Контролът на новите COVID мерки: очаквания за строгост и предизвестен неуспех

Контролът на новите COVID мерки: очаквания за строгост и предизвестен неуспех

© Велко АнгеловИзправено пред поредната вълна на COVID-19, правителството реши вместо ограничаване на събиранията да се бори с увеличаващия се брой заразени с по-гъвкави мерки и заложи на изискването за т.нар. зелени сертификати (за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест) при посещения на публични места. Острата обществена реакция принуди властите да разширят значително кръга на хората, които могат да се възползват от документите. За баланс те обещаха строг контрол, който да гарантира спазването на правилата. Тъкмо контролът обаче може да се окаже слабото звено във веригата - недостигът на служители и невъзможността да се налагат ефективни наказания са на път да превърнат новите ограничителни мерки по-скоро в пожелание, отколкото в изискване.


След дадената кратка отсрочка за бизнеса да се нагоди към новите COVID правила от понеделник (25 октомври) контролните органи вече могат да наказват, ако не се спазва правилото за достъп до публични места само със сертификати. Също както при вече познатите правила като за носенето маски обаче, възниква въпросът кой и как ще следи за спазването и какви са последствията за нарушителите. Краткият отговор на здравните власти е, че практически всеки може да бъде натоварен със задачата да проверява сертификати на входа на публичен обект, а при установени нарушения следват предписания и глоби. Подробният е доста по-неясен и включва поредица от проблеми - от това дали документът е истински, през установяването дали собственикът и приносителят му са един и същ човек до това на кого и какво наказание може да бъде наложено при нарушение.


Здравният министър и неговият екип многократно акцентираха в последните дни на личната отговорност на хората в овладяването на кризата, позовавайки се и на опита в другите страни, въвели вече т.нар. зелени сертификати. Предвид очертаващите се обхват, темпо и ефективност на контрола по всичко личи, че здравната, социалната и икономическата система отново ще разчитат не толкова на инспекциите и последвалите от тях наказания, колкото на съвестта на хората.


Първа стъпка: има или няма сертификат
Според действащите от миналата седмица правила собствениците и управителите на търговски, развлекателни, културни и спортни обекти, до които последната заповед за мерките позволява достъп само с COVID сертификат, трябва да организират сами проверката за документ на входа. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров няколко пъти обясни, че от служителите на обекта се изисква единствено да установят дали посетителите разполагат с документ. Те могат по желание да проверяват валидността му чрез създаденото от държавата приложение COVID CHECK BG, но може и само да погледнат дали влизащият разполага с удостоверение на хартия или на екрана на мобилния телефон.


В последния месец - докато използването на сертификати беше по желание, част от заведенията реагираха, че биват принуждавани да престъпват закона, проверявайки документите. "Българската асоциация на заведенията" с председател Ричард Алибегов твърдеше, че сертификатите съдържат лични данни и служителите нямат право да боравят с тях. Юристи обаче коментираха пред "Дневник", че показването на удостоверенията изобщо не влиза в хипотезите на европейския регламент за защита на личните данни. Причината е, че поглеждането или сканирането на информацията в сертификата нито представлява обработване, нито съхраняване.


Контролът на новите COVID мерки: очаквания за строгост и предизвестен неуспех

© Велко Ангелов


Втора стъпка: чий е сертификатът


Изключително ниското ниво на ваксинация в България, ограниченията за признаване на боледуване и изискванията за плащане, макар и по-ниско от досега, за тестовете логично поставят въпроса дали част от хората не биха злоупотребили, представяйки чужд сертификат, за да влязат на публично място, и как властите ще проверяват това.


Пред Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че само официалните контролни органи могат да искат лични карти: "Те (служителите на обекти - бел. ред.) трябва да установят само дали има такъв сертификат. Държавните контролни органи са тези, които могат да установят дали сертификатът е автентичен, дали това е лицето, те могат да му искат документи за самоличност."


Юристи, до които "Дневник" се допита, дадоха друго обяснение. Според тях бизнесът не е длъжен, но има възможност да сравнява сертификатите с документи за самоличност. Причината е, че заповедта дава контролни функции на управителите на обществени места:


"Няма пречка да бъде поискана лична карта, но може да се предположи, че това е някаква форма на снемане на самоличността и лицето по този начин може да откаже да я предостави. От друга страна, тогава даденото място, ако го е обявило предварително, може да откаже да допусне лицето", коментира адвокат Мария Шаркова, специализирана в медицинското право. Дава пример, че лични карти искат и служители на авиокомпаниите, за да издадат бордна карта.


Адвокат Андрей Янкулов пък прави сравнение с възможността да се искат документи за самоличност при продажба на алкохол и цигари или за влизане в нощни заведения при преценката дали някой е навършил 18 години. "Охранители, управители и други лица могат да искат лична карта на посетителите в заведения, мол, в хотели и други обекти, в които се влиза със сертификат, за да сверят дали името на приносителя е същото като името на човека, на когото е издаден документът, удостоверяващ, че клиентът е здрав. Правомощията им да сравняват документите произтичат от заповедта", коментира той.


При всички положения лични документи може да изискват контролните органи, включително без присъствието на представител на МВР, обясниха юристи за "Дневник".


Няма нужда да пише изрично във всеки закон, че даден орган има право да изисква лична карта. То се подразбира от правомощията на органа, така както са му дадени.


Мария Шаркова,

адвокат


Кой кого и как проверява


В заповедта на здравния министър за въвеждане на действащите мерки се посочва, че в проверките за спазването им освен регионалните здравни инспекции (РЗИ) се включват също служителите на Държавната агенция по храните и на инспекцията по труда, както и общинските инспектори.


На пръв поглед това звучи като увеличаване на човешкия ресурс от контролиращи. Това би било важно, защото капацитетът на здравни инспектори е изключително ограничен - в здравната инспекция в София (с население от 1 249 277 души) например на щат са 25 души според информация на институцията до "Дневник".


На практика обаче се оказва, че това не е така - без служителите на РЗИ останалите инспектори не могат да направят пълна проверка на посетители и служители в даден обект. Причината е, че агенцията по храните проверява само персонала в заведенията за сертификати, а инспекцията по труда - работодателите и как те са осигурили спазването на правилата. Глобите за неспазване на ограниченията от посетителите на обекти обаче могат да се налагат само от инспекторите на РЗИ, които контролират спазването на закона за здравето. При проверките може да се включат и екипи на МВР, които пък имат право да се намесват при спорове.


"Дневник" потърси, но не успя да получи информация от институциите колко от служителите им ще бъдат ангажирани с контрола за спазване на мерките. В заповедта на министъра е записано, че инспекторите също трябва да имат сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване. Дали това действително е така ще следят ръководителите на институциите.


(Не)възможните наказания


Да има реални наказания след налагането им също се оказва илюзорно, показа проверка на "Дневник".


При установени нарушения полицаите имат две възможности - да съставят предупредителен протокол или да започнат производство, което да бъде изпратено на прокуратурата, ако се потвърди извършено престъпление. Прокуратурата пък може да повдигне обвинение по чл. 355 от Наказателния кодекс - според текстовете наказанието за неспазване на мерките е затвор до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв., "ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи". България е в извънредна епидемична обстановка, засега до края на ноември.


Неспазването на мерките на първо място е административно нарушение. В Закона за здравето е записано, че глобите при установено нарушаване на противоепидемичните мерки глобите са:

 • при физически лица: от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.
 • при еднолични търговци или юридически лица: от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2 хил. до 5 хил. лв.
Проверяващите преценяват какъв да е размерът на санкцията, като може да решат да издадат и само предупредително предписание.


Глобата не се плаща на момента, а следва да извърви административен път:

 • Връчва се акт, който може да бъде обжалван.
 • Здравната инспекция преценява дали възраженията са основателни и ако реши, че не са, издава наказателно постановление.
 • То може да бъде обжалвано пред съда и едва когато магистратите решат, се плаща глобата.
Процедурата може да отнеме и повече от година, в зависимост от натовареността на съда.


Според адвоката Андрей Янкулов, дори когато представеният сертификат не е на човека, който го показва, или е фалшифициран, санкцията не може да е по-голяма. Причината - тези удостоверения не са официални документи: "В сертификата не е посочено конкретно лице, което го е издало, няма подписи и в този смисъл не е документ. По тази причина и не може да се носи наказателна отговорност за фалшифициране", казва пред "Дневник" юристът.


Освен това по думите му текстовете в заповедите и Наказателния кодекс са твърде общо формулирани и това може да доведе до падането на актовете в съда, когато са обжалвани.


На практика всичко може да бъде престъпление, а това означава и че нищо не е престъпление.


Андрей Янкулов,

адвокат и бивш прокурор


"Ако не се носи маска на обществени места и на закрито например, може да мине и като административно нарушение, може и да бъде квалифицирано като престъпление. Има възможност да се тълкува и по двата начина и това зависи от правоприлагащия орган", обясни Янкулов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  При близо 6000 заразени вчера и 243 починали абсолютни рекорди за Ковида нерешителните действия на правителството и Радев водят до естествен локдаун. Само и само да спестят някой лев помощ за затворени бизнеси.

 2. 2 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Колко прав се оказа този човек:
  Генерал Мутафчийски – 14.03.20

  Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме, на тези които са ни дали живота, на тези които са ни отгледали, на тези които са треперели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им, на тези които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие!

 3. 3 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Изходът е инспектор на РЗИ на всеки вход и изход на кафене. Нещо като катаджия,с дежурния въпрос: "ко шъ прайм?"
  Изобщо половин България ще проверяват другата половина.
  Или ваксинираните (20%) ще проверяват останалите.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  "заложи на изискването за т.нар. "зелени сертификати"" - вируси винаги е имало и ще има, а в есенно-зимния сезон са най-активни и "прикачващи". Грипът в България се "караше" на крака, не само заради устойчивостта и ината на българите, а и заради взискателните МУ работодатели, които никога не са осигурявали комфортна работна среда. Ваксинирани или не, заразата не изчезва изведнъж и това, че подходът към нея е наличието на "сертификат" нито ще я ограничи, нито ще помогне за овладяването и в бъдеще. Така и не се "заложи" на оГРЪМотяването за едни елементарни хигиенни навици, които се пренебрегват точно защото са такива. По света, колкото и да са % на "сертифицирани" заразените си ги има, но у нас така и не се разбра, че китапите не правят нищо друго освен поредните ниши за рушвети и минаване в гънките на системата. Но, важно е да има номер, така всички са изпълнили директивите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Любопитно

  Данните за заразени и починали от вчера, макар че те включват винаги и случаи от събота-неделя, са направо ужасни. Не искам да съм лош пророк, но намирисва на скорошен нов локдаун, стига властта да се осмели, а не да се ослушва като гърмян заек с месеци - както направи за зелените сертификати. Какъв контрол, какви 5 лева.
  Ваксинирайте се и пазете възрастните си близки, нищо не е свършило, за съжаление.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Любопитно

  Данните за заразени и починали от вчера, макар че те включват винаги и случаи от събота-неделя, са направо ужасни. Не искам да съм лош пророк, но намирисва на скорошен нов локдаун, стига властта да се осмели, а не да се ослушва като гърмян заек с месеци - както направи за зелените сертификати. Какъв контрол, какви 5 лева.
  Ваксинирайте се и пазете възрастните си близки, нищо не е свършило, за съжаление.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Зеленият сертификат в България при 20% ваксинирани и 8% преболедуване е абсолютно самоубийство или убийство. Защото не спира епидемията, а я разпространява още повече. Защото ваксинираните и преболедевалите също можем да се заразяване и да заразяваме. А се внушава, че може да си миткаме свободно навред.
  Пазете се и пазете околните.

 8. 8 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Очаквам данните от Парагвай, Тонга и остров Мавриций, за да ни убедят плоскоземците, че ваксините не работят. Между другото новият ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН локдаун наближава. Няма как да е по-различно при 21 % ваксинирани.

 9. 9 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  И зелените сертификати изглежда се оказаха "всяко чудо за три дена". Тежките дни за българите тепърва предстоят.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#8] от "ausbilder":

  Ваксините работят, но работят да го изкараш по-реко и намаляват смъртността. Но не те предпазват от заразяване. Разберете го най-накрая. Важното е да се спре вълната.

 11. 11 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#8] от "ausbilder":Ваксините работят, но работят да го изкараш по-реко и намаляват смъртността. Но не те предпазват от заразяване. Разберете го най-накрая. Важното е да се спре вълната.
  —цитат от коментар 10 на Да вярваме на истината


  Какво има да разбирам? Точно това е идеята. Високият процент ваксинирани ДОКАЗАНО навсякъде сваля ударно смъртността. България има потенциала в края на епидемията да бъде на първо място В СВЕТА по смъртност от Ковид. Огромни благодарности на талибаните антиваксъри.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  ....Ваксините работят, но работят да го изкараш по-реко и намаляват смъртността. Но не те предпазват от заразяване. ....... Важното е да се спре вълната.
  —цитат от коментар 10 на Да вярваме на истината


  какво по-леко, след като ваксинирани и повторно заразени попадат в болници.
  В момента имаме класически грипен сезон. Само дето докторите не знам колко лекуват, но със сигурност усвояват ковид пътеки. Лабораториите пък направо се угояват. И излизат факти за доктори-директори с по 100 к заплати! Не под масата, а по редовни документи!

 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":не само заради устойчивостта и ината на българите, а и заради взискателните МУ работодатели, които никога не са осигурявали комфортна работна среда"

  Т.е. вие застъпвате тезата, че ако българинът беше продължил чинно да се ваксинира с антигрипна ваксина и печалбите на фармацефтичните компании не бяха накърнени, нямаше да се налага да мислят върху нови вируси като ковида?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#11] от "ausbilder":

  Направо вървим към първото място. Но вече е късно. Епидемията върлува и ваксинирането закъсня.
  До коментар [#13] от "pontius_glarus":

  Не е така. Болниците са задръстени с реално болни. Майка ми почина преди 12 дни от Ковид. Лекарите изненадват. Какви пътеки?! На никой не му е до пътеки и пари. Разходите се до вашата болница и вижте.
  Иначе е факт. Заразяват се и умират и ваксинирани.
  Нали това казвам. Ваксината не те прави безсмъртен.

 17. 17 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#13:"pontius_glarus"][/quote]

  Малоумник, вчера показаха най-актуалните данни за последните 3 месеца, които ясно показват, че само около 5 % от умиращите са ваксинирани. Скоро ще излезнат и данните за смъртността по седмици за октомври и тогава ще го видим какъв е тоя сезонен грип, който чупи всякакви рекорди по смъртност. Локдауна идва основно заради безхаберни типове като теб.

 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Колко прав се оказа този човек:
  Генерал Мутафчийски – 14.03.20
  Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме, на тези които са ни дали живота, на тези които са ни отгледали, на тези които са треперели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им, на тези които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие!
  —цитат от коментар 2 на ausbilder


  В превод още отпреди година:
  Ще излязат ваксини, ползвайте ги масово, защото всеки от вас обича някого.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Та значи, ако ситуацията не беше предизборна, вероятно щеше да има жесток локдаун. Българин съм, никога и никъде не ме е било срам от произхода ми. Но Българите пак доказаха, че нито могат да планират, нито могат да мислят малко напред. Работа на парче и къс пас е стихията им. Сори, с половинчати мерки от днес за утре, с хаотични послания и прочее недомислици, ще има сериозни проблеми месеци наред. Жалко.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Любопитно

  До коментар [#11] от "ausbilder":

  Ваксинирането действително сваля смъртността, стига да се е случило, но ние нямаме даже теоретичен шанс да направим 50 % до края на годината. Тоест краткосрочно единственият ход за ограничаване на новата вълна е локдаун, това е положението. Всъщност непосещаването без сертификат на закрити помещения е някаква мека форма на локдаун, но мисля, че ще има и по-твърда - затваряне на заведения, вечерен час и т.н. Лоша работа.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "..Всъщност непосещаването без сертификат на закрити помещения е някаква мека форма на локдаун, но мисля, че ще има и по-твърда - затваряне на заведения, вечерен час и т.н..."

  Също така къртене на пейки, въоръжена охрана на входа на парковете и планините, военни патрули да разгонват ползващите пейки по Витошка, и отново удвояване на заплатите на хората на "първа линия" - дофтури и милиционери.

 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":не само заради устойчивостта и ината на българите, а и заради взискателните МУ работодатели, които никога не са осигурявали комфортна работна среда"Т.е. вие застъпвате тезата, че ако българинът беше продължил чинно да се ваксинира с антигрипна ваксина и печалбите на фармацефтичните компании не бяха накърнени, нямаше да се налага да мислят върху нови вируси като ковида?
  —цитат от коментар 14 на telqk


  Не е въпрос на "залагане", а на това, че хигиената не е само чисти ръце, а и отношение към здравето. Смъркащото носле и кърпичките, "на хапчета съм" и най-вече да не се изгуби от болнични - това е отношението и към околните, които няма начин да не прихванат от поредния Гюро Михайлов на "работния си пост". Просто е - болен вкъщи, здрав навсякъде, а тарикатските номера няма да свършат - на Андрешковците, на пИчалбарите с тестове, маркери, сертификати, на ОПравляващите с префинените им "изисквания". Здравната култура я няма, а за нея и сертификат не важи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Утре ще изхвърлим македонците от третото място по смъртност. До седмица две сме грабнали и второто от Босна. Перу трудно ще ги преборим за златото, но при тях проблемът е, че нямат ваксини. Демек втори по смъртност, но първи по малоумие. Едно гордо ми става като се прочуем така, иде ми да си ударим капата у земи.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Ние, българите често шикалкавим. Факт е, че близо 80% от нас не са склонни да спазват правилата. Неспазването на правилата е начин на живот у нас. За съжаление. Иначе по "мрънкането" сме шампиони. И все за "светло бъдеще" говорим и мечтаем.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  И защо са мерките като водят до неуспех, в Швеция нямаше мерки, навсякъде без маски, включително в суперите, но има означения за дистанция и се спазват, нямаше задължителна ваксинация, но се ваксинираха повече от нас.

 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  [quote#23:"ЗаНиЗа".....Просто е - болен вкъщи, здрав навсякъде....[/quote]

  Оказва се, че болен не означава непременно болен (температура над 37, сополив, кашлящ). Както и здрав, е много относително. Малко повече вирусчета, или антитела (не им знам точно критериите), и ето ти 14 дена затворен в къщи. Отделно пред всеки магазин, кафене, ресторант - тестове.
  Забиеш някое гадже, водиш я на ресторант на романтична вечеря - тест. Най-накрая успял си да я убедиш, и я водиш в хотел (не в храстит), и пак - тест. Ами то и на най-навитото гадже ще му писне.

 32. 32 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Само като прочета "адвокат Мария Шаркова" и ми става ясно за какво иде реч!!! В тази държава явно няма други юристи освен нея!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ние, българите често шикалкавим. Факт е, че близо 80% от нас не са склонни да спазват правилата. Неспазването на правилата е начин на живот у нас. За съжаление. Иначе по "мрънкането" сме шампиони. И все за "светло бъдеще" говорим и мечтаем.
  —цитат от коментар 27 на Hristo Daskalov


  А швейцарците как са?
  https://www.youtube.com/watch?v=iSJQcnp4uFs
  И ще въвеждаме ли отново член № 1?

  Sapere aude
 36. 36 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 308 Гневно

  Локдаун му е майката!

  Стига с тия хартии и мерки на хартия.

  Мрем като за световно, късно е за хартийки и апчета на телефони и неработещи държавни системи

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 37. 37 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":Зеленият сертификат в България при 20% ваксинирани и 8% преболедуване е абсолютно самоубийство или убийство. Защото не спира епидемията, а я разпространява още повече. Защото ваксинираните и преболедевалите също можем да се заразяване и да заразяваме. А се внушава, че може да си миткаме свободно навред. Пазете се и пазете околните.
  —цитат от коментар 7 на Да вярваме на истината


  Проблемът е в смъртността и в тежкото протичане, не толкова в заразяването. В Сърбия от доста време имат повече новозаразени от нас, но явно се справят някак, въпреки, че и там били на ръба. Но смъртността им е много по-ниска от нашата.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Погледнете снимката! На опашка за тестове! Всеки тест по 20 кинта. Гарантирано! А баламите бачкат като луди за по 20 лв на ден.
  —цитат от коментар 21 на pontius_glarus


  Където ми поискат тест гарантирано няма да вляза .!. 20 лева и К"ВО ???
  ... и ги зачерквам от листата си за много години = като със забраната пушачи да влизат в заведение.
  Те щастлифти и аз щастлифт - и те така на многае лета.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Българската икономиката едвам крета заради орди от държавни служители на хранилката. Сега оставя да добавим и едни хора, които да “проверяват” за сертификати.
  Остана ли кой да бачка в тая държава или всички ще сме администратори?
  Да си контролен орган, който следи за нещо дето няма как да се спазва, така или иначе е най-сладкото. Само почерпки и никаква отговорност. Питайте някой собственик на дребен бизнес, които трябва да изкарва разрешителни от пожарна и ХЕИ.
  Истината е, че сме за локдаун ама не останаха пари за 60/40. Много хора ще останат на улицата следващите месеци и за това виновни няма да има ;)

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 533 Неутрално

  При близо 6000 заразени вчера и 243 починали абсолютни рекорди за Ковида нерешителните действия на правителството и Радев водят до естествен локдаун. Само и само да спестят някой лев помощ за затворени бизнеси.
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината


  Събота и неделя не се умира.

 42. 42 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Колко прав се оказа този човек:Генерал Мутафчийски – 14.03.20Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме, на тези които са ни дали живота, на тези които са ни отгледали, на тези които са треперели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им, на тези които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие!
  —цитат от коментар 2 на ausbilder


  Кога не се е умирало? Кога? Винаги сме в челото на всякакви черни статистики.

 43. 43 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  положението се влошава, все повече и повече.

 44. 44 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 618 Весело

  Какво става хипохондрици? Със зелен сертификат и пак заключени вкъщи, защото бил нищожен и не можели да накажат тия, що го нямаме? Ами ако ви заразим, въпреки безценната ви трета игла? Треперете!

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  > Изобщо половин България ще проверяват другата половина.

  А третата половина им плаща заплатите.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Локдаун му е майката! Стига с тия хартии и мерки на хартия. Мрем като за световно, късно е за хартийки и апчета на телефони и неработещи държавни системи
  —цитат от коментар 36 на Thomas Anderson


  ти лично колко пъти умря за да допълниш стъкмистиката им ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  Като гледам веселите деца по улиците, пълните Макдоналдс и КФС не е за вярване. Единственият изход е да ни оставят да се пазим сами като в Швеция, там проявиха здрав разум, хората сами доброволно се ваксинират и по-успешно от нас.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#37] от "kmat":

  В Сърбия се оказа, че са лъгали тотално.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  положението се влошава, все повече и повече.
  —цитат от коментар 43 на Тsonkooo


  като сварим и грздовата вакцина положението ще се оправи на мига,
  хеле с бустерна доза антиоксидант като зелева чорба и счукан чесън

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Дневник пак ни занимава с разни инсинуации, а същевременно некадърното управление на Радев постави поредния анти-рекорд, за което няма и дума на омерзение! Оказа се, че най-типичната характеристика на цялото му управление е като случая "ВЕРАСУ". България заседна в катастрофа каквато не сме и сънували.

 51. 51 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 424 Весело

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Шъ праим референдум! Народът да каже, иска ли мерки или не! Обаче лаладжиите от възраждане само приказват и нищо не правят.

 52. 52 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#37] от "kmat":

  Да бе, а доскоро се искаше всяко заразяване да спре, щото нали дори да изкараш супер леко, те дебне дълъг ковид...

 53. 53 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  [quote#23:"ЗаНиЗа".....Просто е - болен вкъщи, здрав навсякъде....
  —цитат от коментар 31 на pontius_glarus
  Оказва се, че болен не означава непременно болен (температура над 37, сополив, кашлящ). Както и здрав, е много относително. Малко повече вирусчета, или антитела (не им знам точно критериите), и ето ти 14 дена затворен в къщи. Отделно пред всеки магазин, кафене, ресторант - тестове. Забиеш някое гадже, водиш я на ресторант на романтична вечеря - тест. Най-накрая успял си да я убедиш, и я водиш в хотел (не в храстит), и пак - тест. Ами то и на най-навитото гадже ще му писне.[/quote]

  Е, когато човек е болнав(полу болен) едва ли меракът му е на 6. Но при "слънце, въздух и о...., всеки е със здрав и силен организъм", а и зависи от гаджето - ТЕ винаги усещат здравото. Освен това всяка болка преминава и се забравя, макар и да НИ натрапват, че е навсякъде около нас. Не се стресирайте - музиката, а не "проекти" ще спаси света, а той е особен красив през есента.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 54. 54 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Затягат се нещата явно. Вчера в кафенето питаха имаш ли сертификат, днес сладураната оборудвана с техника проверява сертификата на всеки клиент. Въпросът е защо винаги всичко е като опре ножа до кокала. Поне рисковите групи трябваше да са ваксинирани80+.

 55. 55 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Разбира се, че проверяващите на входа на кръчмата могат да искат да ти видят личната карта.
  Забрана за такова искане няма в никой закон.
  Спецификата е, че ти не си длъжен да им я покажеш. Това е, което закона предписва.
  докато на съответните държавни органи си длъжен.
  Това е разликата.
  Само че, ако ти откажеш да я покажеш на проверяващия в кръчмата, той не е длъжен да те пусне вътре. Никой закон не го задължава.
  И за да се постигне ефект от мерките, трябва да се въведе правило (не знам обаче може ли да е в наредба, щото в закон сега няма как да стане) че ако при проверка от органите на посетители в заведение се установят хора без сертификат или със сертификат, който не е техен, кръчмарят се глобява тежко.
  Простичко е.
  Простичко е

 56. 56 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Ами след като 80% са тулупи и не разбират от добро,нека сега да ядат тоягата.Още колко време им трябва да разберат че живеят в общество,а не на самотен остров,и че когато има извънредни обстоятелства ,трябва да се съобразяват със ситуацията.Всеки реве че му отнемат правата.А кога ще се научим че имаме и задължения?Освен това ситуацията е временна,и от нас зависи колко време ще продължи.Много правилни и закъснели са зелените сертификати,така ония 80% ще предприемат мерки за собствената си защита,а и на семействата си,също и на цялото общество.

 57. 57 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 682 Неутрално

  243! Спиш ли спокойно Радев!

 58. 58 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  И с ТКЗС-тата е било така.До 1957-58 год. са се напъвали да проведат доброволно коопериране.Нищо не се е получило-добрите стопани са стояли настрана от тази работа.И така се е стигнало до насилственото,законно коопериране.Организаторите и вдъхновителите на Ковид-истерията вървят по същия път.То друг път няма.

 59. 59 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Провалът на бандата на Радев е гарантиран!

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Политиците трябва да правят това, което е необходимо, а не това, което иска улицата. Не може невежите да управляват живота на всички останали.

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  целият цирк със сертификати и боцкането е заради вдигането на цените на хляба и горивата > изместват темата и ни занимават с глупости

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  И с ТКЗС-тата е било така.До 1957-58 год. са се напъвали да проведат доброволно коопериране.Нищо не се е получило-добрите стопани са стояли настрана от тази работа.И така се е стигнало до насилственото,законно коопериране.Организаторите и вдъхновителите на Ковид-истерията вървят по същия път.То друг път няма.
  —цитат от коментар 58 на Вячеслав Атанасов


  ... и ваксърите ще свършат като ТКЗС-тата , като се премахне натиска
  ... и ваксърите ще свършат като Възродителния процес
  :-) то друг път няма, остават само травмите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":не само заради устойчивостта и ината на българите, а и заради взискателните МУ работодатели, които никога не са осигурявали комфортна работна среда"Т.е. вие застъпвате тезата, че ако българинът беше продължил чинно да се ваксинира с антигрипна ваксина и печалбите на фармацефтичните компании не бяха накърнени, нямаше да се налага да мислят върху нови вируси като ковида?
  —цитат от коментар 14 на telqk


  Прав си, доклада на МЗ в 2019 за предната година беше 2.6% от населението с противогрипни ваксини.

 64. 64 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Провалът не е гарантиран. Той вече се случи. Вчера е поставен световен рекорд за относителен брой жертви на пандемията. Близо 250. В същото време някой му е платил близо милион с ДДС само за София да нацвъка билбордове с лика си и надпис - "С вас съм" С кои си, бе, Радев? С "цвета на нацията ли" или с берящите душа в интензивните отделения.

 65. 65 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Малко официална статистика за странични ефекти от ваксините. Не всички са тежки, но все пак е добра идея човек да е запознат, като взима решение.
  Статистиката е на ЕМА. Копирана е от графиките на базата данни, защото няма текстови вид. Някои реакции са пропуснати, защото едва ли са интересни "обща отпадналост" или "проблеми с храносмилането".
  Ефектите са май м/у 1:1000 и 1:10000. Не е чак страшно, но по интересното е защо се говори все едно са по 1 човек на милион.

  https://www.adrreports.eu/bg/search_subst.html #

  COVID-19 MRNA VACCINE MODERNA (CX-024414)
  COVID-19 MRNA VACCINE PFIZER-BIONTECH (TOZINAMERAN)
  COVID-19 VACCINE ASTRAZENECA (CHADOX1 NCOV-19)
  COVID-19 VACCINE JANSSEN (AD26.COV2.S)

  number of individual cases identified in EudraVigilance for COVID-19 MRNA VACCINE MODERNA (CX-024414) (up to 19/10/2021)

  Blood and lymphatic system disorders 5786 789
  Cardiac disorders 7443 2513
  Ear and labyrinth disorders 3326 693
  Eye disorders 3820 1042
  Immune system disorders 2346 402
  Muscskeletal and connective tissue 35559 4609
  Nervous system disorders 47375 8099
  Psychiatric disorders 4349 1475
  Reproductive system and breast disorder 5670 117
  Respiratory, thoracic and mediastinal 10028 3866
  Skin and subcutaneous tissue disorders 14224 3150
  Vascular disorders 5758 2720

  Number of individual cases:
  male 40985
  female 23527


  number of individual cases identified in EudraVigilance for TOZINAMERAN (up to 19/10/2021)

  Blood and lymphatic system disorders 26834 358
  Cardiac disorders 23625 5634
  Ear and labyrinth disorders 12322 2419
  Eye disorders 13386 2936
  Immune system disorders 9053 259
  Muscskeletal and connective tissue 122271 16623
  Nervous system disorders 159549 24000
  Psychiatric disorders 15704 928
  Reproductive system and breast disorder 29764 404
  Respiratory, thoracic and mediastinal 36299 8554
  Skin and subcutaneous tissue disorders 41405 8549
  Vascular disorders 20482 7098

  Number of individual cases:
  male 133865
  female 364495


  number of individual cases identified in EudraVigilance for COVID-19 VACCINE ASTRAZENECA (CHADOX1 NCOV-19) is 395,044 (up to 19/10/2021)

  Blood and lymphatic system disorders 9632 142
  Cardiac disorders 13564 3104
  Ear and labyrinth disorders 9449 33
  Eye disorders 14182 2487
  Immune system disorders 3296 18
  Muscskeletal and connective tissue 129996 14924
  Nervous system disorders 175113 24728
  Psychiatric disorders 14861 2588
  Reproductive system and breast disorder 12123 12
  Respiratory, thoracic and mediastinal 27267 6182
  Skin and subcutaneous tissue disorders 37346 6454
  Vascular disorders 17751 5598

  Number of individual cases:
  male 103506
  female 282125


  number of individual cases identified in EudraVigilance for COVID-19 VACCINE JANSSEN (AD26.COV2.S) is 32,236 (up to 19/10/2021)

  Blood and lymphatic system disorders 689 11
  Cardiac disorders 1188 212
  Ear and labyrinth disorders 707 6
  Eye disorders 966 8
  Immune system disorders 312 1
  Muscskeletal and connective tissue 11961 426
  Nervous system disorders 15610 818
  Psychiatric disorders 945 113
  Reproductive system and breast disorder 1411 2
  Respiratory, thoracic and mediastinal 2345 56
  Skin and subcutaneous tissue disorders 2244 206
  Vascular disorders 2087 57

  Number of individual cases:
  male 12894
  female 18955

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Пак ли тази Мария Шаркова?
  Да припомним: тя беше първата, която се обяви против носенето на маски и ограниченията, наложени при първата ковид вълна. По нейните думи така се нарушвали правата на хората.
  Тогава "Дневник" даде трибуна на всички противници на мерките и в продължение на поне седмица имаше вой от всички страни. Воят позатихна когато и други държави в Европа въведоха същите, че и по-строги мерки.
  А неуспехът на мерките може да се предрече предвид некадърниците, които ни управляват.

 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Разстроено

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Моите съболезнования за майка Ви.

 68. 68 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До 50 години на територията ще има места с хора, дошли от някъде си. Хората живеещи в София или Пловдив даже няма и да знаят, че други са населили части от България. Просто няма да има достатъчно българи да отидат до там и видят какво се случва. Сами се изтребваме от тъпотия.

 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  И да ядат бой? Те са силни само по форумите.

 70. 70 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  До коментар [#58] от "Вячеслав Атанасов":

  С дядо ми е така, но започнали да им дават земята все по-далеч и по-далеч, нивите все по-слаби и накрая - там където другите, там и ние, но много му е било мъчно за конете, гледал ги през прозорчето вечер, не му позволявали дори да ги види и нахрани - разни "голани" ги впрягаха и тормозеха, разправяше, за него голани са тези които са бедни защото не работят, мързеливи са, а не тези от многодетните семейства, на които всички са помагали, намирали им работа и им давали жито и мляко.

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Разстроено

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  Съгласно плана за борба с ковид, приет това лято, от това правителство, при достигане на 500 заразени на 100 хиляди за период от 14 дни трябва да се премине към локдаун. София е в това положение от 11 октомври. В България като цяло последните 14 дни са регистрирани 50973 заразени - на 6,9 млн население /вероятно преувеличено/ се падат по 739 на 100 000. Т.е. цялата страна би трябвало да бъде в локдаун, а утре вероятно цялата страна преминава от червената във виолетовата зона.

 72. 72 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тsonkooo":

  Говориш на ангро. Вярно е че в Швеция нямаше национални локдауни. Но имаше мерки на местно ниво. А за имунизацията, правителството предприе мащабна разяснителна кампания. Между впрочем, при първите вълни на болестта, смъртността беше висока. Разликата с Родината е че шведите си взеха поуки.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#31] от "pontius_glarus":

  Водиш в къщи, ако жената я няма! И разчиташ комшиите да не видят!

 74. 74 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Протестърите , мутрите на Мая и президента, вместо да изчегъртат Бойко, изчегъртаха Българския народ!

 75. 75 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  И люти чушки.

 76. 76 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":Ами след като 80% са тулупи и не разбират от добро,нека сега да ядат тоягата.Още колко време им трябва да разберат че живеят в общество,а не на самотен остров,и че когато има извънредни обстоятелства ,трябва да се съобразяват със ситуацията.
  —цитат от коментар 56 на bulit

  По каква логика 80% от хората, трябва да се съобразяват с другите? Нов вариант на член № 1 предполагам?

  Sapere aude
 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Разстроено

  До коментар [#24] от "L Glassman":

  Ние Перу вече сме го преборили. Вчера съфорумецът fmf441046451 даде линк към статия в Икономист, където са дадени данни за свръхсмъртността по време на пандемията. Тя показва, че заедно с нерегистрираните случаи на ковид България вече е на първо място, Перу - на трето... Северна Македония излиза на второ - ярко доказателство, че там живеят пак "българи дебелоглави"!
  Ето копие от постинга му с линк към статията:
  На второ място по този показател, веднага след България, се нарежда Северна Македония (590 до 650 допълнителни смъртни случаи на 100 хил. население). Следват Перу, Сърбия, Русия, Литва, Босна и т.н. Цялата "класация" можете да намерите тук: https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-estimates

 78. 78 Профил на zakintos
  zakintos
  Рейтинг: 88 Неутрално

  "Префектната буря" в икономическо-социален и здравен аспект.

  От една страна абсурдно нисък контрол на законите и правилата (забраната за пушене на закрито, здравните книжки на работещите в ХВП, ТЕЛК решенията, зелен сертификат за всякакви маргинали), от друга мат'рял, за който е гордост да излъже системата, чрез корупция и абсолютно неглижиране на здравеия разум. Без значение, че прецакването и корупцията не подобряват системата, а само прави нещата по-зле. За всички.

  Няма как такъв мат'рял да се развие икономически, щото е прост. А като не може да се развие икономически, няма как да се образова - затворен кръг. Личи си и по ценностната система на масата в момента, по-важно им е да мятат салфетки в чалготеката, вместо да са здрави, да работят и да се развиват.

  Едно от челните места по смъртност в света, което малоумниците отдават на състоянието на здравеопазването преди Ковид кризата. А лесно се вижда в графиката на седмичната смъртност, съпоставена с предходни години, че отклонението в Ковид вълните е огромно и няма как да е естествено...

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W40.png

  С оглед проблемите с поскъпващите рязко цени на горива, енергия, вода (в следствие енергията), производство и логистика на хранителни стоки (в следствие енергия и вода), намаляване на работещите (тежко болни, починали, антиваксъри), съм песимист за икономиката и се подготвям за тежка зима. А с оглед увеличаващата се криза в демографията, засилена от липсата на адекватна реакция от страна на мат'ряла относно Ковид, се замислям и за емиграция - с тези темпове няма да има кой да плаща пенсии след десетина години.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#37] от "kmat":

  Това ще се види когато се видят данните за общата смъртност. В различните страни отчитането на починалите от ковид е различно.

 80. 80 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Кой е отговорен за назначаването на един абсолютно некомпетентен , неадекватен и озлобен човек за министър на здравеопазването. Кой ! И докога !

 81. 81 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Значи по тая логика на великата адвокатка всеки собственик на кафе може да ми изисква лични документи, нищо че не е регистриран като администратор на лични данни?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 82. 82 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Имам един въпрос към "Дневник":
  Защо информацията от този линк от сайта на Европейската Медицинска Агенция не е преведена на български език?
  https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised #authorised-covid-19-vaccines-section
  Линка съдържа списък на ваксините, новини за тях, клинични данни, данни за безопасност, ДАННИ ЗА НАБЛЮДАВАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ.

  Превода може да стане по линия на държавни институции, занимаващи се с кампанията по ваксинирането. Може да се направи и от медици заедно с преводачи.

  Защо няма прозрачност и достъп до тази информация?
  Не мислите ли, че ако открито се изнесе, тя ще спомогне повече хора да се ваксинират?
  Лесно е да им поднесете за подпис декларацията за информирано съгласие, но информацията къде е?
  Нормално е хората да се усещат подведени - променете това!

 83. 83 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#8] от "ausbilder":Ваксините работят, но работят да го изкараш по-реко и намаляват смъртността. Но не те предпазват от заразяване. Разберете го най-накрая. Важното е да се спре вълната.
  —цитат от коментар 10 на Да вярваме на истината


  Защо тогава ваксинираните не ги тестват на входа??? Логично обяснение??? Или няма???

  Европейския парламент относно ограниченията, свободата и ССЗИ (сертификатът за свободно заразяване и инфектиране):
  https://www.youtube.com/watch?v=KAJy9ySToPU

 84. 84 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Наследството на Радев в политиката

  ще е по-трагично и черно и

  от наследството му в авиацията

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 85. 85 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  При близо 6000 заразени вчера и 243 починали абсолютни рекорди за Ковида нерешителните действия на правителството и Радев водят до естествен локдаун. Само и само да спестят някой лев помощ за затворени бизнеси

  A zashto da se plashta ot nashite pari za zatvoreni business-a!??....imz vaksini I to bezplatni. Zashto s nashite danutzi ili na evtopeitzite triabva da se sponsorirat ploskozemnite!? V Zapadna Evropa nikoi veche ne govori za lockdown

 86. 86 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Как така кой е виновен за назначаването на Стойчо кацаров? Който го е назначил - Румен Радев. На него лично му свърши идеална работа. Изчегърта щаба за борба с пандемията, изпоизволни лекари по политически причини, включително отличили се особено в борбата с чумата. Опита се да окарикатури направеното от предишните управляващи. Заяде се с героите лекари от Пирогов, че го били приели и го били излекували /!?/ от Ковид. Това бяха все бонуси за Радев, който умря от завист, че по едно време шефа на щаба го мина два пъти по рейтинг.

 87. 87 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":Зеленият сертификат в България при 20% ваксинирани и 8% преболедуване е абсолютно самоубийство или убийство. Защото не спира епидемията, а я разпространява още повече. Защото ваксинираните и преболедевалите също можем да се заразяване и да заразяваме. А се внушава, че може да си миткаме свободно навред. Пазете се и пазете околните.
  —цитат от коментар 7 на Да вярваме на истината


  Изобщо не е така. Вече ваксинираните са от съвестните и продължават да си носят маските на обществените места в затворени помещения. Тия без маските са от другата група - антиваксърите дето са фенове на естествения подбор.

 88. 88 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Радев, който умря от завист, че по едно време шефа на щаба го мина два пъти по рейтинг.
  ————————
  Този в момента буквално стъпва по трупове, само за да изпълни заверната си цел: преизбиране. Но той друго не разбира. Все пак е военен. За тях е нормално победата да изисква жертви. Съчетано с тъпотият на българина, който отказва да се ваксинира и резултата е на лице. Аз лично въобще не съм учуден от ситуацията.

 89. 89 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  България относително добре мина през трите вълни на пандемията с възможно най-леките мерки в Европа и света. Сега Радев ще ни затапи с локдаун, който не бяхме и сънували при Борисов. Но така е. На Радев не му беше до пандемии, човекът чегърташе и ковеше втория мандат.

 90. 90 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Вместо тия зелени сертификати, по-добре да направят зелени звезди и идиотите да си ги носят задължително на дрехите, както е във всяка фашистка държава!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 91. 91 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Тия без маските са от другата група - антиваксърите дето са фенове на естествения подбор.
  [quote#87:"T.M."][/quote]

  Ти явно си фен на изкуствения подбор. Ставаш зависим от...... нещо си, давано ти от някого.
  И ако един ден ти откажат да ти го дадат, ако не им дадеш...всичко?

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Разстроено

  До коментар [#89] от "nik_77.":

  Възможно най-добре мина през трите вълни - с най-високата свръхсмъртност в света!
  На второ място по този показател, веднага след България, се нарежда Северна Македония (590 до 650 допълнителни смъртни случаи на 100 хил. население). Следват Перу, Сърбия, Русия, Литва, Босна и т.н. Цялата "класация" можете да намерите тук: https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-estimates

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 357 Разстроено

  До коментар [#76] от "Neal Oliver":

  Моли се да не те тресне теб,или някой от семейството ти,тогава ме питай за логиката.Шото аз вече изживях тревогите покрай близък треснат от гадния вирус.Беше на косъм.И когато тези 80% узреете умствено,тогава питайте за логика.

 95. 95 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#62:"dark'star"][/quote]

  Да,травмите ще останат.Сериозни травми ще останат.В едно интервю попитаха Царя "къде се дянаха прословутата предприемчивост и трудолюбие на българина",които е споменал в изречението си за 800-те дни.А той отговори:"И аз това се чудя."Доста дипломатично!За да не засегне тези от нас,които са израсли и отгледани в кооперативите на лагерна България.

 96. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  След като вече безспорно се доказа, че ваксинираните пренасят заразата и боледуват, тогава на какво основание те ще ходят да разнасят вируса, а здрави неваксинирани хора ще бъдат изолирани и лишени от правото си на труд и социален живот?

  [email protected]
 97. 97 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  На практика по отношение на разпространението на вируса няма никакво значение дали си ваксиниран или не си.

  [email protected]
 98. 98 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  След като вече безспорно се доказа, че ваксинираните пренасят заразата и боледуват, тогава на какво основание те ще ходят да разнасят вируса, а здрави неваксинирани хора ще бъдат изолирани и лишени от правото си на труд и социален живот?
  —цитат от коментар 96 на karabastun


  Нищо лично приятелю, просто бизнес.

 99. 99 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  На практика по отношение на разпространението на вируса няма никакво значение дали си ваксиниран или не си.
  —цитат от коментар 97 на karabastun


  Да,тази опорка,че с ваксинация ограничаваме разпространението,се провали.Връщаме се в началото-да твърдим,че ваксинираните преболедуват по-леко,т.е. правото на личен избор остава в сила.И,ако е вярно това,което е излязло като съобщение от МЗ на Великобритания,че ваксиниращите се губят естетвения си имунитет,по-добре да не се рискува.За да не се стигне дотам да внасяме с тонови Ламизил и Екзодерил.

 100. 100 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 483 Неутрално

  След като вече безспорно се доказа, че ваксинираните пренасят заразата и боледуват, тогава на какво основание те ще ходят да разнасят вируса, а здрави неваксинирани хора ще бъдат изолирани и лишени от правото си на труд и социален живот?
  —цитат от коментар 96 на karabastun


  Абе гърбав трол дебилен, тая опорка що не си я навреш де слънце не огрява.
  Ей пусто за тоа бел кон ще уморите де що можете...

  Ваксиниран/боледувал има 5 пъти по-малка вероятност да се зарази и още 5 пъти по-ниска да се тръшне.
  Дори на прост сбор вероятността да те зарази такъв е 10 пъти по-малка от колкото ганьо ФБ вирусолог последовател на Кашпировски!!!
  Свали му на тоя вирус Ро фактора 10 пъти и цялата драма е приключила.
  Ваксините освен индивидуално имат и групово действие... що болести изкоренихме на горния принцип.
  Ама що ли да обясняваш на гърбави тролове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK