Милен Митев, кандидат за директор на БНР: Приоритет е повишаване на заплатите

Милен Митев

© Сайт на БНР

Милен МитевПромяна на финансирането на Българското национално радио (БНР) на базата на изпълнението на обществената мисия, увеличаване на заплатите на служителите и журналистите, подкрепа за разследваща журналистика и с минимални съкращения на администрацията.


Това бяха част от акцентите в концепцията на Милен Митев - един от тримата кандидати за поста генерален директор на БНР. В момента той е изпълняващ длъжността, след като през август предишният ръководител Андон Балтаков подаде оставка. За поста има още двама кандидати - журналистите Иво Тодоров и Митко Димитров - и двамата участвали в предишни процедури. В понеделник ще бъде изслушан още и Митко Димитров, а във вторник - Иво Тодоров. В сряда, 27 октомври, членовете на СЕМ ще гласуват.


"Идеята на концепцията е да покаже сегашната ситуация и да начертае пътя къде може да бъде радиото след три години. Този път дотам може да е различен, докато се извървява, е добре да се мине през диалог. Диалог не означава, че ръководството ще отказва да вземе решения, а ще комуникира всяко едно", обяви още Митев.
Попитан все пак кое би било приоритет, той посочи - "постигане на повишаване на доходи на работещите, защото това ще се отрази на всички следващи процеси и на заложените цели". Подобно увеличение е заложено в бюджета за 2022 година.


"Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената мисия на радиото. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите на БНР", смята Митев. Той определи финансовото положение на обществената медия като "не толкова трагично".


Според него трябва да се създаде работна среда, в която да има толерантност към грешките, "да намерим правилните механизми за промяната на грешки, а не за санкционирането им". Митев, който работи в БНР с кратко прекъсване от 2009 година, смята, че липсва визия за нелинейните услуги, което води до неефективно използване на ресурсите на БНР. Той предвижда и създаването на мобилен сайт на радиото, тъй като близо 80% от посещенията са дошли от мобилни устройства. Митев смята, че трябва да има акцент върху маркетинга на някои услуги, защото през годините маркетирането не е било на необходимото ниво.


Като основна задача Митев определи пренасянето на традиционните предимства и ценности на радиото в дигиталния свят. За постигането на по-ефективно управление на приходите той предложи обособяването на търговска дирекция. Кандидатът за директор на радиото иска да направи и инвестиции в ръководните умения и развитие на уменията на журналистите с дигитално съдържание.


Попитан от члена на СЕМ София Владимирова какво смята за разследващата журналистика и дали тя има място в БНР, Митев отговори, че тя трябва да се засили. "Ако бъда избран, се надявам да създам ясното усещане у всеки журналист, че организацията ще застане при него при работа по разследващи материали. Надявам се радиото да покаже както с вътрешни правила, така и външно. Такова съдържание ще бъде насърчавано", заяви Митев.


Председателят на СЕМ Бетина Жотева попита Митев дали има зелен сертификат, на което той отговори положително, дали има фирма, на което той отговори отрицателно и дали срещу него се води дело, което също получи отрицателен отговор. Жотева уточни, че с въпросите е искала да предотврати "бомби", избухвали покрай други избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK