Предизвестен или изненада: какъв ще е изборът за директор на БНР

Предизвестен или изненада: какъв ще е изборът за директор на БНР

© Цветелина БелутоваВ динамичната предизборна обстановка и в ситуация, в която Съветът за електронни медии (СЕМ) губи обществено доверие, регулаторът ще проведе един от най-ключовите избори за медийната среда - този за нов генерален директор на Българското национално радио (БНР). Избор, който за медиите се равнява на конкурса за един от тримата големи в съдебната система - председателите на върховните съдилища и главният прокурор.


Кой ще бъде шефът на националното радио, чийто мандат е три години, е от изключителна важност, защото това е медията, която се ползва с най-голямо доверие сред българите (според докладите за 2020 и 2021 година на Института на "Ройтерс" за изследване на журналистиката).


Директорът на БНР трябва да е човек, който да може да се отскубне от "ръката, която го стиска и не иска да го пусне" (по думите на бившия генерален директор Андон Балтаков, който в интервю за "Дневник" обяви, че радиото е подложено на спорадичен тормоз), да осигури спокойствие на журналистите и служителите в тази огромна медия, която е основен източник на информация за много от хората и да успее да прокара реформи, наложени от времето, както и да се справи с финансовите предизвикателства на често орязвана държавна субсидия (последно това се случи през пролетта на тази година).
Или както преди време беше определила журналистът и бивш председател на обществения съвет на БНР Райна Константинова, цитирана от "Офнюз", "генералният директор на една обществена медия трябва да бъде някаква странна комбинация между визионер и черноработник".


Освен това новият генерален директор ще трябва да се изправи пред това, че ще работи по все още неформирания закон за радиото и телевизията, според който финансирането на обществените медии се случва не на базата на тяхната мисия, а по тарифа за час програма.


За поста се борят трима кандидати - временният ръководител Милен Митев и други двама журналисти, участвали и в предишни конкурси - Митко Димитров и Иво Тодоров. И тримата са свързани с радиото, като са работили в различни периоди в обществената медия. Изборът на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще стане известен в сряда, 27 октомври. Преди това в понеделник и вторник петимата членове на регулатора ще изслушат и зададат въпроси към тримата участници.


За част от работещите в обществената медия предстоящият избор е предизвестен, защото очакват, че най-логично е да бъде избран настоящият временен шеф, който е дългогодишен служител на радиото и доскоро оглавяваше административната дирекция. През краткия мандат на предишния ръководител Андон Балтаков Митев работи тясно с него по изпълнение на своята концепция. Други не искаха да коментират какво очакват, а трети допуснаха, че може и да има изненада.


Митев е юрист по образование и започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU - Европейския съюз за радио и телевизия. В периода август 2018 година - юли 2019 година е директор на дирекция "Правна и човешки ресурси" на БНР. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо, като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От април 2020 година е директор на Административна дирекция на БНР


Другите двама кандидати са - Митко Димитров, който вече веднъж се е явявал пред СЕМ, когато през 2020 година беше избран Андон Балтаков. Впоследствие той твърдеше, че Балтаков няма необходимия стаж да заеме длъжността. Димитров е пиар и университетски преподавател, който също е работил в радиото през годините като е бил и изпълняващ длъжността програмен директор.


Иво Тодоров - също е бил претендент да оглави националното радио. Той е дългогодишен журналист, с кариера и в БНР, където в периода 2013-2015 година е програмен директор. Бил е водещ на сутрешния блок на програма "Христо Ботев", репортер, водещ и продуцент в няколко частни радиостанции. Впоследствие работи в различни шоу формати в "Нова телевизия".


Официални биографии и концепции на кандидатите не са качени на сайта на Съвета за електронни медии.


До избора се стигна след като предишният директор - Андон Балтаков, избран в началото на 2020 година, подаде оставка в началото на август. По думите му причината за това са дълбоко лични причини, сред които страх за личната му сигурност, както и опити от хора вътре в радиото да бъде саботиран и липса на подкрепа в гилдията. Още два души искаха да участват в надпреварата за шеф на общественото радио - уволненият през 2019 година Светослав Костов.


В средата на октомври на новата организация "Инициатива за свободни медии на Балканите" разпространи доклад, в който се констатира, че основният регулаторен орган - Съветът за електронни медии (СЕМ), не може да осигури прозрачност на медийния пазар, защото е "уязвим от държавния контрол и влиянието на партия ГЕРБ, която помогна за избирането на настоящия му състав".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK