Арестуван наскоро полицeйски началник е назначен за ръководител на "Пътна полиция" - София

Арестуван наскоро полицeйски началник е назначен за ръководител на "Пътна полиция" - София

© ДневникРъководителят в "Охранителна полиция" - Асеновград, Тенчо Тенев, който през май беше арестуван по разследване за престъпление по служба, е назначен от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за временен началник на "Пътна полиция" - София. Това се разбира от съобщение на пресцентъра на МВР. Уточнява се, че той заменя досегашният ръководител Мартин Цурински, който е излязъл в дълъг болничен.


От института за пътна безопасност, част от който е един от бившите началници на столичната пътна полиция - Богдан Милчев, съобщиха, че вече имат десетки сигнали от гневни пътни полицаи за решението на министъра на вътрешните работи. "Г-н Рашков, Вие ще бъдете първият министър на вътрешните работи, който ще вдигне на бунт пътните полицаи. Вашето решение да назначите за шеф на КАТ доказано некомпетентен и опасен човек показва, че за вас професионализмът, честта и достойнството не означават нищо", казват от института.

Обвинен в престъпление по служба
През пролетта Тенев беше обвинен, че от февруари до 28 април тази година при условията на продължавано престъпление, в качеството си на началник на сектор "Охранителна полиция" към РУ - Асеновград, в нарушение на вътрешните правила е приел дарения за около 10 500 лева. Обвинението твърдеше още, че той е избрал фирми на свои близки и познати да оборудват сградата на полицейското управление в Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонт на полицейските автомобили.


Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като полицейският началник подписвал част от тях от името на същата институция. Тенев избрал фирмите, без да е упълномощен за това, а цените били завишени от доставчиците по негови указания, беше съобщено още при ареста.
Тенев беше обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал 554 броя патрони от различен калибър без надлежно разрешение.


Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което той е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.


След три денонощия в ареста полицейският началник беше освободен срещу парична гаранция от 10 хил. лева. В този период и след него, Тенев не е бил отстранен от служба и формално няма пречка да бъде назначен на нов пост.


Пенсиониран от Цветанов, възстановен от съда


Тенчо Тенев става зам.-директор на столичната пътна полиция по времето когато министър на вътрешните работи е Михаил Миков (април 2008 - август 2009 г.). По времето на Цветан Цветанов през 2013 г. Тенев е освободен от поста, като е пенсиониран.


След години съдебни битки той успява да осъди министерството с аргумента, че заповедна му е била връчена, докато е бил в болничен. Тенев е върнат на работа вече като директор на софийската пътна полиция през 2014 година. Като шеф на "Охранителна полиция" в Асеновград отишъл преди около година по собствено желание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK