МВР: Спецпрокуратурата бави и отменя акции срещу престъпни групи

Писмото е изпратено във връзка със спиране или забавяне на работата по досъдебни производства, водени от служители на ГДБОП.

© Юлия Лазарова

Писмото е изпратено във връзка със спиране или забавяне на работата по досъдебни производства, водени от служители на ГДБОП.Главният секретар на МВР Петър Тодоров твърди, че 25 дела са забавени от специализираната прокуратура, а планирани полицейски акции и операции се отменят, тъй като спецпрокуратурата е много натоварена. Това се посочва в писмо от Тодоров до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).


Писмото е изпратено във връзка със спиране или забавяне на работата по редица досъдебни производства, водени от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" и на производство в Специализираната прокуратура, което води до затруднения в разкриването на организирани престъпни групи.


В документа се посочват 25 досъдебни производства, при които има такова забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици. По-късно пред БТВ служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков уточни, че няколко от досъдебните производства, които прокуратурата отказва да разследва, са с давност до 2018 г. По 9 са за 2019 и 2020, а за 2021 г. те са 4.
Въпреки че е имало предварителен план, организация, съгласувани са дати за провеждане на спецоперации по задържане на заподозрени и документиране на престъпната дейност на организирани престъпни групи, тези акции били отменяни от наблюдаващите прокурори.


Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други, съобщават от МВР.


"Тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други", пише още в писмото до Инспектората.


Главният секретар на МВР посочва и че вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK