На живо

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Цветелина Белутова, КапиталБългария изпрати седмицата с най-голям брой заразени с коронавирус от началото на епидемията. За последните седем дни - от 18 до 24 октомври, са регистрирани над 28 хил. нови случаи, което прави ръст от близо 50% в сравнение с предходната седмица. Броят на починалите заради COVID-19 хора нараства с една трета и достига 802.


След изтичането на гратисния период, от днес практически започнаха да действат и новите ограничителни мерки, според които за посещение на публични места са необходими сертификати за ваксиниране, преболедуване или отрицателен COVID тест (популярни като "зелени сертификати"). Властите отчетоха и първите наложени за нарушения глоби.


В опит да отговори на исканията на родителите, държавата пое курс към бързо връщане на най-малките ученици в класните стаи в София и другите области с висока заболеваемост (над 750 заболели на 100 хил. души от населението за последните 14 дни). Министрите на здравеопазването и образованието обявиха, че спешно ще бъдат отпуснати 13 млн.лв. за купуването на щадящи тестове за деца, които чрез с от слюнката ще определят дали са заразени с коронавирус. Надеждата е тестовете да бъдат доставени до началото на следващата седмица и това да позволи на учениците от 1 до 4 клас да се върнат в присъствена форма на обучение, а след това поетапно да ги последват и по-големите. Най-важните новини за коронавируса от деня можете да видите в хронологичен ред в статията. За ситуацията в чужбина четете тук.
Първи санкционирани за неспазване на изискванията за сертификати

В първия ден от ефективното прилагане на новите изисквания за представяне на т.нар. "зелени сертификати" за влизане на публични места в София са направени над 40 проверки, съобщи БНТ. От столичната Регионална здравна инспекция са съставили два акта на фитнес зали - за посетител без документ и за отказ от спазване на мерките, и два на заведения - за персонал без сертификати.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Юлия Лазарова


От инспекцията в Пловдив са съобщили за един акт, съставен на заведение за хранене, за допускане на хора без сертификат. Глобата при първо нарушение за зеления сертификат е между 300 и 1000 лв., а при второ - от 1000 до 2000 лв.

Издаването на сертификати за преболедуване от COVID-19 започна без проблеми

Не се отчитат особени проблеми при самостоятелното издаване на сертификати за преболедуване, когато заразяването е било установено с антигенен тест, показа справка на "Дневник" в първия ден откакто Националната здравно-информационна система позволява издаването на документите.


Представители на две от големите лаборатории - "Цибалаб" и "Рамус", заявиха за "Дневник", че потърсилите ги съдействие заради трудности при издаването на сертификат са по-скоро изключение. Проблемите при тях дошли от несъответствие в телефонните номера, които хората са подали и които сега се изискват от системата за генерирането на сертификата.


Според решението на здравните власти сертификатът за преболедуване в България се издава както когато заразяването е било установено с PCR тест, така и с антигенен. Валидността и в двата случая е за една година. От публикации в социалните мрежи се разбира, че объркване създава, че на сертификата за преболедуване с PCR тест е записано, че е валиден половин година. Причината е в това, че той е по европейски образец и в страните извън България валидността е наполовина.


Когато обаче удостоверението се представя в България, проверяващият сертификата трябва да знае, че е валиден за една година. Здравният министър изрично уточни на брифинг преди дни, че е достатъчно да бъде погледната дата на издаване.

Хората с т. нар. имунокомпрометиращи състояния (като СПИН, диабет, бъбречна недостатъчност, провеждаща се химиотерапия, напреднала възраст, недохранване), могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, припомня Министерството на здравеопазването в специално съобщение, публикувано днес в информационния портал за коронавируса. Единственото условие е хората да не са алергични към някоя от съставките на ваксините.


"Препоръчва се, обаче, хората с нарушена имунна система да обсъдят ползите и рисковете с личния си лекар и/или с лекаря-специалист, който проследява основното им заболяване, за да определят дали е подходящо да се ваксинират", съобщава Министерството на здравеопазването и припомня, че хората със слаб имунитет са в по-голям риск от тежко протичане и фатален изход при заразяване с коронавируса.


Още за ваксинирането на онкологични пациенти четете тук

Социалните обявиха облекчен ред за помощи при деца в онлайн обучение

Родителите, чиито деца през миналата година са били на онлайн обучение и са получавали социални помощи, могат да кандидатстват отново с по-малко документи, но само до края на 2021 г. Условието е да не са променяли настоящия си адрес, сочи информация на официалния портал за коронавируса в Българи.


"В случай, че не са променяли настоящия си адрес, те не трябва да подават ново заявление в дирекция "Социално подпомагане", а единствено удостоверителни документи от работодателя си за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничителни мерки", съобщават властите и уточняват, че документите трябва да бъда подадени до края на месеца, в който е детето е минало на дистанционно обучение.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Цветелина Белутова, Капитал


Парите се отпускат на родители, чиито деца се налага да учат дистанционно, но те не могат да работят от разстояние, изчерпан им е платеният отпуск и не получават обезщетение за временна неработоспособност.
Агенцията за социално подпомагане припомня, че за семейства с едно дете помощта е 650 лв., а за семействата с повече деца - 975 лв. За да се получи пълния размер на помощта, трябва е-обучението да е продължило повече от десет работни дни. Иначе се намалява така:

  • при онлайн-обучение от шест до десет работни дни - 325 лв. (за едно дете) и 487.5 лв. (за повече деца)
  • при онлайн-обучение до пет работни дни - 162.5 лв. и 243.75 лв.

Друго условие за получаване на помощта е средномесечният доход на семейството да е до 2925 лв. (при едно дете) и 3900 лв. (при повече деца). Още информация за административните правила четете тук.

Президентът покани протестиращите срещу държавата фармацевти на среща

Президентът Румен Радев ще се срещне във вторник (26 октомври) с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Според съобщението в разговора ще бъдат обсъдени условията на работа на специалистите, работещи в аптечната мрежа, както и актуални проблеми, с които те се сблъскват.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Цветелина Белутова, Капитал


По-рано днес стана известно, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск за дикриминационно отношение от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. Причината е, че от началото на коронавирусната криза държавата не предоставя на магистър-фармацевтите допълнителните възнаграждения, предпазни средства и стимули за работа, които въведе за други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи.

Миналата седмица е била с най-много заразени в България от началото на COVID кризата

Броят на новозаразените с коронавирус е скочил с близо 50% на седмична база, показват данните в Единния информационен портал.

За периода 18 - 24 октомври са регистрирани 28 454 нови случая - това е най-големият седмичен брой от началото на кризата в България.

За предишната седмица се разболяха общо 19 378 души. Данните са при сходни нива на направените тестове - 125 447 между 18 и 24 октомври срещу 119 870 за предишните седем дни, или ръст от 4.65%.


До момента най-високото ниво на заразени в България за седмица беше отчетено в края март с 25 290 души.


Смъртните случаи са се увеличили с около една трета (30.14%)


за седем дни - от 615 на 802, сочат данните. Най-тежката седмица в страната досега е била тази от 30 ноември до 6 декември миналата година, когато живота си загубиха 980 души. Нивото на оздравелите остава без промяна - 9 166 срещу 9 132 за предходната седмица.


Рекорден брой поставени ваксини бележи изминалата седмица, в която влязоха в сила ограниченията за влизане на публични места срещу сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест. За седем дни са поставени - 94 526 дози ваксини срещу 39 213 седмица по-рано.


Ваксинационният пункт в "Пирогов" вече ще работи до полунощ

От понеделник (25 октомври) имунизационният център на болницата за спешна медицинска помощ "Пирогов" в София ще работи с удължено работно време - от 8 ч. сутрин до полунощ, съобщава на сайта си болничното заведение.


Уточнява се, че са осигурени три медицински екипа в имунизационния център, които да осигурят постоянна работа, включително в събота и неделя. Болницата уверява, че разполага с достатъчен брой от всички одобрени в Евросъюза ваксини срещу COVID-19.


За последните четири дни в имунизационния център на "Пирогов" са поставени 1 846 ваксини, съобщават от болницата.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Велко Ангелов

Фармацевтите съдят държавата за дискриминация в COVID кризата

В петък (22 октомври) Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет, съобщава съсловната организация на сайта си. Уточнява се, че причината е "дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19".


От организацията посочват, че от началото на коронавирусната криза в България държавата не предоставя на магистър-фармацевтите допълнителните възнаграждения, предпазни средства и стимули за работа, които въведе за други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. В иска се посочва, че магистър - фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. "Те са най-бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите с COVID-19, като ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия", пише в иска.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Надежда Чипева, Капитал


Подчертава се, че от началото на септември БФС многократно е настоявал за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с касата, но такава до момента няма.

Една пета от издадените днес сертификати са за преболедуване с антигенен тест

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Дневник


Издаването на сертификати за COVID-19 за преболедуване, когато заразяването е било установено с антигенен тест, вече е възможно, съобщава държавната фирма "Информационно обслужване".


Издаването се прави през националната здравно-информационна система, като потребителите трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, който са дали, за да бъдат регистрирани в системата, когато е установено, че са били заразени.


По данни на "Информационно обслужване от полунощ на 25 октомври са издадени над 60 хил. сертификата за COVID-19, като около 20% от тях (приблизително 13 хил.) са удостоверения за преболедуване с антигенен тест.


Само в България сертификати за преболедуване се издават и важат, когато инфекцията е била установена и с антигенен тест (не само с PCR тест). Сертификатите за преболедуване са валидни една година, а не шест месеца, каквито са общовалидните европейски правила.


Какви са валидните за България сертификати за COVID-19 четете тук

Военно-медицинската академия преобразува шест клиники в COVID звена

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция, съобщават от академията. Новите COVID зони са разкрити на територията на клиниките по пневмология и фтизиатрия, по ендокринология и болести на обмяната, по психиатрия, по гръдна хирургия, по обща и онкологична гинекология, както и във Втора клиника по коремна хирургия.


Създадена е специална организация за прием на пациентите, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, свързано с специалностите, чиито клиники са преобразувани, се уточнява в съобщението.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Военномедицинска академия - ВМА

И Мая Манолова атакува заповедта за COVID сертификатите

Поредна жалба срещу заповедта на здравния министър за въвеждане на COVID сертификатите за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, популярни като "зелени сертификати". Тя е внесена от председателя на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в Административния съд и е подписана от 56 души с правен интерес, съобщава пресслужбата на организацията.


Според тях заповедта нарушава основни граждански права, заложени в Конституцията и Конвенцията за правата на човека - правото на труд и на придвижване. Най-големият порок на заповедта е нейният дискриминационен характер, защото не се позволява да се издаде документ за наличие на антитела, смята Манолова. Според нея хората с автоимунни заболявания също са дискриминирани, проблем има и с малкия бизнес, където работниците по различни причини не могат да получат сертификат и трябва да се тестват на всеки два дни. Надяваме се, че преди Административният съд да отмени тази заповед, здравното министерство ще я замени с нова, която да осигури повече равнопоставеност, каза още Манолова.


В края на миналата седмица подадените в Административния съд - София град и Върховния административен съд жалби срещу новите мерки бяха 13 (подробности за тях - тук).

Властите ще привличат лекари в COVID отделенията със специализации без конкурс

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Надежда Чипева, Капитал


Лекарите, които работят в COVID отделенията на болниците да получат правото да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят (в случаите, когато работят в база за обучение по съответната специалност), без да е необходимо провеждането на конкурс.


Това предлага Министерството на здравеопазването с публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Предвижда се промяната да действа за времето на обявената извънредна епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна.


Според предложението лекарите ще могат да се обучават за придобиване на специалности

  • "Анестезиология и интензивно лечение"
  • "Инфекциозни болести"
  • "Вътрешни болести"
  • "Пневмология и фтизиатрия",

Това ще става, ако работят в съответните клиники и при условие, че там се лекуват пациенти с COVID-19. Срокът за започване на специализацията им ще бъде съкратен, тъй като се предвижда да отпадне изискването за провеждане на конкурс. "По този начин повече лекари ще бъдат привлечени и мотивирани да работят в COVID структурите чрез облекчаване на достъпа им до специализация. Целта е на тези лекари да бъде оказана подкрепа чрез осигуряване на условия за професионално развитие и чрез даването на възможност за финансиране на обучението им от държавата", се казва в мотивите на здравното министерство.

Учениците и учителите ще бъдат тествани два пъти седмично за COVID-19

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Юлия Лазарова


Учениците и учителите ще бъдат тествани два пъти седмично (най-вероятно в първия час в понеделник и четвъртък), а резултатът ще излиза в рамките на минути, обясни министърът на образованието. Той подчерта, че предвижданите за употреба тестове са основани на изследване на слюнка, не изискват медицинска интервенция и могат спокойно да се взимат от учителите, без необходимост от медицинско лице.

От взимането на проби ще бъдат освободени учителите, които имат сертификат, че са ваксинирани или преболедували. Вероятно така ще се процедира и с големите ученици (над 12 г), които имат официален COVID документ.

Присъственото обучение в училищата ще бъде основано на родителско съгласие - в класните стаи ще се върнат децата, за които родителите дадат съгласие за тестване. За останалите остават възможностите за обучение в онлайн среда от дома, обясни Николай Денков. По думите му това ще е опитът да се намери пресечна точка между двете противоположни позиции в обществото - скептицизма към тестването и желанието децата да не бъдат затваряни за дълго вкъщи.

Вярвам, че учителите ще ни подкрепят във въвеждането на тестването, което доказано е най-щадящата и работеща мярка

проф. Николай Денков,
министър на образованието

Той обясни, че връщането към обучение от разстояние се е наложило заради резкия скок на заболеваемостта, като подчерта, че в последните дни вече има четири области с над 1000 заразени на 100 хил. души.


Министърът обясни, че опитът за връщане в класните стаи започва с най-малките ученици - от 1 до 4 клас, тъй като те са най-узявими. Допълни, че ако опитът е успешен, принципът ще се приложи поетапно към по-големите.

Кабинетът пробва да върне най-малките ученици в клас следващата седмица

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Велко Ангелов

Министрите на здравеопазването и образованието ще внесат днес в Министерския съвет проектопостановление за отпускане на 13 млн. лв за купуване на щадящи тестове за деца, базирани на изследване на слюнка, които показват дали детето е заразено с COVID-19. Очакванията са възможно най-скоро те да бъдат доставени и от следващата седмица най-малките ученици да могат да се върнат в класните стаи.


Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров днес, след като вчера президентът поиска министрите да направят нужното за възстановяване на присъственото обучение и в областите с над 750 заразени на 100 хил. души население, в които децата трябва да минат към онлайн обучение.


Изследванията ще бъдат най-вероятно два пъти седмично, уточни здравният министър. При положителен резултат, детето ще бъде поставяно в изолация за 14 дни и по този начин ще се избегне поставянето на цели паралелки под карантина, уточни той.

Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас, но това зависи от възможността да имаме тестове дотогава. Ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове, каза Кацаров.

Министрите обявяват мерки за връщането на учениците в клас

"Дневник" излъчва на живо брифинга на здравния и образователния министър. В него участват и представители на неправителствената организация "Национална мрежа за децата", с които са обсъждани възможните мерки.

Министрите на здравеопазването и на образованието - Стойчо Кацаров и Николай Денков, ще обявяват днес мерките, които ще бъдат предприети за връщането на децата в най-засегнатите от коронавируса области в училищата. Вчера президентът поиска от кабинета да намери начин да възстанови присъственото обучение възможно най-скоро, а министрите очертаха като възможен срок седмица или десет дни.


Според действащите разпоредби учениците в областите с над 750 заразени с COVID-19 на 100 хил. души население за 14 дни минават на онлайн обучение.

Започва издаването на сертификати за преболедуване, основани на антигенен тест

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Юлия Лазарова

От днес удостоверения за преболедуване на COVID-19 ще може да се издава и на хората, при които заболяването е установено с бърз антигенен тест. Документът ще важи само на територията на страната, а за пътуване остават в сила правилата на Европейския съюз, според които се приема единствено изследване по метода PCR. Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, но отново само в България, докато извън страната срокът му е 6 месеца.


Държавната фирма "Информационно обслужване", която поддържа Националната здравно-осигурителна система, пое ангажимент от днес всеки преболедувал, установен с атигенен тест, сам да може да си издаде сертификат. Това е възможно, само ако заразяването е установено след 1 декември миналата година, когато антигенните тестове бяха приети на равностойни на PCR изследванията.


От днес се налагат и глоби


за неспазване на изискванията за посещение на публични места със сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест. Ограничението влезе в сила миналия четвъртък (21 октомври), но правителството даде на бизнеса четири дни гратисен период за да въведе организация за проверка, като в това време се издаваха само предписания, но не се налагаха саанкции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK