Милен Митев, кандидат за директор на БНР: Приоритет е повишаване на заплатите

Милен Митев

© Сайт на БНР

Милен МитевПромяна на финансирането на Българското национално радио (БНР) на базата на изпълнението на обществената мисия, увеличаване на заплатите на служителите и журналистите, подкрепа за разследваща журналистика и с минимални съкращения на администрацията.


Това бяха част от акцентите в концепцията на Милен Митев - един от тримата кандидати за поста генерален директор на БНР. В момента той е изпълняващ длъжността, след като през август предишният ръководител Андон Балтаков подаде оставка. За поста има още двама кандидати - журналистите Иво Тодоров и Митко Димитров - и двамата участвали в предишни процедури. В понеделник ще бъде изслушан още и Митко Димитров, а във вторник - Иво Тодоров. В сряда, 27 октомври, членовете на СЕМ ще гласуват.


"Идеята на концепцията е да покаже сегашната ситуация и да начертае пътя къде може да бъде радиото след три години. Този път дотам може да е различен, докато се извървява, е добре да се мине през диалог. Диалог не означава, че ръководството ще отказва да вземе решения, а ще комуникира всяко едно", обяви още Митев.
Попитан все пак кое би било приоритет, той посочи - "постигане на повишаване на доходи на работещите, защото това ще се отрази на всички следващи процеси и на заложените цели". Подобно увеличение е заложено в бюджета за 2022 година.


"Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената мисия на радиото. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите на БНР", смята Митев. Той определи финансовото положение на обществената медия като "не толкова трагично".


Според него трябва да се създаде работна среда, в която да има толерантност към грешките, "да намерим правилните механизми за промяната на грешки, а не за санкционирането им". Митев, който работи в БНР с кратко прекъсване от 2009 година, смята, че липсва визия за нелинейните услуги, което води до неефективно използване на ресурсите на БНР. Той предвижда и създаването на мобилен сайт на радиото, тъй като близо 80% от посещенията са дошли от мобилни устройства. Митев смята, че трябва да има акцент върху маркетинга на някои услуги, защото през годините маркетирането не е било на необходимото ниво.


Като основна задача Митев определи пренасянето на традиционните предимства и ценности на радиото в дигиталния свят. За постигането на по-ефективно управление на приходите той предложи обособяването на търговска дирекция. Кандидатът за директор на радиото иска да направи и инвестиции в ръководните умения и развитие на уменията на журналистите с дигитално съдържание.


Попитан от члена на СЕМ София Владимирова какво смята за разследващата журналистика и дали тя има място в БНР, Митев отговори, че тя трябва да се засили. "Ако бъда избран, се надявам да създам ясното усещане у всеки журналист, че организацията ще застане при него при работа по разследващи материали. Надявам се радиото да покаже както с вътрешни правила, така и външно. Такова съдържание ще бъде насърчавано", заяви Митев.


Председателят на СЕМ Бетина Жотева попита Митев дали има зелен сертификат, на което той отговори положително, дали има фирма, на което той отговори отрицателно и дали срещу него се води дело, което също получи отрицателен отговор. Жотева уточни, че с въпросите е искала да предотврати "бомби", избухвали покрай други избори.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Браво на Миленчо. Изглежда много прилежен :-))

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  В ерата на политически популизъм очевидно никой не е защитен...!

 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 819 Разстроено

  Аре първо съкратете с около 50% щата и тогава. човек неработел в БНР, трудно би си представил 100-ците нищо не правещи длъжности, които съществуват.

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Любопитно
 5. 5 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  много важно кой ще е директор на радио, което почти никой не слуша..

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  "Ако бъда избран, се надявам да създам ясното усещане у всеки журналист, че организацията ще застане при него при работа по разследващи материали.
  _______________
  Има признаци,че такива получават тежки заплахи или стават жертви!
  Значи няма да стане!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Главната ни цел е да си вдигнем заплатите .... доообре, браво.

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално


  Абе, и на Петър Волгин ли ще му вдигат заплатата?

 9. 9 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 188 Любопитно

  БНР? Абе, държавното радио някой слуша ли го?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK