На живо

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
Протестът по-рано днес на туроператори, които настояха за спешна помощ от държавата, за да не фалират, доведе до среща с министъра на туризма Стела Балтова. На нея двете страни са се договорили възможно най-бързо да започне изплащането на предвидените за сектора суми.


От министерството уточняват, че от предвидените 70 млн. лева за бранша само за 30 млн. има конкретно посочена схема как да бъдат разходвани. От останалите 40 млн. министерството е подготвило конкретна схема за 6 млн. лева, предназначена само за туроператори. Парите ще се използват за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

Здравното министерството обяви списък от 162 лечебни заведения в цялата страна с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на безплатни бързи антигенни тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.


Целият списък с лечебните заведения, които ще правят безплатни антигенни тестове вижте в прикачения файл.


Започва ремонт на COVID отделенията в 15 болници

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Надежда Чипева, Капитал


В период на значително нарастване на случаите на заразени с коронавирус, както и на починали, здравното министерство реши да ремонтира COVID отделенията в 15 болници. Средствата по проекта се предоставят на лечебните заведения по процедура "Мерки за справяне с пандемията", която се реализира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с министерството са:


1. МБАЛ –Поморие ЕООД, гр. Поморие;
2. МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" ЕООД, гр. Свищов;
3. МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" ЕООД, гр. Момчилград;
4. МБАЛ "Ботевград" ЕООД, гр. Ботевград
5. МБАЛ" Елин Пелин ЕООД, гр. Елин Пелин;
6. МБАЛ- Своге ЕООД, гр. Своге;
7. МБАЛ –Левски ЕООД, гр. Левски;
8. МБАЛ – Никопол ЕООД, гр. Никопол;
9. МБАЛ "Света Екатерина" ЕООД, гр. Димитровград;
10. МБАЛ – Бала Слатина ЕООД, гр. Бяла Слатина;
11. МБАЛ-Първомай ЕООД, гр. Първомай;
12. СБАЛПФЗ – Стара Загора ЕООД, гр. Стара Загора;
13. МБАЛ – Троян ЕООД, гр. Троян
14. МБАЛ – Павликени ЕООД, гр. Павликени;
15. МБАЛ – Червен бряг ЕООД, гр. Червен Бряг.


В лечебните заведения ще се извършат строително-монтажни дейности и ще бъдат доставени машини и съоръжения, нуждата от които е идентифицирана от самите болници и одобрена от експерти в Министерството на здравеопазването. С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други. Министерството на здравеопазването ще предостави още и пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване.

Всички дела в Софийския градски съд, насрочени от 27 октомври до 5 ноември 2021 г., ще бъдат отсрочени за следващи дати. Това се посочва в заповед на председателя на СГС Алексей Трифонов, а причината за отлагане на делата е големия брой заразени с COVID-19.


Според заповедта на Трифонов, за всички дела, които са насрочени за разглеждане в следващите 10 дни, трябва да бъдат определени нови дати, възможно най-близки до първоначално определените. Освен това със заповедта се ограничава достъпът на адвокати, вещи лица и граждани до служба "Съдебно деловодство – Адвокатска стая", а справки в деловодствата ще се правят само по телефона. Преди няколко дни промени в графика за разглеждане на делата бяха въведени и в Софийския районен съд.

Президентът: Усилията на институциите са никой да не се затваря изобщо

"Усилията на институциите са никой да не се затваря изобщо. Но това зависи от отговорността на всички нас, всеки избира, дали да се ваксинира, дали да се изследва", това каза днес президентът Румен Радев, след посещение в центъра на Спешната помощ в София.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


Според него правителството се справя добре, като има ясен план, който следва, за да избегне пълно затваряне, което би донесло огромни щети.


По-рано днес заместник-здравният министър Александър Златанов, каза, че ако сегашните мерки не сработят, следващата стъпка са ограничения в придвижването на хората без "зелен сертификат".

Болничните сдружения подкрепят новите мерки

Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) подкрепят новите противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. Това става ясно от декларация на болничните сдружения, изпратена до д-р Стойчо Кацаров. В нея те изразяват и одобрението си от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ да се представя здравен сертификат.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Цветелина Белутова


Представителите на болниците подчертават, че в настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 здравната система и болниците, в които се лекуват тези пациенти и хора с различни заболявания, но също нуждаещи се от своевременна болнична помощ, са изправени пред поредното изпитание. В декларацията се отбелязва още, че е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме и да се съобрази с новите мерки, които, от медицинска и от гледна точка на развитието на пандемията в България към момента, са правилни.

Лекарският съюз спори със здравното министерство за изписването на безплатни COVID лекарства

Българският лекарски съюз (БЛС) оспорва твърдението на Министерството на здравеопазването, че личните лекари могат да издават рецепти за лекарства за домашно лечение на COVID-19, които се плащат от държавата.


Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Велко Ангелов


Възможността за получаване на безплатни лекарства за домашно лечение бе въведена в края на септември, но само за т. нар. COVID зони в диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники). Здравните власти твърдят сега, че вече и общопрактикуващите медици могат да ги изписват.
В съобщение до медиите лекарският съюз твърди, че това е невярно, защото не били водени необходимите разговори между съсловната организация и надзорния съвет на Здравната каса.
"Обръщаме се към всички пациенти: моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари. Те нямат възможност да Ви предпишат безплатна терапия", се твърди в съобщението на лекарския съюз.

Национален протест срещу мерките е насрочен за четвъртък

Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Георги Кожухаров


Държавата не чува обединения български бизнес и изпразни търговските обекти! Отговорът е протест, това обявиха организаторите от няколко бранша. Той ще премине под наслов "Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!", като началото е в 15 часа в четвъртък.


Протестът се организира от Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.


В София сборния пункт е "Орлов мост", във Варна хората се събират пред сградата на общината, в Пловдив на кръстовището на "Чифте баня", а в Бургас пред сградата на РЗИ.


Считаме, че сегашната система за прилагане на "зелените" сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава, казва организаторите.
Те посочват, че въпреки осигурения, отговарящ на изискванията персонал, всички обекти, попаднали под ударите на заповедта са празни.


Безплатни тестове, каквито бяха обещани, макар и на цената от 10 лв., няма. Тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема. В държавната и общинска не се изисква "зелен сертификат". Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила не получихме, обобщават недоволните.

Областите в тъмночервената COVID зона, където новите заразени са над 500 души на 100 хил. население за период от 14 дни, са се увеличили почти двойно за седмица. Ако до миналата неделя са били 10, към 24 октомври вече са 18. Това сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса.


Карта на епидемията в България вижте тук

Туроператори искат спешно финансиране от държавата

Туроператорите излязоха на протест пред министерството на туризма, заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им. Те искат предвидените в бюджета над 41 милиона лева да бъдат отпуснати спешно от правителството.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Велко Ангелов


Днес пред БНТ министърът на икономиката Даниела Везиева каза, че пари за подпомагане на целия туристически бранш има, като от компетенциите на министерството на туризма е да ги разпредели.

Директор на театър: Хората се редят на опашка, за да връщат билети

"Имаме около 45% върнати билети заради зелените сертификати. След като ситуацията се изпусна от контрол, сега се действа панически. В новите мерки няма никаква логика, това е политическа грешка. Всеки директор на театър се справя със собственото си пространство, както може", това каза по "Нова телевизия" директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


По думите му още в края на деня, в който беше съобщено за въвеждането на новите ограничения, са се образували опашки за връщане на билети и те продължават и в момента. Според Сърменов е ясно, че цялата държава ще блокира, защото има нисък процент на имунизация и е трябвало мерките да се затегнат преди месеци.

Хелзинкският комитет обжалва текстове от заповедта с новите ограничения

Българският хелзинкски комитет е поредната организация, която внесе в съда жалба срещу няколко точки от заповедта на Министерството на здравеопазването, с която се въвеждат действащите в момента мерки за контрол на разпространението на COVID-19. Жалбата претендира, че в нея има неравно третиране на децата, се казва в съобщение от БХК.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Георги Кожухаров


"По силата на обжалваните разпоредби се въвеждат ограничителни мерки, непропорционално засягащи децата, без да се допускат изключения от тези мерки при наличие на зелен сертификат, каквото изключение се предвижда по отношение на възрастните лицa", пише в жалбата. Днес здравният министър обяви, че деца, които са преболедували COVID-19 или са ваксинирани няма да бъда подлагани на тестуване.


БХК застъпва тезата, че ако епидемичната обстановка налага ограничения, те трябва да засегнат първо и преимуществено възрастните, и едва в краен случай на пълна неизбежност да бъдат затваряни както училищата, така и извънкласните дейности за деца, осигурявани от други образователни инициативи.

Проф. Кантарджиев: плашещите факти трябва да притъпят бодряческия тон

"Епидемичното разпространение на COVID-19 в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", каза днес пред БНР бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега консултант към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


Той посочи, че при 25 хиляди случая на заразени за седмица през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на миналата, в момента на седмична база случаите са 27 хиляди. За Кантарджиев е плашеща и голямата смъртност. "През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече. Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни", отбеляза експертът.


Според него тези плашещи факти би трябва малко да притъпят бодряческия тон на Министерството на здравеопазването. За Кантарджиев със закъснялото въвеждане на зелените сертификати сега, се увеличава и рискът от заразяването по време на чакането за ваксиниране и тествани.

Ограничения в придвижването на хората без сертификат е следващата стъпка

Нямаме намерение да се откажем от мерките, защото смятаме, че адекватно и в точния момент се въведоха. Следващата стъпка е локдаун, каза днес пред "Нова телевизия" заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Георги Кожухаров


Той допълни, че при лавинообразно нарастване на случаите и запълване на леглата, ще се мине към частично или пълно затваряне. "Частичният локдаун ще е за неваксинираните и хората без "зелен сертификат", които са в риск, като ще има ограничения на излизането им от вкъщи", каза зам-министърът.


Златанов каза, че се обсъждат срокове, които да се дадат на работещите в държавната администрация, за да си осигурят зелен сертификат. Той изрази личното си мнение, че той трябва да е задължителен и за бъдещите депутати.


Зам-министърът е на мнение, че със зеления сертификат скритата заболеваемост е излязла наяве, заради многото тестове, които се правят. Златанов посочи, че само вчера са направени над 300 проверки на спазването на мерките, като санкциите са повече от 30.


Той подчерта, че няма никаква "далевера" с тестовете за децата, каквито информации вече има. "Комисия от над 15 експерти, отвсякъде, която да прецени какво да се купи. Как да се договорят те? Базовото е, че ще се търси най-добра цена и най-бърз срок на доставка. Аз мисля, че една фирма няма да може да се справи и доставките ще са от 3-4 фирми", каза зам.-министър Златанов.

Тестът на учениците се отчита за 12 минути

Дванайсет минути са необходими, за да се отчете резултатът от тестовете за наличие на коронавирус, които ще се прилагат в училище. Това съобщи съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред Би Ти Ви. Тя отбеляза, че би било добре и родители да се включат при обработката на тестовете в училищата и увери, че здравното министерство е готово да организира обучения за всички ангажирани. За децата времето е 2-3 минути и не е стресиращо, увери Кожухарова като поясни, че става дума само за отделяне на слюнка.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Велко Ангелов


Кожухарова каза, че България повтаря нивата от предишната вълна на коронавируса като различното сега спрямо март е, че много повече са носителите във възрастта от 0 до 19 г. Според съветничката на Стойчо Кацаров за обществото не би трябвало да е изненада въвеждането на изискването за здравни сертификати при посещение на различни обществени места, защото е заложено в плана за действие и е било известно още в началото на септември.


"Никой не може да бъде сигурен как при него ще протече заболяването, никой не може да обещае на младите, че ще изкарат леко", каза Кожухарова и призова хората да отложат "дейностите, свързани с малко лукс" за следващите седмици.

Преболедувалите и ваксинирани деца няма да се тестват

Преболедувалите и ваксинирани деца, които имат документ за това, няма да се тестват, за да могат да посещават училище, каза днес министърът на образованието Николай Денков. Той уточни, че още днес ще се обяви поръчката за първите тестове. Както е известно, връщането на децата в училище, ще става с "филтър на входа" - проверка дали са заразени.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Юлия Лазарова


Попитан, защо тестовете не са въведи в началото на учебната година той отговори: "Ако бяхме наложили тези тестове на 15 септември щеше да има бунтове, нямахме аргументи, нямаше висока заболеваемост. Сега имаме всички аргументи".


За момента ще се поръчат тестове, които да стигнат за един месец. Плановете са тестванията на децата да продължат докато мине вълната и заболеваемостта спадне до 100 на 100 хил. души. "Надявам се да отпаднат страховете за тестването на децата. Истерията е голяма и тя се експлоатира от политици и от хора, търсещи популярност", каза той.


За момента е решено тестовете да се правят в понеделник и четвъртък в първия час, като ще се извършват от учителите. Ако всичко върви по план, децата от 1 до 4 клас ще се върнат в клас следващата седмица, а останалите седмица по-късно.

Даниела Везиева: Мерките не са достатъчни, но такива са възможностите

Мерките за компенсация на бизнеса не са достатъчни, но това можем да си позволим. Те са въведени юни месец, а ние сме второ служебно правителство, което трябва да решава наследени проблеми, каза днес пред БНТ министърът на икономиката Даниела Везиева.
Коронавирусът в България: В 162 лечебни заведения и лаборатории ще се правят безплатни антигенни тестове

© Цветелина Белутова, Капитал


Според нея има заделени достатъчно средства за подпомагане на туризма, а ресторантьорите няма основания за оплаквания, защото са работили цяло лято и продължават да работят. "Не приемам да се настройват професионални групи едни срещу други - ресторантьори срещу държавни служители например, посочи Везиева.
Тя изрази надежда, че в края на годината тежкият икономически период ще приключи.

Близо 6000 нови случаи и 243-ма починали

5863 са новозаразените с коронавирус, открити през последното денонощие, при направени 23 316 теста. Починалите са 243. Числата във вторник обичайно са по-високи, тъй като в тях попадат данни от уикенда. За сравнение - миналия вторник новите случаи бяха малко под 5000, а починалите 214. Броят новозаразени днес е най-големият от началото на четвъртата вълна на епидемията.
Броят на ваксинираните е малко над 15 хил.


Всички данни вижте тук


Опашка за антигенни тестове

© Велко Ангелов

Опашка за антигенни тестове


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK