Вреда на психиката и нарушение на Конституцията: Граждани и политици оспорват новите мерки в съда

COVID сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

© Юлия Лазарова

COVID сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.Във втория ден от влизането в сила на новите мерки срещу разпространението на коронавируса, в съда заваляха жалби срещу тях на различни основания. Родители атакуват наложената дистанционна форма на обучение, с мотив, че се нанасят вреди на психиката на децата им, а политици - заради въведения зелен сертификат, който противоречал на Конституцията и разделял обществото.


Проверка на "Дневник" показа, че общо 13 жалби са подадени в Административния съд - София град и Върховния административен съд срещу новите мерки. От 21 октомври в цялата страна влезе изискване за COVID сертификат за почти всички дейности на закрито. Такъв се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест. Учениците от шест области пък преминаха към дистанционно обучение също от 21 октомври.


Какви са жалбите


В Административен съд София-град до края на работния ден в петък (22 октомври) са подадени общо 7 жалби. Една от тях е внесена от юридическо лице и е подадена още в четвъртък - първия ден, в който влязоха в сила новите изисквания. Със жалбата се оспорва точка 4 от заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.
С нея се преустановява провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, освен ако не се провеждат според новите изисквания.


Какви са забраните, ограниченията и възможностите и какво предвиждат текстове от заповедта, както и уточненията по тях - четете тук.


Останалите 6 жалби в Административния съд София-град да подадени от физически лица и с тях се оспорват различни ограничения или изисквания, наложени с новата заповед. Срокът за разглеждането им е 2 месеца.


Пред Върховния административен съд (ВАС) са постъпили други 6 жалби - три от тях оспорват заповедта на министъра на здравеопазването, а останалите три са срещу заповедта на министъра на образованието, с която се регламентира кога учениците минават в онлайн среда и кога продължават да учат присъствено или в смесена форма. Всички жалби, подадени пред ВАС, са внесени от физически лица, съобщиха за "Дневник" от съда.


Родител, от името на двете си деца: Дистанционното обучение нанася вреди на психиката


Александър Иванов, оспорва заповедта на министъра на образованието от името на двете си малолетни деца. От съда той иска спиране на изпълнението на заповедта за преминаване в дистанционна форма, както и да се задължи образователното министерство да предостави официалните си данни за дела на заболеваемост сред учениците от начален, прогимназиален и гимназиален етап от началото на учебната година и как тази заболеваемост се отнася спрямо общата в засегнатите области. Иска и да се представи информация какви алтернативни мерки са обсъдени и отхвърлени и защо, как и дали е обсъждан диференциран подход за различните възрастови групи при определяне на мерките


Според жалбата на Александър Иванов, заповедта на Денков противоречи на Конституцията, допуснато е непропорционално засягане на конституционно установени права на гражданите в нарушение на материалния закон и са нарушени административно производствени правила.


"Този факт е безспорно установен въз основа на вече реализирания през учебната 2020/2021 г. курс на дистанционно обучение и изследванията на резултатите от тази форма. Изводите са, че в най-добрия случай тази форма на образование (бел.ред. дистанционната) може да се квалифицира като палиативна и е несъмнено неравностойна по ефективност и резултати на нормалния учебен процес", пише Иванов.


В нея се цитират изводите от експертните анализи, според които "негативните последствия за учениците от обучението от разстояние в електронна среда създават предпоставки за продължително изоставане в ученето, допълнително дезангажиране с ученето и училището, съществено увеличаване на образователните неравенства, продължителен процес на отпадане от училище, ограничаване на образователните възможности и неефективно формиране на човешки капитал".


Според жалбоподателя освен влошените образователни резултати, страничен ефект от заповедта на образователния министър би бил и драстичното засягане на психическото здраве и развитие на подрастващите, което води до дълбоки и вероятно непоправими травми. "Тези последици носят висока степен на индивидуален риск не само за самите деца, непосредствено засегнати от тях, а за цялото общество, чийто градивен елемент тези граждани ще формират само след няколко години".


В жалбата се твърди, че оспорваната заповед "пренебрегва правото на достъп до образование на децата, като не създава алтернативи за учениците и учителите, които имат зелен сертификат по модела, по който тези алтернативи са създадени за заведения, развлекателни обекти, културни и други масови мероприятия". Пред съдиите се отбелязва парадокса, че учениците от шест области ще могат да влязат безпрепятствено в дискотека, но няма да бъдат допускани в училище. "България е единствената държава в Европейския съюз, която приоритизира обществените дейности по този начин, при това го прави за трета поредна учебна година".


Политици: Мерките създават неравнопоставеност и разделят обществото


Друг жалбоподател е зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, според когото със заповедта министърът на здравеопазването въвежда изключително тежко разделение сред българските граждани. Освен това пред ВАС той твърди, че има и нарушения на различни текстове от Конституцията и че заповедта създава неравнопоставеност като дава пример с това, че за медицински лица и служители в ресторанти и хотели например се изисква COVID сертификат, а за служители от държавната администрация такова няма.


В редица обекти на закрито може да се влиза само с COVID сертификат.

© Юлия Лазарова

В редица обекти на закрито може да се влиза само с COVID сертификат.


Друга жалба пред ВАС е подадена от съпредседателя на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. По-рано през седмицата тя коментира, че заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров "разделя обществото на ваксинирани и неваксинирани, разделя и браншовете и обществените места на такива, на които ще се прилагат и на които няма да се прилагат ограничения".


Според Манолова т.нар. "зелен сертификат" не само е неефективен, а дискриминационен като даде заявка да сезира и Комисията за защита от дискриминация в началото на следващата седмица.


В своя позиция от 20 октомври Българският хелзинкски комитет предупреди, че проучва възможностите да оспорят заповедта в частта, която касае най-вече децата пред съда, включително и пред международни органи."Те бяха несъразмерно засегнати от ограниченията при предходните епидемични вълни, което наруши или влоши правото им на личен живот, на достъп до образование, правото на здраве и на практика беше точно обратното на всички препоръки, издавани както от международните здравни и научни институции, така и от организациите за защита правата на детето. За съжаление това не се случи", гласи още позицията на БХК.


Срокът за оспорване на новите изисквания, въведени със заповедта от 21 октомври, е един месец. След промяна в Закона за здравето заповедите на Министерството на здравеопазването, които касаят противоепидемичната обстановка се обжалват до АССГ, а не до ВАС. Има такава изрична разпоредба. ВАС се произнася по тях като втора инстанция. Жалбите срещу заповедта на Министерството на образованието обаче се изпращат до Върховния административен съд, тъй като няма изрична разпоредба, която да определя, че трябва да се оспорва пред АССГ.


Кога, къде и как става достъпът с COVID сертифика - четете тук
Въпроси и отговори за COVID сертификата
- тук.
Какво се променя от 21 октомври - тук.
Новите мерки в сферата на образованието - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK