Иво Тодоров, кандидат за директор на БНР: Няма нужда от революция, а от стратегия

Иво Тодоров се явява за трети път в конкурса за БНР. Обяви, че това ще е последният му път

© Надежда Чипева

Иво Тодоров се явява за трети път в конкурса за БНР. Обяви, че това ще е последният му пътПрограмите на Българското национално радио (БНР) могат да бъдат и телевизия, детската част на сайта на радиото може да бъде достъпна чрез отделно приложение, да се внимава за автоцензурата сред журналистите, екипите да работят в спокойна атмосфера.


Това бяха част от акцентите в изслушването на кандидата за директор на БНР Иво Тодоров, който се явява за трети път в конкурса и обяви, че това ще е последният път, за да не се превърне "във вечната Амбър". "Моята детска мечта беше да съм журналист и тя се случи. Не е била да съм генерален директор, защото никой не е по­голям от БНР", каза кандидатът.


"Преживял съм много неща. Бил съм криминално-съдебен репортер, когато имаше много убийства по улиците на София, бил съм заплашван от ръководител на организирана престъпна група, бил съм репортер в Либия, летял съм с военен хеликоптер над Нагорни Карабах. Не съм смел, но всичко, което съм преживял, ме е научило да бъда професионалист", заяви Тодоров.
Според него в БНР не трябва да има революция. "Аз не съм дошъл тук да обърна масата с краката нагоре, а да стъпя на опита на другите. Важно е да има дългосрочна стратегия, за да бъде обществото ни по­-информирано, а БНР е проверената институция, която тиражира само достоверна информация", смята още Тодоров.


Неговото изслушване продължи най-дълго от това на останалите двама участници в надпреварата - изпълняващият длъжност Милен Митев и Митко Димитров. Какви бяха акцентите от техните концепции - тук и тук.


Тодоров заяви, че познава всички директори на регионални програми, както и тези в София. За него приоритет е хората да работят в спокойна обстановка. От изслушването му се разбра, че той ще се опита максимално да делегира част от управлението на мениджърите на отделните програми.


"Надявам се, ако спечеля конкурса - да не получавам обаждания и да няма повод за такива обаждания", отговори Тодоров на въпрос на члена на СЕМ София Владимирова как ще гарантира свободата на журналистите в радиото.


"По-страшната тема е самоцензурата, защото, поставяйки колегите в имагинерна заплаха, те се замислят за нещата, които правят, и си слагат спирачки", коментира Тодоров.


Според него предаването "Неделя 150" може да има повече телевизионна визия. В момента предаването се излъчва онлайн на сайта на БНР, но Тодоров смята, че има техническата възможност да се превърне в аудио-телевизионна конкуренция на "Панорама".

Тодоров заяви, че е получил явна и не толкова явна подкрепа от много хора от регионалните програми, спирали са го хора дори и в големите търговски вериги. "Страхувам се какво ще мислят, когато изтекат тези три години, ако бъда избран", заяви още кандидатът в отговор на въпрос на члена на СЕМ Соня Момчилова.
"Когато правя нещо, аз съм диалогичен човек - питам мои приятели, събирам мнения, но накрая решавам аз. Имаше хора, които се опитаха да ме спрат от участие. Но мисля, че имам куража и смелостта да поема крайното решение", заяви още Тодоров.


СЕМ ще гласува утре, 27 октомври, кой ще бъде новият генерален директор на БНР. До процедурата се стигна, след като избраният в началото на 2020 година Андон Балтаков подаде оставка заради лични мотиви.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK