Кратки новини

null

© Юлия Лазарова

nullКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани
Два автобуса на градския транспорт се удариха в София, има пострадали

Два автобуса на градския транспорт се удариха на бул "Тодор Каблешков" в София. Инцидентът е станал около 11 часа, съобщи Би Ти Ви. Пострадали са трима възрастни, на които е оказана помощ на място и две деца, откарани в "Пирогов" .
Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал

Открита е нова пробойна в заседналия кораб, замърсяването около него намалява

Акцията по преместването на товара на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" продължава, съобщи БНР. С олекотяването на кораба е открита нова пробойна, предстои тя да бъде ремонтирана от водолаз. Ако доброто време продължи операцията може да приключи до утре сутринта."


Кратки новини

© МОСВ


Междувременно от МОСВ съобщиха, че анализирани резултатите от изпитване на водните проби от 20 и 21 октомври, взети от два пункта, показват почти двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели. Това може да се обясни с промяна в посоката на теченията и вятъра. Все още измерените концентрации на азот амониев, азот нитратен и азот нитритен са три пъти над тренда, наблюдаван в района преди седмица.

Работодатели и синдикати искат да бъдат включени в наблюдението на плана за устойчивост

Национално представителните организации на работодателите и синкидати поскаха от премиера Стефан Янев да се създаде Комитет за наблюдение на дейностите, финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост и на Фонда за справедлив преход.
Кратки новини

© Велко Ангелов


Подобен подход би довел до синергия и по-добра координация и допълняемост на интервенциите и планирането на инвестициите от всички европейски фондове, включително Фонда за справедлив преход, които в момента не са обхванати от системите за граждански контрол и поставят риск от критични бележки от страна на Европейската комисия, се казва в предложението.

Столичната полиция задържа мигранти и провери таксита

Полицейската операция по различни направления - незаконната миграция, неправомерен таксиметров превоз и разпространението и притежание на наркотични вещества е проведена през вечерните часове на вчерашния ден, съобщиха от СДВР. В рамките на акцията са проверени 11 мъже, опитали да избягат от полицейския контрол. Установено е, че те са граждани на Афганистан със статут за временно пребиваване у нас.
Кратки новини

© СДВР


Представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" са съставили два акта на таксиметров шофьор, при проверката станало ясно, че той не представил необходимите документи за осъществяване на таксиметрова и дейност. Акт за административно нарушение е съставен и на водач, шофирал с английска шофьорска книжка с изтекъл срок.

Безработицата започна да се увеличава

Новорегистрираните безработни в цялата страна отново са повече от постъпилите на работа, сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и предварителните данни на Агенцията по заетостта заради Covid-19. В последната наблюдавана до момента седмица от 11-и до 17-и октомври те са съответно 5300 и 3460 души.
Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Наблюдението сочи, че седмица по рано, от 4 до 10 октомври, новорегистрираните в цялата страна са почти двойно повече от започналите работа. От края на декември 2020 година до момента новорегистрираните безработни са малко над 222 хиляди души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са 190 хиляди души. До средата на 2021 година имаше благоприятна тенденция с превес на започналите работа спрямо записаните в бюрата по труда безработни, но тази тенденция се обърна през юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK