Две трети от областите в страната са в най-тревожната COVID зона

Две трети от областите в страната са в най-тревожната COVID зона

© Юлия ЛазароваДве трети от областите в страната (18 от общо 28) са в т.нар. тъмночервена COVID зона, където заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. население за 14 дни. Сравнение с данните от миналата седмица сочи, че за този период областите в тъмночервената зона почти са се удвоили - от 10 на 18.


В четири района пък заболеваемостта е двойно над заложения от здравните власти максимален цветови праг от 500 души на 100 хил. население. Става дума за областите Перник (1104 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици), Монтана (1095 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици), София (1046) и Видин (1008).


Това сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (24 октомври).

НЦЗПБ вече публикува всекидневни данни и за средната заболеваемост в страната. Към 26 октомври тя е 737 души на 100 хил. население за период от 14 дни. Ако правителството следваше изработения от одобрения от него план, то следваше в страната вече да са валидни най-строгите възможни ограничения, включващи дори забрана за работа на малките търговски обекти за стоки и услуги, които не са от първа необходимост, както и забрани за домашни събирания, забрани за културни и спортни събития, забрани за работа на заведенията (с изключение на доставки), затворени детски градини и училища.


Засега правителството не смята да въвежда дори подобие на такива ограничения. Вместо това ще бъде направен опит, вероятно още от следващата седмица, за връщане на най-малките ученици към присъствено обучение в общините с най-висока заболеваемост. С промени в правилата за сертификатите за COVID-19 здравните власти разшириха кръга от хора, които могат да се възползват от възможностите за достъп до публични места. Тези процеси се осъществяват на фона на пожелания и заявки за по-строг контрол, който отсега изглежда с предизвестен неуспех.


"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти. Новините в реално време четете тук.


За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK