"Демонстрация на бездушие": Медийният регулатор осъди сайтове, публикували клип със смърт

Снимката е илюстративна

© Цветелина Николаева

Снимката е илюстративнаОткрита демонстрация на бездушие" - така Съветът за електронни медии (СЕМ) определя публикуването от страна на различни медии на клип, показващ кадри от смъртта на младия фолк изпълнител Денис Теофиков.


Видеото, за първи път публикувано в социалната мрежа TikTok, беше разпространено в "24 часа", както и в редица таблоидни сайтове ("Блиц", ПИК) в следобедните часове на 25 октомври.


"Смущаващо е бруталното погазване на хуманността и етичните норми в журналистиката, както и откритата демонстрация на бездушие към паметта му и страданието на близките. Вследствие на разширените си правомощия СЕМ реагира веднага на подаден сигнал за неподходящо съдържание в платформите за споделяне на видеоклипове (VSP) YouTube, Facebook, Twitter, TikTok. Експертите на съвета докладват публикуваното от потребителите съдържание и клиповете се премахват своевременно", пишат от медийния регулатор.
От там осъждат остро разпространението на кадри от смъртта на младото момче. "Съветът сезира и компетентния орган в държавата, под чиято юрисдикция са платформите (ГДБОП - бел. ред.). За доставчиците на видео по поръчка (VoD), вписани в Публичния регистър на СЕМ, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия", пишат още от регулатора.


Почти веднага след появата на клипа, на 25 октомври реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), които нарекоха публикуването на клипа "чудовищно към близките". Малко след тяхната позиция видеото беше свалено от сайта на "24 часа".


Комисията за журналистическа етика (КЕЖ) също разпространи позиция, "в която призовава медиите, които разпространяват клип, снимки или детайлни описания, свързани с трагичната смърт на изпълнителя Денис Теофиков, незабавно да отстранят материалите, публикувани в нарушение на етичните правила за отразяване на самоубийства и за защита на личния живот. Да не поставяме търговските интереси над съпричастието в една човешка трагедия". За смъртта на момчето беше съобщено на 24 октомври от телевизия "Планета", като в информацията не се съобщаваха детайли за това как е починало. Официална информация от МВР няма. В следващия ден в определени медии започна да се появяват детайли, които не се базираха на никакви факти. Впоследствие сайтове се позоваха на съобщение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), твърдейки, че полицията представя подробности за смъртта на Денис Теофиков, в което се твърди, че няма данни за насилствена смърт. Това съобщение не може да бъде открито нито на сайта на СДВР, нито на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK