Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи пълен контрол над "Международен панаир Пловдив"

Георги Гергов

© Анелия Николова

Георги ГерговПловдивският бизнесмен Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) заявление "относно апортиране акциите на община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД в "Пълдин туринвест" АД. Това става ясно от текста на докладна записка, която Портних е изпратил на 15 октомври т.г. до общинския съвет във Варна с предложение да бъде разгледана.


Според изрично записаното в докладната записка


Община Варна притежава 16 314 400 броя безналични акции
"с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД и основни акционери: държавата чрез Министерството на икономиката, община Варна и "Пълдин туринвест" АД (дружество с 25% участие на община Пловдив)".


По този повод днес общинският съветник в Пловдив Веселина Александрова ("Демократична България") написа в профила си във "Фейсбук": "Със съдействието на община Варна Гергов ще увеличи дела си в Пловдивския панаир и от 50.3% ще има власт над 79.3%, даващи му реално правото дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да може да взема всички решения."

Общотосъбрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е свикано за 16 ноември т. г., а при липса на кворум - за 2 декември догодина. На него капиталът на дружеството трябва да бъде вдигнат от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., като за това очевидно се разчита на акциите, които община Варна има в "Международен панаир Пловдив". Сега Пловдив държи 25% от акциите на "Пълдин Ттринвест", но ако Варна приеме предложението на Гергов, делът на Пловдив ще падне до 22,9 %.

"По конкретното предложение, дори да се съгласим, че община Пловдив ще гласува против, то делът ни не е достатъчен, за да го спрем. Остава в ръцете на община Варна да не вземе решението за апорта", коментира още във Фейсбук Веселина Александрова.


Съдържанието на докладна записка, изпратена от кмета на Варна до Олбщинския съвет в града е изненадващо, тъй като според информация, официално разпространена от изпълнителната комисия на ГЕРБ, а след това и от община Варна, тя отдавна не би трябвало да е акционер в "Международен панаир Пловдив".


На 27 април 2017 г. изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Варна Иван Портних и на групата общински съветници от партията да обсъдят и приемат


решение за отказ от дяловото участие в дружеството "Международен панаир Пловдив"


в размер на 29% от капитала му. Съобщение с това съдържание тогава беше официално разпространено от пресслужбата на партията. Дяловете трябваше да бъдат безвъзмездно прехвърлени на Министерството на икономиката, от което Варна ги получи също така безвъзмездно на 16 август 2016 г.


Снимка от 27 април 2017 г. Кметът на Варна Иван Портних (в дясно наснимката) при получаването на задачата да върне обратно акциите от Пловдивския панаир, които Варна получи на 16 август 2016 г.

© Пресслужба на ГЕРБ

Снимка от 27 април 2017 г. Кметът на Варна Иван Портних (в дясно наснимката) при получаването на задачата да върне обратно акциите от Пловдивския панаир, които Варна получи на 16 август 2016 г.


Изпълнявайки безпрекословно възложеното от изпълнителната комисия на ГЕРБ, на 2 май 2017 г. общинските съветници от партията във Варна, както и партньорите им от мнозинството в съвета приеха решение за връщане на акциите. В текста на приетото решение, публикувано в сайта на общинския съвет (където може да бъде открито и в момента), е записано дословно, че "Общински съвет - Варна, упълномощава и възлага на кмета на община Варна


да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността


върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 лв., представляващи 29 на сто от капитала на " Международен панаир Пловдив" АД, с министъра на икономиката, както и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърляне на акциите".


Това решение е прието с 39 гласа "за", 0 - "против" и 1 "въздържал се" при отсъствието на 11 съветници.


Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.
Как общинския съвет във Варна безпрекословно изпълни нареждането на Борисов - тук.


От докладната записка на Портних, изпратена на 15 октомври до общинския съвет обаче, става ясно, че решението от 2 май 2017 г. или не е било изпълнено, или разпореждането с прехвърляните акции не е било регистрирано в Централния депозитар.


По този повод днес "Дневник" изпрати до пресслужбата на местната администрация във Варна няколко въпроса. От техните отговори трябваше да стане ясно


изпълнено ли е било решението на Общински съвет - Варна, от 2 май 2017 г.


и ако не, каква е била причината за това. Друг въпрос трябваше да изясни, как, ако решението е било изпълнено, Варна все още притежава 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив" АД? Въпреки молбата за спешни отговори до приключването на работата по този текст те така и не бяха получени.

"Според Петко Буйновски, директор на дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" в община Варна през 2017 г., решението било оставено без отговор от Министерството на икономиката, поради което не е влязло в сила, каза за "Дневник" Николай Капитанов, съветник от "Демократична България" във Варна. По-късно в отчетите на общинския съвет за 2017 и 2018 г. то било отчетено като неизпълнено.
Варна все пак се оказа акционер в "Международен панаир Пловдив" с 29% от капитала

© Красимир Юскиселиев

Варна все пак се оказа акционер в "Международен панаир Пловдив" с 29% от капитала


В текста на заявлението си с обем 180 страници, Георги Гергов информира съдружниците си от община Варна, че "през последната година и половина поради разпространението на коронавирус COVID-19 дружеството е провело едно- единствено изложение - "Хемус 2020", с оглед наложените ограничения и мерки както за провеждане на масови мероприятия, така и за посещения на лица от чужбина, каквито са много от изложителите. Всички мероприятия от календара на "Международен панаир Пловдив" АД за 2020 г. след обявяване на извънредното положение са отменени, като не се очаква провеждането им и през тази година. Дейността на панаира е затруднена и от нарастващия дял на интернет услугите, глобализацията и намаляване на панаирите и изложенията като цяло в световен мащаб, което е трайна тенденция през последните години", пише още Гергов.


Как Варна плати 43 млн. лв. на Георги Гергов за 3 дка "дупка" в центъра на града - тук, тук и тук.


В същото време в текста на заявлението си Георги Гергов твърди, че "поради разнообразието от активи, които притежава, "Пълдин инвест" е дружество, което има различни възможности за развитие, инвестиции и бизнес, в това число и чрез другите дъщерни дружества, които не са силно зависими от кризата с коронавируса в България и в света".


Цитирайки дословно този и други сходни аргументи на Георги Гергов, кметът на Варна Иван Портних е предложил на общинския съвет "да разгледа възможността община Варна да апортира акциите си от "Международен панаир Пловдив" АД в инвестиционното дружество "Пълдин туринвест" АД".


Според Иван Портних по този начин, без да прави допълнителни разходи,


община Варна щяла да бъде акционер "в по-голямо и сигурно дружество


с възможности за разнообразна дейност, в това число и за дивидент".


В докладната си записка кметът на Варна твърди също, че след евентуален апорт "само един голям акционер в лицето на "Пълдин туринвест" ще поема тежестите, загубите и при необходимост ангажимент за разходите в дъщерното му дружество "Международен панаир Пловдив" АД."


Междувременно на днешното си заседание съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство" във варненския общински съвет взеха решение заявлението на Георги Гергов да бъде разгледано на предстоящата сесия на съвета.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Весело

  айде сега варненци да плащат кредитите на свинаря :DD:D:D::D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Добре, но за кого?! :)))

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Варненският, когато и да го арестуват, все ще е късно. Ршков няма да го бави, както и на самоковската де.

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petleshev":

  те са объркани вече, нямат отговор

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Българският преход ще приключи, когато измамникът на снимката, влезе в затвора.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  На снимката типичният комунист... Милионер с крадени пари, на свобода... масон...

  ДБ=БКП
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":Добре, но за кого?! :)))
  —цитат от коментар 3 на Petleshev


  Освен за Гергов, който им е много близък на сърцето, не виждам за кой друг.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Идеалите на БСП в действие.

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Какво се чудите, на Портних му е разпоредено - Като за последно!

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Фермата на животните на дело! Свинар номер едно - уважаван бизнесмен.

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#12] от "blondofil":

  Така е, почетен консул на Кремъл за Пловдив и близък до ББ

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Весело

  " Според Иван Портних по този начин, без да прави допълнителни разходи,


  Община Варна щяла да бъде акционер "в поголямо и сигурно дружество""  Мутри от всички дружества, апортирайте си акциите и дяловете в едно голямо и сигурно такова ! За краткост да го наречем ШкафЪ !!!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  Браво. Това е добре. Спасов сега пак се е разюздил.
  —цитат от коментар 2 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Кое е добре? Кметът да не изпълнява решенията на общиския съвет? Дори и когато тези решения са взети по заповед на другаря Бойко Методиев Борисов от Банкя? Как така си позволява един Портних да противоречи на другаря Бойко Методиев Борисов от Банкя? :-)

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  Българският преход ще приключи, когато измамникът на снимката, влезе в затвора.
  —цитат от коментар 6 на Lazarus


  Заедно с тримата на втората снимка!

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  И после Пълдин туринвест ще продаде всички акции за 143 млн на община Варна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  На снимката типичният комунист... Милионер с крадени пари, на свобода... масон...
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  За кого от тримата на втората снимка се отнася това? Или и за тримата? :-)

 19. 19 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Заглавието не трябва ли да бъде "Община Варна все пак се оказа акционер ...." ?

  кратък
 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Откровени крадци, дружество от забранителния списък за приватизация като Международния Панаир стана собственост на Гергов, срещу апортни вноски на две заведения в Стария град. Обаче алчния комунист си е алчен, за една дупка му дадоха 55 млн, сега следва нова схема за грабене. Поне като го откраднаха, не да го развият, ами поне да бяха запазили малко от бизнеса. Не братче, даваш 1 кв.м. Асфалт за 100€ наем и пак си на загуба. Арабите Сахара да им подарят и там пясъка ще свърши…. Толкова за “великите бизнесмени” на прехода, обаче тока като скочи и веднага на софрата от държавния АЕЦ.

 21. 21 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1527 Весело

  Айде , руската пета колона да черпи... руски гражданин, получава акции от руски селянин ...

 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  Свинар, ама почетен руски консул в Пловдив.

 23. 23 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 318 Любопитно

  Една голяма част от набедените за бизнесмени и национално отговорен капитал, просто не могат да развиват нещо и да правят бизнес без да взимат от държавата... този на снимката е пример. Другият е Ковачки... хора близки до всяка власт и до всяка партия

 24. 24 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Пък Варна не може ли да му изпрати един среден,пардон, средна помощ?

  До коментар [#1] от "MititU":Свинар, ама почетен руски консул в Пловдив.
  —цитат от коментар 22 на k_


  Свинар е.Нормално е да прави простотии.
  Един руски консул никога не може да бъде почтен.😉

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Гергов отдавна се заиграва с ГЕРБ

 26. 26 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 307 Неутрално

  И ще получи помощ. В тази държава никоя комунистическа свиня не е оставена на произвола на съдбата...

 27. 27 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 974 Неутрално

  тази физиономия е направила много зло на Пловдив.

  You don't know what you don't know.
 28. 28 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#25] от "pet_fire":


  Гергов отдавна се заиграва с ГЕРБ
  —цитат от коментар 25 на pet_fire


  И обратното е вярно!

  ГЕРБ ОТДАВНА СЕ ЗАИГРАВА С ГЕРГОВ!

  (Както и с #1-Кандидат Депутата на Доган-Партия във Велико Търново, де!)

  Fu*k Your Opinion
 29. 29 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 287 Весело

  Чакам поста на колегата cinik, правило ми е впечатление, че Гергов му е "любимец" :)

 30. 30 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 317 Неутрално

  ДБ отдавна се заиграва с БСП!!!

 31. 31 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 118 Гневно

  Поредният крадец от тази партия, който се е самозабравил последните десетки години. Зариди такова като него БСП има един автобус депутати. Докога този индивид ще ни занимава със себи си. Безмозъчните избиратели бавно, но сигурно естествено си отиват от този свят. Кой го интересува какво прави този човечец. Вълненията му не ни интересуват

 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Стига фи наричайте бизнесмени такива като него, те умеят само да заграбват де що видят държавно и общинско. Това не е бизнес, това не е бизнес, това си е грабене с помощта на корумпирани политици и чиновници

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#20] от "stoiank":

  Като си казал А, кажи Б. Кой подари Пловдивския панаир на крадеца Гергов? Стана по времето на Станишев с активното съдействие на другарката приватизатор Нинова. Писано е много по въпроса. Специално за дупката Гергов няма никаква вина. Вината изцяло е на варненските общинари, които не намериха време да отидат на общите събрания на дружеството, собственик на дупката, въпреки, че им плащаха и не намериха едни 2000 лв да платят за дела на общината и от мажоритарен собственик общината стана миноритарен. И двата случая на законна кражба на общински и държавно имущество са описани на времето доста подробно.

 34. 34 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#20] от "stoiank":

  Преди да стане "комунист, Гергов е бил активист на СДС.

 35. 35 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално
 36. 36 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Тоя и той не се наяде.Нали е пръв приятел на Борисов...

 38. 38 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 691 Неутрално

  На тоя Гергов преди време бях туширал братовчед му - доста визуално си приличат и е абсолютен боклук, нещо се правеше на бабаит, а после викаше как бил много възрастен и не му се занимавало с такива неща. Тая фамилия са абсолютни гнусни мутри които заслужават само бой с прътове

 39. 39 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#34] от "Oggie Petkov":

  Не знам какъв е, нито го познавам лично. Но си е чист скакалец, като доста от “успешните другари”. И естествено е близък до всяка власт, но каквото “барне” се разпада. Погледнете ЦУМ, Панаира, Х—л Ленинград сега Санкт Петербург, коната му база, свинарниците Маноле и т.н. Сега и на едно бебе да му подариш един актив за стотици милиони за без пари, най-малкото ще го заложи и изтегли кредит с милиони и ще е на печалба, но това ако е бизнес. Ранните години на Нинова са същите, млада амбициозна и готова на всичко, получава като “дар от небето” една ВТО с активите й. Но поне ще се отбрагодари на България, като докара БСП до партизанска дружинка…

 40. 40 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Ако не беше масон, отдавна да е мъртъв червениябоклук.

 41. 41 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  "ДБ отдавна се заиграва с БСП"

  и по-точно ДБ иска да се коалира с БСП "в името на България"
  Според съвсем скорошна изява на другаря Атанасов.

 42. 42 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Правилният ход е: Община Варна да дари акциите на Община Пловдив и да оставя Пловдивчани да си решават проблемите с Гергов.

  Дори за по интересно... може да дари по 100 акции на всеки Пловдивчанин. Така панаира буквално ще е собственост на Пловдивчани.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 43. 43 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#33] от "Oggie Petkov":

  Оги, не се сърди....ако си варненец...но варненци за мизантропи и еснафи....
  А портних, шивач на руски....е от котилото на Кол.В.....разбирай прислуга на а.доган....кратуната крадлива от банкя..бай .уй....никога никого не е познавал...всички министри, кметове от герболяка са му посочвани....бай хуй познава само маджовците и м.михалевците.....та така....

 44. 44 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":
  ...и руски гражданин, което не никак е маловажно

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Да върви на майната си тоя червен бок@@к.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ба**и наглия, мазен тип. Съд и затвор за всички такива!

  一期一会
 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#34] от "Oggie Petkov":

  Е те всички комунисти ,като видяха накъде дуфа вятъра ,станаха седесари първо ,после бесепари ,после гербаджии и депесари ,сега ще видим от коя партия ще ни се появят да ни ограбват ,спасява ги това ,че цялата прокуратура ,милиция и съдебна система си е тяхна ,че рвена и ги кътка докато крадат на воля , а ЕС им пълни гушата с парички ,за да им изнасят червена революция , мигранти ,а сега и енергийна криза и в тяхните добре уредени страни .

 48. 48 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Иначе казано ,пак варненските данъкоплатци ще напълним гушата на другаря Гергов , явно милиардните му проекти на Слънчев ден са неуспешни и затова някой трябва да плати пак сметката ,пак са избрани варненци ,които ще му напълнят гушката с още 20-30 милиона , докато тези ,дето плащаме данъците във Варна , от 10 години нямаме една асфалтирана улица в цели квартали с макадамени улици като в цигански махали , е за това се казва прост народ , слаба държава .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK