На живо

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
Протестът по-рано днес на туроператори, които настояха за спешна помощ от държавата, за да не фалират, доведе до среща с министъра на туризма Стела Балтова. На нея двете страни са се договорили възможно най-бързо да започне изплащането на предвидените за сектора суми.


От министерството уточняват, че от предвидените 70 млн. лева за бранша само за 30 млн. има конкретно посочена схема как да бъдат разходвани. От останалите 40 млн. министерството е подготвило конкретна схема за 6 млн. лева, предназначена само за туроператори. Парите ще се използват за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

Здравното министерството обяви списък от 162 лечебни заведения в цялата страна с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на безплатни бързи антигенни тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.


Целият списък с лечебните заведения, които ще правят безплатни антигенни тестове вижте в прикачения файл.


Започва ремонт на COVID отделенията в 15 болници

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Надежда Чипева, Капитал


В период на значително нарастване на случаите на заразени с коронавирус, както и на починали, здравното министерство реши да ремонтира COVID отделенията в 15 болници. Средствата по проекта се предоставят на лечебните заведения по процедура "Мерки за справяне с пандемията", която се реализира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с министерството са:


1. МБАЛ –Поморие ЕООД, гр. Поморие;
2. МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" ЕООД, гр. Свищов;
3. МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" ЕООД, гр. Момчилград;
4. МБАЛ "Ботевград" ЕООД, гр. Ботевград
5. МБАЛ" Елин Пелин ЕООД, гр. Елин Пелин;
6. МБАЛ- Своге ЕООД, гр. Своге;
7. МБАЛ –Левски ЕООД, гр. Левски;
8. МБАЛ – Никопол ЕООД, гр. Никопол;
9. МБАЛ "Света Екатерина" ЕООД, гр. Димитровград;
10. МБАЛ – Бала Слатина ЕООД, гр. Бяла Слатина;
11. МБАЛ-Първомай ЕООД, гр. Първомай;
12. СБАЛПФЗ – Стара Загора ЕООД, гр. Стара Загора;
13. МБАЛ – Троян ЕООД, гр. Троян
14. МБАЛ – Павликени ЕООД, гр. Павликени;
15. МБАЛ – Червен бряг ЕООД, гр. Червен Бряг.


В лечебните заведения ще се извършат строително-монтажни дейности и ще бъдат доставени машини и съоръжения, нуждата от които е идентифицирана от самите болници и одобрена от експерти в Министерството на здравеопазването. С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други. Министерството на здравеопазването ще предостави още и пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване.

Всички дела в Софийския градски съд, насрочени от 27 октомври до 5 ноември 2021 г., ще бъдат отсрочени за следващи дати. Това се посочва в заповед на председателя на СГС Алексей Трифонов, а причината за отлагане на делата е големия брой заразени с COVID-19.


Според заповедта на Трифонов, за всички дела, които са насрочени за разглеждане в следващите 10 дни, трябва да бъдат определени нови дати, възможно най-близки до първоначално определените. Освен това със заповедта се ограничава достъпът на адвокати, вещи лица и граждани до служба "Съдебно деловодство – Адвокатска стая", а справки в деловодствата ще се правят само по телефона. Преди няколко дни промени в графика за разглеждане на делата бяха въведени и в Софийския районен съд.

Президентът: Усилията на институциите са никой да не се затваря изобщо

"Усилията на институциите са никой да не се затваря изобщо. Но това зависи от отговорността на всички нас, всеки избира, дали да се ваксинира, дали да се изследва", това каза днес президентът Румен Радев, след посещение в центъра на Спешната помощ в София.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


Според него правителството се справя добре, като има ясен план, който следва, за да избегне пълно затваряне, което би донесло огромни щети.


По-рано днес заместник-здравният министър Александър Златанов, каза, че ако сегашните мерки не сработят, следващата стъпка са ограничения в придвижването на хората без "зелен сертификат".

Болничните сдружения подкрепят новите мерки

Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) подкрепят новите противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. Това става ясно от декларация на болничните сдружения, изпратена до д-р Стойчо Кацаров. В нея те изразяват и одобрението си от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ да се представя здравен сертификат.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Цветелина Белутова


Представителите на болниците подчертават, че в настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 здравната система и болниците, в които се лекуват тези пациенти и хора с различни заболявания, но също нуждаещи се от своевременна болнична помощ, са изправени пред поредното изпитание. В декларацията се отбелязва още, че е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме и да се съобрази с новите мерки, които, от медицинска и от гледна точка на развитието на пандемията в България към момента, са правилни.

Лекарският съюз спори със здравното министерство за изписването на безплатни COVID лекарства

Българският лекарски съюз (БЛС) оспорва твърдението на Министерството на здравеопазването, че личните лекари могат да издават рецепти за лекарства за домашно лечение на COVID-19, които се плащат от държавата.


Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Велко Ангелов


Възможността за получаване на безплатни лекарства за домашно лечение бе въведена в края на септември, но само за т. нар. COVID зони в диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники). Здравните власти твърдят сега, че вече и общопрактикуващите медици могат да ги изписват.
В съобщение до медиите лекарският съюз твърди, че това е невярно, защото не били водени необходимите разговори между съсловната организация и надзорния съвет на Здравната каса.
"Обръщаме се към всички пациенти: моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари. Те нямат възможност да Ви предпишат безплатна терапия", се твърди в съобщението на лекарския съюз.

Национален протест срещу мерките е насрочен за четвъртък

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Георги Кожухаров


Държавата не чува обединения български бизнес и изпразни търговските обекти! Отговорът е протест, това обявиха организаторите от няколко бранша. Той ще премине под наслов "Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!", като началото е в 15 часа в четвъртък.


Протестът се организира от Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.


В София сборния пункт е "Орлов мост", във Варна хората се събират пред сградата на общината, в Пловдив на кръстовището на "Чифте баня", а в Бургас пред сградата на РЗИ.


Считаме, че сегашната система за прилагане на "зелените" сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава, казва организаторите.
Те посочват, че въпреки осигурения, отговарящ на изискванията персонал, всички обекти, попаднали под ударите на заповедта са празни.


Безплатни тестове, каквито бяха обещани, макар и на цената от 10 лв., няма. Тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема. В държавната и общинска не се изисква "зелен сертификат". Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила не получихме, обобщават недоволните.

Областите в тъмночервената COVID зона, където новите заразени са над 500 души на 100 хил. население за период от 14 дни, са се увеличили почти двойно за седмица. Ако до миналата неделя са били 10, към 24 октомври вече са 18. Това сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса.


Карта на епидемията в България вижте тук

Туроператори искат спешно финансиране от държавата

Туроператорите излязоха на протест пред министерството на туризма, заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им. Те искат предвидените в бюджета над 41 милиона лева да бъдат отпуснати спешно от правителството.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Велко Ангелов


Днес пред БНТ министърът на икономиката Даниела Везиева каза, че пари за подпомагане на целия туристически бранш има, като от компетенциите на министерството на туризма е да ги разпредели.

Директор на театър: Хората се редят на опашка, за да връщат билети

"Имаме около 45% върнати билети заради зелените сертификати. След като ситуацията се изпусна от контрол, сега се действа панически. В новите мерки няма никаква логика, това е политическа грешка. Всеки директор на театър се справя със собственото си пространство, както може", това каза по "Нова телевизия" директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


По думите му още в края на деня, в който беше съобщено за въвеждането на новите ограничения, са се образували опашки за връщане на билети и те продължават и в момента. Според Сърменов е ясно, че цялата държава ще блокира, защото има нисък процент на имунизация и е трябвало мерките да се затегнат преди месеци.

Хелзинкският комитет обжалва текстове от заповедта с новите ограничения

Българският хелзинкски комитет е поредната организация, която внесе в съда жалба срещу няколко точки от заповедта на Министерството на здравеопазването, с която се въвеждат действащите в момента мерки за контрол на разпространението на COVID-19. Жалбата претендира, че в нея има неравно третиране на децата, се казва в съобщение от БХК.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Георги Кожухаров


"По силата на обжалваните разпоредби се въвеждат ограничителни мерки, непропорционално засягащи децата, без да се допускат изключения от тези мерки при наличие на зелен сертификат, каквото изключение се предвижда по отношение на възрастните лицa", пише в жалбата. Днес здравният министър обяви, че деца, които са преболедували COVID-19 или са ваксинирани няма да бъда подлагани на тестуване.


БХК застъпва тезата, че ако епидемичната обстановка налага ограничения, те трябва да засегнат първо и преимуществено възрастните, и едва в краен случай на пълна неизбежност да бъдат затваряни както училищата, така и извънкласните дейности за деца, осигурявани от други образователни инициативи.

Проф. Кантарджиев: плашещите факти трябва да притъпят бодряческия тон

"Епидемичното разпространение на COVID-19 в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", каза днес пред БНР бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега консултант към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


Той посочи, че при 25 хиляди случая на заразени за седмица през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на миналата, в момента на седмична база случаите са 27 хиляди. За Кантарджиев е плашеща и голямата смъртност. "През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече. Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни", отбеляза експертът.


Според него тези плашещи факти би трябва малко да притъпят бодряческия тон на Министерството на здравеопазването. За Кантарджиев със закъснялото въвеждане на зелените сертификати сега, се увеличава и рискът от заразяването по време на чакането за ваксиниране и тествани.

Ограничения в придвижването на хората без сертификат е следващата стъпка

Нямаме намерение да се откажем от мерките, защото смятаме, че адекватно и в точния момент се въведоха. Следващата стъпка е локдаун, каза днес пред "Нова телевизия" заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Георги Кожухаров


Той допълни, че при лавинообразно нарастване на случаите и запълване на леглата, ще се мине към частично или пълно затваряне. "Частичният локдаун ще е за неваксинираните и хората без "зелен сертификат", които са в риск, като ще има ограничения на излизането им от вкъщи", каза зам-министърът.


Златанов каза, че се обсъждат срокове, които да се дадат на работещите в държавната администрация, за да си осигурят зелен сертификат. Той изрази личното си мнение, че той трябва да е задължителен и за бъдещите депутати.


Зам-министърът е на мнение, че със зеления сертификат скритата заболеваемост е излязла наяве, заради многото тестове, които се правят. Златанов посочи, че само вчера са направени над 300 проверки на спазването на мерките, като санкциите са повече от 30.


Той подчерта, че няма никаква "далевера" с тестовете за децата, каквито информации вече има. "Комисия от над 15 експерти, отвсякъде, която да прецени какво да се купи. Как да се договорят те? Базовото е, че ще се търси най-добра цена и най-бърз срок на доставка. Аз мисля, че една фирма няма да може да се справи и доставките ще са от 3-4 фирми", каза зам.-министър Златанов.

Тестът на учениците се отчита за 12 минути

Дванайсет минути са необходими, за да се отчете резултатът от тестовете за наличие на коронавирус, които ще се прилагат в училище. Това съобщи съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред Би Ти Ви. Тя отбеляза, че би било добре и родители да се включат при обработката на тестовете в училищата и увери, че здравното министерство е готово да организира обучения за всички ангажирани. За децата времето е 2-3 минути и не е стресиращо, увери Кожухарова като поясни, че става дума само за отделяне на слюнка.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Велко Ангелов


Кожухарова каза, че България повтаря нивата от предишната вълна на коронавируса като различното сега спрямо март е, че много повече са носителите във възрастта от 0 до 19 г. Според съветничката на Стойчо Кацаров за обществото не би трябвало да е изненада въвеждането на изискването за здравни сертификати при посещение на различни обществени места, защото е заложено в плана за действие и е било известно още в началото на септември.


"Никой не може да бъде сигурен как при него ще протече заболяването, никой не може да обещае на младите, че ще изкарат леко", каза Кожухарова и призова хората да отложат "дейностите, свързани с малко лукс" за следващите седмици.

Преболедувалите и ваксинирани деца няма да се тестват

Преболедувалите и ваксинирани деца, които имат документ за това, няма да се тестват, за да могат да посещават училище, каза днес министърът на образованието Николай Денков. Той уточни, че още днес ще се обяви поръчката за първите тестове. Както е известно, връщането на децата в училище, ще става с "филтър на входа" - проверка дали са заразени.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


Попитан, защо тестовете не са въведи в началото на учебната година той отговори: "Ако бяхме наложили тези тестове на 15 септември щеше да има бунтове, нямахме аргументи, нямаше висока заболеваемост. Сега имаме всички аргументи".


За момента ще се поръчат тестове, които да стигнат за един месец. Плановете са тестванията на децата да продължат докато мине вълната и заболеваемостта спадне до 100 на 100 хил. души. "Надявам се да отпаднат страховете за тестването на децата. Истерията е голяма и тя се експлоатира от политици и от хора, търсещи популярност", каза той.


За момента е решено тестовете да се правят в понеделник и четвъртък в първия час, като ще се извършват от учителите. Ако всичко върви по план, децата от 1 до 4 клас ще се върнат в клас следващата седмица, а останалите седмица по-късно.

Даниела Везиева: Мерките не са достатъчни, но такива са възможностите

Мерките за компенсация на бизнеса не са достатъчни, но това можем да си позволим. Те са въведени юни месец, а ние сме второ служебно правителство, което трябва да решава наследени проблеми, каза днес пред БНТ министърът на икономиката Даниела Везиева.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Цветелина Белутова, Капитал


Според нея има заделени достатъчно средства за подпомагане на туризма, а ресторантьорите няма основания за оплаквания, защото са работили цяло лято и продължават да работят. "Не приемам да се настройват професионални групи едни срещу други - ресторантьори срещу държавни служители например, посочи Везиева.
Тя изрази надежда, че в края на годината тежкият икономически период ще приключи.

Близо 6000 нови случаи и 243-ма починали

5863 са новозаразените с коронавирус, открити през последното денонощие, при направени 23 316 теста. Починалите са 243. Числата във вторник обичайно са по-високи, тъй като в тях попадат данни от уикенда. За сравнение - миналия вторник новите случаи бяха малко под 5000, а починалите 214. Броят новозаразени днес е най-големият от началото на четвъртата вълна на епидемията.
Броят на ваксинираните е малко над 15 хил.


Всички данни вижте тук


Опашка за антигенни тестове

© Велко Ангелов

Опашка за антигенни тестове


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (315)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Гневно

  Пълна управленска неадекватност, некомпетентност и безпомощност!
  ОСТАВКА, НЕЗАБАВНО!!!

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Като клиенти да сте усетили намаляването на ДДС на 9%? А да има празни кръчми или ресторанти, поне в София? Дори днес, вторник, навсякъде ще се пръска, но продължават да реват, лъжат с грамажите, осгуряват служителите на минималната заплата, ако случайно имат трудови договори, пуши се масово въпреки забраните, цените са 30% нагоре от 2019 и пак продължават да вият на умряло.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Пълна управленска неадекватност, некомпетентност и безпомощност!ОСТАВКА, НЕЗАБАВНО!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Хайде разкажи и ние да научим как се управлява компетентно криза при 20% васинирани

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Гневно

  До коментар [#3] от "Калина Попова":

  Хайде да си отговорите на екзистенциалният въпрос :"ЗАЩО ваксинираните са 20 %"????
  Или ЗАЩО кампанията за ваксиниране на така нареченото "правителство" е в ляво от нулата???

 5. 5 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Персонал по-трудно се намира и изисква по-високо заплащане (по-големи разходи), понеже не всеки иска да се ваксинира. При клиентите е същото (по-малко приходи). Много хора, ще останат без работа и виновни и компенсации няма да има, защото дори не сме били в локдаун… Сертификатите ще ви направят свободни и ще ви върнат нормалноста ;)

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#2] от "fpyyh":

  > продължават да реват, лъжат с грамажите, осгуряват служителите на минималната заплата, ако случайно имат трудови договори, пуши се масово въпреки забраните,

  На всички вече им е ясно че Мерките не са достатъчни.

  Трябва да се затегне режима!

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Като в Русия - подобряваме си негативните рекорди.
  В близките дни очакваме още рекорди, за да може да върнем учиниците в училище в разгара на пандемията.

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  > Или ЗАЩО кампанията за ваксиниране на така нареченото
  > "правителство" е в ляво от нулата???

  Не че нещо, ама и ДС/фракция ГЕРБ се справяше също толкова успешно колкото ДС/фракция БСП с мотивирането на хората да се борят срещу световната зараза.

  Произволен пример:

  "По-страхливите ще носят маска"

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/04/4074811_po-strahlivite_shte_nosiat_maska_i_oshte_ot_borisov_za/

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на fwc39649509
  fwc39649509
  Рейтинг: Неутрално

  "Преболедувалите и ваксинирани деца няма да се тестват"

  Тотален хаос и некомпетентност, примесени с отчаян предизборен ПР. Каква е главната цел на тестовете в училище тогава? Да засекат заразен за да го лекуват овреме или да го изолират от останалите да не ги зарази? Защото както е известно, ваксинирани и преболедували могат да пренасят вируса и да заразяват.
  Абсурдно е да се приравнява ваксина/преболедуване с тест. Или пускайте само тествани, или само ваксинирани. Или затваряйте всичко и не пускайте никой. Но училищата следва да са отворени, за сметка на заведения, кина, казина, фитнеси, молове и пр.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калина Попова":

  Ами затварят се всички места, където се събират много хора и мачовете.

 11. 11 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Ако действително бяха планирали подобна стъпка от началото на учебната година, тестовете щяха да са поръчани отдавна.
  Министърът нещо послъгва.

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Вчера една гербава съседка обясняваше, че няма да се ваксинира понеже не вярвала на Радев и Кацаров. На въпрос дали ако Боцко беше на власт щеше да го направи - отговори, че щяла да се ваксинира понеже му вярвала 🤦‍♂️.
  Допуснахме най-лошото - ковид кризата да се политизира.

 13. 13 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Понеже забелязвам, че мнозина не си ползват мозъците по предназначение ще обясня като за шестгодишни деца. В момента смъртността се е повишила навсякъде по света заради ковид. В сравнение с ЕС в България смъртността в момента е по-висока с около 20%. Когато отворим https://www.nsi.bg/bg обаче и се върнем в годините преди ковид виждаме, че смъртността в България в сравенение с ЕС е познайте колко? Да, точно така, същите проценти. Това че, абсолютните числа са се променили не променя съотношението. Де факто в България смъртността е по-висока по по-същите причини при които е била такава и преди ковид. Какви са те е работа на съответните институции.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  И свети Кирил Канадски няма да ни оправи, защото не разбираме от кладенчова вода.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#12] от "Големи яйца:)":

  Добро утро. Така е от 3 март миналата година.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калина Попова":Хайде да си отговорите на екзистенциалният въпрос :"ЗАЩО ваксинираните са 20 %"????Или ЗАЩО кампанията за ваксиниране на така нареченото "правителство" е в ляво от нулата???
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  А бихте ли ни припомнили, когато хората искаха да се ваксинират, къде бяха ваксините на Файзер. Някой май ги беше отказал... Ами кой напълно излишно спря ваксинацията с АЗ и наплаши хората? Да не говорим за платената антиваксър кампания в социалните мрежи, която, колко странно, започна точно тогава...

 17. 17 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пълно невежество е да не се прави разлика между антиваксър по-принцип и хора противници само и единствено на ковид ваксините.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  А ЧЕСТИТО! НОВ РЕКОРД НА СРЕДНОДНЕВНИЯ БРОЙ НА ЗАРАЗЕНИТЕ - 4244!
  Бихме пролетния рекорд /3669 от 24-30 март/ с 16%, а ланския /3387 от 13-19 ноември/ с 25%.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна бавно изкачване нагоре, което последните дни се ускорява.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204

  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847

  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421
  15-21.10 - 3654
  16-22.10 - 3852
  17-23.10 - 4065
  18-24.10 - 4118
  19-25.10 - 4244

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Броят на регистрираните починали от ковид е 114 души дневно. Понеже движението му изостава със седмица-две от двежението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Така че в скоро време можем да очакваме надхвърляне на ланския рекорд от 140 дневно /29.11-5.12.2020/ и тазпролетния от 125 дневно /30.3-5.4.2021/ и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68


  24-30.9 - 76
  25.9-1.10 - 78

  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105
  16-22.10 - 112
  17-23.10 - 115
  18-24.10 - 114
  19-25.10 - 118

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса последните дни пълзи нагоре . То все пак остава по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала.
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/
  12-22.10 - 1,29 /12-22.2020 - 1,54/
  13-23.10 - 1,30 /13-23.10.2020 - 1,52/
  14-24.10 - 1,27 /14-24.10.2020 - 1,48/
  15-25.10 - 1,26 /15-25.10л2020 - 1,41/

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Очакваме днес на обяд да бъдат съобщени данните за общия брой на смъртните случаи през 41-та седмица от 2021 година.
  Засега са съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 40-та седмица на годината /4-10 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 2974 - с 988 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1116 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1858 души. Увеличението е от 60%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава почти два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 675 души можем да очакваме и ново увеличение на свръсмъртността.
  За 65 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 45233 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.
  По обяд се очакват предварителните данни за следващата седмица, 4 до 10 октомври.
  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W40.png

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Досега са регистрирани за 40 седмици от 2021 година 104 146 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 12 седмици намалее до нивото на 2019 година от около 2 хиляди седмично /което изглежда почти невероятно/, 2021 година ще имаме над 128 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2500 умирания седмично ще имаме към 134 000 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за първите 40 седмици ще имаме над 135 000 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W40.png

 23. 23 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Той е на мнение, че със зеления сертификат скритата заболеваемост излязла наяве, заради многото тестове, които се правят."

  Дойдохме си на думата, трябват бройки че сме "лош" пример за ползата от ваксините!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 24. 24 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Намаляването на ДДС е кризисна мярка - тя се налага, за да се даде шанс на бизнеса да съществува (допълнителни разходи: отваряй,затваряй, маски,социална дистанция, допълнителна хигиена, сертификати, тестове), а не за да направи услугата по-достъпна за крайния потребител.
  Това, че десетте хипстърски кръчми в София са пълни
  във вторник не означава, че всички са цъфнали и вързали.
  Ако е такъв келепир 9% ДДС, напусни работа и си направи кръчма;) Да ама заведенията намаляват, а не се увеличават…

  Мнението на краен потребител, който не е ходил на кръчма от месеци.

  “Като клиенти да сте усетили намаляването на ДДС на 9%?”

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Sales of Pfizer drug for myocarditis treatment, Vyndamax, are up 77% in the US.

  *бурно ръкопляскане*

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Гневно

  Ако върната децата в училище другата седмица това ще събори окончателно здравната система и ще потопи държавата в скръб!!!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калина Попова":Хайде да си отговорите на екзистенциалният въпрос :"ЗАЩО ваксинираните са 20 %"????Или ЗАЩО кампанията за ваксиниране на така нареченото "правителство" е в ляво от нулата???
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Защото вождът ти поръча Пфайзер и Модерна само за вас, партийните му другари.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Това с което се бодат хората е препарат. Тази думе използвана дори от създателите му, защото не изпълнява критериите за ваксина, а именно тестови период между пет и десет години.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 33. 33 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Шкафчо бибитков продължава с антиваксърската сикампания. Оня ден излъга пред мисирките, че в момента се извършвала ваксинация с ваксини с изтекъл срок. Герб вече наистина са готови да се прекръстят в гроб в името на егото на пожарникаря.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на M
  M
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Зелен сертификат навсякъде! Приоритетно локдаун за неваксинираните над 50 години, докато се ваксинират (или поне до Великден) Да не се правят повече никакви компромиси и стъпки в обратна посока.

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Разстроено

  До коментар [#29] от "3biri":

  Вождове имат индианците и онези, които споделят Вашият хипотетичен модел на "мислене"...!!!
  Тъжна история!

 38. 38 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 997 Неутрално

  И да ваксинираме хората с антитела и хората, които са го прекарали въобще и ако щете дори бебетата, промяната в смъртността и хоспитализациите ще е точно НУЛЕВА, колкото и пяна да се лее от устите на тези, които сигурно се чувстват като "минали се" да се ваксинират и искат всеки друг да го направи, независимо дали това е правилно.

  Промяна ще има ЧАК КОГАТО се ваксинират хората в рисковите групи, които не са го прекарали до сега.

  И докато спираме първите да работят, ще расте и инфлацията.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Слушах вчера една майка, която нямало да разреши да тестват детето и, защото мислела, че не е редно.

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Гневно

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Този е просто и само поредният политически брокер!
  Очевидно до 14.11 около 12 % от сънародниците ни няма да успеят да осмислят това, а след около месец- след новите цени на тока и стоките от първа необходимост ще го осъзнаят и ще започнат да скърцат със зъби, но ще е късно....

 41. 41 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Като не се тестват ваксинираните и преболедувалите, в статистиката ще са 0% заразени от тях, освен ако няма тежки случаи

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Гневно

  До коментар [#16] от "courage.tcd":

  Конспиративните схеми на мислене определено по никакъв начин и в никаква степен няма да Ви помогнат да си отговорите на важните въпроси и да се ориентирате какво всъщност става!
  Кой колкото може!
  Жалка история!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#25] от "3biri":Определено имате много сериозен проблем!Моля, потърсете специализирана подкрепа!Тревожа се за Вас!!!
  —цитат от коментар 34 на selqnin


  Споделете! Явно сте ползвали такава! Как ви се отрази?

 45. 45 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  "Ограничения в придвижването на хората без сертификат е следващата стъпка, като ще има ограничения на излизането им от вкъщи" -->>> ??? Ама този нормален ли е?

  Как ще ограничава правата на едни за сметка на други и то при измислена "заплаха"? Процентите на ваксинирани в болниците и т.нар. "заболели" са сходни с този на населението. Кой и как ще убеди хората че има някаква полза да са опитни мишки?

  Радев да си стегне редиците и да ги накара тези да млъкнат, че май друг ще стане президент баш накрая (дано не е набедения професор). Осъзнайте се 80% от населението НЕ ЖЕЛАЕ да участва в експеримента Ви. Ако половината само гласуват против вас нямате никакъв шанс!

  Един Българин
 46. 46 Профил на pzo361076007
  pzo361076007
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Тези без серфитикат нали и без това не ходят по заведения и молове? Ще им забранят да излизат съвсем от вкъщи ли?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Нова първо започнаха с някакви "велики" разкрития с незаконно заснет репортаж от заведения и после пуснаха да говори тоя Златанов. Всички са много "умни" и се грижат за нас

 49. 49 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Ограничения в придвижването на хората без сертификат е следващата стъпка"

  Това ще се случи най-рано след изборите за президент. Радев ще гледа да го отложи, за да не си навреди на имиджа. Ще падне мрънкане как трябва да има редовно провителство, за да има кой да обере негативите от 6 месеца еднолично управление на Радев.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2830 Гневно

  Путинистите управляват България

  "Може да има локдаун за хората над 60 години без ваксина"

  https://www.pariteni.bg/novini/zdrave/mozhe-da-ima-lokdaun-za-horata-nad-60-godini-bez-vaksina-240578

 52. 52 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 453 Весело

  пълно осиране на къцаров!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Добро утро, вакснати на куче приятели.Гледайте сега какво става като се набодеш до козирката:https://www.euronews.com/2021/10/22/latvia-enters-a-new-lockdown-after-record-daily-covid-cases https://edition.cnn.com/2021/10/25/china/covid-update-intl-hnk/index.html https://www.expats.cz/czech-news/article/coronavirus-update-oct-21-2021 (маските пак са задължителни)https://www.reuters.com/world/europe/dutch-consider-new-coronavirus-curbs-infections-soar-2021-10-25/ https://www.independent.ie/world-news/europe/belgium-poised-for-return-of-covid-19-measures-as-virus-cases-surge-40984350.html https://www.theguardian.com/world/live/2021/oct/20/coronavirus-news-live-singapore-reports-highest-ever-covid-cases-uk-urged-to-enact-plan-b-or-risk-nhs-crisis - Тук има някои доста интересни новинки.Първо, набодените на кучета нидерландци, немци и британци защо са със забрана да влизат в Мароко? М?Второ, що в Полша се готвят нови мерки? Трето, Сингапур все още си чупят рекорди по смъртност. Ако не се бяха ваксинирали всички, щяха да умират по 1-2ма души на ден, както преди това. Четвърто, защо Белгия и Нидерландия ще връщат пак мерки, ваксината не даваше ли свобода?М?
  —цитат от коментар 30 на pacioglu


  Не мога да коментирам Полша и пр., но ме заинтригува споменаването на Сингапур по-горе, който познавам доста добре.

  От няколко седмици съм в България, и ми е пределно ясно, че каквото и да кажа, няма да го чуеш - имах много такива разговори с приятели от детинство тук и мога да кажа, че гледам със съжаление как страната през последните години се превърна в територия, населявана от функционално - и не само - неграмотни и суеверни индивиди, вярващи в знахари и врачки, червен конец и световни конспирации, в които едни лоши хора целят я да им откраднат децата (като че те, децата, не си бият шута от територията сами ори първа възможност де), или пък да им откраднат безценните продрани и посрани потури...

  Но да се върнем на Сингапур, който бил биел рекрдите си. Та Сингапур е едно островче от 40-на на 20-на км, с население от околко 5.5 млн жители. Т.е. почти колкото България, само че на около 100 пъти по-малко пространство.

  До тук обаче са сходните неща. Разликите са драматични обаче:
  - към вчера общия брой починали от Ковид от началото на пандемията е 329 (т.е. почти толкова, колкото починаха у нас за едно денонощие.)
  - нивото на ваксинация е над 90%
  - има сериозни мерки за хигиена и спазване на дистанция (които строго се спазват)
  - новите случаи дневно са около 3-4 хил, от които над 98% са без симптоми (ваксините работят)
  - от починалите (14 вчера), над 95-98% са неваксинирани, хора над 60 години, с тежки странични усложнения.

  В нета има предостатъчно официална информация с подрбни детайли, които е добре да се прочетатпреди да се пишат небивалици.

 55. 55 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2830 Гневно

  По примера на Путин

  "ако се наложи, най-вероятно да се въведе частичен локдаун за хората, които не са ваксинирани, каза Златанов.

  По пример на руския вариант, където хора над 60 г., които не са ваксинирани, не могат да излизат от домовете си.

  Това е по-удобен вариант, отколкото да има пълен локдаун, убеден е зам. министърът."

 56. 56 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  " разпространение на COVID-19 в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021"
  Кратко и ясно. Дано Калинчото здравен министър го прочете и се замисли малко.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 57. 57 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Той допълни, че при лавинообразно нарастване на случаите и запълване на леглата, ще се мине към частично или пълно затваряне. "Частичният локдаун ще е за неваксинираните и хората без "зелен сертификат", които са в риск, като ще има ограничения на излизането им от вкъщи", каза зам-министърът.
  —цитат от коментар 47 на stenlyaka


  Зам.-министърът сигурно не знае, че ваксинираните също разнасят ЗАРАЗАТА насам натам?

  ДБ: Време е да спечелим България
 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Зелен сертификат навсякъде! Приоритетно локдаун за неваксинираните над 50 години, докато се ваксинират (или поне до Великден) Да не се правят повече никакви компромиси и стъпки в обратна посока.
  —цитат от коментар 36 на M


  С известно задоволство ще кажа, че малко по малко ще се стигне до там - така че както в старата приказка, умният българин хем ще изде торбата със сол, хем ще изяде тоягите по гърбината, и накрая ще се ваксинира. Ако не - ще си стои в къщи, и няма да може да иде дори до Македния...

 59. 59 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 609 Неутрално

  243:0 за антиваксърите. Безапелационно първо място в света по смъртност (и преди и сега)...
  Защо ли?
  Защото (за голямо съжаление) сме безпросветна нация, управлявана от некадърници, които предпочитат политическата си кариера пред живота на хората.
  Нация, обречена на ускорено изчезване...

 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Хайде разкажи и ние да научим как се управлява компетентно криза при 20% васинирани
  —цитат от коментар 3 на Калина Попова


  Много лесно се управлява кризата.
  1. Осигуряват се ваксини за желаещите
  2. Свалят се всички мерки.
  Максимум за три месеца кризата е приключила.

 61. 61 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  Зеленият сертификат ни прави свободни?

  ДБ: Време е да спечелим България
 62. 62 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#16] от "courage.tcd":Конспиративните схеми на мислене определено по никакъв начин и в никаква степен няма да Ви помогнат да си отговорите на важните въпроси и да се ориентирате какво всъщност става!Кой колкото може!Жалка история!
  —цитат от коментар 42 на selqnin


  Кое е конспиративно - че Баце реши да се прави на селски тарикат с поръчките на ваксини, или че спряха ваксинацията с Астрата?

 63. 63 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Много лесно се управлява кризата.
  1. Осигуряват се ваксини за желаещите
  2. Свалят се всички мерки.
  Максимум за три месеца кризата е приключила.
  —цитат от коментар 60 на atmanpg


  Че не беше ли това положението до преди седмица? И до какво доведе?

 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#17] от "Разобличител":

  Не. Това са си платени писаници. На принципа "Аз да кажа, че сестра ти е ку.ва пък ти доказвай, че нямаш сестра".

 65. 65 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Проф. Кантарджиев: плашещи факти трябва да притъпят бодряческия тон
  *****************************************************

  Един-единствен факт може да притъпи бодряческия тон на българските безсмъртни. В ковид-отделенията няма нито един бодряк. Именно това вкарва нещата в нормалното русло.

  Мараба, С-ДС доносници!
 66. 66 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  Не мога да разбера загрижеността на политиците за здравето на пенсионерите? Над 80 годишните само 2% били ваксинирани!

  Явно те искат да стигнат до 90 години, затова не искат да се ваксинират!

  ДБ: Време е да спечелим България
 67. 67 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Неутрално

  "Работата" е изпусната от самото начало, защото се ПОЛИТИЗИРА и поради тази причина, хората , които и без това отдавна нямат доверие на политическата ни система,информирайки се достъпни източници,разбираемо отказват да се ваксинират.Ако,изобщо някой от управляващите е слушал въпросите,които се задават от простосмъртните,щяха да разберат,че ПОЛИТИЗИРАНЕТО на чисто здравословен въпрос ,при каквито и еквилибристики да се предприемат,резултатите ще са отрицателни.Разбира се,тук у нас следва да се отчитат и други фактори като "силата"на властта и търпението на питащите все още.Мъка.

 68. 68 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Зам.-министърът сигурно не знае, че ваксинираните също разнасят ЗАРАЗАТА насам натам?
  —цитат от коментар 57 на Полковник Паликъщов


  Има вече достатъчно научна информация, показваща, че ваксинираните пренасят вируса значително по-кратко време (1-2 дни), или около една трета по-кратко от неваксинираните.

  Също така има знчение дали ще "предаде" вируса на васкиниран или не-ваксиниран, където рискът от усложнения е значително по-висок.

 69. 69 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#24] от "dwr30648311":

  По витошка са само алибеговския клас заведения като рафита, джанъми и подобни, в които няма нужда да влизам, за да видя колко са пълни, стига само да мина по улицата. И се отварят нови, дори по време на пандемията, италианецът със сандвичите на Ангел Кънчев отвори пицария срещу предишното си място, пала се разширява, тези от немските наденици отвориха още две на Славейков, да Нино също втора локация, на Оборище също има нови като кръчмата нещо си, а в старите се опитай да намериш място, ако нямаш резервация. Кой е затворил? Мотто просто се превърна изцяло в Спагети, те така или иначе са си заедно. Май Багри само затвори, но то беше преди ковида. Андре Токев колко ресторанта направи, старите класики като Орлите и Архитектите също се пръскат.
  А за другото - сигурно и бакшиш трябва да стана, ако искам да се возя в чиста и несмърдяща кола, и хотелиер, и готвач, и доставчик, и магазинер…то край няма.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 70. 70 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ако върната децата в училище другата седмица това ще събори окончателно здравната система и ще потопи държавата в скръб!!!
  —цитат от коментар 27 на selqnin


  Да, целта е да изкарат много позитивни случаи, да стресират още повече хората, да кажат че и децата са много болни и накрая да предложат решението - експериментални "ваксини" и за децата. Този план спуснат отвън и марионетките го изпълняват.

 71. 71 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Проф. Кантарджиев

  изчегъртания

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Ето данни за одобрените ваксини и информация за страничните ефекти.
  Ако разбирате английски... Защото никой не си е направил труда да преведе на български език тази информация! И си представям как биха я превели нашите манипулативни медии(по-добре не).
  https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised #authorised-covid-19-vaccines-section
  И ето пример за новини относно страничните ефекти - публикуват ги редовно:
  https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty #safety-updates-section
  Или поне аз не намирам.
  Защо се чудите, че хората са скептични към ваксините, щом няма прозрачност?

  Преведете, публикувайте онлайн съдържанието на сайта - и тогава ще видите колко по-различно ще е! Тогава вече ще говорим за информирано съгласие.

 74. 74 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Много лесно се управлява кризата.
  1. Осигуряват се ваксини за желаещите
  2. Свалят се всички мерки.
  Максимум за три месеца кризата е приключила.
  —цитат от коментар 60 на atmanpg


  Има още доста... трябва просвета! Ясни и точни инструкции кога да пиеш витамини, препарати за сваляне на температурата, кога да се обадиш на лекаря, кога да се обадиш в Бърза помощ. В момента е пълен хаос и в болниците и сред болните.

 75. 75 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Шкафчо бибитков продължава с антиваксърската сикампания. Оня ден излъга пред мисирките, че в момента се извършвала ваксинация с ваксини с изтекъл срок. Герб вече наистина са готови да се прекръстят в гроб в името на егото на пожарникаря.
  —цитат от коментар 33 на 3biri


  Ваксините са удължени с писмо, никой не е тествал мостри и какво е въздействието им. Всичко е пари и политика, но вие си ги слагайте. Ваксината ще ви направи свободни в Новия Световен Ред - комунизъм.

 76. 76 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Така е, Кантарджиев, трябва да плашим хората от сутринта до късен час колко е страшно всичко.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 77. 77 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  България мина относително успешно през трите вълни на пандемията с възможно най-леки мерки. Локдауните на Румен Радев дори не бяха сънувани. Сега тоя ще ни затапва с пълни локдауни и пр. Защото си бърка в носа 7-8 месеца и чегърташе. Какви пандемии, какви пет лева, като се ковеше втория мандат.

 78. 78 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3005 Любопитно

  До коментар [#72] от "Боян Таксиров":

  Поздрави от Питър Бота! Истински политик и управник, вечна му памет.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 79. 79 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  България мина относително успешно през трите вълни на пандемията с възможно най-леки мерки. Локдауните на Румен Радев дори не бяха сънувани. Сега тоя ще ни затапва с пълни локдауни и пр. Защото си бърка в носа 7-8 месеца и чегърташе. Какви пандемии, какви пет лева, като се ковеше втория мандат.
  —цитат от коментар 77 на nik_77.


  Странни разбирания за "успешност" - щото и във 2-та, 3-тата - и сега в 4-тата - винаги бяхме на челните места по смъртност...

 80. 80 Профил на constantinn
  constantinn
  Рейтинг: 108 Любопитно

  За съжаление ситуацията в България започна да наподобява на тази във Великобритания, където се правят по над 1 милион теста на ден и това държи бройката на заразените постоянно висока. Това е порочен кръг, от който няма излизане... Разликата е, че смъртните случаи са несъпоставими в двете държави,вследствие на високият процент ваксинирани във Великобритания.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3005 Любопитно

  Съседните нам държави съвсем скоро ще въведат изискването за влизане със сертификат, а при отрицателен ПЦР една седмица карантина. Практика навлизаща в страните от ЕС.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 84. 84 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Уж ваксинирането е право на личен избор, а министърът в прав текст каза, че който няма зелен сертификат няма да може да излиза от вкъщи?!?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Е сега с тая разрастваща се истерия за боцкане разпространението на вируса ще скочи доста.

 88. 88 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Уж ваксинирането е право на личен избор, а министърът в прав текст каза, че който няма зелен сертификат няма да може да излиза от вкъщи?!?
  —цитат от коментар 84 на Дончо


  Упражняването на личен избор би трябвало да бъде следвано от някакви последствия - както е личен избор когато не си сложиш колана когато шофираш, да си платиш глобата, така и когато не се ваксиниран - и си заплаха и за себе си, и за околните - трябва да си готов да стоиш в къщи.

  Просто е

 89. 89 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Всички учители със зелен сертификат, ще могат да работят, като всяка сутрин правят тестове на входа. Миналата година се мереше само температурата, така напредваме. Директорите са същите и изпълняват

 90. 90 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Искам да питам президента : Би ли се качил на самолет с пилот без нито един час във въздуха и с отнети права ? И какъв ще бъде резултата ? А защо назначи министър без нито един час лекарска практика и с отнети лекарски права? И трудно ли е да се предвиди резултата ? Кой ни управлява ? Кой ?

 91. 91 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#88] от "xhi13317223":

  Т.е. когато си ваксиниран не можеш да се заразиш и/или да празпространяваш болеста ако се движиш свободно и не си заплаха за никого. Ясно мерси.

 92. 92 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Уж ваксинирането е право на личен избор, а министърът в прав текст каза, че който няма зелен сертификат няма да може да излиза от вкъщи?!?
  —цитат от коментар 84 на Дончо


  Къде има противоречие тука? Да, свободен си да се ваксинираш. Но без сертификат трябва да си стоиш в къщи.

 93. 93 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#88:"xhi13317223"][/quote]

  А когато си сложиш ваксина и се осакатиш и не можеш да се грижиш за семейството си и останеш без доходи, кой носи ОТГОВОРНОСТ?!
  Или пък докато шофираш получиш инфаркт, следствие на експерименталната генна терапия и убиеш други хора на пътя, кой носи ОТГОВОРНОСТ?!
  Или когато си с ваксина и заразиш близките си!? Кой е отговорен?

 94. 94 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#88] от "xhi13317223":Т.е. когато си ваксиниран не можеш да се заразиш и/или да празпространяваш болеста ако се движиш свободно и не си заплаха за никого. Ясно мерси.
  —цитат от коментар 91 на Дончо


  Можеш да се заразиш разбира се, но вероятността да се наложи да те интубират в интензивното е драстично по-малка. Като в примера с колана в автомобилите - въпреки че нямаш 100% гаранция за оцеляване при катастрофа, вероятността за това е по-висока ако си го препасал. Не е ли така?

 95. 95 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#88:"xhi13317223"]
  —цитат от коментар 93 на old school
  А когато си сложиш ваксина и се осакатиш и не можеш да се грижиш за семейството си и останеш без доходи, кой носи ОТГОВОРНОСТ?! Или пък докато шофираш получиш инфаркт, следствие на експерименталната генна терапия и убиеш други хора на пътя, кой носи ОТГОВОРНОСТ?!Или когато си с ваксина и заразиш близките си!? Кой е отговорен?[/quote]

  Би ли дал една подробна статистика на осакатените от васкините - вече имаме около 1 милиард васкинирани, така че би трябвало да имаш предостатъчно данни?

 96. 96 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 108 Неутрално

  " разпространение на COVID-19 в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021"Кратко и ясно. Дано Калинчото здравен министър го прочете и се замисли малко.
  —цитат от коментар 56 на kvasimodo


  Небивали, небивали...колко да са небивали?

  31 Март 2021: Тестове - 20 455, от тях положителни - 5 176. Процент - 25,3 %.
  Дали ако тогава тестовете бяха 51 хил, нямаше да са положителните над 6-7 хил.?

  В момента процента е 11,3 %., повече от 2 пъти по-малък.
  А на 17 Ноември е бил близо 45%. При забележете - 7934 теста.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Делят ни на ваксинирани и неваксинирани, а не на болни и здрави.

  [email protected]
 99. 99 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  На практика по отношение на разпространението на вируса няма никакво значение дали си ваксиниран или не си. Ако ще се предприема пълно затваряне, то трябва да е за всички, иначе полза никаква.

  [email protected]
 100. 100 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  След като вече безспорно се доказа, че ваксинираните пренасят заразата и боледуват, тогава на какво основание те ще ходят да разнасят вируса, а здрави неваксинирани хора ще бъдат изолирани и лишени от правото си на труд и социален живот? На практика по отношение на разпространението на вируса няма никакво значение дали си ваксиниран или не си.

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK