Правителството връща присъственото обучение с "филтър на входа" за ученици и учители

Правителството връща присъственото обучение с "филтър на входа" за ученици и учители

© Велко АнгеловИ в областите с най-висока заболеваемост учениците ще могат да ходят присъствено на училище, ако родителите им дадат съгласие да бъдат тествани два пъти седмично. На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Все още не е известно откога новият подход ще влезе в сила, но се очаква да бъде най-рано след седмица.


Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг с министъра на образованието проф. Николай Денков и представители на "Национална мрежа за децата", след като на извънредна среща при президента Румен Радев в неделя (24 октомври) бе поставено тестването на ученици като условие за връщане в клас в общините със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни. С това първоначалното решение на здравните власти в районите с най-много заболели да се учи само дистанционно бе валидно по-малко от седмица.


С досегашните решения пък за учениците се очертаваше, че децата в общините със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население учат онлайн заради риска от зараза, но няма да имат пречка да посещават заведения и молове, тъй като не се нуждаят от сертификат за това. Изискванията за удостоверения за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест са за хората над 18-годишна възраст.


Тестване два пъти седмично
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацарова заяви, че през следващите дни правителството ще поръча т.нар. щадящи тестове, при които на децата не се взима проба от носа и гърлото, а се изследва слюнка, която се отделя в контейнер. По думите на Кацаров тестовете се очаква да са достатъчно за поне месец и ще струват около 13 млн. лв.


"Желанието ни е още следващата седмица да върнем присъствено децата от първи до четвърти клас, но това зависи от осигуряването на тестове", каза министърът на здравеопазването. Той уточни, че ако наблюденията покажат, че този механизъм работи, на присъствено обучение ще се върнат и следващи класове. Кацаров изрично отбеляза, че не е нужно медицинско образование за правенето на щадящите тестове.


Министърът на образованието проф. Николай Денков заяви, че тестовете ще бъдат правени два пъти седмично, пробите ще взимат учителите, след като са обучени от училищната медицинска среда. Той призова за разбиране на родителите, че няма възможност обучението да бъде присъствено без "филтър на входа".


"Който иска си изпраща децата в училище, който иска си ги държи вкъщи", обобщи проф. Денков. По думите му достъп до щадящите тестове в училищата е имало и досега. "Те бяха налични, но родителите не разрешаваха да се използват", каза министърът на образованието.


За учителите - сертификат или тест


За достъп на учителите (първоначално на преподаващите от първи до четвърти клас) и непедагогическия персонал ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или изследване, а ако нямат такъв, ще им бъде направен тест на място в училища.


За учителите и непедагогическия персонал ще бъдат използвани не от щадящите тестове, а от познатите антигенни тестове, за които се взима проба от носа и гърлото. От пресконференцията не се разбра дали изследванията на учителите ще бъдат въвеждани в националната здравноинформационна система. Ако това се окаже така, то с тестването в училище преподавателите и непедагогическия персонал ще имат валидни удостоверения за изследване и за останалите сектори, за достъп до които се изисква сертификат за COVID-19.


"Филтър на входа" само на места


Здравният министър Стойчо Кацаров изрично отбеляза, че изискването за тестване два пъти седмично за ученици и преподавалите (или сертификат за възрастните) е валидно само за общините със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население.


С въвеждането на новите мерки от 21 октомври здравните власти определиха три степени на заболеваемост по общини, които определят и дали обучението е присъствено или дистанционно. Другите две степени са:

  • Половината паралелки трябва да учат дистанционно, когато заболеваемостта е между 500 и 750 нови заразени на 100 хил. население за две седмици. Ротацията между паралелките присъствено и е-обучение е на седем дни.
  • Половината паралелки в училищата в общините, в които 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население ще трябва да учат онлайн, но само ако отсъстват над 20% от учениците и/или учителите или над 30% от паралелките са под карантина.
Какви сертификати за COVID-19 се признават в България четете тук
Къде се изисква достъп със сертификат четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK