Жителите на Лозен излязоха на протест срещу производство на старт-ъп с френски собственици

Жителите на Лозен излязоха на протест срещу производство на старт-ъп с френски собственици

© Цветелина Белутова, КапиталЖителите на намиращото се до София с.Лозен излязоха на протест днес срещу бъдещо производство на старт-ъп компанията "Насекомо" АД. Доскоро компанията имаше мощности в град Елин Пелин, но взе решение да се премести. Според лозенчани, причината са серията от протести от местните жители, заради неприятния мирис, които цеха изпуска над града и значителното увеличаване на популацията на мухи в района.


От "Насекомо" посочват, че са напуснали Елин Пелин заради невъзможността да се осигури адекватна инфраструктура, необходима за организирането на съвременно производство, а не заради протестите. "Докато ние развивахме нашите производствени операции в Елин Пелин, бяха проведени множество проверки, включително и такива по сигнали на граждани, които установиха пълно спазване на законите на държавата и липсата на емисии извън площадката на предприятието", казват от дружеството, като представят и копия от протоколите на РИОСВ София.


"Насекомо" АД произвежда протеин и масло от насекоми, които се използват за направата на храна за домашни любимци. Остатъците от производството се използват като почвен подобрител, използван от много био ферми в България. От компанията посочват, че до с. Лозен в момента има само празни сгради От "Насекомо" уточняват също, че едва ден преди протеста са установили контакт с протестиращите по своя инициатива, като преди това не са били търсени.
Живеещите в Лозен настояват фирмата незабавно да напусне пределите на селото. "Производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с района, където е разположена - в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене", се казва в тяхна декларация.


От "Насекомо" коментираха за "Дневник", че уважават правото на хората да защитават гледната си точка и да заявяват интересите си, но смятат, че има непознаване на технологията и производствените процеси в производството в с. Лозен. Посочва се, че при него ще бъдат използвани пшенични трици, които са сухи и нямат миризма.


Освен това била планирана инвестиция от 2 милиона лева в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от производство. Планира се и постоянен мониторинг на качеството на въздуха около сградата при старта на оперативната дейност, като данните ще бъдат достъпни на уебсайта на "Насекомо" и ще се обновяват в реално време.


Протестиращите от Лозен твърдят, че строителството е започнало непрозрачно - без запознаване на местното население, без обществено обсъждане, без дори да е уведомен кметът на селото. Те посочват, че са готови да отстояват гражданските си права докрай, като преминат и към гражданско неподчинение.


Инвестиция от 8 млн. лв.


В отговор от "Насекомо" кометират, че при преустройството на съществуващата фабрика в Лозен са спазени всички необходими задължителни законови и административни процедури и са съблюдавани всички регулации на действащото законодателство, като проектната документация е одобрена от компетентните контролни органи.


От компанията казват, че в Лозен ще позиционират своя глобален развоен център, в който ще разработва оборудването за дейността и ще се правят тестове. Общата планирана инвестиция е 8 милиона лева, като ще бъдат наети 30 души.


Коя е фирмата


Регистрираната в България "Насекомо" АД е всъщност френска семейна компания създадена през 2017 година. Зад нея стоят Олга и Ксавие Марсенак, които имат дългогодишен опит в аутсорсинг индустрията. Те отговарят за бизнес процесите в "Насекомо", а съдружниците им биолозите Селин и Марк Болар се фокусират върху научната работа.


"Насекомо" е собственост на регистрираната в Холандия компания Nasekomo BV. "Регистрирахме компания в Холандия, защото чужди инвеститори невинаги се чувстват комфортно да влязат в българска фирма, а предвид плановете ни това беше необходима стъпка", казва Ксавие Марсенак.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK