Разследването на изчезването на Янек Миланов от Дупница все така е в задънена улица

Разследването на изчезването на Янек Миланов от Дупница все така е в задънена улица

© Георги КожухаровОглушително мълчание.


Това е единственото, което се "чува" от институциите по темата с безследно изчезналия Янек Миланов от Дупница. Ако допреди година в града имаше акции, правеха се претърсвания, а и дори главният прокурор Иван Гешев обяви, че е "лично ангажиран" с казуса, то по темата сега никой не говори, не се и извършват никакви процесуални следствени действия.


Официалният отговор на компетентните органи е, че разследването продължава. Основният заподозрян - Васил Капланов-Каплата, е с парична гаранция*, а в Дупница животът привидно продължава без промяна.
Миланов е в неизвестност от 31 юли 2020 година, когато е видян да се качва в джипа на Васил Капланов. Година преди това той е получавал заплахи от него, който в миналото е бил охранител на т.нар. Братя Галеви. Янек Миланов близо 17 години живее и работи в Париж, където има малък бизнес за строителни работи.


Няколко дни след изчезването му Каплата е задържан, но по друго обвинение - за държане на боеприси. По него съдът му наложи парична гаранция, но той остана заради друго обвинение за отправяне на заплаха - срещу член на фейсбук групата, създадена в помощ за търсенето на Янек. Той остава за кратко в ареста, след което мярката му е променена в домашен арест.


През август и септември 2020 година бяха проведени няколко издирвателни операции, които не дадоха резултат. Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото тогава в София, а и в Дупница течаха протести с искане за оставката му, обяви, че лично се е ангажирал със случая, и посети неколкократно града. По-късно разследването беше преместено в Националната следствена служба.

Проверка на сайта на прокуратурата по номер на преписката показва, че по случая се очакват материали от друг орган. Последно е било изпратено писмо до Върховна касационна прокуратура на 13 октомври.

Бездействието на полицията в първите дни след изчезването на Янек обричат казуса.


Според неофициална информация делото е забуксувало - по него не се извършват никакви процесуални следствени действия. Освен това МВР и прокуратурата нямат достатъчно доказателствата, че Каплата има нещо общо с изчезването, за да му бъде повдигнато обвинение. Камери от града показват, че Янек Миланов е бил на предната седалка в автомобила на Каплата на излизане от града, но после отново по камери се вижда, че той не е в колата на Каплата. Обяснение, което той дава, е, че Миланов е бил на задната седалка. Друго обяснение за мълчанието и липсата на развитие по казуса е, че постоянната ситуация на предизборна обстановка прави темата не особено подходяща за включване в дневния ред на обществото.


Престъпно бездействие


Според адвоката на близките Стоян Мадин по случая има пропуски от страна на МВР. Те са били сезирани за отвличане, което е престъпление по член 142 от Наказателния кодекс. Това престъпление е подсъдно на окръжен съд и респективно компетентна да образува или да откаже образуването на досъдебното производство е била Окръжната прокуратура в Кюстендил. Материалите е следвало незабавно да бъдат докладвани там - нещо, което не е свършено", коментира още адвокат Мадин. Докладването става една седмица по-късно, и то след като случаят стига до медиите. "Това е престъпно бездействие, за което всички институции до този момент си затварят очите. Доколкото знаем, отговорни за това няма", коментира още защитникът.


Преди време в. "Капитал" писа, че колата, с която е бил Каплата и в която последно е заснет Янек Миланов, е иззета чак десетина дни след докладването на случая, когато вече е била старателно почистена.


Братът на Янек, Марио Миланов: Страхът и примирението не водят до нищо добро


Марио Миланов

© Капитал

Марио Миланов


"Имам възможност да се убедя, че в полицията има и невероятни хора, които въпреки затрудненията като пропуските на полицията и прокуратурата в Дупница през първата седмица и изтичането на информация, тромавата и остаряла система, ограничения ресурс, дори и политическата мъгла в момента, намират сили да продължат разследването и да бъдат винаги на разположение", заяви пред "Дневник" Марио Миланов, брат на Янек Миланов. Това, което той знае, е, че работата по случая продължава. Миланов, който от самото му изчезване поведе кампания и направи фейсбук група, очаква скоро да има повдигнато обвинение на Васил Капланов.


"В Дупница, както и в цяла България, хората са възмутени от убийството на Янек и искат справедливост. С това, което извърши, Капланов прокле себе си и семейството си и това е видно по отношението на хората", отговаря Миланов, попитан как случаят се е отразил на ситуацията в града.


Попитан каква е атмосферата в Дупница, Миланов казва:

"Ще ви дам един пример - в момента, в който цяла България беше настръхнала заради случая, нито една институция или политик в Дупница не изрази своята позиция, сякаш това се случваше в друга държава. Един-единствен действащ политик се свърза с мен, изразявайки желание да организира конференция във връзка със случая, но само няколко часа по-късно се обади да се извини и каза, че се отказва...", казва Миланов.

По съвсем друг начин са реагирали хората от Дупница. "Получаваме и продължаваме да получаваме невероятна подкрепа, не само морална, но много хора намират начин да се свържат с нас и ни предоставят изключително ценна информация. Дупница е различна вече", казва Миланов.


Неговата най-голяма надежда е, че ще стане известно къде е брат му. "Вярвам, че ние хората ще спрем да търпим над нас да властват отрепки, защото страхът и примирението не водят до нищо добро. Вярвам, че ще върнем загубеното си достойнство", коментира още Марио Миланов.


*статията е коригирана в 14:41 ч.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1071 Гневно

  Кое разследване/дело срещу местен или национален дерибей е стигнало до съд и ефективна присъда?

  You don't know what you don't know.
 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Ботьо Ботев беше казал, че за разкриване на тези престъпления са най-важни първите 72 часа, после нещата са на ниво късмет.

 3. 3 Профил на BAte Venci
  BAte Venci
  Рейтинг: 301 Неутрално


  Господ гледа! Този селски охранител наследниците ще му плащат греховете! Тук и сега той явно наказание няма да получи.

 4. 4 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да се надяваме , че разследващите имат някакви козове. Да си спомним за големия спортист Петър Ферещанов, който е имал дарбата да "разговаря" с престъпници, в тази ситуция би бил много полезен!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 5. 5 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Жалка мафиотска държава. Не трябва да се примиряваме и да я оставим на примитивите!

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Първото име на Капланов е Васил, а не Георги.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Скандално бездействие на държавната машина.Въпросът е защо???Със сигурност не е случайно това.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#2] от "doctor.no":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Тогава следите са "горещи"!Абсурдно е, че колата на заподозряният е взета десетина дена след изчезването на жертвата.

 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  След 12 години стабилност е така!

  Баце и компания имаха предостатъчно време и ресурс да модернизират нормативната уредба, да изчистят мръсотията от МВР, така че да имаме ефективно разследване и съд, но нямаха никакво желание да го направят!

  Краденето през строителния бранш беше по-важно.

 10. 10 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Хммм... стигне ли се до разследване на местен „големец или богаташ“ нещата в МВР и съответните прокуратури спират. Случващото се в Дупница не е нещо ново или непознато, обаче остават без отговор въпросите защо в Родината ни е така и до кога? Държавните служители получаващи заплати за защита на народа ни, както и овластени да раздават правосъдие, крият своята безотговорност (има много по-точна дума, но ще шамаросат коментара), безпомощност и некадърност под печата... „разследването продължава.“
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 11. 11 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Не трябва да се забравя и Гешев, който използва случая да разиграва сценки от филма "Преброяване на дивите зайци", за да оправдае отсъствието си в ЕС. 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  За съжаление, в тоя случай истината едва ли ще излезе наяве.

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Вие опитайте да намерите изчезналата жена от Лагера. 10 дена станаха или нещо такова и не можете да откриете жена излязла от тях в 6 ч. вечерта (почти посред бял ден).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Гръмнете го тоя убиец (Капланов) и да не се занимаваме повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK