На живо

Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталЯсли и градини няма да се затварят независимо как се развива ситуацията с коронавируса. За учениците се търсят варианти за връщането им в училище, включително и след масово, но много по-нестресиращо тестване. Ако натискът върху здравната система не на намалее, тя ще е пред колапс след 10-15 дни. Подробности вижте в хронологията.
Микробиолог: Най-сигурният имунитет е след преболедуване и ваксина

Най-сигурният имунитет е след преболедуване и ваксина, каза днес пред БНТ директорът на института по микробиология проф. Д-р Пенка Петрова. Според нея ограничителните мерки, които действат от тази седмица е трябвало да бъдат приети още през лятото.
Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© ВМА


"Виждаме, че зеленият сертификат действа. За 2 дни имаме 40 хил. Ваксинирани" допълни професорът. Тя критикува политиците, че са допуснали разпространението на фалшивите теории и често правят предложения, които са неизпълними. "Не съм съгласна с тях, че трябва да се направи тест за антитела на цялото население. Това ще е страшно скъпо - около половин милиард ще струва, за да направим тази моментна снимка", подчерта Петрова.

Лекар от Мадан е заподозрян за фалшиви ваксинации

Започнало е разследване срещу лекар от Мадан, който вписал четирима души като ваксинирани срещу коронавируса, без да им е поставил ваксините, съобщиха от прокуратурата в Смолян. Случаят е разкрит, след като пациент се обърнал към друг лекар с молба за имунизация.
Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


При справка в националния регистър е установило, че по документи пациентът вече е ваксиниран и така е проследена измамата. Общо четири са фалшивите ваксинации, като освен мъжа има и три жени, вписани през месеците април и май.

Синдикат на учителите: Въведе ли се сертификат ще има вълна от напуснали

Над две трети от учителите ще напуснат, ако бъде въведено изискване да притежават зелен сертификат, за да могат да ходят на работа, това обявиха от синдикат образование към КТ "Подкрепа". В открито писмо до министъра на здравеопазването от синдиката посочват, че евентуално въвеждане на сертификата среща 86 на сто неодобрение, може да доведе до отлив на учители и "брутални трудности за българските родители".
Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Юлия Лазарова

Цялата Великотърновска област вече е в тъмночервената зона

Цялата Великотърновска област мина в тъмночервената зона по заболеваемост от Covid-19. От понеделник на ротационен режим на обучение минават 50 училища в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Златарица и Лясковец, където нивата са най-високи. Пред имунизационните пунктове продължават опашките за ваксинация, съобщи БНР.
Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Юлия Лазарова


В Регионалната здравна инспекция, на Самоводската чаршия и пред голяма търговска верига във Велико Търново днес работят имунизационни пунктове. От началото на седмицата в областта хората със завършен ваксинационен цикъл се увеличиха с 0,6 % и достигнаха 18,41 на сто от населението над 12-годишна възраст.

Математик от БАН: още не повече от 400 хил. души ще се ваксинират

Дори при новите ограничителни мерки, които обвързват посещението на редица обществени места с притежание на т.нар. "зелен сертификат" не повече от 400 хил. души ще се ваксинират, каза днес пред БНТ математикът от БАН Николай Витанов. Според него при това положение броят на поставилите си доза българи няма да е повече от 1.8 млн души. Витанов смята, че заболеваемостта ще продължи да се увеличава и бомбата продължава да цъка. Неговата прогноза е за достигане на 9000 заразени на ден, при малко под 5000 сега.

Търсят се варианти за влизане до някои обекти в моловете без сертификат

Търсят се варианти как хората да могат да посещават хранителни магазини, банки и аптеки, разположение в моловете, каза днес пред "Нова телевизия" здравният министър Стойчо Кацаров. Според последната негова заповед в подобни обекти се влиза без т.нар. "зелен сертификат", но за посещение на търговските центрове те са задължителни.
Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Юлия Лазарова


Консултациите по темата са между представители на здравното министерство и собствениците на молове. Основният проблем е как да не се смесват различните потоци от хора и как, тези влезли до аптека, магазин или банка, да бъдат ограничени да посетят други обекти в търговските центрове.

Няма изтичане на лични данни при атаките на сайта за ваксинациите

Няма изтичане на лични данни при хакерската атака срещу сайта за издаване на зелени сертификати, каза днес пред "Нова телевизия" директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. По думите му атаките идват от различни страни – Русия, САЩ, Бразилия. Преди това е имало и от Китай.


Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Велко Ангелов


На моменти зловредният трафик към Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърлил 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата, каза още Филипов. В пиковите часове са изпращани между 30 и 80 млн. пакета в секунда, което е затруднило достъпа на потребителите до сайта.


"Тези атаки се правят от най-обикновени престъпници. Очакваме те да продължат. Атаките са насочени срещу държавата, срещу ваксинационния процес", обясни Филипов. За последните 3 дни са изтеглени 320 000 сертификата, каза той.

При сегашното натоварване здравната система може да издържи още 10-15 дни

Ако до 10-15 дни не пречупим тенденцията в развитието на новата вълна от коронавирус леглата в болниците ще свършат, а за тежко болните няма да има респиратори, каза днес пред "Нова телевизия" здравният министър Стойчо Кацаров. Той посочи, че се водят разговори с ЕС, ако се наложи болни с коронавирус от България да се настаняват в други европейски държави.
Коронавирусът в България: Ясли и градини няма да се затварят при никакви условия (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Кацаров посочи, че ако до две седмици новите мерки не сработят, ще се мине към пълно затваряне на държавата. Въпросът с липсата на изискване на "зелен сертификат" към държавните служители се обсъжда, каза министърът. Подобно изискване към тях може да се въведе до няколко дни.

Яслите и детските градини няма да бъдат затваряни при никакви условия, независимо как се развива ситуацията с коронавируса, каза днес пред "Нова телевизия" здравният министър Стойчо Кацаров. Той увери, че се търсят и варианти за връщане на децата в училище.


Със сигурност това ще стане, ако броят на новите случаи намалее. Друг вариант е намирането на щадящи тестове, с които да се проверяват учениците и учителите. Тази опция се обсъжда в момента в родителски организации и министерството на образованието. "Докато аз съм министър, няма да позволя да се бърка в носовете на малки деца", каза Кацаров, визирайки сегашният начин за тестване за коронавирус.

Над 24 хил. ваксини са поставени в петък

24 017 ваксини са поставени във вчерашния ден, сочат данните на Единния информационен портал. От сряда, когато беше обявено, че достъпът до редица обществени места се обвързва с т.нар. "зелени сертификати", интересът към имунизацията нарасна. Ваксинацията е един от начините за получаване на документа, наред с доказването на преболедуване и показване на отрицателен тест. Преди сряда на ден се поставяха около 5000 ваксини.


Броят на новозаразените с коронавирус остава висок и през последното денонощие - 4826. Починали са 120 души. Всички данни вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK