Лидерите на "Възраждане" и ГЕРБ вкараха годността на ваксините в кампанията

Лидерите на "Възраждане" и ГЕРБ вкараха годността на ваксините в кампанията

© Лили ТоушекВидео, публикувано в събота в социалната мрежа "Фейсбук", повдигна допълнително напрежението в дебата около въвеждането на зелените сертификати и ваксинирането. Сюжетът в него е кратък: жена влиза в мобилен пункт за ваксинация и преди да й бъде поставен препаратът, поисква да види флакона на ваксината, на който е изписано, че срокът на годност е до септември 2021 г. След като изразява възмущение, медицинската сестра ѝ обяснява, че срокът на годност на продукта е изтекъл, но въпреки това може да се прилага още три месеца. И допълва, че в момента всички флакони от препарата Comirnaty срещу COVID-19 на производителя Pfizer-BioNTech са с изтекъл срок на годност.


Въпросното видео е публикувано на официалната страница във "Фейсбук" на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който от началото на пандемията се обявява против носенето на маски и ваксинирането срещу COVID-19. В синхрон с антиваксърската му позиция текстът над публикацията гласи: "ИЗВЪНРЕДНО! Слагат ни ваксини с ИЗТЕКЪЛ срок. Споделете, за да научат повече хора за поредното престъпление срещу българския народ!". Видно от кадрите е, че Костадинов не участва във видеото, а самото то е заснето скришом. Разпространява се предимно в страници и групи, близки до партия "Възраждане", както и такива, които отричат съществуването на вируса. Общо последователите и членовете на всички фейсбук групи, в които е споделено видеото са 4 444 317. Само публикацията на страницата на Костадинов до приключването на този текст бе събрала около 1700 коментара, над 6 хил. харесвания и почти 10 хил. споделяния.


Изказванията на друг политически лидер насочиха вниманието и на медиите към казуса и дадоха нов инструмент за аргументация на противниците на ваксинирането. В неделя бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборно включване от Асеновград във "Фейсбук" обяви, че населението се ваксинира с препарати с изтекъл срок на годност. "Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е", попита тогава Борисов.


Какво казват властите
Още същия ден Министерство на здравеопазването разпространи опровержение, в което посочва, че България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност, а се използват единствено такива, чиято валидност е в съответствие с разрешението им за употреба. В становището се посочва, че на 10 септември, след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в Европейския съюз е одобрен нов срок на годност за ваксината на Pfizer при условия на съхранение при свръхниска температура. Това означава, че валидността за употреба на замразените флакони, произведени с отпечатан на етикета срок на годност между юни 2021 и март 2022 г., се удължава от 6 месеца на 9 месеца при условие, че са се съхранявали на температура между ‑90°C до ‑60°C. През август американската Агенция по храните и лекарствата също одобри изменението в новите срокове на годност на ваксината, която носи търговското име "Комирнати".


В листовката на продукта годността на ваксината също е променена за срок от 9 месеца и в нея се посочва, че неотворените флакони може да се съхраняват и транспортират при -25°C до -15°C за еднократен период до 2 седмици. Размразените флакони пък са годни в рамките до 1 месец след отварянето им, ако се съхраняват при 2°C до 8°C температура и не могат да бъдат замразявани повторно.


В отговори на допълнителни въпроси на "Дневник" от здравното министерство посочват, че в България са налични около 96 365 флакона по 6 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech. От тях общо 42 250 са произведени със старите опаковки, на които е написано, че могат да се употребяват до 31.03.2022 г., но реално годността им е до юни 2022г.


От здравното ведомство допълват, че срокът на годност на още над 39 хил. дози ваксини изтича в края на тази година. Става дума за 38 400 дози от ваксината на "Moderna", които могат да се употребят до 31.12.2021 г. и на 550 дози от ваксината на Astra Zeneca. От министерството подчертават, че сроковете на годност на прилаганите лекарствени продукти се следят стриктно и постоянно. Освен това в края на миналата година бяха купени специализирани хладилници с температурен режим - 71 градуса за всички регионални здравни инспекции, в които да се съхраняват дозите от ваксината на производителя Pfizer/BioNTech. За всички ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване, казват още от Министерството на здравеопазването.


Днес съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов обвини Бойко Борисов в престъпление срещу здравеопазването защото опитвал да разколебае хората да се ваксинират. Той използва живо включване от предизборно посещение в Кюстендил, за да попита защо прокуратурата все още не се е самосезирала за изказването на бившия премиер, както миналата година беше реагирала на предупреждението на председателя на Съюза на фармацевтите за недостиг на лекарства. Заради предупрежденията си проф. Асен Сербезова беше обвинена от прокуратурата за всяване на паника, но съдът я оправда, защото е информирала обществеността за значим проблем. .

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK