Детето - пешеходец, пътник и водач: правилата се схващат по-лесно в компанията на мечето TEDI

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Детето - пешеходец, пътник и водач: правилата се схващат по-лесно в компанията на мечето TEDI


Къде децата имат право да карат тротинетки, от коя врата да се качват в автомобила и какво да направят, когато светофарът светне в зелено?


Ситуациите, в които детето е поставено в трите си роли на пътя - на пешеходец, пътник и водач, са част от тест, който е заключителен етап от образователната кампания "Пресичам безопасно с TEDI". А за правилните отговори може би дори и част от родителите не си дават сметка.


Кампанията включва три видеоурока, които нагледно показват на учениците между 1 и 3 клас и правилното, и погрешното поведение, когато се движат пеша, пътуват в колата или автобуса, или карат тротинетка или колело. В материята ги въвежда анимиран герой - мечето TEDI, а обясненията са от служители на Пътна полиция.
Детето - пешеходец, пътник и водач: правилата се схващат по-лесно в компанията на мечето TEDI


Инициатор на кампанията е производителят на висококачествени плодови напитки и зърнени закуски "Тимбарк България" - част от "Маспекс". Институционални партньори за втора поредна година са Министерството на образованието и науката и Министерството на вътрешните работи - Пътна полиция.


С разширен обхват


След успешното си първо издание миналата есен образователната кампания "Пресичам безопасно с TEDI" се завръща с разширен обхват. Училищата, които ще се присъединят към инициативата, тази година се увеличават от 30 на 40. Предстои мечето TEDI отново да "посети" класните стаи на деца от първи до трети клас, като освен София, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч и Велинград тази година за първи път ще се включат и ученици от Русе, Стара Загора, Хасково и Благоевград.


Идеята за създаването на виртуалния урок се заражда през миналата година, когато в периодите на изолация и дистанционно обучение движението на децата в оживената градска среда беше ограничено и много от правилата за безопасност се оказаха позабравени. Затова според инициаторите на начинанието при завръщането след лятната ваканция с настъпването на новата учебна година е време децата да си припомнят как да се придвижват според правилата на пътя.


Необходимостта от това се потвърждава и от последните достъпни данни на Министерството на вътрешните работи. Те показват, че от началото на годината до края на август са загинали 25 деца, над два пъти повече, отколкото за същия период на миналата година (11 за осеммесечието на 2020 г.). Ранени са 649 при 631 година по-рано. Една четвърт от жертвите са загубили живота си през август - последния месец на лятната ваканция.


Най-често пострадалите деца са пътници


От статистиката на МВР се вижда, че децата са най-уязвими в качеството си на пътници - 15 загинали и 362 ранени до 31 август (за периода на 2020 г. - 6/326), а това означава, че инцидентът е станал, докато са били под контрола на възрастните. Според инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция", която е активен участник в кампанията, често с пренебрежението си към правилата самите родители, без да искат, дават погрешни сигнали на децата си.


Според данните на МВР от началото на годината, докато са карали колело или тротинетка, са загинали 7 деца, а 100 са били ранени (за периода на 2020 г. - 2/141). Три деца са загиналите като пешеходци, а ранените са 187 (за периода на 2020 г. - 3/164).


Още четири града в кампанията


"Кратките образователни уроци оказаха ползотворно влияние върху обхванатите групи ученици при първото издание и със сигурност ще допринесат за опазването на живота и здравето на участниците в движението по пътищата във възрастовата група първи - трети клас. Нагледността чрез видео и конкретни ситуации е доказан метод за обучение и възпитание, а избраната форма в този проект може да бъде използвана продължително време и извън рамките на учебната година", подчертават от МВР - институционален партньор на проекта.


"TEDI ще влезе отново в българските училища и сме особено радостни, че имаме възможност да включим още четири града в кампанията тази година", заяви Савина Паликарева, маркетинг мениджър на производителя на висококачествени плодови напитки и зърнени закуски "Тимбарк България". Компанията има дългогодишни традиции в областта на корпоративната социална отговорност, както и институционални партньорства, и осъществява успешно общественополезни кампании, свързани с грижата за децата, спорта и активния начин на живот.


"Постарали сме се да представим важна и сериозна информация по начин, който е достъпен и интересен за малките деца. В първото издание резултатът беше много добър: провокира децата да бъдат активни, да споделят впечатления от урока и да се включат в ролеви игри, с които да затвърдят наученото", подчерта Паликарева.


Детето - пешеходец, пътник и водач: правилата се схващат по-лесно в компанията на мечето TEDI


Авторите на видеоуроците са включили освен анимирания герой - мечето TEDI, и препоръки на инспектор Мария Ботева, както и епизоди от правилни и грешни реакции на пътя, заснети с участието на български деца на възрастта на обучаващите се. Очакванията са, че така учениците ще се идентифицират с героите и усвояването на правилата ще стане по-лесно. Видеата са достатъчно кратки - по около 2 минути, така че да задържат вниманието. След видеоурока децата могат да проверят наученото чрез тест, а допълнителните занимания под ръководството на учител ще затвърдят наученото чрез рисунки, изработване на макети или демонстрации в реална среда.


А ето и правилните отговори: децата до 12 години карат тротинетки само на велоалеи, качват се в колата само от страната, която е паркирана към тротоара, и пресичат само на пешеходна пътека и зелено, но не стремглаво, а се оглеждат, за да са сигурни, че шофьорите са ги видели и са разпознали намерението им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK