  ТРЯБВАШЕ МНОГО ПО-РАНО ДА СЕ ДЕЙСТВА!

  Fu*k Your Opinion
 17. 17 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 879 Весело

  удри Ганя по пиенето и яденето, пазаруването и глей какво става за ваксини. Очаквам около 110-120% ваксинирано население

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 18. 18 Профил на yly08391955
  yly08391955
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "В момента и ГЕРБ, и БСП създават илюзията, че страната е изправена пред много луксозен избор - дали да въвежда или да не въвежда ограничителни мерки. А положението е много по-тежко - изборът е между пълно (или близо до пълното) затваряне и частично затваряне с въвеждане на зелен сертификат."-Даниел Смилов.
  По-точно не може да се каже!

 19. 19 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  "Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите."
  А с ваксината не забравя? Какво стана с "няма категоеични данни"?

 20. 20 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб.
  ::::::::::::::::::
  Госпожа Глъм казва , ама Доктора от Пирогов , който също е ИСТИНСКИ лекар работещ тази работа казва , че няма повторен случай !

 21. 21 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  ЧЕСТИТО на БИГ ХАРМА. Жалко за БГ

 22. 22 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  До коментар [#15] от "lil_alex":


  До коментар [#4] от "petiopit":Пенсионерите и с 4 ваксини пак ще пълнят болниците. Защо? Ми защото по принцип ги пълнят.
  —цитат от коментар 15 на lil_alex


  Сириозну? Мно'о сигурен?
  Вече съм във възрастовата граница 60+, и досега съм бил в болница само веднъж преди три и половина години, а и преди това посещавах медицинско заведение веднъж в годината за задължителното Медицинско!

  (Как ще е за в бъдеще, никой не знае!)

  Fu*k Your Opinion
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Тази сутрин се говори. На клетъчно ниво ваксинираните могат да запазят имунитет и 5-10 години.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Ако тези мерки бяха взети преди месец, когато ги взеха в Европа, зелен сертификат навсякъде, много неща щяхме да си спести. Но тука винаги се намират, достатъчно гръмогласни, които на всичко да казват "Не"!

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#13] от "svetlio_rm":

  Аз го карах преди година, но без никакви антибиотици. Просто бях като парцал първите дни, после, след шестия ден, правех разходки. Но дълго време се борих с вируса - повече от две седмици. Гадно нещо си е ковида. Слава Богу, нямам странични последици. Мои близки възрастни се разболяха по същото време и стигнаха в интензивното отделение с едностранни пневмонии и тежко изкарване - бяха на 70 години.......Друг мой познат го изкара - над 50 е, изкара го добре, на крак, но сега вдига кръвното, нещо, което преди не е имал ! Та при всеки различно, всеки организъм по своему си е уникален и правило няма ! Сходно е и с ваксините - при всеки е специфично, някой вдигат температура, получават усложнения, други не усещат нищо, ползата е надеждата, че ще го изкараш по - леко при нов сблъсък, дали ще се случи - никой не знае ..........

 26. 26 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  А ако даваха и ваучер за 20 литра бензин, дизел или газ, щеше да има денонощни опашки.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 27. 27 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Антителата избледняват!
  Ами какво друго да чакаме от управлението на Радев?
  Бях решил да гласувам за него, ама вече не.

 28. 28 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  След над 30 години опит ветеринарите казват: пийте бромхиксин, не антибиотик и антикуагуланти. И без антитела тест, консултация с инфекционист- не се ваксинирайте.

 29. 29 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Защо е необходимо да ревем?

  Професията ми изискваше редовни ваксинации! И:

  1. Холера! Реваксиниране на всеки шест месеца!
  2. Вариола (Докато я имаше)! Реваксинация на три години!
  3. Жълта Треска! Реваксинация на 10 години!

  И какво? Реваксинирах се, и толкова!
  Много ЧИПИРАНЕ, много нещо!😃😃😃

  Аман от ревльовци!

  Правиш каквото трябва, пък да става, каквото ще!

  Fu*k Your Opinion
 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  "Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб." - аз пък си правих някои специфични тестове (единият струва 440 лв.) в лабораторията по клинична имунология на александровска. Боледувах ноември миналата година, към днешна дата все още имам вирусонеутрализиращи антитела има наличие и на клетъчен имунитет. Какво има предвид тя като казва, че антителата "избледняват".

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#30] от "bludniq_sin":


  Какво има предвид тя като казва, че антителата "избледняват".
  —цитат от коментар 30 на bludniq_sin


  И антителата ги хваща Деменцията!

  Fu*k Your Opinion
 32. 32 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":

  Проблемът с ваксините е че сам избираш да я направиш и ако имаш последствия е някак си неприятно сам да се набуташ в болница или да имаш кръвно. Трима мои приятели се разболяха 3 дена след първата игла (2 Пфайзер и 1 АЗ) на 3 различни места и то август. Единият стигна до болница (много здрав тип на 35г), брат му сега има високо кръвно всяка вечер и ще пие хапчета лекарят казал до живот. Третата мацка няма сериозни усложнения, но и тя се разболява.

  Сигурно при всеки е различно, но защо трябва да ни карат сами да си правим проблеми? Това е като да те карат да се боднеш със СПИН - ми може да образуваш антитела и да не те хваща повече, а ако се разболея и умра кой ще ми гледа децата и жената?

  Един Българин
 33. 33 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#26] от "fpyyh":


  А ако даваха и ваучер за 20 литра бензин, дизел или газ, щеше да има денонощни опашки.
  —цитат от коментар 26 на fpyyh


  Това е идея!
  Особено ако добавят и шише Ракия!

  Fu*k Your Opinion
 34. 34 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тангра":

  Вчера умря човек на 34 г., без придружаващи заболявания. Миналата седмица бременна жена на 28 г. и съсед на 45 г. Всички неваксинирани, разбира се. Стига с това младите имат силен имунитет, не им трябват ваксини...

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  ХА ЧЕСТИТО! НОВ РЕКОРД НА СРЕДНОДНЕВНИЯ БРОЙ НА ЗАРАЗЕНИТЕ - 3654!
  Средният дневен брой на заразените достигна 60 пъти минималния брой от средата на юли, прескочи психологическата граница от 3000 на ден, прескочи и максималната стойности през ланската вълна, 3387 за 13-19 ноември 2020, а утре-другиден се очаква да прескочи и рекорда от пролетната - 3596 за 17-23 март 2021.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна бавно изкачване нагоре, което последните дни се ускорява.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204


  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847
  26.9 - 2.10 - 1874
  27.9-3.10 - 1876
  28.9-4.10 - 1915
  29.9-5.10 - 1957
  30.9-6.10 - 2014
  1-7.10 - 2050
  2-8.10 - 2106
  3-9.10 - 2109
  4-10.10 - 2124
  5-11.10- 2219
  6-12.10 - 2305
  7-13.10 - 2417
  8-14.10 - 2543
  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421
  15-21.10 - 3654

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Броят на починалите от ковид също нарастна почти 40 пъти /от 18 седмично за 22-28 юли или 24-30 юли на 737 за 15-21 октомври / и прескочи психологическата граница от 100 дневно.
  Побиналите трайно са около 5% от регистрираните заболели две седмици по-рано. Това позволява да очакваме ново увеличение на броя им в идните дни.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68

  23-29.9 - 80
  24-29.9 - 76
  25.9-1.10 - 78
  26.9-2.10 - 78
  27.9-3.10 - 78
  28.9-4.10 - 83
  29.8-5.10 - 85
  30.9 - 6.10 - 86
  1-7.10- 89
  2-8.10 - 88
  3-9.10 - 89
  4-10.10 - 88
  5-11.10 - 85
  6-12.10 - 84
  7-13.10 - 85
  8-14.10 - 85
  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса лятос бе на най-високите нива от миналата есен и дори ги бе надминало.За месец август средното репродуктивно число бе 1,48, което е най-високото репродуктивно число от април 2020 година насам средно за месец. В края на август и началото на септември то спадна. През средата на септември то бе около единица, с лека тенденция за покачване, както и миналата година. За целия месец септември средната му стойност бе 1,03. Това бе почти колкото през септември 2020 /1,04/.
  Стабилизацията на репродуктивното число през септември около 1 бе просто временна, както и през първата половина на септември 2020 година. После започна ново изкачване с превършването на сезона на отпуските и ваканциите, както стана и миналата година. То е доста по-бавно отколкото лани поради големия брой ваксинирани и регистрирани и нерегистрирани преболедували. Тревожно е увеличаването на репродуктивното число последните дни.
  20-30.6 -0,84

  3-13.7 - 0,86

  21-31.7 - 1,52

  27.7-6.8 - 1,75 /максимум/

  21-31.8 - 1,16 /21-31.8.2020 - 1,00/
  22.8-1.9 - 1,16 /22.8-1.9.2020 - 0,98/

  5-15.9 - 1,00 /5-15.9.2020 - 1,01/

  19-29.9 - 1,07 /19-29.9.2020 - 1,24/
  20-30.9 - 1,06 / 20-30.9.2020 - 1,28/
  21.9-1.10 - 1,06 /21.9-1.10.2020 - 1,26/
  22.9-2.10 - 1,12 /22.9-2.10.2020 - 1,29/
  23.9-3.10 - 1,12 /23.9-3.10.2020 - 1,31/
  24.9-4.10 - 1,13 /24.9-4.10.2020 - 1,22/
  25.9-5.10 - 1,13 /25.9-5.10.2020 - 1,21/
  26.9-6.10 - 1,15 /26.9-6.10.2020 - 1,22/
  27.9-7.10 - 1,15 /27.9-7.10.2020 - 1,27/
  28.9-8.10 - 1,15 /28.9-8.10.2020 - 1,31/
  29.9-9.10 - 1,09 /29.9-9.10.2020 - 1,33/
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/

 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 40-та седмица на годината /4-10 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 2974 - с 988 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1116 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1858 души. Увеличението е от 60%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава почти два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 675 души можем да очакваме и ново увеличение на свръсмъртността.
  За 65 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 45233 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.
  По обяд се очакват предварителните данни за следващата седмица, 4 до 10 октомври.
  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W40.png

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Досега са регистрирани за 40 седмици от 2021 година 104 146 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 12 седмици намалее до нивото на 2019 година от около 2 хиляди седмично /което изглежда почти невероятно/, 2021 година ще имаме над 128 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2500 умирания седмично ще имаме към 134 000 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за първите 40 седмици ще имаме над 135 000 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W40.png

 40. 40 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "...Вирусолог: Антителата бързо избледняват..."

  А референции към публикации с резултати от проучвания. Доскоро друг наш авторитет в областта на вирусологията твърдеше, че при ваксинираните няма смъртност. Някак си вече не ѝ вярвам.

 41. 41 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":Проблемът с ваксините е че сам избираш да я направиш и ако имаш последствия е някак си неприятно сам да се набуташ в болница или да имаш кръвно. Трима мои приятели се разболяха 3 дена след първата игла (2 Пфайзер и 1 АЗ) на 3 различни места и то август. Единият стигна до болница (много здрав тип на 35г), брат му сега има високо кръвно всяка вечер и ще пие хапчета лекарят казал до живот. Третата мацка няма сериозни усложнения, но и тя се разболява. Сигурно при всеки е различно, но защо трябва да ни карат сами да си правим проблеми? Това е като да те карат да се боднеш със СПИН - ми може да образуваш антитела и да не те хваща повече, а ако се разболея и умра кой ще ми гледа децата и жената?
  —цитат от коментар 32 на Един Българин


  Аман вече от тези фантасмагории. Как пък не, всеки антиваксър познавал поне по двама "много здрави" дето страдали от усложения от ваксината...

 42. 42 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  е ли лабораторен вирус, на 100% има и антидот. защо не се прилага масово?

 43. 43 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб."

  Това е лъжа. Първо, антителата избледняват след среща с вируса (по същия начин ще избледнеят и след ваксинация), но тялото помни в В-лимфоцитите как да създаде антитела, ако се наложи (т.нар. клетъчен имунитет). Освен това имунитетът създаден от среща с вируса е по-силен отколкото този създаден от ваксината. Това е доказано в множество изследвания.

  Върви изключително засилена боц пропаганда.

 44. 44 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 400 Неутрално

  "Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. "

  Да, точно както и при ваксинираните. Нали затова има бустерна доза. Само дето вече е доказано в няколко изследвания, че след преболедуване развитият имунитет е много по добър от този на ваксините.

 45. 45 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 392 Разстроено

  Тъжното е че и фалшивите сертификати рязко се повишават... тая схема ще направи някои GPта умерено богати...

 46. 46 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Значи аз го изкарах Януари 2021, а септември (8 месеца по-късно) имах близо 1400 антитела при изискване за защита 1050 според теста който си правих. Един човек не е показателен, но ако искаме да сме обективни колко хора дали положителен тест са били изследвани за антитела след 6, 9, 12 месеца след оздравяването? Колко от тях са се разболяли повторно и дали са го изкарали тежко? А проследяваме ли дали хора, които официално не са боледували колко антитела имат? Ако не събираме такива данни как може да твърдим, че нещо е по-добро/по-лошо от друго?

 47. 47 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Към геният Любомира Николаева – Гломб, която се чудела защо личните лекари не напирали да слагат ваксини на хора с много антитела, след като антителата при естествено прекарване на Ковид намалявали.
  Те при ваксината въобще не намаляват, нали? Затова Израел реши, че хората, които нямат трета доза едва ли не не се броят за ваксинирани и най-вероятно в началото на 2022-а започват с четвърта доза.
  Затова Великобритания при 79% с две дози има над 54 хил. случая вчера и здравният им министър взе да обяснява голяма част трябва да си поставят трета доза, за да няма локдаун по Коледа.
  Така че самата Любомира Николаева – Гломб може да почете малко повече преди да се изказва.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Аз от кога обяснявам, че причината за ниската ваксинация НЕ Е някакво антиваксърство а гадното лицемерие на управляващите (в цял свят) да си играят на свободи и личен избор. Няма избор, опитват се да те принудят уж сам да избереш това, което трябва. Както казваше съседа партиец, демокрацията ще я караш по ред.
  Ако държавата честно беше казала "Ние сме уверени че трябва ваксинация, за това ви отнемаме правото на избор и ви задължаваме да се ваксинирате, поемаме тази отговорност" хората щяха да се ваксинират

 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Ковид няма да си остане а ще си замине със или без ваксини. Само дето много хора умряха и още че умрат (отново със или без ваксини). Може да има някаква разлика но в никакъв случай тя не е огромна

 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2755 Любопитно

  Сутринта обикалях по задачи, толкова бързо не бях се придвижвал от август насам. Училищата могат да останат затворени, видя се че нямат принадена стойност към умственото израстване на нацията.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Добра новина, но все още натиска е главно върху младите хора. Как сегашните мерки ще накарат пенсионерите да се ваксинират? А докато не са ваксинирани болниците ще си остават все така пълни.
  —цитат от коментар 4 на petiopit


  Така е, а те са в най-рисковата група на това заболяване COVID-19. Чудя им се те защо толкова се притесняват да се ваксинират? За младите хора разбирам, но не и за възрастните (тези които са над 70 години). Риска ваксината да ги убие е доста по-малка от това вирусът и КОВИД-а да ги убие. А на тях така или иначе не остава толкова много живот (без да искам да бъда циничен, просто средната продължителност на живот в България е нисък, по-нисък от много други държави, които са даже по-слабо развити от България).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Вирусолог: Антителата бързо избледняват

  Скъпа доц. Гломб! Стига вече с глупостите! След като "избледняват", как така от сигурно милиарди прекарали вируса в рамките на две години, единични са случаите на повторна зараза. Отдавна ни правите на маймуни / не само вие/, но вече взехте да прекалявате. Имайте поне малко уважение към интелигентността на хората.
  И никой не отрича ефективността на ваксините. Хората се притесняват от възможни нежелани ефекти в следващите години и никой не бива да ги упреква за това. Или Вие, безспорен професионалист в областта, ще отречете, че в историята на медицината стотици лекарства са прилагани успешно за болестта за която са предназначени, но след 5, 10, 15 год. се е установявало, че водят до появата на автоимунни, онкологични и ред други заболявания. И са спирани от разпространение. Въпреки, че преди въвеждането са били първоначално тествани по установения ред и са показали отлични резултати. Точно както и ваксините в момента. Кой гарантира, че след 5-10-15 год. хората поставили си тези ФУНДАМЕНТАЛНО нови ваксини няма да доведат до нещо, което дори и създателите им не са могли да предвидят, поради спешността на проблема, който е трябвало да решат към дадения момент.
  Пък и повечето хора помнят, как само допреди две години завършваха повечето статии за новооткрити лекарства и молекули. В общи линии така: " До появата на новото лекарство, ще са необходими поне 5 /10/ години, докато преминат всички етапи от изследванията и се докаже неговата ефективност и безопасност".
  Сега тия етапи ги съкратиха, което си е разбираемо предвид ситуацията, но не бива да се неглижират и притесненията на хората и да се обявяват едва ли не за глупаци, плоскоземци и каквото там се сетите.
  Апропо, точно за това е и подписа за съгласие и отказ от претенции. Защото дори и производителят не е сигурен, какво ще се случи след 5- 10 год. и гледа да си "върже гащите". Просто не му е дадено време за нормални изследвания по общия, до преди две години, ред.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#43] от "blaf":

  Наскоро четох някакво американско мисля че беше проучване, което доказа клетъчна памет и имунен отговор 90 год. след прекаран Испански грип.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "svetlio_rm":

  Ами този вирус има доста странно "поведение". С какво да го лекуват? На места се говореше, че има смущения в когнитивните функции, че удря мозък, сърце, дробове. Малко е руска рулетка с лечението му и имунизацията остава най-добро решение. Освен това болестта протича строго индивидуално и спрямо някаква генна особеност. Но как може да се разбере кой и на какво е податлив? Най-вероятно оттук нататък ще се работи с бустерни дози до откат. Антителата не играят роля, от момента в който вирусът е влезнал на клетъчно ниво и се репликира. Затова и с преболедуване не може да има добра защита. Кутията на Пандора вече е отворена. И докато някои гадаят всевъзможни истории, може обяснението да е съвсем просто. Най-простите тези са и най-вярни. Природата мутира навсякъде около нас. Няма нужда да изобретяваме биологични оръжия, с всички щети, които така или иначе нанасяме.

 55. 55 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#5] от "svetlio_rm":Германия има 85 починали вчера, другите също ще ги вдигнат, сега започва есенно-зимния период. Затова казвам, че реалният ефект от ваксината е 30% намаляване на смъртността. Който си има по-слаба имунна система и изобщо организъм си е винаги застрашен.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Ама на вас наистина нещо ви хлопа! Германия имала 85 починали при 83 милиона население, демек 1 на 1 милион. Ние имаме 120 при 7 милиона. Т.е. 17 на 1 милион и от това вие си правите извод, че ваксините не помагат.

 56. 56 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#46] от "Batezuzi":

  Прочетете малко повече. Високите нива на антитела не означават добра защита и не само те определят дали ще се заразите и дали ще го прекарате тежко. Познавам хора прекарали го два пъти, втория път в по-тежка форма. Познавам и млади хора прекарали го по-тежко от много възрастните си родители?! Това е непредсказуем вирус и затова е цялата световна паника. Затова побързаха и с ваксините. Адекватно лечение скоро няма да има.

 57. 57 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тангра":

  Последните щамове на вируса, още от Бета започнаха да удрят по-силно и младите. При Делта е още повече. Има доста случаи на трайни ефекти или увреждания и при младите след прекаран Ковид. Ваксините носят много по-малък шанс за усложнения (може би ако изключим Астра Зенека). Така васкините просто предпазват от тежко боледуване, което не е малко. А и да не забравяме, че ваксините са разработени за оригиналния вариант на коронавируса, а вече има няколко нови итерации, като мутациите на Делтата я правят най-различаващата се итерация от първоначалния вариант. Така че не е малко.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 58. 58 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 157 Неутрално

  Много хубави теоретични разсъждения на вирусолога за антителата, но изследванията от реални свят и от Израел показват до 13 пъти по-добра защита на натуралния имунитет, спрямо имунитета от ваксина. Сега на какво точно се дължи този имунитет - на антитела, на т клетки, на б-клетки и т.н. е интересна тема на разсъждение от специалисти, но с данните и цифрите не може да се спори освен ако не си идеолог и демагог.

 59. 59 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Много лаишко е това "по-слаба имунна система". Да, някои имат компрометирана имунна система заради болести или лечение за болест. Но има хора с имунна система, която може да не е в оптимален баланс. Имунната система може и да преиграва, което води до възпалителни процеси. Например птичият грип според защо е толкова смъртоносен? Защото влиза директно в дробовете и там се активира, след което имунната система буквално болудява и се получава т.б. цитокинна буря и индивидът буквално се задавя и удушава от собствената си имунна система.
  Отделно отслабена или разбалансирана имунна система може да се получи временно дори след една по-сериозна терапия с антибиотици.
  Има случаи в които млади здрави и силни хора прекарват по-силно Бета и Делта варианта на ковид, в други случаи по-хилави го прекарват леко. За сега никой няма отговор защо е така.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 60. 60 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":

  Руснаците казват "Демократия! Ето когда тебя посилают на ху@, а тьi идьош куда угодно!"

 61. 61 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#54] от "Niraah":

  Какво значи странно поведение ?
  Разпространява се ефективно на множество места по тялото преди да може организма да започне да се защитава. В последствие често следва и свръхреакция, което е и основният проблем, който води до по-тежки последствия.
  Няма смисъл да се споменават проблемите, защото силното му разпространение из тялото ясно подсказва, че където се докосне води до щети и проблеми за пациента.

  Ако създадат препарат, който да ограничи свободното разпространение, вероятно резултата ще е доста по-ефективен от тези псевдоваксини.

 62. 62 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб.::::::::::::::::::Госпожа Глъм казва , ама Доктора от Пирогов , който също е ИСТИНСКИ лекар работещ тази работа казва , че няма повторен случай !
  —цитат от коментар 20 на stenlyaka


  И Корнелия Нинова така каза бай дЪ уей.

  И друг път съм го казвал - хвалА на тия светли балкански умове, които схващат по-бързо и в детайли вирусологията, имунологията и епидемиологията отколкото условието на задачите по математика за 6 клас от домашното на чаветата у тях! РЕСПЕКТ!

  Имунния отговор на преболедуване зависи освен от преболедувалия също така и от вирусния "товар" на инфекцията, така и от щама - все неща, които никой не може да валидира. При ваксинацията количество, качество и дата на ваксината не са плаваща величина. Затова ви обясняват хората дето това им е работа, че не може да са равнозначни. И никое не гарантира на 100% безсмъртие, а увеличен шанс да не се заразиш или да го пренесеш. Ама Ганя пълно напълни гащите, сега почна да пълни и форумите и социалките с храбите си апели да не му отнемат свободата :) :) :) Абе аланколу, на кого точно му е потрябвала жалката ти беге свобода. Провинциалната държава винаги ще е на опашката на прогреса, и той винаги ще ѝ се случва по най-болезнения начин, а не че ще ѝ се размине - справка последните 1300 години.

  Дотогава за антитела слушайте не вирусолози, а доктора от Пирогов еле па като е в състояние на афект, щото на 21-ви рано сабахлем са останали с по един ваксиниран доктор, сестра и санитарка на отделение ... другите де са сетете сами.

 63. 63 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб.::::::::::::::::::Госпожа Глъм казва , ама Доктора от Пирогов , който също е ИСТИНСКИ лекар работещ тази работа казва , че няма повторен случай !
  —цитат от коментар 20 на stenlyaka


  Малко инфо от първо лице..... Миналият Април боледувахме аз и съпругата ми .Затворени 28 дни( толкова беше карантината тогва) Имахме всякакви възможни симптоми: температура, кашлица, тежест в гръдния кош, болки в мускулите, промяна в ритъмът при мен, изключително тежки стомашно чревни проблеми и прочие.... Дъщеря ми, коята е 12 годишна не се разболя( отрицателен ПСР) макар,че сме в една къща. Аз се ваксинирах март тази година, жена ми не. В началото на септември 2021се разболя дъщеря ми. На третият ден беше с пневмония, независимо,че кръвните и изследвания бяха в норма. Наложи се лечение в болинца. И двамата със съпругата ми бяхме в много близък контак с нея, без предпазни маски. Жена ми се разболя за втори път, аз не, въпреки силно заразният щам Делта. Бих казал, че съпругата ми не прекара инфекцията сравнително по-леко от предходнят път. Тресе я доста и доста време след изписване от болницата се чувстваше като парцал.....
  Дали работят ваксините?! Според моя личен опит, мисля че работят....

 64. 64 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 157 Неутрално

  [quote#62:"frankie...says"][/quote]

  Радвам се на твоите "теоретични разсъждения от книжките" и че си уверен в учебните познания на експертите, за съжаление емпиричните доказателства казват, че ти и повечето от тези експерти, които се изказват грешат. Можете да си развивате каквито искате теории и хипотези, реалните данни от реалния свят казват, че грешите. Прочети изследването от Израел, което сравнява ваксинирани срещу преболедували и показва, че преболедувалите имат до 13 пъти по-добра защита от инфекция на делта спрямо ваксинирани. Емпиричните доказателства винаги са по-значими от мнението на експерт - едното е реалния свят, друго е хипотези и теории.

 65. 65 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 562 Неутрално

  На българинът му трябва камшик и тояга, щото е толкова умен, че мисли само за задника си.

 66. 66 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#62:"frankie...says"]
  —цитат от коментар 64 на vnc171009947
  Радвам се на твоите "теоретични разсъждения от книжките" и че си уверен в учебните познания на експертите, за съжаление емпиричните доказателства казват, че ти и повечето от тези експерти, които се изказват грешат. Можете да си развивате каквито искате теории и хипотези, реалните данни от реалния свят казват, че грешите. Прочети ....[/quote]

  Ти прочети коментара преди теб бе умник. Какво ще те чета теб - такива ги четем вече 18 месеца. Аз съм прост и слушам специалистите (доколкото ги имаме) - ти оправи на децата домашното. Бактъм от последни инстанции!

 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Любопитно

  "ролята на антителата в имунитета. Те имат своята роля, но няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът."

  И кои са точно антителата? Имуноглубулин G-1 или G-4, имуноглубулин М? Или се мери нещо си без да се знае какво колкото да се приберат едни пари? Ако се знаеха антителата, щяха да се синтезират както се получава иРНК ваксината или векторната ваксина!

 68. 68 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 157 Неутрално

  Експертите така и не разбраха, че основната причина за недоверието към ваксината е, че поведението не експертите не е като на експерти, а като на търговци. Не е проблем да изкажете всички плюсове и минуси, рискове и ползи от ваксините, натуралния имунитет и т.н. Когато поставите фактите обективно на база изследванията, с които разполагаме, мнозинството хора, особено над 30-40годишна възраст ще разбере, че умното решение вероятно е да се ваксинират. Не знам защо е толкова трудно.

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  " Тази сутрин се говори. На клетъчно ниво ваксинираните могат да запазят имунитет и 5-10 години."

  Говори се всичко и от всеки ! Единствено аз предпочитам да не давам собствени мнения, защото си признавам, че не съм сигурен ! Другите нямат подобни скрупули......

 70. 70 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  "броят на поставените дози ваксини рязко се вдигна"

  това добре, ама трябва сега още да се активизират. да отворят големи ваксинационни центрове, хем хората да могат да чакат на топло, че сега идва студа и няма да е готино да чакаш на дъжда. в ндк, арена армеец, централна гара...

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Весело

  До коментар [#50] от "Consumer":

  "Училищата могат да останат затворени, видя се че нямат принадена стойност към умственото израстване на нацията"

  Е, то за умствено изостаналите училищата винаги са били просто едни сгради, пречещи им на блуждаенето.

 72. 72 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 287 Разстроено

  До коментар [#48] от "uq":

  по-голяма тъпня не можахте ли да напишете?

 73. 73 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 309 Весело

  До коментар [#47] от "Х":

  Х знае повече от хабилитирано лице със специалност вирусология (не епидемиология, пулмология, болести на водораслите и пр.). Нещо за инхибиторите на холинестеразата ще ми кажеш ли, че виждам си компетентен и по това от гугъл?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#56] от "Niraah":

  А кое означава добра защита и как се измерва тя?
  Антителата са резултат на реакция на клетката срещу враг на имунната система.
  Този имунен отговор или го няма, или го има и се мери с време с количества произведени защитни единици.
  Отделно клетката или помни или не да ги произведе отново и на време при следваща атака .. някога.
  Идеята на ваксина е да създаде такава памет в програмата на клетката, нещо което досегашните антиковид ваксини не правят и се налагат бустери на бустерите.
  Дали е моментен търговски фармацевтичен, политико-демографски трик или реална невъзможност (или двете) ще се разбере след време и дано е скоро:)

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#43] от "blaf":

  " Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб."

  Това е лъжа. Първо, антителата избледняват след среща с вируса (по същия начин ще избледнеят и след ваксинация), но тялото помни в В-лимфоцитите как да създаде антитела, ако се наложи (т.нар. клетъчен имунитет). Освен това имунитетът създаден от среща с вируса е по-силен отколкото този създаден от ваксината. Това е доказано в множество изследвания.

  Върви изключително засилена боц пропаганда."

  Да, съгласен съм ! Пропагандата в полза на ваксинирането е много силна и се води на ниво ЕС ! А аз съм против всяка пропаганда, откъдето и да идва и каквито и цели да си поставя тя, щом в основата и стои залога на човешкия живот, здраве, чрез създаване на страхове, паника и полуистини + откровени лъжи като тази, че имунитетът, създаден през ваксина бил по - силен от този на успешното преболедуване на вируса ! Това е класическа лъжа с пропаганден ефект ! Питам защо зеления сертификат не включва и преболедувалите го, отговор няма, само поредната безумна истерия на хоризонта.......

 77. 77 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#4] от "petiopit":

  За пенсионерите, на седми като изплащат пенсиите пред пощата или банката - ваксинационен център с музика и почерпка! Платени от парите на политическите партии за кампании...
  Старите хора заслужават най-голямата грижа! Всички трябва да се погрижим да са ваксинирани срещу тази коварна болест!

 78. 78 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#66:"frankie...says"]
  —цитат от коментар 74 на vnc171009947
  Значи упорито залагаш на своята необразованост. Ти знаеш ли какво значи емпирично изследване, бе умнико? Знаеш ли защо изобщо правим изследвания, а не разчитаме на "Разкази от този и онзи". Запознат ли си с теория на вероятностите и теорията за големите числа. Ако през живота си не си чел емпирично изследване, предлагам ти да не се изказваш и наистина за такива като теб е по-добре само да слушат "експертите". [/quote]

  Учил съм математическо моделиране на процесите и затова знам колко не знам, за разлика от теб. Върви и се ваксинирай, недей ни губи времето

 79. 79 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Вирусолог: Антителата бързо избледняват

  Аз мога да потвърдя казаното от личен опит.
  Боледувах ноември миналата година.
  2 месеца след боледуване имах 65 BAU/ml, а 4 месеца след боледуването бяха спаднали на около 40.
  Ваксинирах се с Пфайзер, втората доза на 15.04.
  Сега над 6 месеца след ваксинирането и 11 месеца след преболедуването, имам 660 BAU/ml. (което е над 3 пъти над типичното за ваксиниран).
  Възможно е да съм се срещал пак с вируса, нямам представа, но е било безсимптомно.
  Лятото карах и няколко пъти грипоподобни заболявания, всяко по 3-7 дни, и всеки път си правих по 2-3 антигенни теста вкъщи, през няколко дни, все отрицателни. Същите вирусчета ги караха и други колеги по същото време (един от друг се заразявахме), всички отрицателни за ковид.

  Изводи не правя, просто споделям опит.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Весело

  До коментар [#62] от "frankie...says":

  "При ваксинацията количество, качество и дата на ваксината не са плаваща величина."

  То и при храненето е така - количеството, качеството и датата на хранене са плаваща величина. Никое хранене не гарантира на 100% безсмъртие, но увеличава шанса не само да не се заразиш, но и да функционира организма. Ама Ганьо не свикнал да носи отговорност за себе си - все някой трябва да го храни с лъжичка, да го "убожда", да го масажира между ушите и да мисли вместо него.

  "Затова ви обясняват хората дето това им е работа"

  Тия, ако си знаеха работата, щяха да си покажат резултатите, вместо да ми обясняват кое е търговска тайна, кое лекарска, кое научна (сбърканата дозировка на Оксфорд с наглото твърдение, че половин доза има по-голяма ефективност от цяла доза. Досущ като Тато - днес полупроводници, а утре цели).

 81. 81 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#66:"frankie...says"]
  —цитат от коментар 74 на vnc171009947
  Значи упорито залагаш на своята необразованост. Ти знаеш ли какво значи емпирично изследване, бе умнико? Знаеш ли защо изобщо правим изследвания, а не разчитаме на "Разкази от този и онзи". Запознат ли си с теория на вероятностите и теорията за големите числа. Ако през живота си не си чел емпирично изследване, предлагам ти да не се изказваш и наистина за такива като теб е по-добре само да слушат "експертите". Лошото е, че и много от "експертите", които викат и те не са запознати с тези концепции на науката.Ето ти изследването, предполагам поне знаеш английски. Ако не разбираш нещо, можеш да викнеш на помощ да ти разясня?https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1 [/quote]

  Явно е, че ние не сме експерти в емпиричните изследвания.... колкото сте Вие :), все пак аз говоря от моя личен опит и числата за мен са 100%
  но имам друг въпрос в тази връзка към вас . Разяснете ни моля, защо във всички нормални държави, включително и там, където е проведено въпросното проучване,държат цялата им популация да бъде имунизирана, без значение дали даден индивид е минал през вируса или не

 82. 82 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Разяснете ни моля, защо във всички нормални държави...
  —цитат от коментар 81 на tozi


  Тука вече го загуби, Не си губи времето с такива - тука са милиони и цял един живот минава ей така, нахалост. Разходете се на хубавото време. Каквото е трябвало сте направили вече по тази тема.

 83. 83 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 956 Весело

  Защо на преболедувалите през ноември 2020 сайта за издаване на зелени сертификати (https://www.his.bg/bg/dgc ) им изписва "Нямате издадени сертификати"? Как да си осигурят сертификати тези хора? Нали заповедта от вчера вече ги включва и тях?

 84. 84 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб."

  Хайде пак глупости...
  Антителата избледнявали като израз за ТВ може и да го преживеем (полу-живот 1 седмица и 3 месеца имат тия дето масово тестват за тях все пак), ама как организма забравял за срещата защото без нова порция антиген не правел нови антитела повече и съответно те бавно си намалявали е пълна глупост, имунната памет е на съвсем друго място.
  И на тая същата имунна памет разчита и ваксината, инак трябваше нови и нови игли на всеки 3 - 6 месеца (2 до 4 пъти по-малко активни "трайни" антитела).
  Дали вирусолога е плямпала глупости или пак си играем на развален телефон?!?
  Автори и редактори, трябва ли да публикувате такива дивотии?

  А призива да не се слага ваксина при високи нива активен имунитет има съвсем друга логика, едно на ръка тия същите активни антитела ще свържат и голяма част от ваксинационните антигени, от друга имунните свръх реакции които самия вирус много обича да предизвиква. И много лични лекари се презастраховат.
  (Проблема е как точно ще установите, че имате не просто някаква бройка антитела, а достатъчна бройка активни такива... точно същата като за зелените сертификати по антитела).
  Е тук за пореден път се издъниха в управлението и чоко и боко и кацаво ... по белия свят се изследва и се прилага практика за еднодозова ваксинация на преболедували м/у 6 и 9 месеца след това (когато ако боледувалия не си поема нови и нови вируси активния имунитет е вече 4 пъти по-слаб), ами превеждайте и разпространявайте информационен бюлетин към лекарите, да видят какви са резултатите и рисковете, при кои заболявания и т.н., ама явно предизборните дивотии бяха по-важни.
  Е не можем да очакваме и без това пренебрегнатите и претоварени лекари да ровят и по научни публикации един по един... ще се презастраховат я.

 85. 85 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#77] от "dale4nata":

  Тогава що не я направят задължителна ваксинацията за тях, а ме занимават мен да ги пазя, като те сами не се пазят?

  Громя ваксъри!
 86. 86 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 157 Неутрално

  До коментар [#78] от "frankie...says":

  Не знам какво си учил, не е нужно да си експерт математик, за да прочетеш изследване нали, те са го написали за прости хора:
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1
  "SARS-CoV-2-naïve vaccinees had a 13.06-fold (95% CI, 8.08 to 21.11) increased risk for breakthrough infection with the Delta variant compared to those previously infected"
  Това са фактите, независимо дали ти харесват или не - това е. Разбирам, че на всеки му е трудно, когато види факт, който противоречи на неговата идеология и дълбоко вкоренена позиция, но в крайна сметка ако се отричат или подминават реалните факти от реалния живот, какъв изобщо е смисъла. Аз нямам проблем с това да си изменям позицията, когато видя нови факти. И между другото подкрепям ваксинацията, защото също съм видял данните и фактите и за нея. Но не си избирам на кои факти да вярвам и на кои не - натуралният имунитет е по-силен и траен от ваксинационния, това сочат повечето доказателства до момента. Точка. Това не означава хората да ходят и да се заразяват. Ако не си карал ковид и особено ако си над 40 или със съпътстващи заболявания умното решение е да отидеш и да се ваксинираш. Ако си карал ковид - по принцип имаш достатъчно добра защита, има данни, макар и не толкова силни, че една доза може да ти осигури още по-добра защита, но естествено ваксината има рискове, макар и минимални и всеки трябва да си прецени дали има смисъл при тези обстоятелства. Но като цяло в по-голямата част от случаите преболедувалите могат да бъдат относително по-спокойни даже и от ваксинираните.

 87. 87 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#41] от "misinformed_808":

  По стечение на обстоятелствата, на работа ваксинирани + преболедували (някои и двете) сме около 80%. Няма нито един болен в тая четвърта вълна засега (Дай Боже така да остане).
  Лично познавам вече над 10 починали от вируса ( в т.ч. и хора под 50 и дори под 40 годишни), но не познавам никой, получил каквото и да е усложнение от ваксинация.
  Аз съм само един човек, случаи сигурно има всякакви, но споделям моите лични наблюдения.
  Пък всеки да вярва на каквото си ще.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 88. 88 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 368 Неутрално

  .. Ако не си карал ковид и особено ако си над 40 или със съпътстващи заболявания умното решение е да отидеш и да се ваксинираш. Ако си карал ковид - по принцип имаш достатъчно добра защита, има данни, макар и не толкова силни, че една доза може да ти осигури още по-добра защита, но естествено ваксината има рискове, макар и минимални и всеки трябва да си прецени дали има смисъл при тези обстоятелства. Но като цяло в по-голямата част от случаите преболедувалите могат да бъдат относително по-спокойни даже и от ваксинираните.
  —цитат от коментар 86 на vnc171009947


  Абе кой си ти да казва, кое решение по отношение на текущата пандемия е "умното" ... пред клавиатурата "аслани", в реалната житейска ситауция ... (допиши си го)

 89. 89 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 157 Неутрално

  [quote#81:"tozi"][/quote]

  Разясни ми защо във всички "нормални държави" евгениката е била считана за легитимна наука и са приемали в редица развити държави закони за умишлено стерилизиране на население с "проблемни гени". В развитите държави решенията се взимат от бюрократи. Бюрократът, който едвам се квалифицира за човек, обикновено е склонен на същите безумни и необосновани решения както всеки друг, че и повече. Тази романтична илюзия, че някак си в развитите държави решенията се взимат по строг научен метод със свръх анализ на данни и обективни и рационални дискусии, не съответства на никоя действителност. Развитите държави са развити заради предимно заради иновации и предприемчивост на частния сектор, а не заради гениални решения на управляващите. Управленецът бюрократ освен да се и**ере на постигнатото друго не може да направи. Логика и наука в решенията е много по-малко, отколкото политиката и другите интереси. Питай ги и защо "гениалните им планове за зелена енергия" на "развитите държави" в крайна сметка доведоха до криза в енергетиката и повишение на цените. Или защо всички геополитически решения на експерти за Либия и Близкия Изток през последните 20 години са грешни. Пак ще кажа - питаш ме защо група идиоти в развитите държави, взимат идиотиски решения - защото са бюрократи и идиоти както бюрократите навсякъде. Това е. Решението на коронакризата пак не дойде от гениални политици, дойде от частния сектор с ваксините и вече други медикаменти, а единствената причина да се произведат толкова бързо ваксините са пак защото премахнаха някои от безумните регулаторни пречки пак прокарани от същите тези гениални бюрократи, за които ме питаш защо решават всички да се ваксинират независимо какво показват доказателствата. Прочети някоя от книгите на Насим Талеб - Черния лебед например, мисля че много по-добре от мен обяснява някои от тези заблуди, които всички ние имаме за това как точно функционират нещата в реалния свят.

 90. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#86] от "vnc171009947":

  Губите си времето и си хабите нервите с тролове, излишно е.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 91. 91 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Вирусолог: Антителата бързо избледняват" - манипулативно изказване, което не е базирано на нито едно сериозно научно изследване.
  И това е така, защото вирусът съществува от скоро и няма как да се направи научно изследване доколко антителата и как се променят антителата във времето.
  Това са фактите.
  Останалото е лъжа.

 92. 92 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 157 Неутрално

  [quote#88:"frankie...says"][/quote]

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1
  "SARS-CoV-2-naïve vaccinees had a 13.06-fold (95% CI, 8.08 to 21.11) increased risk for breakthrough infection with the Delta variant compared to those previously infected"

  Ти ще коментираш ли нещо по повод това изследване или е по-лесно да се правиш, че не съществува. Виждам си много смел и уверен да налагаш мнението си над околните, но когато ти покажат реални факти, мълчиш като риба. Искам конкретика, не ми развивай философски теории, давам ти конкретни данни, ще направиш ли поне един смислен контра аргумент основан на факти или ще продължиш да обиждаш и да не допринасяш с нищо към дискусията?

 93. 93 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  В момента заболеваемостта в българия е 590 на 100 000 души. Съобразно приетия Национален план за справяне с пандемията от 15.07.2021 сме в най-високото - 4-то ниво от пандемията, което означава, че трябва да сме в тотален локдаун. Правителството не спазва собствения си план. Без мачове, без събирания навън, без училища и детски градини, музеи, галерии, театри - всичко затворено, хотели само с рум сървис - т.е без ресторанти в хотелите - това е прието от министерски съвет. Ако си спазваха собствения план при ръст на заболеваемостта вероятно нямаше да се стигне до това положение, което ще се влоши още повече след около седмица-две, когато болните от последните 3-5 дни имат нужда от болнично лечение. Тогава за съжаление ще има рев и починали пак по стълбите и къде ли не. Гледайки румънците не ми се мисли какво може да стане тук.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 94. 94 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#44] от "stanchopansa":

  "Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. "Да, точно както и при ваксинираните. Нали затова има бустерна доза. Само дето вече е доказано в няколко изследвания, че след преболедуване развитият имунитет е много по добър от този на ваксините.
  —цитат от коментар 44 на stanchopansa


  Възможно е и да е така. При условие, 1) че заболелият оцелее и 2) няма усложнения след оцеляването.

  При тези две условия и имайки предвид статистиката, може би е по-добре да предпочетем не толкова добрия имунен отговор от ваксините? 95. 95 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А ако даваха и ваучер за 20 литра бензин, дизел или газ, щеше да има денонощни опашки.
  —цитат от коментар 26 на fpyyh

  Или поне шише олио... поне 1 литър... :D

 96. 96 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Защо на преболедувалите през ноември 2020 сайта за издаване на зелени сертификати (https://www.his.bg/bg/dgc ) им изписва "Нямате издадени сертификати"? Как да си осигурят сертификати тези хора? Нали заповедта от вчера вече ги включва и тях?
  —цитат от коментар 83 на Холдън Колфийлд


  В сряда сутринта успещно извадих 1 за преболедувал през период Ноември -декември 2020.
  Проверих го по номер - написа че е валиден, въпреки че не трябваше, минали са над 6 месеца...

 97. 97 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тангра":Аз го карах през Февруари с жена ми 33 и 27. Мен ме държеше температура и тежко главоболие 10тина дена но нищо по-сериозно.Тя беше в домашно лечение бих казъл тежко. Сумати си лекарства, 2 антибиотика които бяха сменени с други 2 през времето на лечението. Около 3 седмици я държа тежко и 2 месеца след това беше малко като парцал. Млади или не, разликата не е голяма. А и е известно че актуалната делта атакува по-младите хора, сравнително по-често от предходните версии.
  —цитат от коментар 13 на svetlio_rm


  Аз също го изкарах сравнително тежко. Може би 2-3 пъти по-тежко от грип.
  Но нямам трайни последици. На 45 съм.
  Не виждам това какво противоречи на тезата ми.

  Статистики гледал ли си?
  Колко % са с трайните последствия при какви възрастови групи?
  Колко % 27 годишни са имали симптоми като жена ти?
  Колко % 27 годишни има смърт и трайни увреждания?
  Защо не е оставен всеки да решава за себе си и да си преценя рисковете?

  Ако не бях преболедувал, до сега да съм се ваксинирал. Не отричам ваксините.

  Казвам, че е абсурдно да натискаме за ваксина младите, като умрелите са 70-80+ НЕВАКСИНИРАНИ.
  Един многостепенен проблем се бори по приоритети. Поне по-умните така правят. Също и управляващите (би трябвало). Иначе, никой няма да те спре и да действаш по списък с обратни приоритети. Само не го налагай на другите.

 98. 98 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#94] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Някои се разболяха, а други не оцеляха след ваксиниране. Оцелелите ще пият хапчета за кръвно до живот. Дали е добра идеа да си рискуваме здравето сами с очевадно недоклатените ваксини? Може би след 5г ще има ново поколение ваксини, може би ще имат по-малко странични ефекти и ще са над 39% ефективни (МЗ на Израел за Пфайзер изследване от пролетта на 2021). Сега след увеличения брой на поставени дози очакваме увеличаване на оборотите на аптеките и за съжаление погребалните агенции, което разбира се ще обясните с "амиии то вече е било късно", знаейки че реалността е друга.

  Един Българин
 99. 99 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#48] от "uq":

  Много съм съгласен с този коментар.

  Най-малкото когато стане дума за обществено здраве, личния избор отпада. Примери бол - като се почне от "традиционните" задължителни ваксини и се мине през задължителната трудова медицина, та се стигне до задължителните годишни профилактични прегледи.

  Може би най-опростения пример за ситуацията е този с предпазните колани в автомобилите - макар да предпазват индивидуално, са задължителни. Като си сложиш колан, не пазиш някой друг, а пазиш себе си. Но няма право на избор в тоя случай, защото е решено, че в достатъчен брой случаи индивидът не е способен да осъзнае необходимостта и ползата от тях. И като бъде задължен тоя ми ти индивид, се постига желания обществен (окрупнен) ефект.

 100. 100 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#96] от "greenhrast":

  При мен изписва "Нямате издадени сертификати" за двама човека, единият е преболедувал в края на ноември 2020, а другият - средата на март 2021. Вчера пробвах и беше така. Реших, че не е излязла заповедта и затова, но днес пак е така при излязла заповед ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK