На живо

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Цветелина Белутова, КапиталБългария изпрати седмицата с най-голям брой заразени с коронавирус от началото на епидемията. За последните седем дни - от 18 до 24 октомври, са регистрирани над 28 хил. нови случаи, което прави ръст от близо 50% в сравнение с предходната седмица. Броят на починалите заради COVID-19 хора нараства с една трета и достига 802.


След изтичането на гратисния период, от днес практически започнаха да действат и новите ограничителни мерки, според които за посещение на публични места са необходими сертификати за ваксиниране, преболедуване или отрицателен COVID тест (популярни като "зелени сертификати"). Властите отчетоха и първите наложени за нарушения глоби.


В опит да отговори на исканията на родителите, държавата пое курс към бързо връщане на най-малките ученици в класните стаи в София и другите области с висока заболеваемост (над 750 заболели на 100 хил. души от населението за последните 14 дни). Министрите на здравеопазването и образованието обявиха, че спешно ще бъдат отпуснати 13 млн.лв. за купуването на щадящи тестове за деца, които чрез с от слюнката ще определят дали са заразени с коронавирус. Надеждата е тестовете да бъдат доставени до началото на следващата седмица и това да позволи на учениците от 1 до 4 клас да се върнат в присъствена форма на обучение, а след това поетапно да ги последват и по-големите. Най-важните новини за коронавируса от деня можете да видите в хронологичен ред в статията. За ситуацията в чужбина четете тук.
Първи санкционирани за неспазване на изискванията за сертификати

В първия ден от ефективното прилагане на новите изисквания за представяне на т.нар. "зелени сертификати" за влизане на публични места в София са направени над 40 проверки, съобщи БНТ. От столичната Регионална здравна инспекция са съставили два акта на фитнес зали - за посетител без документ и за отказ от спазване на мерките, и два на заведения - за персонал без сертификати.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Юлия Лазарова


От инспекцията в Пловдив са съобщили за един акт, съставен на заведение за хранене, за допускане на хора без сертификат. Глобата при първо нарушение за зеления сертификат е между 300 и 1000 лв., а при второ - от 1000 до 2000 лв.

Издаването на сертификати за преболедуване от COVID-19 започна без проблеми

Не се отчитат особени проблеми при самостоятелното издаване на сертификати за преболедуване, когато заразяването е било установено с антигенен тест, показа справка на "Дневник" в първия ден откакто Националната здравно-информационна система позволява издаването на документите.


Представители на две от големите лаборатории - "Цибалаб" и "Рамус", заявиха за "Дневник", че потърсилите ги съдействие заради трудности при издаването на сертификат са по-скоро изключение. Проблемите при тях дошли от несъответствие в телефонните номера, които хората са подали и които сега се изискват от системата за генерирането на сертификата.


Според решението на здравните власти сертификатът за преболедуване в България се издава както когато заразяването е било установено с PCR тест, така и с антигенен. Валидността и в двата случая е за една година. От публикации в социалните мрежи се разбира, че объркване създава, че на сертификата за преболедуване с PCR тест е записано, че е валиден половин година. Причината е в това, че той е по европейски образец и в страните извън България валидността е наполовина.


Когато обаче удостоверението се представя в България, проверяващият сертификата трябва да знае, че е валиден за една година. Здравният министър изрично уточни на брифинг преди дни, че е достатъчно да бъде погледната дата на издаване.

Хората с т. нар. имунокомпрометиращи състояния (като СПИН, диабет, бъбречна недостатъчност, провеждаща се химиотерапия, напреднала възраст, недохранване), могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, припомня Министерството на здравеопазването в специално съобщение, публикувано днес в информационния портал за коронавируса. Единственото условие е хората да не са алергични към някоя от съставките на ваксините.


"Препоръчва се, обаче, хората с нарушена имунна система да обсъдят ползите и рисковете с личния си лекар и/или с лекаря-специалист, който проследява основното им заболяване, за да определят дали е подходящо да се ваксинират", съобщава Министерството на здравеопазването и припомня, че хората със слаб имунитет са в по-голям риск от тежко протичане и фатален изход при заразяване с коронавируса.


Още за ваксинирането на онкологични пациенти четете тук

Социалните обявиха облекчен ред за помощи при деца в онлайн обучение

Родителите, чиито деца през миналата година са били на онлайн обучение и са получавали социални помощи, могат да кандидатстват отново с по-малко документи, но само до края на 2021 г. Условието е да не са променяли настоящия си адрес, сочи информация на официалния портал за коронавируса в Българи.


"В случай, че не са променяли настоящия си адрес, те не трябва да подават ново заявление в дирекция "Социално подпомагане", а единствено удостоверителни документи от работодателя си за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничителни мерки", съобщават властите и уточняват, че документите трябва да бъда подадени до края на месеца, в който е детето е минало на дистанционно обучение.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Цветелина Белутова, Капитал


Парите се отпускат на родители, чиито деца се налага да учат дистанционно, но те не могат да работят от разстояние, изчерпан им е платеният отпуск и не получават обезщетение за временна неработоспособност.
Агенцията за социално подпомагане припомня, че за семейства с едно дете помощта е 650 лв., а за семействата с повече деца - 975 лв. За да се получи пълния размер на помощта, трябва е-обучението да е продължило повече от десет работни дни. Иначе се намалява така:
 • при онлайн-обучение от шест до десет работни дни - 325 лв. (за едно дете) и 487.5 лв. (за повече деца)
 • при онлайн-обучение до пет работни дни - 162.5 лв. и 243.75 лв.
Друго условие за получаване на помощта е средномесечният доход на семейството да е до 2925 лв. (при едно дете) и 3900 лв. (при повече деца). Още информация за административните правила четете тук.

Президентът покани протестиращите срещу държавата фармацевти на среща

Президентът Румен Радев ще се срещне във вторник (26 октомври) с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Според съобщението в разговора ще бъдат обсъдени условията на работа на специалистите, работещи в аптечната мрежа, както и актуални проблеми, с които те се сблъскват.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Цветелина Белутова, Капитал


По-рано днес стана известно, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск за дикриминационно отношение от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. Причината е, че от началото на коронавирусната криза държавата не предоставя на магистър-фармацевтите допълнителните възнаграждения, предпазни средства и стимули за работа, които въведе за други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи.

Миналата седмица е била с най-много заразени в България от началото на COVID кризата

Броят на новозаразените с коронавирус е скочил с близо 50% на седмична база, показват данните в Единния информационен портал.
За периода 18 - 24 октомври са регистрирани 28 454 нови случая - това е най-големият седмичен брой от началото на кризата в България.
За предишната седмица се разболяха общо 19 378 души. Данните са при сходни нива на направените тестове - 125 447 между 18 и 24 октомври срещу 119 870 за предишните седем дни, или ръст от 4.65%.


До момента най-високото ниво на заразени в България за седмица беше отчетено в края март с 25 290 души.


Смъртните случаи са се увеличили с около една трета (30.14%)


за седем дни - от 615 на 802, сочат данните. Най-тежката седмица в страната досега е била тази от 30 ноември до 6 декември миналата година, когато живота си загубиха 980 души. Нивото на оздравелите остава без промяна - 9 166 срещу 9 132 за предходната седмица.


Рекорден брой поставени ваксини бележи изминалата седмица, в която влязоха в сила ограниченията за влизане на публични места срещу сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест. За седем дни са поставени - 94 526 дози ваксини срещу 39 213 седмица по-рано.


Ваксинационният пункт в "Пирогов" вече ще работи до полунощ

От понеделник (25 октомври) имунизационният център на болницата за спешна медицинска помощ "Пирогов" в София ще работи с удължено работно време - от 8 ч. сутрин до полунощ, съобщава на сайта си болничното заведение.


Уточнява се, че са осигурени три медицински екипа в имунизационния център, които да осигурят постоянна работа, включително в събота и неделя. Болницата уверява, че разполага с достатъчен брой от всички одобрени в Евросъюза ваксини срещу COVID-19.


За последните четири дни в имунизационния център на "Пирогов" са поставени 1 846 ваксини, съобщават от болницата.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Велко Ангелов

Фармацевтите съдят държавата за дискриминация в COVID кризата

В петък (22 октомври) Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет, съобщава съсловната организация на сайта си. Уточнява се, че причината е "дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19".


От организацията посочват, че от началото на коронавирусната криза в България държавата не предоставя на магистър-фармацевтите допълнителните възнаграждения, предпазни средства и стимули за работа, които въведе за други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. В иска се посочва, че магистър - фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. "Те са най-бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите с COVID-19, като ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия", пише в иска.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Надежда Чипева, Капитал


Подчертава се, че от началото на септември БФС многократно е настоявал за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с касата, но такава до момента няма.

Една пета от издадените днес сертификати са за преболедуване с антигенен тест


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Дневник


Издаването на сертификати за COVID-19 за преболедуване, когато заразяването е било установено с антигенен тест, вече е възможно, съобщава държавната фирма "Информационно обслужване".


Издаването се прави през националната здравно-информационна система, като потребителите трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, който са дали, за да бъдат регистрирани в системата, когато е установено, че са били заразени.


По данни на "Информационно обслужване от полунощ на 25 октомври са издадени над 60 хил. сертификата за COVID-19, като около 20% от тях (приблизително 13 хил.) са удостоверения за преболедуване с антигенен тест.


Само в България сертификати за преболедуване се издават и важат, когато инфекцията е била установена и с антигенен тест (не само с PCR тест). Сертификатите за преболедуване са валидни една година, а не шест месеца, каквито са общовалидните европейски правила.


Какви са валидните за България сертификати за COVID-19 четете тук

Военно-медицинската академия преобразува шест клиники в COVID звена

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция, съобщават от академията. Новите COVID зони са разкрити на територията на клиниките по пневмология и фтизиатрия, по ендокринология и болести на обмяната, по психиатрия, по гръдна хирургия, по обща и онкологична гинекология, както и във Втора клиника по коремна хирургия.


Създадена е специална организация за прием на пациентите, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, свързано с специалностите, чиито клиники са преобразувани, се уточнява в съобщението.


Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Военномедицинска академия - ВМА

И Мая Манолова атакува заповедта за COVID сертификатите

Поредна жалба срещу заповедта на здравния министър за въвеждане на COVID сертификатите за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, популярни като "зелени сертификати". Тя е внесена от председателя на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в Административния съд и е подписана от 56 души с правен интерес, съобщава пресслужбата на организацията.


Според тях заповедта нарушава основни граждански права, заложени в Конституцията и Конвенцията за правата на човека - правото на труд и на придвижване. Най-големият порок на заповедта е нейният дискриминационен характер, защото не се позволява да се издаде документ за наличие на антитела, смята Манолова. Според нея хората с автоимунни заболявания също са дискриминирани, проблем има и с малкия бизнес, където работниците по различни причини не могат да получат сертификат и трябва да се тестват на всеки два дни. Надяваме се, че преди Административният съд да отмени тази заповед, здравното министерство ще я замени с нова, която да осигури повече равнопоставеност, каза още Манолова.


В края на миналата седмица подадените в Административния съд - София град и Върховния административен съд жалби срещу новите мерки бяха 13 (подробности за тях - тук).

Властите ще привличат лекари в COVID отделенията със специализации без конкурс

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Надежда Чипева, Капитал


Лекарите, които работят в COVID отделенията на болниците да получат правото да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят (в случаите, когато работят в база за обучение по съответната специалност), без да е необходимо провеждането на конкурс.


Това предлага Министерството на здравеопазването с публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Предвижда се промяната да действа за времето на обявената извънредна епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна.


Според предложението лекарите ще могат да се обучават за придобиване на специалности

 • "Анестезиология и интензивно лечение"
 • "Инфекциозни болести"
 • "Вътрешни болести"
 • "Пневмология и фтизиатрия",
Това ще става, ако работят в съответните клиники и при условие, че там се лекуват пациенти с COVID-19. Срокът за започване на специализацията им ще бъде съкратен, тъй като се предвижда да отпадне изискването за провеждане на конкурс. "По този начин повече лекари ще бъдат привлечени и мотивирани да работят в COVID структурите чрез облекчаване на достъпа им до специализация. Целта е на тези лекари да бъде оказана подкрепа чрез осигуряване на условия за професионално развитие и чрез даването на възможност за финансиране на обучението им от държавата", се казва в мотивите на здравното министерство.

Учениците и учителите ще бъдат тествани два пъти седмично за COVID-19

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Юлия Лазарова


Учениците и учителите ще бъдат тествани два пъти седмично (най-вероятно в първия час в понеделник и четвъртък), а резултатът ще излиза в рамките на минути, обясни министърът на образованието. Той подчерта, че предвижданите за употреба тестове са основани на изследване на слюнка, не изискват медицинска интервенция и могат спокойно да се взимат от учителите, без необходимост от медицинско лице.

От взимането на проби ще бъдат освободени учителите, които имат сертификат, че са ваксинирани или преболедували. Вероятно така ще се процедира и с големите ученици (над 12 г), които имат официален COVID документ.

Присъственото обучение в училищата ще бъде основано на родителско съгласие - в класните стаи ще се върнат децата, за които родителите дадат съгласие за тестване. За останалите остават възможностите за обучение в онлайн среда от дома, обясни Николай Денков. По думите му това ще е опитът да се намери пресечна точка между двете противоположни позиции в обществото - скептицизма към тестването и желанието децата да не бъдат затваряни за дълго вкъщи.

Вярвам, че учителите ще ни подкрепят във въвеждането на тестването, което доказано е най-щадящата и работеща мярка


проф. Николай Денков,

министър на образованието


Той обясни, че връщането към обучение от разстояние се е наложило заради резкия скок на заболеваемостта, като подчерта, че в последните дни вече има четири области с над 1000 заразени на 100 хил. души.


Министърът обясни, че опитът за връщане в класните стаи започва с най-малките ученици - от 1 до 4 клас, тъй като те са най-узявими. Допълни, че ако опитът е успешен, принципът ще се приложи поетапно към по-големите.

Кабинетът пробва да върне най-малките ученици в клас следващата седмица

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Велко Ангелов

Министрите на здравеопазването и образованието ще внесат днес в Министерския съвет проектопостановление за отпускане на 13 млн. лв за купуване на щадящи тестове за деца, базирани на изследване на слюнка, които показват дали детето е заразено с COVID-19. Очакванията са възможно най-скоро те да бъдат доставени и от следващата седмица най-малките ученици да могат да се върнат в класните стаи.


Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров днес, след като вчера президентът поиска министрите да направят нужното за възстановяване на присъственото обучение и в областите с над 750 заразени на 100 хил. души население, в които децата трябва да минат към онлайн обучение.


Изследванията ще бъдат най-вероятно два пъти седмично, уточни здравният министър. При положителен резултат, детето ще бъде поставяно в изолация за 14 дни и по този начин ще се избегне поставянето на цели паралелки под карантина, уточни той.

Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас, но това зависи от възможността да имаме тестове дотогава. Ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове, каза Кацаров.

Министрите обявяват мерки за връщането на учениците в клас

"Дневник" излъчва на живо брифинга на здравния и образователния министър. В него участват и представители на неправителствената организация "Национална мрежа за децата", с които са обсъждани възможните мерки.

Министрите на здравеопазването и на образованието - Стойчо Кацаров и Николай Денков, ще обявяват днес мерките, които ще бъдат предприети за връщането на децата в най-засегнатите от коронавируса области в училищата. Вчера президентът поиска от кабинета да намери начин да възстанови присъственото обучение възможно най-скоро, а министрите очертаха като възможен срок седмица или десет дни.


Според действащите разпоредби учениците в областите с над 750 заразени с COVID-19 на 100 хил. души население за 14 дни минават на онлайн обучение.

Започва издаването на сертификати за преболедуване, основани на антигенен тест

Коронавирусът в България: Властите ще опитат да върнат учениците в клас въпреки растящата заболеваемост

© Юлия Лазарова

От днес удостоверения за преболедуване на COVID-19 ще може да се издава и на хората, при които заболяването е установено с бърз антигенен тест. Документът ще важи само на територията на страната, а за пътуване остават в сила правилата на Европейския съюз, според които се приема единствено изследване по метода PCR. Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, но отново само в България, докато извън страната срокът му е 6 месеца.


Държавната фирма "Информационно обслужване", която поддържа Националната здравно-осигурителна система, пое ангажимент от днес всеки преболедувал, установен с атигенен тест, сам да може да си издаде сертификат. Това е възможно, само ако заразяването е установено след 1 декември миналата година, когато антигенните тестове бяха приети на равностойни на PCR изследванията.


От днес се налагат и глоби


за неспазване на изискванията за посещение на публични места със сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест. Ограничението влезе в сила миналия четвъртък (21 октомври), но правителството даде на бизнеса четири дни гратисен период за да въведе организация за проверка, като в това време се издаваха само предписания, но не се налагаха саанкции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apatrahil
  Apatrahil
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Тва с намесата на големият добър бял вожд в кризисна ситуация ми е много познато... откъде ли. ББ ти ли си, или някои неопитни политици те копират?!

 2. 2 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Удостоверения наистина излизат, но приложението за проверка не ги сканира.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3077 Любопитно

  Удурдисаните удостоверения са само за локална употреба. И може ли поне до декември да задържите училищата, много леко се пътува?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Разстроено

  "властите" объркаха всичко, което можеше да се обърка и създадоха тотален хаос!
  Добрата новина е, че си тръгват скоро, въпреки, че като гледам кой идва ми се плаче...

 6. 6 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  в момента сайтът пак "временно" не работи...

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Няма власти! Има само една власт-Радев! Той се пробва да тушира донякъде недоволството срещу него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Хайде поне малко да се поуспокои обстановката, че тогава да се връщат учениците в клас, дори и малките. Толкова време не се научиха откъде тръгват силните вълни, сигурно пълна случайност е около месец след отваряне на училищата. Дори и животните не се спъват два пъти на едно и също място, явно ние нямаме дори и толкова акъл...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Продължаваме с издаването на противоречиви заповеди всеки ден. Не можаха ли да го обмислят по-рано, вместо да спират децата от училище. Повсеместна некадърност...

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":


  Хайде поне малко да се поуспокои обстановката, че тогава да се връщат учениците в клас, дори и малките. Толкова време не се научиха откъде тръгват силните вълни, сигурно пълна случайност е около месец след отваряне на училищата. Дори и животните не се спъват два пъти на едно и също място, явно ние нямаме дори и толкова акъл...
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  Много добре знаят, но няма как децата да стоят в къщи. Някой трябва да ги гледа.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Това, с безплатните тестове, ще опре в елементарната нагласа за далавера. Ако тестовете се плаащат от родителите, ще настане вой. Ако се осигурят от държавата, половината ще бъдат изнесени и продадени начерно. Колко от направените всъщност ще бъдат само отчетени като разходи, също едва ли може да се прогнозира. Иначе подходът е правилен - тестване до дупка, както в Япония и Южна Корея. Само че тук са Балканите...

 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Весело

  Мале, сега плоскоземците ще писнат, че злите норвежци ще откраднат гените на децата им.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Крайно време беше да почнат и у нас да се тестват децата няколко пъти седмично. Безболезнено и лесно. Малките под 12 г така или иначе оше не могат да се ваксинират.

 14. 14 Профил на Apatrahil
  Apatrahil
  Рейтинг: 86 Разстроено

  Да не забравяме, че светочната конспирация гласи, че щом могат да ни заразят с ваксини, те ще искат да заразят цвета на нацията - неговите учители с 5 Жи, чрез тестове с слюнка.

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Значи учителите ще бъркат в устите на децата.. Много добре измислено! Хайде вече да се престане с тази параноя и който го е страх да се ваксинира и да не занимава хората. Още малко и ще се приключи с тази истерия...

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  Нали знаете как се вари рак - малко по малко, да не се усети. Сега се позва с безплатни тестове, после ще останат безплатни само за децата, после само за малките деца а после ще свършат парите за безплатни тестове. Като идеята е междувременно да се ваксинират повечето учители и граждани въобще и проблема с епидемията да се минимизира.

 17. 17 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 951 Весело

  З.... Още малко и ще се приключи с тази истерия...
  —цитат от коментар 15 на Tod


  При (има) такъФ народ - няма как да приключи!

  : ))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Крайно време беше да почнат и у нас да се тестват децата няколко пъти седмично. Безболезнено и лесно. Малките под 12 г така или иначе оше не могат да се ваксинират.
  —цитат от коментар 13 на dale4nata


  Крайно време е за всички да бъдат тествани. При това, както показа опита с Корнелия Нинова, да се тестват и тези, дето са преболедували и ваксинирани, че те са баш най-добрите междинни преносители. За целта, трябваше да развием родно производство на тестове, а не парите да изтичат навън.

 19. 19 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Учителите значи ще тестват децата ми за най-страшния най-най-вирус по всички земни кълбета.... не, благодаря!

  другари комунисти (ПП, БСП, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Постоянното тестване на здрави деца без симптоми е безсмислено. Отделно не е ясно какви и колко надеждни тестове ще ползват, предполагам ще става дума за най-евтинкото и съответно ненадеждано...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Любопитно

  Интересно, втори ден в Дневник няма по 5 материала за Кирето Лъжеца и харвардските мошеници? Защо?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 22. 22 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Някой с антигенен тест успя ли да си изкара сертификат? Защото на мен още ми дава, че няма такова лице в регистъра (тестът е направен след декември 2020)?

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Учителите значи ще тестват децата ми за най-страшния най-най-вирус по всички земни кълбета.... не, благодаря!
  —цитат от коментар 19 на Миро


  Т.е. това, че ще инвалидизират децата Ви, оставяйки ги без заплащаното от държавата образование, Ви притеснява по-малко, от това, че ще тестват децата Ви за "страшното" болест? След като, на практика, сте им доверили бъдещето на наследниците, защо да не им гласувате доверие и за тестовете?

 24. 24 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Отвсякъде валят данни, че ваксините работят, но плоскоземците в най-бедната и най-последната във всичко страна в най-богатия съюз си мислят, че Биг Фарма мафеата идва за парите им и че някой иска незнайно защо да им вземе свободата.

  Вчера някакъв даваше за пример за малко случаи Нигерия - над 200 милионна страна, в която от началото на пандемията са направени малко над 3 милиона теста. Такова е нивото - тука е така!

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Разстроено

  До коментар [#23] от "ivanpopov":

  Хем реват, че затварят децата, хем като им предложат решение на проблема, пак реват. То не може и това до края, и душата в рая.
  Малък, но изключително прост народ.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":Нали знаете как се вари рак - малко по малко, да не се усети. Сега се позва с безплатни тестове, после ще останат безплатни само за децата, после само за малките деца а после ще свършат парите за безплатни тестове. Като идеята е междувременно да се ваксинират повечето учители и граждани въобще и проблема с епидемията да се минимизира.
  —цитат от коментар 16 на m17


  Как ще се минимизира?

  Британия, с 80% ваксинирани, има като съотношение същият брой, както българите с 20%.
  А Естония с над 50% ваксинирани и с пет пъти по-малко население от България - има само три пъти по-малко заразени.

  Та какъв е "проблемът с епидемията"?
  Заразените?
  Той, както виждаме, не се влияе първостепенно от броя ваксинирани.
  Ако се вгледате в данните досега - кривата си е показателна, че с ваксинация или без - вирусът си следва естествените цикли - пикове, когато е студено и мокро - зачезване, когато е топло и сухо. Това се "регулира" само по два начина - маски и дистанция и/или локдаун.
  Ваксинирането помага само за по-леко протичане на заболяването, ако го пипнеш.
  И на дравната ..." Услуга". Да не и съсне съвсем докъде е докарана ...

 27. 27 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanpopov":...Малък, но изключително прост народ.
  —цитат от коментар 25 на Хриси


  Ами, няма да те разбере, защото е изключително прост .

  : )))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 28. 28 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  И Британия има същия БРОЙ починали на ден, което е само 10 пъти по-малко като СЪОТНОШЕНИЕ...
  Аман!

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  няма да те разбере, защото е изключително прост .

  : )))))))))))))))
  —цитат от коментар 27 на Онуфри


  'Сички сме прости, за т'ва се разбираме!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 994 Весело

  Премиерът на австралийския щат Виктория вече заговори за "подържане на ваксианционния статус".

 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Смешник, а сега като си загледал кривите в различни държави, виж и тая за смъртните случаи.
  Ще видиш, ще там дето има много ваксини, смъртните случаи са нищожно малко, а там дето няма (България), се повтаря всичко от предишните вълни.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално

  При тези половинчати мерки - зеленият сертификат не е за всички - след 2-3 седмици ще има пълен локдаун, точно за изборите.

 34. 34 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Весело

  Мале, сега плоскоземците ще писнат, че злите норвежци ще откраднат гените на децата им.
  —цитат от коментар 12 на Хриси


  Семката на Ганьо е top quality. Най-надарените мъже и най-красивите жени. И втори по интелигентност в света, естествено.

 35. 35 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Между другото, на ВСИЧКИ тестове, в бланката за резултати пише, че ТОВА НЕ Е ДИАГНОЗА. Диагнозата би следвало да се постави от лекар, на база не само резултатите от теста.
  В тоя смисъл, ПЦР и Антигенните тестове не се различават и не би следвало да има разлика в третирането им по-нататък.
  Имаш симптоми, имаш положителвн тест, имаш диагноза (и евентуално епикриза), но за европейските бюрократи ти не си боледувал.
  В този смисъл подкрепям решението за издаване на зелен сертификат на база преболедувал с антигенен тест.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 36. 36 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Зелен сертификат трябва да се издава само на преболедували, тъй като те имат доказано най-дълъг, силен и устойчив имунитет срещу всички варианти на ковид. Ако се издава Зелен сертификат за ваксината на Йансен, тя след 3-тия месец трябва да бъде анулирана. До 6-тия месец данните сочат, че ефикасността и спада до 3%, същото се отнася и за Астра Занека. Да следваме науката все пак, господа вакс поклонници "почитатели на науката"?

 37. 37 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  При тези половинчати мерки - зеленият сертификат не е за всички - след 2-3 седмици ще има пълен локдаун, точно за изборите.
  —цитат от коментар 33 на plynii


  Да бе, ти представяш ли си правителството на Радев да въведе локдаун преди изборите? Това няма как да стане.

 38. 38 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Айде честит ми сертификат на преболедувал, доказан с антигенен тест (а.к.а. сертификат второ качество).
  "Като няма риба, и ракът е риба"!

 39. 39 Профил на wxq241083778
  wxq241083778
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#6] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Системата на Здравната каса не работеше няколко дни, сега не знам дали е пусната, но в събота все още беше долу, та не можеше да се вземат лекарства от аптеките, някои от които животоспасяващи. Това, разбира се не беше новина за лъскачите на Радевия образ от Дневник.

 40. 40 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yard":

  След изборите ще е локдаунът.

  До коментар [#39] от "wxq241083778":

  За сринатата система ще се сърдиш на хакерите, които я сринаха.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Проблема са умрелите - в Англия миналата седмица максимума е 223 умрели на ден, в България са 214. Само дето населението на Англия е 70 милиона а ние сме под 7. т.е там умират 10 пъти по-малко на ден от коронавирус. При положение че няма мерки, децата учат, кръчмите са пълни, стадионите също.

 42. 42 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#36] от "vnc171009947":

  А дай да видим къде е доказано!
  Защото е доказано точно обратното, че ваксините пазят повече от преболедуването.

 43. 43 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Какъв е смисъла да въвеждаш мерки, след като всеки ден издаваш заповед след заповед, които да ги облекчават. Единственото, което интересува служителите на Румен Радев не е здравето на хората, а втория мандат на шефа им. Висока цена ще платим за "удоволствието" да имаме президент, който прави 50 лицеви в минута.

  Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.
 44. 44 Профил на wxq241083778
  wxq241083778
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#40] от "Хриси":

  На белия хакер? Става! Няма да е на радевия Стойчо, който по слугински издава противозаконни заповеди, създаващи хаос във всички системи!

 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  "И Мая Манолова атакува заповедта за COVID сертификатите"
  ==============
  В името на популярността е готова да се скара с Радев.

  Еретик
 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#21] от "chichka":

  "Интересно, втори ден в Дневник няма по 5 материала за Кирето Лъжеца и харвардските мошеници? Защо?"
  ===============
  Рекламата се премести в "Тубата".

  Еретик
 47. 47 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Масовото тестване на децата е ПЕРФЕКТНА КОРУПЦИОННА СХЕМА!
  Накрая парите ще са "усвоени", тестовете ще показват отрицателен резултат, БОЛЕДУВАЩИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ.
  Най-вече в "детската" възраст.
  Пищящите за "ограниченото право на образование" ще са победили, ще са прибрали процентите, и ще са постигнали масово заразяване. Така наречените родители ще са получили боледуващи мили дечица с когнитивни дисбаланси заради вируса, въздействащ и на мозъка, обаче със стабилна психика щото се гушкали с приятелчетата в класните стаи.:)

  А най-накрая всичките тези антиковид, антиваксъри, антихигиенисти ще МОЛЯТ ДА ИМ СЕ ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА.
  Такиката "да свариш жаба"!

  Впрочем какви ХИМИКАЛИ има в тези евтини близалки и каква концентрация създават при често близане в детския организъм?:)
  !

 48. 48 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Сертификати за недостатъчно сигурният антигенен тест, непризнат за сертификати от световната научна общност; важащ сертификат за преболедуване(и от спорния антигенен тест) за 12 месеца, вместо за общоприетия от световната научна общност период от 6 месеца; сертификати за фиктивно поставени ваксини от познати доктори; неосъществяващ се контрол за спазване и на тези мерки... българска работа.

  Пак ще има ефект, но далеч от нужния и желания като време и резултати. Локдаунът е близо. И никой никъде не може да е спокоен, че е в сигурна среда. Ашколсун.

 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  КАРДИНАЛНОТО РЕШЕНИЕ Е : ЗЪДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ! МАСОВО! НАВЕДНЪЖ!
  !

 50. 50 Профил на wxq241083778
  wxq241083778
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  Отговорът е, че здравната система в България не работи. Стойчо дава 13млн. за тестове, но не за обучение на медицински персонал. Издава заповеди, от които рухва системата на Здравната каса и ако имаш тежък астматичен пристъп и не можеш да си платиш лекарството в аптеката, което ти се дава безплатно, умираш на улицата.

 51. 51 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#36] от "vnc171009947":А дай да видим къде е доказано!Защото е доказано точно обратното, че ваксините пазят повече от преболедуването.
  —цитат от коментар 42 на Стефан


  Заповядай:
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1
  https://www.timesofisrael.com/study-covid-recovery-gave-israelis-longer-lasting-delta-defense-than-vaccines/

  Сега чакам да ми дадеш за "доказателствата точно за обратното"

 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Министърът на образованието беше категорично против затварянето на училищата, молеше им се поне от първи до четвърти клас да ходят на училище, но не го чуха, всички разбрахме за неговото становище, и как ще съберат сега децата - на улицата, в заведенията, по влаковете само деца и студенти, на групи, един консумира в заведение, седем-осем му правят компания, там не се заразяват - само в училище.

 53. 53 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Че има ли държавни аптеки, какви допълнителни възнаграждения, нали са частни юл? Или държавата кешира по 1200 лв и на лекарите в частните болници?

 54. 54 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Аз не знаех, че тази "държава" има толкова много пари.Всеки иска : ) и тя дава ли дава.

 55. 55 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "vnc171009947":

  Информацията от timesofisrael е че е публикувано изследване, но не е минало peer review или рецензия от страна на хора с компетенции сходни с тези на автора на труда, което е стандартна процедура в научните среди. Така че за момента, това което пише в изследването трябва да се приема с едно наум.

  "The study, published online but not yet peer reviewed"

  Относно medrxiv.org, това е портал където постоянно се публикуват антиваксерски мнения на учени, всичките неминали рецензии.
  medrxiv.org е портал, не научна институция и оттам не можем да вадим категорични заключения.

 56. 56 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 443 Неутрално

  При тези половинчати мерки - зеленият сертификат не е за всички - след 2-3 седмици ще има пълен локдаун, точно за изборите.
  —цитат от коментар 33 на plynii


  Никакъв шанс! Виж след тях може...

 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Весело

  До коментар [#46] от "Костадин Иванов":

  Но защо?. Ежедневно в Дневник усмивката на Кирето Лъжеца ме гледаше от 4-5 статии! Разлюбихме ли го, в немилост ли е.... и по другите червени медии го няма!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 58. 58 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Децата вместо с близалки да ги тестват със сладоледи :)

 59. 59 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#6] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  А когато "работи" сайта, пък не работи изпращането на СМС.

 60. 60 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 203 Неутрално

  Не, това са фейк нюз. Преболедувалите развиват снтитела наистина. Но тези антитела избледняват в рамките на няколко месеца, в някои случаи и по-бързо. Най-силен имунитет се постига след преболедуване (ако оцелееш и не се докараш до обдишване в БГ болница, с което се пиши бегал направо) и след това имунизация с nMRI ваксина. Изследванията са категорични за горното. Идват от цял свят. Не разпространявайте измислици или полуверни данни. Ако се заразиш няма никаква гаранция, че няма да те удари и краткосрочно и дългосрочно по всичките системи и да отключи доста неприятни последици от нервна система до бъбреци- Айде не, мерси. Ваксината засега е най-малко рисковия вариант В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ До коментар [#36] от "vnc171009947":

 61. 61 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 509 Неутрално

  У нас има над 80 000 човека, които са преболедували ковид, но са тествани с антигенен тест.И едва ли някой от тях е бил питан с ПСР или с антигенен тест иска.Още повече, че тогава не се знаеше, че само тези с ПСР тест ще имат възможност да им се издаде зелен сертификат.
  В Европа може и да са други правилата, но там ПСР теста не е 15-20% от заплатата на човек, както у нас, а за пенсионерите - 30%. И лекарите не препоръчват ваксина на хора, които имат висок брой антитела!

 62. 62
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#51] от "vnc171009947":Информацията от timesofisrael е че е публикувано изследване, но не е минало peer review или рецензия от страна на хора с компетенции сходни с тези на автора на труда, което е стандартна процедура в научните среди. Така че за момента, това което пише в изследването трябва да се приема с едно наум. "The study, published online but not yet peer reviewed"Относно medrxiv.org, това е портал където постоянно се публикуват антиваксерски мнения на учени, всичките неминали рецензии. medrxiv.org е портал, не научна институция и оттам не можем да вадим категорични заключения.
  —цитат от коментар 55 на Силвия Колева


  Мислех, че "почитателите на науката" са по-наясно с научния процес. medrxiv.org е просто портал, където се публикуват изследвания. Това е идеята на "peer review" - всяко изследване се публикува предварително в различни реномирани портали, проучването получава преглед и забележки от други учени и в крайна сметка бива одобрявано за официално публикуване или се връща за корекции. Това не е "конспиративен алтернативен портал" - абсолютно всички изследвания, които са и "за ваксините" и са минали peer review също са публикувани и тук. Изследването е цитирано от science.org и много други "легитимни научни списания и новинарски сайтове". Пре-принт не значи "фалшиво", ако имаш коментар по конкретното изследване, можеш да коментираш конкретното изследване. И обратното също е важно между другото, само защото някое изследване е минало рецензия, не означава, че е силно доказателство - изследванията имат различна методология, ограничения и сила. Слабо изследване, кеото е минало рецензия, но е с извадка от 300 души не е по-силно от "пре-принт" изследване с извадка няколко десетки хиляди души. Рецензията е единствено за установяване на пропуски в методологията, до тук никой учен не е дал забележки, които да елиминитрат резултатите от изследването, защото за да елиминираш 13 пъти разлика в резултатите са нужни фундаментални пропуски. Но мислех, че "почитателите на науката" са наясно с всички тези неща.
  Сега ако обичаш ми дай "силнтие доказателства", че ваксината има по-силна защита от придобития натурално имунитет. Чакам с нетърпение да ми намериш поне 1 рецензирано изследване по темата?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#50] от "wxq241083778":

  Да, ако имаш остър и неотложен проблем със здравето в момента може да не успееш да получиш помощ. Което е разбираемо предвид че 7 хиляди легла са заети с едвам дишащи хора с ковид. И в тая ситуация Кацаров няма голям избор - ако не разкрие места в болниците, с което на практика ограничава другите болни то ковидарите ще измират по стълбите на болниците.

 65. 65 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Какво общо има "format c:" с народното събрание и правителството?

 66. 66 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Интересно, планът е да махнем тъмночервените зони до 2 месеца. За толкова е предвидено финансиране, или просто са го сметнали до коледната ваканция. Малко ме съмнява да стане, при положение, че тва с проверките на сертификатите е пунта мара.

 67. 67 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Един особено интересен пример е Сингапур със своите над 81% ваксинирани с две дози.
  Забележете какво се случва през последните седмици.
  И как над 90% от смъртните случаи за страната от началото на пандемята са от последните 6-7 седмици.

  https://corona.help/country/singapore

 68. 68 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#65] от "ivanpopov":

  Командата е слаба и непълна. Липсва "/и"

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":Проблема са умрелите ...
  —цитат от коментар 41 на m17


  Разбира се!

  Само дето ние имахме повече умрели в сравнение с Британия като процентно съотношение и преди.
  Заради плачевният здравен статус на българите и "здравната услуга".
  Е те' това сега ни избухва в муцуните!

  На съвещанието преди десетина дни, което беше отразено доста пълно, бяха изнесени потресаващи данни!
  Откак започна коронакризата от хронично болните грубо 20% са просто зарязани и извън "услугата".
  Барабар с онкоболните общата бройка била едни 500 000 - да, половин милион! - които са оставени на Божията милост.
  И това е резултат на "Здравната" и управленска "услуга", а не на вируса!

  Пак добре, че явно ни е яка семката. Та досега сме се отървали само с 20 000 "горница" починали!

 70. 70 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Хайде да не почваме с това кой е на първа линия и кой не защото ще се окаже, че само медиците и то в болниците, са на първа линия, а примерно другите професии са на втора и трета.
  Продавачът на хляб не е ли на първа линия, след като всички се изреждат в магазина, болни и здрави.

  кратък
 71. 71 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  До коментар [#3] от "В началото бе словото ...":

  Кога ще прочетем ''Депутатите и министрите ще бъдат тествани два пъти седмично за COVID-19'''?

 72. 72 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мариана Кълвачева":

  Това е изключително правилна забележка! Един касиер в супермаркет пропуска по някого край себе си през 15с. За смяната му, покрай него минават няколко хиляди души!!!
  И с какво лекарите в отделенията са повече застрашени от един зъболекар, например, чиято работа е именно в устата на пациента!?

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "държавата не предоставя на магистър-фармацевтите допълнителните възнаграждения, предпазни средства и стимули за работа".
  Това да го правят собствениците на аптеки. От началото на пандемията всички лекарства поскъпнаха, те не са затваряли, напротив , работят на пълни обороти.

 74. 74 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 994 Весело

  В Нова Зеландия директно минават към апартейд, както си призна тяхната премиерка. Естествено държавата и фирмите не носят никаква легална отговорност.

 75. 75 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Един особено интересен пример е Сингапур със своите над 81% ваксинирани с две дози.Забележете какво се случва през последните седмици.И как над 90% от смъртните случаи за страната от началото на пандемята са от последните 6-7 седмици.https://corona.help/country/singapore
  —цитат от коментар 67 на Х


  90% от всичките 315? Че ние толкова правим за 2-3 дена!

  абе като поствате неща, четете ли ги изобщо?

  По време на Втората световна война България дава жертви:
  - Бомбардировки - 4208 човека (от Уикипедия)
  - Партизани, ятаци и подобни - 3055 човека (от Уикипедия)
  - На фронта във втората фаза на войната - около 18000 човека (не мога сега да намеря, имаше официално оповестена бройка от държавния архив)

  Или общо - към 25000 жертви. От безобидната китайска кашлица засега са официално 23070. С тези темпове, до края на месеца ще ги задминем.

 76. 76 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  До коментар [#24] от "Тасков":

  ''Отвсякъде валят данни, че ваксините работят''

  Къде е написано, че при 100% ''ваксиниране'' и сертификатите отпадат?
  Нещо като - щом си в магазин в Европа, никой не ти иска личната карта (засега) , за да докажеш, че си там законно, нали? Приема се, че си легален, нали? А защо се приема, че си ''заразен/болен''?

 77. 77 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  [quote#75:"Боб"][/quote]

  Да не сравняваме загинали от война, където умират и деца и новородени и хора на средна възраст, със загиналите от вирус, предимно 60+. Всеки живот е ценен, но да сравняваш внезапна смърт на млад човек, в разцвета на силите си без въможност да се сбогува с близките си, с човек със значителни болести и/или в напреднала възраст, който така или иначе няма много години пред себе си, не е адекватно

 78. 78 Профил на Васил Николов
  Васил Николов
  Рейтинг: 166 Неутрално

  интересен пример е Сингапур със своите над 81% ваксинирани с две дози.Забележете какво се случва през последните седмици. И как над 90% от смъртните случаи за страната от началото на пандемята са от последните 6-7 седмици
  —цитат от коментар 67 на Х

  Тоя въпрос троловете го задават всеки ден, май. Сто пъти се обясни, но продължават.
  Сингапур бяха в някаква форма на локдаун от април 2020 до септември 2021, като все още не всички мерки са премахнати. Нормално е като разхлабят мерките да има повече умрели, отколкото преди, заради по-заразния Делта вариант и заради отмяната на много ограничителни мерки, което одначава по-близко и по-често общуване между хората.
  Сингапур е сред най-ниските държави по брой починали от ковид в света и има един от най-ниските проценти смъртност спрямо заразени в света - 0.18%. За сравнение същият показател при нас е 4% смъртност.
  Програмата на Сингапур за справяне с пандемията е смятана за една от най-ефикасните в света и числата ясно го показват:

  Починали от началото на пандемията в България : 22 073

  Починали от началото на пандемията в Сингапур : 315

  Гъстотата на населението в Сингапур е 124 пъти по-висока отколкото в България.

 79. 79 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Любопитно

  До коментар [#58] от "Martin Ivanov":

  "Децата вместо с близалки да ги тестват със сладоледи "
  =============
  А нас с наденици?

  Еретик
 80. 80 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 70 Неутрално

  У нас има над 80 000 човека, които са преболедували ковид, но са тествани с антигенен тест.И едва ли някой от тях е бил питан с ПСР или с антигенен тест иска.Още повече, че тогава не се знаеше, че само тези с ПСР тест ще имат възможност да им се издаде зелен сертификат. В Европа може и да са други правилата, но там ПСР теста не е 15-20% от заплатата на човек, както у нас, а за пенсионерите - 30%. И лекарите не препоръчват ваксина на хора, които имат висок брой антитела!
  —цитат от коментар 61 на Капабланка


  Ами и майка ми, и баща ми (пенсионери) се разболяха, звъняхме - казаха ни, че единствено чрез бърза помощ става, трябва да дойде линейка, да ги вземе...а в Бърза помощ - антигенни тестове. За 5 мин. им "светнаха" положителни. Лежаха и двамата в болница с двустранни пневмонии. Никой не ни е питал какъв тест искаме. Казаха, че при ясно изразени симптоми, бързия тест е точен като ПЦР-то. Значи, за държавата - и двамата не са преболедували? Ако бяха с ПЦР, преболедували са?С антигенен - не са, пневмониите сигурно са били фалшиви?
  Слава богу, че поне за БГ могат сега да си извадят сертификат сега - иначе и в магазина няма да ги пускат (както е тръгнало). Поздравления за министъра и смелата стъпка да ни се извадят серификати и на нас. В крайна сметка - имунитетът ни е по-добър от на ваксинираните.
  Надявам се скоро и с количествен за антитела да става.

 81. 81 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#77] от "vnc171009947":

  Естествено! "Аз живея на партера, дреме ми, че тече покрива на 6 етаж."

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Вярно ли е, че от днес и на открито искат сертификати?Защото на мен ми поиска сервитьорката.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Вярно ли е, че от днес и на открито искат сертификати?Защото на мен ми поиска сервитьорката.

 84. 84 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  [quote#78:"Васил Николов"][/quote]

  Г-н Николов, няколко пъти май виждам Вас или други хора с подобни коментари да представяте данни: дръжава Х - еди колко си загинали, държава Ъ - еди колко си загинали, гъстота на населението - а и б. Нищо лично, защото и двата типа аргументи намирам за несъстоятелни, но да свеждаш сложно многофакторно явление до 1 фактор - гъстота е нелепо. Това, което се опитвате да направите се нарича "изглаждане на данните". Защото както се казва често "не можеш да сравняваш ябълки с круши", трябва да се сравняват максимално хомогенни маси. В този смисъл - гъстотата на населението е просто 1 от вероятно хиляди фактори, които имат значение за вируса при това те имат вероятно по-високо значение за % случаи на глава от населението, отколкто върху смъртните случаи директно. Тоест дори от тази гледна точка трябва да се погледнат случаите на глава от население. Разбира се, и двете неща не са много смисленни защото вероятно върху смъртността оказват влияние също: "възрастова структура на население, съпътстващи заболявания на население, общо физическо състояние и индекс на телесни мазнини, генетичен профил на населението, доминираща кръвна група на населението, качество на медицинското обслужване, приет протокол на лечение на болниците, доминиращ щам на вируса, допълнителни епидемични мерки и много други различни данни, които не са ясни". Отгоре на всичко % ваксинирано население също не носи пълна информация - не казва - какъв е % ваксинирано население на рискове групи, кога е било ваксинирано населението особено рискови групи, с какви ваксини са били ваксинирани и т.н. Затова подобни сравнения казват много малко и именно за това трябва да се чакат изследвания (да и препринт става г-жо подробности), където поне по-голямата част от тези данни са изгладени и дават малко по-сигурна информация.

 85. 85 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Не, това са фейк нюз. Преболедувалите развиват снтитела наистина. Но тези антитела избледняват в рамките на няколко месеца, в някои случаи и по-бързо. Най-силен имунитет се постига след преболедуване (ако оцелееш и не се докараш до обдишване в БГ болница, с което се пиши бегал направо) и след това имунизация с nMRI ваксина. Изследванията са категорични за горното. Идват от цял свят. Не разпространявайте измислици или полуверни данни. Ако се заразиш няма никаква гаранция, че няма да те удари и краткосрочно и дългосрочно по всичките системи и да отключи доста неприятни последици от нервна система до бъбреци- Айде не, мерси. Ваксината засега е най-малко рисковия вариант В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ До коментар [#36] от "vnc171009947":
  —цитат от коментар 60 на enc19313130


  Файк нюз. Не разпространявай лъжи. Антителата след ваксинация с мРНК намаляват 10-кратно след 4-6 мес. Лошото е, че няма и достатъчно добър клетъчен имунитет, иначе защо се скъсват да се заразяват и даже в болница да влизат двойно ваксинираните? Защо трета доза трябва да слагат?
  Обратно, прекаралите имат по-малко на брой, но по-качествени антитела, а също и мемори клетки, отложени в костния мозък и лимфните възли.
  Абе хора, не четете ли? Над 10 пъти по-малък риск да се заразиш, ако си го прекарал, в сравнение с двойно ваксиниран !

 86. 86 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 561 Неутрално

  С пълно право недоволстват фармацевтите. Отдавна трябваше да се направи нещо за тях. Дано да има ефект от това, което са предприели.

 87. 87 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#75:"Боб"][/quote]

  Викаш при над 81% напълно ваксинирани е напълно нормално да стигнеш от 0 смъртни случаи в рамките на 7-10 дни до 15-20 на ден.
  И това след бленуваният стаден имунитет на 70-те% ваксинирани или преболедували.

 88. 88 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3783 Неутрално
 89. 89 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  Не зависили от броя на ''тестовете''!?!?!
  Ако предишната седмица са направени 10 теста, а тази 50, бройката нали ще е по-голяма!
  Заглавието ''Коронавирусът в България: броят на заразените скача с близо 50% за седмица''

  можеше и да бъде

  '6 май в България: броят на пътуващите скача с близо 50% за седмица''

 90. 90 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 42 Неутрално

  [/quote]


  [quote#48:"Активист"]Сертификати за недостатъчно сигурният антигенен тест, непризнат за сертификати от световната научна общност; важащ сертификат за преболедуване(и от спорния антигенен тест) за 12 месеца, вместо за общоприетия от световната научна общност период от 6 месеца; сертификати за фиктивно поставени ваксини от познати доктори; неосъществяващ се контрол за спазване и на тези мерки... българска работа.Пак ще има ефект, но далеч от нужния и желания като време и резултати. Локдаунът е близо. И никой никъде не може да е спокоен, че е в сигурна среда. Ашколсун.
  —цитат от коментар 51 на vnc171009947


  Може ли да видим къде 'световната научна общност' е публикувала тези 'факти ' ? СЗО е финансирана от фондове на Бил Гейтс и на Рокфелер и това не е конспирация !

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Не, това са фейк нюз. Преболедувалите развиват снтитела наистина. Но тези антитела избледняват в рамките на няколко месеца, в някои случаи и по-бързо. Най-силен имунитет се постига след преболедуване (ако оцелееш и не се докараш до обдишване в БГ болница, с което се пиши бегал направо) и след това имунизация с nMRI ваксина. Изследванията са категорични за горното. Идват от цял свят. Не разпространявайте измислици или полуверни данни. Ако се заразиш няма никаква гаранция, че няма да те удари и краткосрочно и дългосрочно по всичките системи и да отключи доста неприятни последици от нервна система до бъбреци- Айде не, мерси. Ваксината засега е най-малко рисковия вариант В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ До коментар [#36] от "vnc171009947":
  —цитат от коментар 60 на enc19313130


  Г-жо "фейк нюз" Вие изобщо чела ли сте "изследванията от цял свят". Знаете ли, че например "Най-силен имунитет се постига след преболедуване (ако оцелееш и не се докараш до обдишване в БГ болница, с което се пиши бегал направо) и след това имунизация с nMRI ваксина. Изследванията са категорични за горното" - това твърдение, което отправаяте идва от цитираното от мен "фалшиво изследване - фейк нюз" от Израел. Може би, ако реално бяхте чели "изследванията от цял свят", щяхте да го знаете. Съжалявам, че се заяждам и затова отнасям минусите, но докато аз реално давам доказателства и изследвания, срещу мен има "изследвания от цял свят" - еми цитирайте ги тези изследвания да ги видим бе.

  По въпросното изследване от Израел - да показва най-силен имунитет при преболедуване+ваксинация, но естествено никой не споменава, че данните за това не са статистически значими (упс, карай статистика). Най-вероятно е така, между другото, въпреки че данните не са статистически значими най-вероятно наистина дава най-силна защита комбинацията преболедуване+ваксина. Разбира се, Вие не си задавате очевидния въпрос - ако според "изследванията от цял свят антителата намаляват" (твърдение, което генерално е истина, с леки уточеняни, които ще направя) защо тогава изобщо преболедуването да дава най-силна защита заедно с ваксинацията - ако избледнява до няколко месеца, то не би трябвало да има никаква разлика в % защита след няколко месеца между преболедувал+ваксина и неболедувал+ваксина? Интересен въпрос, нали?
  Сега по отношение на антителата - антителата не са единствената защита на организма. Така наречените Т клетки или "клетктие с памет" на организма, осигуряват добре известна защита. Грубо казано това са клетки, които имат способността, когато се сблъскът с вируса, да укажат инструкции на тялото да възпроизведе антитела.:

  https://www.science.org/doi/10.1126/science.abf4063
  Изследването горе показва, че 92% от хората прекарали ковид, продължават да имат високи нива на Т-клетъчен имунитет 8 месеца след инфекцията. И преди някой да сметне, че това значи, че изчесва след 8 месеца - не, просто 8 месеца е периода на изследване, не знаем какво се случва след това, но най-вероятно не избледнява толкова бързо.

 93. 93 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Продължаваме с издаването на противоречиви заповеди всеки ден. Не можаха ли да го обмислят по-рано, вместо да спират децата от училище. Повсеместна некадърност...
  —цитат от коментар 9 на tediblabla


  Да се бяха сетили че един професор им казваше че вълните трябва да се удрят с чук??
  Некадърници. Създадпга хаос и анархия Да се махат.
  Кой им дава право да създават правителство без ГЕРБ?
  Трябва да си сляп да не виждаш народа какво ти казва.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#60] от "enc19313130":

  аз предпочитам да изчакам ваксината на новавакс.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#92] от "vnc171009947":имат високи нива на Т-клетъчен имунитет

  Професорка по тв убедено говореше, че Т-клетъчен имунитет не предпазвал понеже се активирал едва след като вируса е навлязъл в клетката, а тогава било късно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 98. 98 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#92] от "vnc171009947":Айде стига сте тролили и сте пробутвал "фейк нюз" Аман от тролове. Сайтът който цитирате www.science.org е с НУЛЕВ трафик до преди по-малко то 2 месеца. ОЧЕВАДЕН чистак нов фейк! За последователите на сектата ви от анти-ваксъри.Няма как да се сравняват имунитет от ваксина и преболедуване. Ваксината задава стандартен имунен отговор и може да се направят статистически обобщения, докато преболедуването е строго индивидуално и имунитетът зависи от куп неща. Вкл. от количеството поет вирус, което при преболедуване, никакво изследване не може да установи с точност.Айде чиба и се ВАКСИНИРАЙТЕ!
  —цитат от коментар 94 на Белият кон на Винету Аристотелов


  Хахах - първо аз съм преболедувал+ваксиниран, умнико лололо
  Второ Сайтът цитира изследване, което просто е публикувано и отнема 2 секунди гугъл, за да се намери в други сайтове:
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33408181/

  Този по-"реномиран" ли ви се изглежда. Мен въобще не ме вълнува хора, които цитират наизуст какво казал "някой ексепрт по телевизията" от преди 2 дни и зитирате като зубари. Ама дали това, което казва се базира на реални данни или просто си съчинява теориетични модели в главата, няма никакво значени. За ваше улеснение, освен "контролирано изследване" има "observational study", които са достатъчно убедителен инструмент, особено когато показват 13 пъти разлика. Мен ме интересува единствено каква е истината, независимо дали отговаря на моите чувства и идеологии или не - вас явно други неща ви вълнуват, живи и здрави

 99. 99 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#72] от "ivanpopov":

  Принципно са по-застрашени защото работят при доказано болни хора с високо насищане на вируса покрай тях. При другите професии неприятното е, че принципно не се знае кой е болен и кой не, а при лекарите - те поне влизат екипирани (в повечето болници надявам се). Така или иначе, логично е, че лекарите са изложени на най-висок риск. Но по логиката на касиера то 70% от хората са на 1ва линия - всички общински услуги, тези дето продават билетчета в метрото, контрольорите, таксиджиите, учителите и тн и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 100. 100 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#92] от "vnc171009947":имат високи нива на Т-клетъчен имунитет Професорка по тв убедено говореше, че Т-клетъчен имунитет не предпазвал понеже се активирал едва след като вируса е навлязъл в клетката, а тогава било късно
  —цитат от коментар 97 на дерибеев


  Проблемът с мненията нали знаете като за*ника са, всеки си има. Така както тази професорка говори едно, друг ще каже друго. Всеки има достатъчно теоретични познания да звучи "убедително" за човек, който не разбира (в това число и аз). Затова всяка хипотеза се подлага на тест. И когато видим в реалния свят изследване, което показва по-добра защита на преболедувал от ваксиниран при варианта делата за след 6 месеца, значи данните клонят повече, че въпросната професорка греши. Защо точно греши и какъв е реалният механизъм на действие, нека си го тълкуват и спорят експертите. Ние можем да погледнем емпиричните данни и да установим кой е прав и кой-не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK